Wireless - pitanja i odgovori

Član
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
117
Trebam pomoc oko pdesavanja AP-a TP-Link TL- WR543G, naime do nedavno je koristen za povezivanje desktop racunara na wireless internet ZR Beotelnet i povezivanje je islo preko usera i pass(valjda kao PPOE), vrv i mac filtering-a i ta podesavanja su uradili momci doticnog provajdera ja samo dobio aparat i to je radilo, e sad sam uzeo MTS neki box sa internetom a voleo bi da se sa postojecom opremom nakacim na taj ZTE modem da ne vucem kablove ako nemora.Ja probo nesto i sve sam pomesao, vratio ruter na fabricko al nemogu da se nakacim na taj ZTE, ajde neka dobra dusa da mi pomogne .hvala unapred!
 
Učlanjen(a)
22.03.2016
Poruka
240
Pomenuti ZTE ima wireless n standarda tako da bolje koristi njega . User/pass za ZTE su telekom/telekom ,ukljuci wifi ,stavi password za njegov AP i uzivaj .
 
Član
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
117
Pomenuti ZTE ima wireless n standarda tako da bolje koristi njega . User/pass za ZTE su telekom/telekom ,ukljuci wifi ,stavi password za njegov AP i uzivaj .
ah niste me razumeli, zte je udaljen 15-tak metara od desktopa sa tp-linkom , desktop nema wireless karticu pa moram preko tp-linka da se bezzicno povezem sa zte modemom da ne bih vukao 20-30 metara kabla po kuci ili preko tavana...
 
Član
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
117
Da znam za to ali nikako nisam uz pomoc toga mogao da napravim podesavanja, u medjuvremenu sam naleteo na slican problem sa objasnjenjima korak po korak i uspeo hvala u svakom slucaju!
U principu podesavanja su trebala da se urade na dinamicku IP i posle svakog koraka da se oplete SAVE, zatim gasenje modema i rutera i ukljucivanje prvo modem pa ruter i posle par minuta uspostavljena komunikacija i sve radi.
 
Učlanjen(a)
08.01.2021
Poruka
31
vidim da na forumu ima dosta problema sa bezicnim netom pa cu se potruditi da svakom pomognem na jednom mestu.

pitajte sta vas interesuje a ja cu naci odgovor jer radim kod wireless provajdera i sa raznim tipovima opreme.

ap,w-lan ruteri.w-lan kartice,2,4ghz,5ghz.

molim svakog ko ima problem da navede uz problem:
1.tip uredjaja koji koristi marka i oznaka
2.koji net ima adsl ili w-lan ili cepa(uzima) net od nekoga preko wlana
3.koji problem ima


evo par informacija o w-lanu.
Wirelees (bežična) tehnologija bazirana je na radio-vezi (WiFi) visoke frekvencije 2400-2500 MHz, i omogućava prenos podataka do brzine od 54 Mbps.

gotovo svako ko ima tj.placa net preko Wireless provajdera ima u racunaru ip adrese,nije svuda ali u vecini slucajeva je tako.
ne preporucuje se nikom reset uredjaja koji je dobio od Wireless provajdera jer su isti podeseni samo za rad na njihovoj mrezi i resetom bi vratili sva podesavanja na fabricka i time izgubili konekciju do daljnjeg tj. do ponovnog dolaska provajdera kod vas da bi podesili iste i uzeli vam novac za to jer je to vasa greska.
oprema na 5ghz i 2.4ghz se puno razlikuje!

5ghz..........
je oprema koja radi na frekfenciji koja je puno rasterecenija i stabilnija
koristi se uglavnom za velike daljine
uslov da radi je da bude na istoj frekfenciji i prijemna i predajna antena
sa njom se postize veca stabilnost i time i vece brzine su moguce preko nje
najcesce se koristi za linkove (veze izmedju 2 i vise predajnika)
primer:imamo link iz jednog grada u drugi na daljini od 50km kroz koji ide lagano preko 10 megabita u sec a moze i vise bez problema
nikada ali nikada ne resetujte opremu na 5ghz ako neznate da podesite istu ponovo!

2,4ghz
oprema koja radi na slabijoj frekfenciji
laptopovi,wlan kartice,adsl ruteri,obicni wlan ruteri i mnogi tipovi wlan antena svi rade na 2.4ghz
pise da je propusne moci do 54mbps ali je u realnosti to tesko izvodljivo bez opreme na 5 ghz


sa opremom od 2,4 ghz se nemozete zakaciti na opremu od 5ghz i obrnuto

e sad ono sto svakog ovde interesuje:
na svaki otkljucan adsl ili bilo koji w-lan ruter se mozete zakaciti sa opremom na 2,4 ghz (mozete se zakaciti i na zakljucan ako znate sifru ili znate malo bolje da radite u linux okruzenju)
kako ce vam to raditi zavisi od opreme koju posedujete i od daljine tog uredjaja od vas.

IEEE 802.11 standardi
Sredinom devedesetih godina usvaja se IEEE 802.11 standard za bežične komunikacije (ratifikovan 1997.).

Iako je 802.11a standard prvi usvojen, primena počinje 2002. godine i nadmašuje 802.11b u pogledu brzine i propusne moći. Hardver 802.11a standarda nije kompatibilan sa 802.11b standardom (različita frekvencija 5 i 2.4 GHz) što usporava prihvatanje prvog standarda. Krajem 2002. godine pojavljuje se 802.11g standard, na 2.4 GHz, kompatibilan sa 802.11b, a propusne moći kao kod 802.11a.IEEE

Kod navođenja standarda, u prethodnim paragrafima, koristili smo skraćenicu IEEE. Da vidimo kakvo je njeno značenje. Skraćenica IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) označava međunarodno udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike. To je neprofitna profesionalno-tehnička organizacija. Ima 380.000 članova. Jedan od zadataka IEEE je razvijanje široko prihvaćenih tehničkih standarda u elektronici za nekoliko industrijskih grana.IEEE radi preko komisija i radnih grupa

Ima veliki broj komisija i radnih grupa. Komisija 802 (IEEE Committee 802) bavi se mrežama. Radna grupa 802.11 (802.11 Working Group) bavi se bežičnim lokalnim mrežama. Postoje i različite operativne grupe (a, b, e, f, g, h, i) koje se bave specifičnim tipovima bežičnih mreža (WLAN) i određenim problemima koji se odnose na bežične mreže (prenos multimedijalnog sadržaja, bezbednost i drugo).

 • Standard 802.11a: najmanje je zastupljen, frekvencija 5 GHz, propusni opseg 54 Mbit/s, a realno ostvarivo 20-25Mbit/s, pokriva rastojanje u zatvorenom prostoru 10-25m.
 • Standard 802.11b: je najrašireniji, frekvencija 2.4 GHz, propusni opseg 11 Mbit/s, ostvarivo 4 - 5.5Mbit/s, rastojanje u zatvorenom prostoru 20-40m.
 • Standard 802.11g: kompatibilan je sa „b” (ista frekvencija 2.4 GHz), propusni opseg 54 Mbit/s, ostvarivo 18-22Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 20-40m.
 • Standard 802.11n: frekvencija 2.4 i 5GHz, ostvariva brzina oko 40Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 30-60m


Ostvarivost performansi i kompatibilnost bežičnih Wi-Fi standarda

Ova tri standarda, kao i WPA (Wi-Fi Protected Access) i drugi, imaju oznaku Wi-Fi (Wireless fidelity). Wi-Fi je robna marka kompanije Wi-Fi Alliance (sada Wireless Ethernet Compatibility Alliance), industrijske asocijacije koja vodi trku za obezbeđenje kompatibilnosti između uređaja različitih proizvođača. Neki proizvođači su pripremili a/b/g adaptere koji podržavaju sve tri specifikacije. Wi-Fi standard je postao neprikosnoven u bežičnom umrežavanju.Ad Hoc mod

Postoji i Ad Hoc mod – mod direktne konekcije koji podrazumeva da dva ili više računara razmenjuju podatke direktno, bez centralne pristupne tačke, jedan računar kreira mrežu koju ostali računari mogu da vide. Nije deo procesa sertifikacije za uređaje proizvedene pre 2002. godine.Uporedne karakteristike Wi-Fi standarda


Standard 802.11b je počeo ranije da se primenjuje nego 802.11a, iako su odobreni istovremeno. Tehnologija za 802.11a standard je kasnila.

Standard 802.11a se razlikuje od 802.11b u četiri važna elementa:

 • koristi 3 dela opsega od 5 GHz,
 • ima 12 nepreklapajućih kanala (8 raspoloživih za korišćenje u zatvorenoj prostoriji), što omogućava pristupnoj tački da pokrije istu fizičku lokaciju, bez međusobnog uticaja kanala,
 • radi osnovnom brzinom od 54 Mbps ili na 25 Mbps stvarne propusne moći,
 • radi na kraćim rastojanjima, ali je protokol bolji u otklanjanju refleksija signala u zatvorenim uslovima nego kod 802.11b.


Home RF

Je nova stvar na tržištu bežičnog umrežavanja. Razvijan je kao kućno rešenje za bežično umrežavanje i nije obuhvatao širok spektar korisnika kao Wi-Fi. Radna grupa Home RF je zadužena i za protokol deljenog bežičnog pristupa (Shared Wireless Access Protocol – SWAP). Koristi isti opseg od 2,4 MHz, ali za razliku od Wi-Fi koji koristi DSSS, Home RF koristi FHSS. Radi na najvećoj brzini od 1,6 Mbps i pokriva rastojanja do 45 m. Novije verzije obećavaju brzine do 10 Mbps. Ne bi trebalo da se razmatra za poslovno umrežavanje, osim u najmanjim kancelarijama.Koju bežičnu tehnologiju izabrati?

Kada odlučujete o primeni neke bežične tehnologije, morate razmotriti mnogo činilaca u koje, pored ostalih, spadaju i sledeći:

 • ako ste kućni korisnik i ne nosite računar na posao, Home RF je jeftino rešenje, odlično za kućnu upotrebu,
 • ako je potrebno da neki računar koristite kod kuće, na poslu i javnim prostorima (u bliskoj budućnosti), možda je Wi-Fi najbolje rešenje,
 • Wi-Fi podržava najveći broj proizvođača, tako da postoji najveći izbor mrežnih adaptera, AP uređaja (AP – Access Point, pristupna tačka) i dr. Što više proizvođača podržava neki proizvod, veća je šansa da će cene vremenom padati.


Kako i od koga nabavljati opremu?

Treba proveriti tehničke specifikacije svakog proizvoda pre odluke o nabavci. Proizvode nabavljati od proizvođača za koga se zna da ima dobru podršku, kako tehničku, tako i servis i zamenu oštećenih proizvoda. I kad je većina opreme jeftina, troškovi mogu da narastu ako je široko primenjena, na primer u mreži preduzeća. Tada je raspoloživost tehničke podrške od jednog ili više proizvođača presudni činilac.
Postoji li način da samostalno pojačam wireless?
Hvala unaprijed na odgovoru!
 
Učlanjen(a)
08.01.2021
Poruka
31
vidim da na forumu ima dosta problema sa bezicnim netom pa cu se potruditi da svakom pomognem na jednom mestu.

pitajte sta vas interesuje a ja cu naci odgovor jer radim kod wireless provajdera i sa raznim tipovima opreme.

ap,w-lan ruteri.w-lan kartice,2,4ghz,5ghz.

molim svakog ko ima problem da navede uz problem:
1.tip uredjaja koji koristi marka i oznaka
2.koji net ima adsl ili w-lan ili cepa(uzima) net od nekoga preko wlana
3.koji problem ima


evo par informacija o w-lanu.
Wirelees (bežična) tehnologija bazirana je na radio-vezi (WiFi) visoke frekvencije 2400-2500 MHz, i omogućava prenos podataka do brzine od 54 Mbps.

gotovo svako ko ima tj.placa net preko Wireless provajdera ima u racunaru ip adrese,nije svuda ali u vecini slucajeva je tako.
ne preporucuje se nikom reset uredjaja koji je dobio od Wireless provajdera jer su isti podeseni samo za rad na njihovoj mrezi i resetom bi vratili sva podesavanja na fabricka i time izgubili konekciju do daljnjeg tj. do ponovnog dolaska provajdera kod vas da bi podesili iste i uzeli vam novac za to jer je to vasa greska.
oprema na 5ghz i 2.4ghz se puno razlikuje!

5ghz..........
je oprema koja radi na frekfenciji koja je puno rasterecenija i stabilnija
koristi se uglavnom za velike daljine
uslov da radi je da bude na istoj frekfenciji i prijemna i predajna antena
sa njom se postize veca stabilnost i time i vece brzine su moguce preko nje
najcesce se koristi za linkove (veze izmedju 2 i vise predajnika)
primer:imamo link iz jednog grada u drugi na daljini od 50km kroz koji ide lagano preko 10 megabita u sec a moze i vise bez problema
nikada ali nikada ne resetujte opremu na 5ghz ako neznate da podesite istu ponovo!

2,4ghz
oprema koja radi na slabijoj frekfenciji
laptopovi,wlan kartice,adsl ruteri,obicni wlan ruteri i mnogi tipovi wlan antena svi rade na 2.4ghz
pise da je propusne moci do 54mbps ali je u realnosti to tesko izvodljivo bez opreme na 5 ghz


sa opremom od 2,4 ghz se nemozete zakaciti na opremu od 5ghz i obrnuto

e sad ono sto svakog ovde interesuje:
na svaki otkljucan adsl ili bilo koji w-lan ruter se mozete zakaciti sa opremom na 2,4 ghz (mozete se zakaciti i na zakljucan ako znate sifru ili znate malo bolje da radite u linux okruzenju)
kako ce vam to raditi zavisi od opreme koju posedujete i od daljine tog uredjaja od vas.

IEEE 802.11 standardi
Sredinom devedesetih godina usvaja se IEEE 802.11 standard za bežične komunikacije (ratifikovan 1997.).

Iako je 802.11a standard prvi usvojen, primena počinje 2002. godine i nadmašuje 802.11b u pogledu brzine i propusne moći. Hardver 802.11a standarda nije kompatibilan sa 802.11b standardom (različita frekvencija 5 i 2.4 GHz) što usporava prihvatanje prvog standarda. Krajem 2002. godine pojavljuje se 802.11g standard, na 2.4 GHz, kompatibilan sa 802.11b, a propusne moći kao kod 802.11a.IEEE

Kod navođenja standarda, u prethodnim paragrafima, koristili smo skraćenicu IEEE. Da vidimo kakvo je njeno značenje. Skraćenica IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) označava međunarodno udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike. To je neprofitna profesionalno-tehnička organizacija. Ima 380.000 članova. Jedan od zadataka IEEE je razvijanje široko prihvaćenih tehničkih standarda u elektronici za nekoliko industrijskih grana.IEEE radi preko komisija i radnih grupa

Ima veliki broj komisija i radnih grupa. Komisija 802 (IEEE Committee 802) bavi se mrežama. Radna grupa 802.11 (802.11 Working Group) bavi se bežičnim lokalnim mrežama. Postoje i različite operativne grupe (a, b, e, f, g, h, i) koje se bave specifičnim tipovima bežičnih mreža (WLAN) i određenim problemima koji se odnose na bežične mreže (prenos multimedijalnog sadržaja, bezbednost i drugo).

 • Standard 802.11a: najmanje je zastupljen, frekvencija 5 GHz, propusni opseg 54 Mbit/s, a realno ostvarivo 20-25Mbit/s, pokriva rastojanje u zatvorenom prostoru 10-25m.
 • Standard 802.11b: je najrašireniji, frekvencija 2.4 GHz, propusni opseg 11 Mbit/s, ostvarivo 4 - 5.5Mbit/s, rastojanje u zatvorenom prostoru 20-40m.
 • Standard 802.11g: kompatibilan je sa „b” (ista frekvencija 2.4 GHz), propusni opseg 54 Mbit/s, ostvarivo 18-22Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 20-40m.
 • Standard 802.11n: frekvencija 2.4 i 5GHz, ostvariva brzina oko 40Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 30-60m


Ostvarivost performansi i kompatibilnost bežičnih Wi-Fi standarda

Ova tri standarda, kao i WPA (Wi-Fi Protected Access) i drugi, imaju oznaku Wi-Fi (Wireless fidelity). Wi-Fi je robna marka kompanije Wi-Fi Alliance (sada Wireless Ethernet Compatibility Alliance), industrijske asocijacije koja vodi trku za obezbeđenje kompatibilnosti između uređaja različitih proizvođača. Neki proizvođači su pripremili a/b/g adaptere koji podržavaju sve tri specifikacije. Wi-Fi standard je postao neprikosnoven u bežičnom umrežavanju.Ad Hoc mod

Postoji i Ad Hoc mod – mod direktne konekcije koji podrazumeva da dva ili više računara razmenjuju podatke direktno, bez centralne pristupne tačke, jedan računar kreira mrežu koju ostali računari mogu da vide. Nije deo procesa sertifikacije za uređaje proizvedene pre 2002. godine.Uporedne karakteristike Wi-Fi standarda


Standard 802.11b je počeo ranije da se primenjuje nego 802.11a, iako su odobreni istovremeno. Tehnologija za 802.11a standard je kasnila.

Standard 802.11a se razlikuje od 802.11b u četiri važna elementa:

 • koristi 3 dela opsega od 5 GHz,
 • ima 12 nepreklapajućih kanala (8 raspoloživih za korišćenje u zatvorenoj prostoriji), što omogućava pristupnoj tački da pokrije istu fizičku lokaciju, bez međusobnog uticaja kanala,
 • radi osnovnom brzinom od 54 Mbps ili na 25 Mbps stvarne propusne moći,
 • radi na kraćim rastojanjima, ali je protokol bolji u otklanjanju refleksija signala u zatvorenim uslovima nego kod 802.11b.


Home RF

Je nova stvar na tržištu bežičnog umrežavanja. Razvijan je kao kućno rešenje za bežično umrežavanje i nije obuhvatao širok spektar korisnika kao Wi-Fi. Radna grupa Home RF je zadužena i za protokol deljenog bežičnog pristupa (Shared Wireless Access Protocol – SWAP). Koristi isti opseg od 2,4 MHz, ali za razliku od Wi-Fi koji koristi DSSS, Home RF koristi FHSS. Radi na najvećoj brzini od 1,6 Mbps i pokriva rastojanja do 45 m. Novije verzije obećavaju brzine do 10 Mbps. Ne bi trebalo da se razmatra za poslovno umrežavanje, osim u najmanjim kancelarijama.Koju bežičnu tehnologiju izabrati?

Kada odlučujete o primeni neke bežične tehnologije, morate razmotriti mnogo činilaca u koje, pored ostalih, spadaju i sledeći:

 • ako ste kućni korisnik i ne nosite računar na posao, Home RF je jeftino rešenje, odlično za kućnu upotrebu,
 • ako je potrebno da neki računar koristite kod kuće, na poslu i javnim prostorima (u bliskoj budućnosti), možda je Wi-Fi najbolje rešenje,
 • Wi-Fi podržava najveći broj proizvođača, tako da postoji najveći izbor mrežnih adaptera, AP uređaja (AP – Access Point, pristupna tačka) i dr. Što više proizvođača podržava neki proizvod, veća je šansa da će cene vremenom padati.


Kako i od koga nabavljati opremu?

Treba proveriti tehničke specifikacije svakog proizvoda pre odluke o nabavci. Proizvode nabavljati od proizvođača za koga se zna da ima dobru podršku, kako tehničku, tako i servis i zamenu oštećenih proizvoda. I kad je većina opreme jeftina, troškovi mogu da narastu ako je široko primenjena, na primer u mreži preduzeća. Tada je raspoloživost tehničke podrške od jednog ili više proizvođača presudni činilac.
Pozdrav! Kako da pojačam wi-fi signal u stanu? Ima li neko nekakav prijedlog? Hvala unaprijed!
 
Natrag
Top