LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Naša azbuka ne pokriva fonetiku našeg jezika i to ti je sigurno jasno, šta tu da ti dokazujem brate Jurivak, pa to vide i osnovci...
Ja ne sumnjam da je Vuk imao viziju/želju da napravi fonetski najbolju azbuku ali avaj nije uspeo...Ne znači da ništa nije uradio pozitivno...
Mi se dičimo "čitaj kako je napisano piši kako pričaš", idealno zvuči ali nešto fali u toj priči, akcenatovanje...
Kao u notnom sistemu imaš note, trajanje i naglašavanje...Notni sistem sve to opisuje ali interpretirana muzika ne zvuči isto, opet...nema savršeno ni najsavršenije, ne postoji uvek ima bolje...
E tako ti je i sa našom azbukom u fonetskom smislu, nedorečena je...
Nabrojao sam ti mnogo veće narode i njihove jezike, i njihov način pisanja, ne sa ciljem da nas umanjim i ponizim nego da te podstaknem da razmišljaš i na drugi način...Zašto ti ljudi teško uče naš jezik a mi učimo mnogo lakše njihove jezike ili bar mislimo da je tako...
Jedna je priča naučiti da govoriš neki jezik a druga priča je naučiti da ga čitaš i pišeš a treća da sa njega kvalitetno prevodiš a da ne narušiš duh jezika koji prevodiš...
JERNEJ KOPITAR, čovek se "ubi" oko Vuka i reforme srb(p)skog jezika a nije povuko crticu u reformi slovenačkog jezika...Pročitaj ipak citate kalimerka pa da onda krenemo da diskutujemo dalje ovako smo se urovili i ni tam ni ovam...
Kaki Markovi konaci, kaki bakrači...
Vuk kako je reformisao srpski jezik, svi imaju pravo da "gutaju" slova, stručno rečeno da ih pretvaraju u nečujna, a onda se buniš tražiš apostrofe, šta će ti, kad čovek piše kako govori...Tako naučio i tako tera...
Demokratski brate Jurivaka...Narodni je jezik pa narodu i pripada, kakav narod taka vlast kakav narod taki jezik....
Ti li će mi pričaš da je drukčije kad je tako... Ovo je sad jelte seljački, što kao ima neki pravopis gramatika, pa mora se poštuje pa i Vuk nije poštovao ništa samo deo jezika naroda srbskog... Pa ajd, da ovi sa PINKa krenu u reformu, vreme je, da vidiš novo uništavanje srpskog jezika i satiranje bolje rečeno...Ne treba niko da im pomaže sad će ga sami s*ebu...Da ga nema...
Kakvo obrazovanje, farsa, četvrt gradiva laž, četvrt falsifikat... Pored pojedinih visokoškolskih ustanova, moraš prozor na kolima da zatvoriš, da ti ni krivom ni dužnom ne uleti neka diploma menadžerska ili slična a moš se desi i magistarska....
Nisam ogorčen mada možda tako zvučim...
Uvjeravam te da ne postoji na svijetu bolja fonetika od srpske, i pored problema sa akcentima koji odista postoje. Ali oni nisu presudni da se ne bi izrekla ovakva ocjena. Prava je rijetkost da se neki pojam ne raumije radi pogešnog naglaska, pogotovu kada je u sklopu neke rečenice. Rečenice tipa: Ide pas, oko njega pâs, iako je opasan nije ôpasan, su ipak rijetkost. Uostalom, da ti kažem jedan podatak za koji vjerovatno nisi čuo.
A on zorno govori kakav je odjek u Evropi imala Vukova reforma. Nećeš sad reći da su i tamo bili polupismeni ljudi ili nadrinaučnici.
Znaš dobro kakvi su tradicionalisti Englezi. E, u njihovom parlamentu se sredinom devetnaestog vijeka vodila žućna rasprava o Vukovoj fonetici!
Naime, neki poslanici su tada predložili da se izvrši reforma engleskog jezika, po uzoru na Vukovu reformu. Naravno, prevladao je njihov poznati tradicionalizam, ali sama činjenica da je engleski parlament o tome raspravljao, dovoljno govori sama za sebe.
Eto, taj "nadrinaučnik", kako se usuđuješ nazivati Vuka, imao je toliki uticaj i na englesku, da su bili u iskušenju da i sami urade ono što je on uradio.