Zar je to toliki problem shvatiti, da je Vuk sa svojom reformom jezika i pravopisa, svu duhovnu nadgradnju onoga vremena, koja je bila potpuno oruđena od naroda, jer je egzistirala na jeziku koji narod nije razumio, približio narodu i učinio mu je razumljivom. Time je omogućio da srpski narod, kao nikada ranije, spozna svoju vlastitu duhovnost i njenu vertikalu.
Kome su ondašnji srpski pisci pisali svoja djela? Pisali su ih za zanemarljiv procenat onih koji su razumjevali taj anahroni jezik. Narod to nije mogao razmjeti.
Na kraju, jezik je svojina naroda. Narod stvara jezik a ne neki kabinetski stručnjaci. Na nauci je samo da taj jezik normira i postavi njegova pravila. Vuk je upravo to i uradio.
Niko ne spori da je Vuk Stefanović Karadžić uradio i po nešto dobro ali ovo što si naveo totalno je bez veze...
- Ne postoji otuđen jezik od naroda nego nepismen narod koji "nakaradno" govori svoj jezik...
- A ko je u ono vreme čitao Vuka Karađića tj. njegova dela ?!!! Narod ? Pa kako je taj narod čitao, kad je bio i ostao nažalost nepismen, ili u novije vreme polupismen...
- Narod se ni tad ni sad ni u budućnosti neće pitati ni oko čega pa ni oko promena u jeziku, gramatici i fonetici... Tako da Vuka mogu samo da skrivaju iza naroda oni koji ne žele da bace svetlo i na drugu stranu medalje...
- Šta se onda buniš "ko Grk u apsu" kad narod na ovom forumu piše nepismeno i ne poštuje gramatiku, šta će to "narodu", mislim gramatika i pravopis, kad je jezik njegov...Da mu "sole" pamet obrazovani ?!
- Pa šta je Vuk nego nadrinaučnik kabinetskog tipa, kod nepismenog Obrenovića ?! Pa kog će pre da uvaži nepismeni i nadmeni čovek kakav je bio Obrenović, istinski školovane ljude ili "samouke" poput Vuka ?
- Zašto je Austrougarskoj odgovaralo da se izvrši reforma srpskog jezika ? Da li si se to zapitao ? Naravno odgovor je jasan da običan narod još više odvoji od crkve i učenih ljudi iz korpusa srpskog naroda a da onda lako upravlja i manipuliše istim tim narodom kome si "podkrajcovao korenje"
- Vuk je ono što se danas naziva "populizam"... Zbog tog populizma stalno gubimo kontinuitet sa našom tradicijom i našim vrednostima...
- Da li ti nije žao što nisi u situaciji da čitaš i da veći deo teksta Miroslavovog Jevanđelja razumeš i da samo "konsultuješ" rečnik za arhaizme ? Ovo je samo jedan tekst a ima ih hiljade ya koje si uskraén reformom...
- Zašto imamo problem sa akcentima u našem jeziku, zato što je Vuk ukinuo slova kola dodatno definišu fonetiku...Pa nisu Rusi budale kad su zadržali slovo JA, i da ne nabrajam...Potrebu za tim slovima koja je Vuk ukinuo bolje će objasniti lingvisti...
- Notorna laž je da je naša ćitrilica najbolje pismo koje pokriva u potpunosti fonetiku... To je proizašlo iz "srpskog gena" za glorifikacijom naših vrednosti bez većeg utemeljenja u istini i realnosti..
Da se odmah razumemo cilj mi nije bio da apsolutno napljujem delo i rad Vuka ali ne bi više ni da verujem ono što se uči i dalje u osnovnoj školi...
A njemu je argument Memed i Mehmed, kao Vukovo iskrivljavanje jezika. A, što, u trenutku kada je Vuk to pisao, nisu postojali glasovi h i f (što je Vuk kasnije dodao u svoj drugi pravopis, jer je i sam uvidio da ti glasovi postoje u srpskom govoru), nikom ništa.
Ovo što si ovde napisao je naprosto neistina... Srpski jezik je oduvek imao H i F, ali ga je narod "gutao" u svom izgovoru. Pa ne može da se odjednom razvije toliko jezik da uvede slova H i F u upotrebu... I još to da uvidi i sprovede izmenu Vuk za svoj "radni" vek...Ovo što si napisao, najblaže rečeno, je da braniš neodbranjivo... Tipično srpski, a da te ne uvredim, znam da neću, jer je to narodski izraz zajunio si i to ti je...U prevodu sad teraš inat bez argumenata...
PS tebe sam citirao jer je tema poodmakla a u dva tvoja posta sam video, ono što me zagolicalo a ja smatram "kamen spoticanja" za pad ulevo ili udesno a neko i ostane na nogama... Ništa lično...
Znam da si borac do kraja i da ćeš odgovoriti...I treba, što više nas da ima različite poglede, jer istina je negde između...
I da najvažnije, ono što me "kopka" godinama kad je sprovedena reforma slovenačkog, hrvatskog, makedonskog jezika ? Malo čudno da ih nema... Kako zašto...
Sad imamo i bošnjački i crnogorski jezik... I ćirilice počele da nam se razlikuju...
Kad ima austijsko-nemački rečnik, valjda će da nastanu i ovi exyu мултиленгвиџ речници...
Pa da li je i to narodni jezik ili su se opet kojekakvi nadrinaucnici sakrili iza NARODA...