Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Ali joj se niko nije klanjao, a vi se klanjate. Jadni su vaši arg. svaki dan dokazujete da je pravosl. ukočilo razum svojim vjernicima.
Ne klanjamo se mi, namerno uzmes i izvrnes!
Mi samo iskazujemo postovanje jer imamo strahopostovanje prema svetom predmetu!
Tako je Bog ubio cara u bibliji kad je oskvrnio posudje crkveno i pio iz njih vino, nije imao strahopostovanja!
Ili kad je ubio onog sto je dotakao kovceg zaveta...
Treba li nas da ubije zbog nepostovanja?
Zato vi i stradate zbog nepostovanja svetinje, kad skvrnite te slike, svete predmete, ubije vas Bog!
Pa baš vi formalno shvatate zapov. pa formalno ne smatrate da je Bog, iako obožavate predmet.
Ne obozavamo mi predmet. Mozda si ti obozavao, ali mi ne. Mi samo iskazujemo postovanje prema stvarima koje je Bog posvetio za svetu upotrebu. Kao i jevreji sto su iskazivali postovanje za svete predmete. Poljubac i naklon je upravo to - iskazivanje postovanja i nista vise. Nije to obozavanje.
Kao i poljubac svesteniku u ruku, sto je izraz postovanja a ne nikako kako vi kazete - "obozavanje"!
Mire, ti kao da nikad nisi procitao Deset Bozjih zapovesti.
Svaka od Deset zapovesiti je jednostavna i jasna i nijednoj nije potreban komentar.
"Ne gradi sebi lika rezana niti kakave slike od onoga sto je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. NEMOJI IM SE KLANJATI NITI SLUZITI." 2. Mosjijeva 20,4.5.
Mire, pokusaj sada da uskladis svoj komentar sa ovom zapovescu.
Sve najbolje
Marko, vi tumacite zapovest bukvalno!
Da je Mojsije tumacio kao vi, nikada ne bi nacinio likove andjela ili zmiju - "predstavu Hrista". Jer bi onda i Mojsije bio idolopoklonik!
Kako to da Bog zabranjuje pravljenje likova njega samog, a ovamo zapoveda Mojsiju da nacini lik Hristov???
Da nije on malo kontradiktoran???
NE, NIJE!
Treba sagledati smisao zapovesti, a ne citati samo slovo.
Jevreji su imali tendenciju da od lika nacine bozanstvo. Oni su liku pridavali bozanske atribute. Dakle njima lik nije bilo samo "sredstvo" koje nas povezuje sa Bogom, vec "objekat bogosluzenja"!
Zato im Bog zabranjuje bilo kakve slike. Zabranjuje im da oni sami prave to! Da bi ih zastitio!
Ali Mojsije ipak pravi "predstavu Hrista", po izricitoj zapovesti Bozjoj, i to pokazuje da Yahwe nije protiv likova, vec brani njihovu zloupotrebu.
Mi kao novozavetni Hriscani shvatamo smisao te zapovesti. Mi shvatamo da sveti predmeti i slike nisu "objekat naseg bogosluzenja" vec su one "sredstvo" koje nas povezuje sa Bogom!
Tako je bilo sa svim "svetim predmetima" u SZ! I svi oni su upucivali i povezivali coveka sa Bogom!
Kao sto Mojsiju Bog zapoveda "pravljenje lika" u Bogosluzbene svrhe, tako i nasoj crkvi zapoveda! A ti veruj sta god hoces!
Sta god ti mislio, mi ne radimo nista protivno zapovesti Bozjoj ili Bibliji!
Evo ti primer iz zivota:
Majka ljubi sliku svog sina, i shvata da ta slika nije njen sin, vec da je on covek od krvi i mesa... Tako i mi shvatamo, ali jevreji nisu to razumeli. Oni su bili skloni da obozavaju sliku. Zato je njima to bilo zabranjeno!
Bog se nece gneviti na ucveljenu zenu koja ljubi sliku Hrista, znajuci pri tom da ta slika nije Hristos vec samo njegova fotografija. Zena nije u tom slucaju idolopoklonik.
Idol je sve ono sto nam zamenjuje Boga, a slika nam ne moze zameniti Hrista!
Poslednja izmena: