Vjera i djela.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Iskoristiću tenutak da upozorim pojedine članove foruma, iako nisam moderator, da prestanu da vernike tradicionalne Crkve, bilo da se radi o Istočnoj ili Zapadnoj, nazivaju epitima koje moderna politčika salnska i kafanska "levica" deli kako stigne. Ujedno ovaj forum nije politički.

To neće promijeniti činjenično stanje.

Što se tiče apologetike, evangleizujte one kojima je ateistički "humanizam" doneo nemoral, a ubeđenje da Boga nema oslobodilo najniže nagone.

Hoćeš da ti iznesem istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog faku. u BG u kojem je dokazano da su bolji rod dali ateisti (u prosjeku) nego vjernici tradicionalnih crkvi, čak su spremniji na opraštanje i manje su skloni nasilju.

Ništa ne znači ako i neko vjeruje da postoji Bog, a ime pogrešnu sliku o Bogu, pa vidimo šta se dešava u Siriji, ubijanje u ime Boga. Biblija je to predvidjela.

Jovan 16,2 Izgoniće vas iz zbornica; a doći će vrijeme kad će svaki koji vas ubije misliti da Bogu službu čini.

Što se tiče teme vjera i djela idu zajedno i Zakon isto tako.

Kada ističem neku zajednicu ističem većinu, a ne svakog pojedinca. Niko nije rekao da nema dobrih pojedinaca u svakoj religiji. Očigledno je da ti smeta ono što dajem. A i sada se vidi ko ima dobra djela.

Dakle tema jesu djela i vjera. Isus je rekao da ćemo se po djelima poznati.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nazivati vernike Crkve epitetitma salonske i kafanske "levice" su činjenice? Ateisti su dobri ljudi, iako se ateistički komunizam po svojoj krvoločnosti nalazi na drugom mestu odmah iza "religije mira" koju Scripturolatristi tako zdušno brane, valjda zato što je i ona bazirana klanjanju "ZAKONU" iskrivljenom, ali sličan se sličnom raduje. To su činjenice?

Sirija? Ubijaju se u ime Boga? Ljudi su oduvek koristili Boga kao opravdanje za svoja nedela. Uvek. Samo je to danas u globalizovanom svetu vidljivije, a mediji to koriste da bi prodali agendu za koju su plaćeni. U Siriji koju toliko pominju vodi se rat zbog nafte, a ne zbog Boga. Posebno ne zbog pravog Boga. Jer alah klanjaoca nije isto što i Trojedini. Ma koliko se relativisti i "humanisti" trudili da ga prikažu kao takvog, ma koliko izvlačili argumente o Išmaelu, ma koliko se trudili da svoju "humanost" i čoveko ljublje obuku u ovčije haljine. Alah i ADONAI ELOHEINU; TRIPUT SVETI TROJEDINI nisu isto. Ovaj prvi je niko drugi do "bog ovoga sveta" Satanael, gospodar sveta, samilosni samilosni za svoje klanjaoce, prazan a ispunjen, onaj koji boravi u crnom kamenu. Gospodar prevare, lažov i kralj laži. Onaj koji nije otac nikome. Izjednačiti taj i takav entitet, nalaziti za to opravdanje zbog "humanizma" nije JERES, nego APOSTAZA. Nazivati sebe Hrišćaninom a tvrditi da su Alah i TROJEDINI istio, a da je problem samo u našoj nemogućnosti da spoznamo BOGA je APOSTAZA.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
nalazi na drugom mestu odmah iza "religije mira" koju Scripturolatristi tako zdušno brane, valjda zato što je i ona bazirana klanjanju "ZAKONU" iskrivljenom, ali sličan se sličnom raduje. To su činjenice?

Činjenica je ovo.

Čuli smo da se tvrdi, iznova i opet iznova, da su protestantske zemlje mnogo slobodnije, prosvećenije, vrednije, više preduzimljive, više prosperitetne, više moralne i više srećne, od onih koje su ostale verni katoličkoj religiji; i postalo je moderno da se pretpostavi, da se ova takozvana superiornost prilično pripiše samozvanoj reformaciji. Ova velika religiozna revolucija XVI veka, kako kažu njeni prijatelji, emancipovala je ljudski um iz ponižavajućeg ropstva, i stoga dala novi podstrek čovečanskoj aktivnosti, čiji se rezultati vide u gore navedenim društvenim dobrobitima. Dok su katoličke zemlje ostale nepromenjene pod uticajem nepromenjenog religijskog sistema, protestantske zemlje su, pod uticajem jedne vodeće crte, od koje je progres, napredovale i postale su nemerljivo iznad svojih suseda. Ovo je savremena teorija, koju mi želimo kratko da istražimo u ovom radu. ..." (Martin John Spalding, Miscellanea: Comprising Reviews, Lectures, and Essays, on Historical, Theological and Miscellaneous Subjects, 1869)

"Reformacija je unapredila narode koji su je usvojili, omogućavajući im da osnuju slobodne institucije, dok katolicizam vodi do despotizma ili anarhije, a često naizmenično do jednog i drugog. ... Katolici, nesposobni i da osnuju slobodu, i da žive bez nje, čine despotizam neophodnim. ... Verujem da je uzrok sledeći: Regulisana sloboda nije moguća bez dobrog morala." (Emile De Laveleye, Protestantism and Catholicism...,1876)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno da je mračni srednji vijek, zna se ko je opismenio narode, uveo demokratiju, pokrenuo industrijsku revoluciju, smanjio kriminal i korupciju, unaprijedio zdravlje. To svakako nisu ni katolici ni pravoslavci.

Tripo, svi mi dobro znamo da Srbe Hrvate i Crnogorce nije opismenila reformacija nego crkva. Sto vazi i za ostale narode!

Tako da ovaj tvoj argument da je crkva kocila pismenost i prosvecenost ne stoji. Oni ne samo da nisu kocili pismenost naroda, nego su je cak i podsticali, u isto vreme podrzavali nauku i umetnost, te osnivali skole.. Sava je bio prvi prosvetitelj kod nas.

Osim toga, ne mozes ti bivse pagane lako opismeniti, za to treba vremena!

Ajde da se ne igramo ovde, vec da budemo objektivni.

Protestantizam nije doneo nista dobro! On je legalizovao bunt!

Dok su "prava i slobode" uvedeni da bi carevi mogli da uzivaju u svojim pozudama i strastima. Tezili su "oslobodjenju od Pape"!

A demokratija je posledica dalje pobune naroda (sto posejes to i pozanjes).

Industrijalizacija je robovlasnicki sistem uveden da sluzi interesima vlasti. Povukli su ljude sa sela (sa njihovih imanja) da u gradovima robuju za vlast!

Kriminal i korupcija su na sve strane! A ne samo da nije smanjena stopa kriminala, vec je cak i povecana i ozakonjena ovim kapitalistickim sistemom!

Mi danas nasilje i ubistva imamo i po skolama (zvuci poznato?). Sto nikada nije bilo ranije!

Carevi, drzavnici i judi na vlasti su lopovi!

A ti radis za njih, placas porez, stan, struju, hranu, lekove itd.. I sve ide u drzavnu kasu, a ne sluzi boljitku naroda, vec bogacenju male grupe pojedinaca na vlasti ili vlasnika korporacija.

O ljudima se uopste ne vodi racuna!

Zdravlje ne da nije unapredjeno, vec je namerno ugrozeno. Jer njima nije cilj da covek nastavi da zivi posle 65. , vec da crkne sto pre. Jer nece da mu placaju penziju. I zato ga truju!

Ti nisi za njih "covek", ti si "radilica"! A ono sto se nekada zvao "robovlasnik" danas je "gazda", a preduzeca su moderni rudnici!

Dakle taj sistem koji nastaje iz vaseg protestantizma je gori nego bilo koji prethodni!

Iskoristiću tenutak da upozorim pojedine članove foruma, iako nisam moderator, da prestanu da vernike tradicionalne Crkve, bilo da se radi o Istočnoj ili Zapadnoj, nazivaju epitima koje moderna politčika salnska i kafanska "levica" deli kako stigne. Ujedno ovaj forum nije politički.

Ovo mu ne mozes objasniti, on uzima analize koje govore o stanju ekonomije, kulture itd.. pojedinih drzava i nacija i onda ih povezuje sa verom, a svi znamo da su vera i drzava odvojene. Danas su drzave sekularne te nikakvog uticaja nema vera na stanje ekonomije ili nacije, da bi se to moglo povezivati!

Cista ludost i ocajno stanje!

Ja ne mislim da on ovo radi namerno, ali ako i radi onda je to zloupotreba podataka koji nisu ni pravljeni u religiozne vec politicke svrhe.

Što se tiče apologetike, evangleizujte one kojima je ateistički "humanizam" doneo nemoral, a ubeđenje da Boga nema oslobodilo najniže nagone. Ostavite one koji su već evangleizirani na miru. Ne pokušavajte da ih uvučete u Scripturolatriju.

Ironija je da je produkt protestantizma upravo demokratija a demokratija je uzrok humanuzma , ateizma i nemorala, i oni sve to predstavljaju kao nesto dobro.

Oni tvrde da vestice imaju pravo da veruju u djavola, da pedofili i homoseksualci mogu da vaspitavaju decu, da se narkomani po coskovima bodu, a da se prostitutke legalno kurvaju.

Stvorili su sodomu i gomoru, i nimalo im nije krivo.. Uzas!

A takvi su nekada davno, radi zdravlja nacije bili ubijani. I ja ne vidim u tome nista lose, vec je to bila zastita drustva od zla i cak pozitivno!

Oni to nazivaju "mracni srednji vek".

Pa nece valjda ovakve ljude pustati da setaju ulicama..

Evo im sad demokratija, nek uzivaju u njoj, ne smeju ni na ulicu da izadju..

Hoćeš da ti iznesem istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog faku. u BG u kojem je dokazano da su bolji rod dali ateisti (u prosjeku) nego vjernici tradicionalnih crkvi

Vidis ja to nisam video u praksi, samo u tvojim statistikama. Pravoslavci su divni ljudi, oni verujuci. A oni koji ne veruju i koji se samo nazivaju pravoslavni, pa normalno je da nemaju nikakav rod, i ti to koristis.

A pored svega toga ne razumes ni sta je to rod.. Rod nemaju samo Hriscani, rod imaju i nevernici i njime se spasavaju , imas to kod Pavla, pa citaj...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tripo, svi mi dobro znamo da Srbe Hrvate i Crnogorce nije opismenila reformacija nego crkva. Sto vazi i za ostale narode!

Kako su onda samo protest. narodi donedavno bili jedini pismeni. Čuj nije reformacija, nego crkva (za protest.) narode. Nije ni to tačno da je crkva opismenila narode na ovim prostorima, nego ih je država opismenila, najveća pismenost je bila u dobu komunizma, a manja kada je to crkva radila.

Tako da ovaj tvoj argument da je crkva kocila pismenost i prosvecenost ne stoji.

Naravno da stoji, kako je onda bila veća pismenost u komunizmu nego prije?

Oni ne samo da nisu kocili pismenost naroda, nego su je cak i podsticali,

Kako je onda ostala niska pismenost za vrijeme dok je crkva to radila?

nego su je cak i podsticali, u isto vreme podrzavali nauku i umetnost, te osnivali skole..

A pismenost jedva par procenata. Od mojih đedova i baba samo je mamin otac znao čitati i to sam sebe naučio.

Koju nauku podržavali, pa gdje su Tesla i Pupin išli da bi realizovali svoja znanja. Ala ga lupaš ko Maksim po ...

Sava je bio prvi prosvetitelj kod nas.

A rezlutat 0.

Osim toga, ne mozes ti bivse pagane lako opismeniti, za to treba vremena!

Ovo je dokaz da je reformacija unaprijedila narode.

Protestantizam nije doneo nista dobro! On je legalizovao bunt!

Opet lupaš besmislice, kako su onda protest. narodi postali najpismeniji, najmanji kriminal.

Da je tvoje tačno, onda bi bilo da i svih religija imamo takve rezultate, ako nije do religije kao što ti kažeš.

A demokratija je posledica dalje pobune naroda (sto posejes to i pozanjes).

Naravno pobuna protiv zabluda.

Industrijalizacija je robovlasnicki sistem uveden da sluzi interesima vlasti. Povukli su ljude sa sela (sa njihovih imanja) da u gradovima robuju za vlast!

I tu se vidi plod reformacije, kada se pojavila dekadencija Juga Amerike Sjever se pobunio protiv robovlasništva, tako da je Bog eliminisao i dekadenciju protestanata na Jugu, protestantima na Sjeveru.

Mi danas nasilje i ubistva imamo i po skolama (zvuci poznato?). Sto nikada nije bilo ranije!

Dekadencija je uzela maha svugdje. A ova pojava se vidjela i kod nas, samo ne u školama, ali bilo je masovnih ubistava. A što se tiče kriminala najveći kriminal u SAD sprovode crnci i Latinoamerikanci koji su katolici.

Kriminal i korupcija su na sve strane! A ne samo da nije smanjena stopa kriminala, vec je cak i povecana i ozakonjena ovim kapitalistickim sistemom!

To je tačno, ali je opet niži stepen u protest. državama, to nije slučajno.

O ljudima se uopste ne vodi racuna!

Zdravlje ne da nije unapredjeno, vec je namerno ugrozeno. Jer njima nije cilj da covek nastavi da zivi posle 65. , vec da crkne sto pre. Jer nece da mu placaju penziju. I zato ga truju!

Niko nije rekao da je se ne dešava dekadencija i na Zapadu, ali je Istok još uvijek gori u svakom pogledu.

Ti nisi za njih "covek", ti si "radilica"! A ono sto se nekada zvao "robovlasnik" danas je "gazda", a preduzeca su moderni rudnici!

Ni to nije tačno, ima raznih iskustava i loših, a još više dobrih, baš živim u gastarbajterskom kraju i većina je ljudi zadovoljna koja radi u Njemačkoj, Austriji itd. a šta je kod nas bolje, rade za 200 evra ko mravi.

Dakle taj sistem koji nastaje iz vaseg protestantizma je gori nego bilo koji prethodni!

Svakako da je bolji od našeg na ovim prostorima.

Ovo mu ne mozes objasniti, on uzima analize koje govore o stanju ekonomije, kulture itd.. pojedinih drzava i nacija i onda ih povezuje sa verom, a svi znamo da su vera i drzava odvojene. Danas su drzave sekularne te nikakvog uticaja nema vera na stanje ekonomije ili nacije, da bi se to moglo povezivati!

Vidiš koliko je tvoja nauka besmislena, pa kako baš najviše kod protest. je tako, naravno da je u pitanju religija. Da je po tvom onda bi to bilo ujednačeno imali bi iz svih religija takve rodove podjednako.

Cista ludost i ocajno stanje!

Baš takvo stanje u pravosl. i katoličkim državama.

Ironija je da je produkt protestantizma upravo demokratija a demokratija je uzrok humanuzma , ateizma i nemorala, i oni sve to predstavljaju kao nesto dobro.

A šta je za tebe bolje, nacizam, komunizam, despoti?

Demokratija je najbolji oblik vladavine, samo nije za neprosvijećene narode.

Oni tvrde da vestice imaju pravo da veruju u djavola, da pedofili i homoseksualci mogu da vaspitavaju decu, da se narkomani po coskovima bodu, a da se prostitutke legalno kurvaju.

Naravno da svako ima pravo da vjeruje u koga hoće, jadna je vjera koju ti propovijedaš i koju bi nasilu nametao drugima.

a da se prostitutke legalno kurvaju.

Pa svejedno će se kurvati one koje žele legalno ili ne.

Stvorili su sodomu i gomoru, i nimalo im nije krivo.. Uzas!

KOd nas je stanje i gore od njihove Sodome.

A takvi su nekada davno, radi zdravlja nacije bili ubijani. I ja ne vidim u tome nista lose, vec je to bila zastita drustva od zla i cak pozitivno!

Ti bi ubijao druge kao licemjerni fariseji. Pa po Božjoj pravdi svi zaslužuju smrt.

Oni to nazivaju "mracni srednji vek".

Naravno jer su ubijali i one koji nisu činili takva zla, zato je Bog desetkovao katolicizam.

Pa nece valjda ovakve ljude pustati da setaju ulicama..

Ti uopšte ne znaš šta su biblijska mjerila (ne)moralnosti, a to je srce, a ne da li neko javno pokazuje ili ne pokazuje nemoralnost.

Evo im sad demokratija, nek uzivaju u njoj, ne smeju ni na ulicu da izadju..

Pa kod nas je gore stanje nego tamo, a šta kod nas smiju izaći, samo kada nije derbi, da ne naiđu na horde navijača.

Vidis ja to nisam video u praksi, samo u tvojim statistikama.

To su zvanični podaci, a ti drugih nemaš što se tiče rodova, kriminal, ubistva, korupcija itd.

Pravoslavci su divni ljudi, oni verujuci.

A takvih je od malo, od onih koji posjećuju crkve i koji kažu da su vjerujući.

Opet lupaš gluposti, pa kako niko da ne vidi taj rod. Isus je rekao da se mora vidjeti rod, znači na globalnom nivou. NIje rekao biće rod, samo se neće vidjeti ili se jedva vidi.

A oni koji ne veruju i koji se samo nazivaju pravoslavni, pa normalno je da nemaju nikakav rod, i ti to koristis.

Pa takvih je najviše, baš se pokazalo da oni veliki pravoslavci ubijeđeni u učenja crkve imaju najgore ponašanje, gore od ateista.

A pored svega toga ne razumes ni sta je to rod.

Vidim da ti znaš.

Rod nemaju samo Hriscani, rod imaju i nevernici i njime se spasavaju , imas to kod Pavla, pa citaj...

KO je rekao da roda nemaju drugi? Budi pošten ma nađi gdje sam to rekao. Rekao sam da svugdje ima finih i dobrih ljudi koji su dali rod.

Na globalnom nivou to svakako nisu pravoslavni i katolici. Znači da te religije nisu unaorijedile život svojih vjernika.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Opet lupaš gluposti, pa kako niko da ne vidi taj rod. Isus je rekao da se mora vidjeti rod, znači na globalnom nivou. NIje rekao biće rod, samo se neće vidjeti ili se jedva vidi.

Tripo, rod carinika je bio bolji nego rod fariseja, rod bludnice je bio bolji nego rod fariseja, Samaricanski rod je bio bolji od roda fariseja itd..

Ali fariseji su bili religiozno ispravna sekta u Hristovo vreme, u svakom pogledu. I zato Hristos kaze za njih -"sve sto vam kazu fariseji drzite i tvorite". To znaci da oni nisu imali greske formalno.

Ali opet nisu imali rodove!

Bolje rodove od njih su imali cak i nevernici. Zato Isus kaze "pre ce carinici i gresnici uci u carstvo nebesko nego vi"!

Tako su i danas tradicionalni Hriscani podbacili na izgled, ali oni imaju ispravnu dogmu.

Rodovi uopste ne zavise od nauke, vec od covecjeg srca.

Kako to vise ne mozes da shvatis?

To sto tebi izgleda da protestanti imaju bolji rod, ne znaci da im je vera ispravnija ili da su drazi Bogu. Jer i nehriscanin moze doneti bolji rod.

Kad Hristos kaze "po rodovima cete ih poznati" on tu govori o osobama koje ce tvrditi da su "proroci"! A proroke ne mozemo drugacije meriti osim po rodovima.

To ti je na primer Laodikeja.

I opet tu je rec o "osobama" (pojedincima) a ne o verskim grupacijama.

Na ostalo necu ni da odgovaram besmisleno je.

Tripo, molim te, vrati se Bibliji i citaj je iznova. Nemoj da se tu raspravljas na forumu bezveze, kad ne razumes ni sta su rodovi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tripo, rod carinika je bio bolji nego rod fariseja, rod bludnice je bio bolji nego rod fariseja, Samaricanski rod je bio bolji od roda fariseja itd..

A jesam ja rekao nešto drugačije?

Ali fariseji su bili religiozno ispravna sekta u Hristovo vreme, u svakom pogledu.

Nisu bili, Isus im je rekao "Ne dade li vam Mojsije zakon i nijedan od vas ne živi po njemu".

I zato Hristos kaze za njih -"sve sto vam kazu fariseji drzite i tvorite".

Kako im je onda rekao da ne žive po zakonu, pa vidiš da je rekao sve što govore, a ne sve što drže fariseji.

Jedno je dobra priča, a drugo primjena u životu.

To znaci da oni nisu imali greske formalno.

To u Božijim očima ne znači ništa jer im je srce bilo kvarno.

Ali opet nisu imali rodove!

A ko je rekao da jesu.

Bolje rodove od njih su imali cak i nevernici. Zato Isus kaze "pre ce carinici i gresnici uci u carstvo nebesko nego vi"!

Nađi gdje sam rekao drugačije.

Tako su i danas tradicionalni Hriscani podbacili na izgled, ali oni imaju ispravnu dogmu.

Nemaju ispravnu ni dogmu, a ni ponašanje. To ide obično zajedno.

Rodovi uopste ne zavise od nauke, vec od covecjeg srca.

Itekako zavisi (uglavnom) od nauke, jer istina ukazuje na laž i na zablude u koje mnogi upadaju. Bolji rod su imali oni u Solunu jer su proučavali Riječ Božju.

Šta kaže Biblija da su bili PLEMENITIJI oni koji su proučavali riječ i provjeravali da li je to po riječi Božjoj.

Kad Hristos kaze "po rodovima cete ih poznati" on tu ne misli "poznacete da li im je dogma ispravna" , vec "da li su ti pojedinci sa Bogom"!

Šta kaže NZ ko je bio PLEMENITIJI?

Na ostalo necu ni da odgovaram besmisleno je.

I ne možeš, jer te istina ne zanima.

Tripo, molim te, vrati se Bibliji i citaj je iznova. Nemoj da se tu raspravljas na forumu bezveze, kad ne razumes ni sta su rodovi.

Ja sam svoje dokazao BIblijom. Ti kroz mene projektuješ sebe, odnosno pokazuješ da ne znaš šta je rod, govoreći meni da ne znam.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tripo ajde reci mi iskreno, posto vi protestanti imate "bolji rod", jel to dokazuje ispravnost 5000 protestantskih zajednica naspram dve tradicionalne?

I zar Samaricanski bolji rod (U Hristovoj prici) dokazuje da su Samaricani dogmatski ispravniji od fariseja???

I ako to nije slucaj..

Kako onda mozes tvrditi da ste vi ispravniji od nas dogmatski uzimajuci rodove???

NIKAKO!

Ja sam tebe pobio, a ne ti mene.
Odnosno Bog koji je sa mnom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tripo ajde reci mi iskreno, posto vi protestanti imate "bolji rod", jel to dokazuje ispravnost 5000 protestantskih zajednica naspram dve tradicionalne?

Kakve veze ima koliki je koga broj kada nema jedinstva u moralu? Broj ne govori ništa već sam o tome dao dokaz da je veće rasulo u PC i RKC nego kod protestanata.

I zar Samaricanski bolji rod (U Hristovoj prici) dokazuje da su Samaricani dogmatski ispravniji od fariseja???

Dogmatski nisu bili ispravniji, tu se radi o realnom događaju koji je Isus uzeo da ispriča ko je bliži i ko je pravi brat. A nije rekao Samarićani su bolji od Jevreja. Ni obrnuto.

Kako onda mozes tvrditi da ste vi ispravniji od nas dogmatski uzimajuci rodove???

Ti uopšte nisi u stanju da osporiš primjer iz Biblije koji sam naveo, nego ga nevješto izbjegavaš.

Biblija drugačije govori.

Ja sam tebe pobio, a ne ti mene.

Mene možda i možeš, ali Bibliju i primjer iz nje ne možeš.

Odnosno Bog koji je sa mnom.

To je govorio i Korej u pobuni protiv Mojsija.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Djela, ili rod onih koji bi trebalo da žive VJERU u TROJEDINOG se mere čima? Ko ih meri? Ako je to BOG, a jeste, pitam se šta mi onda radimo kada jedni drugima merimo djela i rod? Pravimo se BOGOM? Jer zato je za Fraizeje samo Bog rekao da neće lako u Kraljevstvo - Carstvo BOŽIJE, naime oni su sebe postavljali iznad DRUGIH, sebe prikazivali bezgrešnima. Molitve nisu upućivali puni pokornosti i pokajanja, nego sa stavom: JA SAM ISPRAVAN; JA SVE RADIM PO ZAKONU - PISMU! Iza čega je stajala poruka Bogu: NAGRADI ME; JA SAM ISPRAVAN; VIDIŠ, NISAM KAO CARINICI; KAO BLUDNICI. Zato ih i sam Isus naziva "rodom zmijskim", sotonama čak. Jer oni ne gledahu šta je Božije, nego šta je ljudsko.

Ko je draži Bogu? Onaj ko neprestano prati svoju viziju ZAKONA, ko konstantno ponavlja da je ispravan i sa visine gleda drugoga, koristeći se ZAKONOM kao autoritetom za sve što čini? Ili onaj koji sa suzama u očima prizna da je grešan, ma koliko da je mali ili ništavan njegov greh? Draži li je Bogu onaj koji odbacuje nemoćne, bolesne, ili manje sposobne jer ne doprinose njemu, mučeći i eksploatišući ih, na svakom koraku, ili onaj koji pomaže, makar i toplom rečju, poboljšanjem uslova, lečenjem bolesti? Draži li Mu je onaj koji vidi i svoj najmanji greh, te stoga zna da ne može da sudi bližnjem za njegove grehe, ili onaj koji na sebi ne vidi krv drugoga, ali zato sudi o bližnjem? Draži li mu je onaj ko za svaku stvar traži potvrdu u PISMU, šaljući poruku Bogu, gledaj me kako sam revnostan, ili onaj koji skrušeno zapali sveću u crkvi, porazgovara sa bližnjim, dočeka gosta iako ni sam nema šta da pojede? Draži li mu je onaj obični dečko sa dugom kosom, koji sluša rock, zaljubljeno pokušava da osvoji srce devojke koja mu se sviđa, šeta psa, hrani mačke lutalice, pomaže starijima, ponekada pije alkohol... Ili onaj u skupoceno odelo obučeni, bogati darodavac u lokalnoj zajednici, prijatelj pastora sa kojim pre podne konstantno ponavlja "Praise The LORD", a noću uz dejstvo opijata orgija, dok svakodnevno eksploatiše radnike koji se nalaze pod njegovom kontrolom? Ko daje darove vredne pomena? Oni koji žive EVANĐELJE, koji u svakom bližnjem vide brata i sestru vrednu spasenja. A spasenje nije u besomučnom izračunavanju i lovu na otelotvorenog đavola, sa ciljem da se eto spreči KRAJ DANA, ili da se postigne prednost. Lepo je rečeno, broj 666 jeste broj ČOVEKA. I SVAKO OD NAS MOŽE BITI POTENCIJALNI ANTIHRIST. Jer sotona i deluje preko ljudi. Neki od nas nisu ni svesni da čine uslugu "PRVOM POBUNJENIKU, HUMANISTI, OSLOBODIOCU", dok su neki i te kako svesni. Ali ni prvi ni drugi nisu ništa više sluge OCA LAŽI, od onih koji rade baš ono što on i želi, a to je GOVORITI DA RADIŠ U SLAVU BOŽIJU, DOK U STVARI RADIŠ ZA SEBE, ZA SVOJU SLAVU i KORIST.

Zato Isus i govori, "po djelima će se poznati".

Natrag