Wireless - pitanja i odgovori

Član
Učlanjen(a)
08.01.2010
Poruka
231
Za signal ti je bitno TX i RX rate takodje,moze da se desi da imas na primer signal 70 % a da protok jedva postoji.
To se desava jer signal nije pravi vec antena hvata neku refleksiju.
Problem je sto vecina pokusava da uhvati komsijski signal od rutera koji na sebi imaju omni antene koje bacaju signal u svim pravcima jedva jacine 4db,to sa usmerenim antenama cak i na 30m nije lako da se uhvati a i kada se nadje cesto je buka velika na 2,4ghz od svih ostalih uredjaja u okolini i signal nije upotrebljiv bas zbog tog preplitanja kanala i iste frekfencije.

Bezicni misevi i tastature kao i ruter u svakoj kuci prave veliku smetnju uredjajima koji se kace na sam ruter i to se zove buka okoline ili noise na frekfenciji,sto je noise veci to je veza losija.
reinjet ima dobar softver na kom se moze videti TX RX rate i noise.

Pogledaj sliku ispod,meni je noise 100%(imam wireless misa i tastaturu koji rade na 2,4ghz isto ko ruter) i to je lose ali mi je link quality 100% i signal 100% tako da ne utice noise puno u ovom slucaju(blizu mi je ruter do kompa pa radi i sa max noise).

Kada pokusavas te lose signale da nahvatas dzabe dobijes signal 70% ako je link na 30% na primer i imas noise 70%
Takodje sve ovo moze da bude super kad si zakacen za ruter ali kad krenes na primer da vuces saobracaj tj neeki video itd.
Zbog loseg linka i buke TX i RX moze da padne na 1/1 to je bukvalno da saljes i primas podatke max 1Mbps tako da je i link speed veoma bitan pod punim opterecenjem jer tada znas da je signal stabilan.

Kod mene ispod mozes da vidis da sam zakacen 54/54 sto znaci da mogu da saljem i primam podatke ka tom ruteru max brzinom od 54Mbps.

Pogledajte prilog 64426
meni je signal maksimalno 44%.kada je 44% onda radi dobro ali cim padne ispod 40% ne radi.inace brzinu sam merio na spedtest i pokazuje od 2mbs do nekad cak 15mbs.dali da pokusam da nadjem bar 50%,sta mislis?
evo slike sa programom inSSIDer 4 na ovaj se konektujem.posto sam laik za ovaj program reci mi sta mislis?
Hvataj.JPG

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
meni je signal maksimalno 44%.kada je 44% onda radi dobro ali cim padne ispod 40% ne radi.inace brzinu sam merio na spedtest i pokazuje od 2mbs do nekad cak 15mbs.dali da pokusam da nadjem bar 50%,sta mislis?
evo slike sa programom inSSIDer 4 na ovaj se konektujem.posto sam laik za ovaj program reci mi sta mislis?
Pogledajte prilog 64437

Slab je to signal druze,nisam radio sa ovim programom ali definitivno trebas jaci signal,ako ti brzina varira od 2-do 15mbs to samo znaci da imas los signal.
meni je jedva radilo na 60% tj imao sam gubitke kao ti,sve super i link i signal dok ne pustim download i onda padne sve jer pod opterecenjem solidan signal moze lako da postane los.
Moj savet ti je da probas da nadjes bolji ako je moguce ili nateraj komsiju da stavi ruter pored prozora :beee:

inace dole levo se vidi mesanje kanala koliko mi se cini i taj ruter za koji se kacis je u sredini i ima puno noise oko njeega. probaj stavi ga na kanal 11 kada se zakacis na njega,mozda ces imati bolji signal.
P.S.nemoj da se zajebes da ga stavis na 12 ili 13 jer mozda neces videti signal vise.

Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Ako je signal slab slaba korist od podesavanja, jer moze da varira i 30%, sto zavisi od vise faktora.
Zavisi i koji adapter i antena se koriste, vecina ima TP Link adaptere i omni antenicu a to je slabo.
Brzina protoka, osim od signala, zavisi i od toga koliko je uredjaja trenutno aktivno na mrezi, znaci treba imati i program koji pokazuje ko je jos na mrezi. Ili se dogovoriti za vreme kad nesto skidas da ti komsija ne smata. Kanal se automatski menja kad se restartuje ruter, meni se pokazao sedmi kao najbolji.

Član
Učlanjen(a)
08.01.2010
Poruka
231
kad skidam nema problema brzina je dobra.verovatno tj komsija koristi net samo za facebook.koristim grid antenu 24dcb i tp-link 722N.kako da promenim kanal?sada mi je 3 kanal.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Umesto TP Linka nabavi Alfu i resen problem. Legendarna Alfa036H. Signal ce biti mnogo jaci.
Kanal se menja na ruteru, udjes u podesavanja i umesto automatski promenis u koji hoces kanal.
Al nema potrebe ,ako ti je s TP LInkom signal 40%, s Alfom ce biti min 70%.

Učlanjen(a)
23.11.2014
Poruka
87
svi ti adapteri su ......... od dva gora trazis bolje. Ne hejtujem, vec.......
Jos uvek ne razumem ljude koji bacaju novac na kineske zvucnike od 3000watti sinusa a ne kupuju JBL od recimo 30watti RMS koji je ujedno i jaci i dugotrajniji od ovog kineskog.
Savetujes ga da kupi alfu od 2000mw. ...mozda nisi video ima Kinamax od 60db ili Blueway od 5000mw.
Zasto bi neko (osim ako nije malo dete i veruje u deda mraza) bacao na original alfu awus036 skoro 50e i pritom rizikovao da bude prevaren kopijom kad moze lepo na KP naci
Mikrotik Groove 52Hpn 59e 25db
Mikrotik Metal 2SHPn 85e 32db
Ubiquiti Bullet 2 45e 20db
Ubiquiti Bullet M2 HP 95e 28db

Ove stvari su napravljene za to i teske uslove a ti adapteri su napravljeni da probiju dva zida bukvalno !
DOPUNA:
Platis uredjaj u startu malo vise i potom zaboravis da ga imas uopste i ne ubijas glavu dal je napolju kosava,sneg,kisa,grad boli tebe ....
riz24x.jpg

A ovako kupis ficu i trazis od njega da seca po off-road gde probijaju samo terenci. :roll:

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
svi ti adapteri su ......... od dva gora trazis bolje. Ne hejtujem, vec.......
Jos uvek ne razumem ljude koji bacaju novac na kineske zvucnike od 3000watti sinusa a ne kupuju JBL od recimo 30watti RMS koji je ujedno i jaci i dugotrajniji od ovog kineskog.
Savetujes ga da kupi alfu od 2000mw. ...mozda nisi video ima Kinamax od 60db ili Blueway od 5000mw.
Zasto bi neko (osim ako nije malo dete i veruje u deda mraza) bacao na original alfu awus036 skoro 50e i pritom rizikovao da bude prevaren kopijom kad moze lepo na KP naci
Mikrotik Groove 52Hpn 59e 25db
Mikrotik Metal 2SHPn 85e 32db
Ubiquiti Bullet 2 45e 20db
Ubiquiti Bullet M2 HP 95e 28db
Ove stvari su napravljene za to i teske uslove a ti adapteri su napravljeni da probiju dva zida bukvalno !

Uopste ga ne savetujem da kupi original, znam da vecina nema para za to.
Ja imam kinesku Alfu koju sam novu platio 15 Eura, i sasvim me dobro sluzi. 036H, 1000mw
Imam par drugara koji su je kupili po mojoj preporuci i zadovoljni su.
Jos jaca je Alfa AWUS036NHR, ali ima problema s nekim programima.

Best Compatible USB Wireless Adapter

Učlanjen(a)
23.11.2014
Poruka
87
Uopste ga ne savetujem da kupi original, znam da vecina nema para za to.
Ja imam kinesku Alfu koju sam novu platio 15 Eura, i sasvim me dobro sluzi. 036H, 1000mw
Imam par drugara koji su je kupili po mojoj preporuci i zadovoljni su.
Jos jaca je Alfa AWUS036NHR, ali ima problema s nekim programima.
Ne znam, ja bar nisam za to. Ae baci sliku tog tvog zadovoljstva da vidim o cemu se tacno radi kod ovolike hvale.

Sta sa ovim? Ovo je kompatibilnost sa aircrack-ng iz monitor moda sto nema veze sa onim sto Elvera muci. Elvera muci jedno 30e za solidan AP.

Natrag