Voće i povrće u službi zdravlja

Član
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poruka
16
Lično sam iskusio lekovito dejstvo belog luka i meda.koristio sam oko mesec dana i kontrola krvne slike je pokazala maksimalne vrednosti leukocita.i dalje nastavljam povremeno da ih koristim.
 
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Da ovo je tacno i samo da podelim svoje iskustvo:kako se hranim pretezno sirovom hranom, jedan od najboljih eliksira zdravlja (i vrlo ukusan) je gusti zeleni sok od zelenisa sa bananom.Tako uneto "zelenilo" ne gubi nista od svojih enzima i predstavlja fantastican, vrlo ukusan obrok.Sprema se tako sto se saka opranog zelenisa (spanaca, salate, kelja) ubaci u blender sa 2 banane i vrlo malo vode.
Recept je preuzet iz knjige Vitorije Butenko, Zeleno za zdravlje, postavila sam u okviru pdf domace knjige, kao "kolekcija knjiga koje se bave sirovom hranom".
Toplo preporucujem!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lisnato povrće čisti organizam

Šta treba da koristite tokom detoksikacije

Lisnato povrće čisti organizam

Biljana Tasić | 23. 01. 2010. - 00:02h | Blic Online


Iako je opšte poznata činjenica da se tokom zime konzumira teška i masnija hrana, malo je poznato kakve posledice to može da ostavi na naš organizam. Zato je povremena detoksikacija organizma tokom zimskih meseci obavezna. Samo tako, poručuje Branka Mirković, nutricionista, očuvaćete dobro zdravlje.



6929_povrce_f.jpg

Dakle, kako posledice konzumiranja teške i masne hrane ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje. Najbolju detoksikaciju organizmu osigurava voće i povrće, voda i čajevi. Šta bi, dakle, trebalo da unosite ovih dana u organizam odgovara Branka Mirković, nutricionista.


Voda
Preporuka svetske zdravstvene organizacije je da se u organizam dnevno unose najmanje dve litre vode. Ako želite da očistite organizam, tada bi te količine trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju da redovno piju vodu trebalo bi da odmah ujutro započnu s bocom od dve litre vode. Na taj način moći ćete da pratite da li pijete dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, zato vodite računa o tome da je unosite u organizam u dovoljnim količinama.


Limun
Ovaj agrum vašem organizmu će osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlazak iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti oceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte da dodajete šećer jer će umanjiti delovanje vitamina C.



Zeleni čaj
Ovaj čaj je nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.


Kupus
Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je reč o vrlo zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.


Lisnato povrće
Kelj, praziluk, radič, matovilac, zelena salata i blitva su savršeni za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.


Beli luk
Malo koja namirnica može da se pohvali sa više od 200 materija koje imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna belog luka je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.


Brokoli
Ovo povrće je bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje broklija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice brokolija mogu da se kupe u prodavnicama zdrave prehrane.


Trputac
Trputac je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj ishrani što je zapravo veliki nedostatak. Naime, trputac sadrži mnoštvo topivih vlakana koji upijaju toksine i holesterol. Na taj način štetne materije se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.


Iskoristite vikend za detoksikaciju

Najbolje je da ove namirnice koje su navedene kombinujete tako što ćete ih uvrstiti u jelovnik i konzumirati kao hranu. Dan započnite mlakom limunadom, koju ćete piti u malim gutljajima, bez uobičajene dnevne žurbe. Nakon toga skuvajte zeleni čaj, i pijte ga ceo dan, mlak. Dalje, skuvajte čorbu od različitog povrća, dodajte malo suvog začina. Kad provri smanjite temperaturu i kuvajte kraće. Proverite da li je povrće dovoljno skuvano viljuškom. Treba da osetite blagi otpor. O povrću vodite računa jer nije dobro ni to kada se povrće raskuva. U čorbu ili potaž (blendirano povrće) možete da dodate i druge začine po ukusu, biber koji ubrzava metabolizam, kim koji potpomaže varenju...

Glavni obrok
Dinstani sladak ili kiseo kupus sa crnim i belim lukom na vodi sa vrlo malo ulja. Ulje sipajte preko kafene kašičice. Dodajte skuvani integralni pirinač, kačamak ili bareni krompir. Začine po ukusu. Dodajte mleveni ili kim u zrnu.

Desert
Pečena bundeva ili jabuka

Večera
Kratko obarite brokoli, umutite jedno jaje sa nemasnim jogurtom i dodajte začine. Prelijte brokolije i zapecite u zagrejanoj rerni. Kada porumeni, malo prohladite i uživajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Praziluk za zdrava pluća

Praziluk za zdrava pluća

B. Tasić | 23. 01. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock | Blic Online

Iako je upotreba praziluka u našoj kuhinji veoma česta, jer poboljšava ukus mnogim jelima, malo kome su poznata lekovita svojstvima ovog povrća. Za razliku od crvenog luka ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo - i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.

6930_svprazilukfotoshuttersto_f.jpg



Obiluje hranljivim i lekovitim materijama - sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne organe, organe za varenje, bubrege, jetru, krv i krvne sudove. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje i bele stabljike i zelenog lišća.


Dejstvo praziluka
- Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuvanog praziluka.
- Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit i podstiče rad sistema za varenje i creva.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Piti 2l vode na dan za mene je nemoguca misija. Ne vredi, nema gde da stane :D moj maksimum maksimuma je 1,5l i to kad se bas forsiram. Pijem na silu. Onda sam citav dan kuci, jer trckam svaki cas, zna se gde :).
Kad cujem da neko to pije normalno, ne verujem. Limun mogu, u neogranicenim kolicinama...kupus takodje. Znaci, na dobrom sam putu smile3
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ja sada pijem između 1,5 i 2l, leti i duplo više. Forsiram sebe, naravno, ali tada mi je i potrebno mnogo više. A ako ti je teško da piješ baš vodu, uzmi vodu s nekim ukusom, ili u tek otvorenu flašu sipaj isceđen sok od jednog limuna. Možda ti bude lakše. :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Beli luk snižava holesterol

Izmenama u ishrani sačuvajte kardiovaskularni sistem

Beli luk snižava holesterol
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/176479/Beli-luk-snizava--holesterol/komentari
Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrtnosti u svetu i kod nas. - Ipak, ovako zabrinjavajući podatak prati i jedan olakšavajući, a to je da se, prema poslednjim istraživanjima, broj smrtnih slučajeva koji su posledica bolesti kardiovaskularnog sistema može smanjiti i za 50 odsto - objašnjava za „Blic“ nutricionista Branka Mirković. - Dovoljno je uvesti jednostavne promene u stil života, pre svega u načinu ishrane - dodaje ona.
12559_svsrce-foto-shutterstock_f.jpg


Zasićene masnoćei holesterol
Na listi promena u ishrani je smanjenje unosa zasićenih masnoća i holesterola u krvi vodi ka stvaranju naslaga koje mogu da zapuše arterije, što za posledicu može da ima arterosklerozu, a u kritičnijim slučajevima i srčani i moždani udar. U vezi s tim date su i preporuke o preporučenom dnevnom unosu masnoća. One kažu:
- Količina kalorija koja se dnevno unese mastima ne sme prekoračiti 20 do maksimalno 30 odsto što je ukupno 400 do 600 kalorija. Primera radi 10 grama masnoća ima 90 kalorija.
- Dnevni unos holesterola ne sme da bude viši od 300 mg (300 mg holesterola dnevno).

So
Osim na količinu masnoća unesenih ishranom, potrebno je obratiti pažnju i na količinu unesene soli. S jedne strane, so je organizmu neophodna za održavanje ravnoteže telesnih tečnosti, pa premali unos soli može, s obzirom na to da ćelije ne uspevaju da zadrže vodu, da za posledicu ima dehidraciju.
Iako još uvek postoje kontroverze vezane za povišen unos soli i rizik od hipertenzije, većina stručnjaka zaključuje da kontrolisanje i smanjenje unosa soli može da bude dobra preventivna mera za mnoge koji pate od povišenog krvnog pritiska. Organizmu, da bi normalno funkcionisao, dnevno treba pet grama soli. Isto tako povišen unos drugih namirnica može da bude dobra strategija za održavanje dobrog zdravlja srca, prevenciju bolesti ili olakšavanja simptoma bolesti srca i krvnih sudova.
Ovde se u prvome redu misli na povišen unos namirnica bogatih vlaknima (povrće, voće, cele žitarica) i namirnica bogatih esencijalnim masnim kiselinama (riba, riblje ulje, maslinovo ulje, neki orašasti plodovi)

Prehrambena vlakna
Prehrambena vlakna su sastavni deo biljaka, a većina prehrambenih vlakana kroz digestivni trakt prođe nepromenjena. Dok prolaze kroz digestivni trakt, prehrambena vlakna utiču na način na koji će organizam svariti ili apsorbovati pojedine sastojke hrane. Izvori prehrambenih vlakana su: zob, zobena kaša, pasulj, grašak, pirinač, ječam, voće iz porodice citrusa, jagode, jabuke, šljive, pekarski proizvodi od celih žitarica, raž, kupus, šargarepa, kelj i brokoli.

Riba i riblje ulje
Dok zasićene masnoće povećavaju rizik od bolesti i smrti uzrokovane bolestima kardiovaskularnog sistema, esencijalne masne kiseline, koje su u velikoj meri prisutne u ribljem ulju, pogoduju zdravlju kardiovaskularnog sistema i prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.
Esencijalne masne kiseline mogu pomoći u:
- Smanjenju nivoa triglicerida u krvi
- Smanjenju rizika stvaranja krvnih ugrušaka – esencijalne masne kiseline deluju kao prirodni antikoagulansi na način da narušavaju sposobnost slepljivanja platela (krvnih pločica).
- Smanjenju krvnoga pritiska – nekoliko studija pokazalo je da osobe koje konzumiraju dovoljno ribe, u odnosu na osobe koje ne konzumiraju ribu, imaju manji rizik za pojavu povišenog krvnoga pritiska
Nutricionisti i dijetetičari preporučuju najmanje dva obroka ribe svake nedelje. Osim ribe, dobar izvor esencijalnih masnih kiselina mogu da budu i orašasti plodovi (bademi) i semenke (laneno seme).

Beli luk
Beli luk štiti srce i krvne sudove, ali samo ako se dodaje jelima ili jede uz nešto. Izbegavajte pilule od belog luka. A, ovo su njegove blagodeti:
- Smanjuje nivo ukupnog holesterola
- Smanjuje nivo LDL („lošeg“) holesterola
- Smanjuje krvni pritisak
- Sprečava stvaranje ugrušaka
- Deluje kao antioksidans.


Sedam jednostavnih načina za zdravo srce
- ne pušiti
- održavanje zdrave težine
- redovna fizička aktivnost
- konzumiranje zdrave hrane
- kontrolisanje krvnog pritiska
- visok holesterol se može pobediti
- održavanje nivoa šećera u krvi u normalnim vrednostima
- zdrava ishrana i način života je najbolji način u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti


Blic Online
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Banane dovode pritisak u red

Banane dovode pritisak u red


135_v122635p0.jpg


Jedna banana dnevno umanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, zaključili su američki stručnjaci.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja su pokazali da povećanje dnevne doze kalijuma, kojim su bogate banane, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Oko 4,7 grama na dan može smanjiti kardiovaskularne rizike: u tome leži i objašnjenje zašto narodi čija se ishrana zasniva pretežno na voću i povrću, ili osobe koje su vegetarijanci, imaju mnogo manji rizik da obole od bolesti srca i krvnih sudova.

Hipertenzija zahvata svega jedan odsto te populacije, dok u razvijenim zapadnim zemljama od visokog pritiska pati svaka treća osoba.

Tipičan američki način ishrane sadrži dvostruko više natrijuma od optimalnih vrednosti, i tek polovinu preporučene dnevne doze kalijuma.

Naučnici tvrde da bi se broj odraslih osoba koje pate od hipertenzije smanjio za deset odsto kada bi se unos natrijuma i kalijuma uravnotežio.


Izvor: Mondo
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2009
Poruka
37
Caj od belog luka

Napravite caj od 400gr vode, 2 supene kasike maslinovog ulja, i 3 kasicice seckanog belog luka. Pijte pomalo ovaj caj tri puta dnevno da bi snizili holesterol i odrzavali ga na nizem nivou.
 
Natrag
Top