Naravno da je mračni srednji vijek, zna se ko je opismenio narode, uveo demokratiju, pokrenuo industrijsku revoluciju, smanjio kriminal i korupciju, unaprijedio zdravlje. To svakako nisu ni katolici ni pravoslavci.
Tripo, svi mi dobro znamo da Srbe Hrvate i Crnogorce nije opismenila reformacija nego crkva. Sto vazi i za ostale narode!
Tako da ovaj tvoj argument da je crkva kocila pismenost i prosvecenost ne stoji. Oni ne samo da nisu kocili pismenost naroda, nego su je cak i podsticali, u isto vreme podrzavali nauku i umetnost, te osnivali skole.. Sava je bio prvi prosvetitelj kod nas.
Osim toga, ne mozes ti bivse pagane lako opismeniti, za to treba vremena!
Ajde da se ne igramo ovde, vec da budemo objektivni.
Protestantizam nije doneo nista dobro! On je legalizovao bunt!
Dok su "prava i slobode" uvedeni da bi carevi mogli da uzivaju u svojim pozudama i strastima. Tezili su "oslobodjenju od Pape"!
A demokratija je posledica dalje pobune naroda (sto posejes to i pozanjes).
Industrijalizacija je robovlasnicki sistem uveden da sluzi interesima vlasti. Povukli su ljude sa sela (sa njihovih imanja) da u gradovima robuju za vlast!
Kriminal i korupcija su na sve strane! A ne samo da nije smanjena stopa kriminala, vec je cak i povecana i ozakonjena ovim kapitalistickim sistemom!
Mi danas nasilje i ubistva imamo i po skolama (zvuci poznato?). Sto nikada nije bilo ranije!
Carevi, drzavnici i judi na vlasti su lopovi!
A ti radis za njih, placas porez, stan, struju, hranu, lekove itd.. I sve ide u drzavnu kasu, a ne sluzi boljitku naroda, vec bogacenju male grupe pojedinaca na vlasti ili vlasnika korporacija.
O ljudima se uopste ne vodi racuna!
Zdravlje ne da nije unapredjeno, vec je namerno ugrozeno. Jer njima nije cilj da covek nastavi da zivi posle 65. , vec da crkne sto pre. Jer nece da mu placaju penziju. I zato ga truju!
Ti nisi za njih "covek", ti si "radilica"! A ono sto se nekada zvao "robovlasnik" danas je "gazda", a preduzeca su moderni rudnici!
Dakle taj sistem koji nastaje iz vaseg protestantizma je gori nego bilo koji prethodni!
Iskoristiću tenutak da upozorim pojedine članove foruma, iako nisam moderator, da prestanu da vernike tradicionalne Crkve, bilo da se radi o Istočnoj ili Zapadnoj, nazivaju epitima koje moderna politčika salnska i kafanska "levica" deli kako stigne. Ujedno ovaj forum nije politički.
Ovo mu ne mozes objasniti, on uzima analize koje govore o stanju ekonomije, kulture itd.. pojedinih drzava i nacija i onda ih povezuje sa verom, a svi znamo da su vera i drzava odvojene. Danas su drzave sekularne te nikakvog uticaja nema vera na stanje ekonomije ili nacije, da bi se to moglo povezivati!
Cista ludost i ocajno stanje!
Ja ne mislim da on ovo radi namerno, ali ako i radi onda je to zloupotreba podataka koji nisu ni pravljeni u religiozne vec politicke svrhe.
Što se tiče apologetike, evangleizujte one kojima je ateistički "humanizam" doneo nemoral, a ubeđenje da Boga nema oslobodilo najniže nagone. Ostavite one koji su već evangleizirani na miru. Ne pokušavajte da ih uvučete u Scripturolatriju.
Ironija je da je produkt protestantizma upravo demokratija a demokratija je uzrok humanuzma , ateizma i nemorala, i oni sve to predstavljaju kao nesto dobro.
Oni tvrde da vestice imaju pravo da veruju u djavola, da pedofili i homoseksualci mogu da vaspitavaju decu, da se narkomani po coskovima bodu, a da se prostitutke legalno kurvaju.
Stvorili su sodomu i gomoru, i nimalo im nije krivo.. Uzas!
A takvi su nekada davno, radi zdravlja nacije bili ubijani. I ja ne vidim u tome nista lose, vec je to bila zastita drustva od zla i cak pozitivno!
Oni to nazivaju "mracni srednji vek".
Pa nece valjda ovakve ljude pustati da setaju ulicama..
Evo im sad demokratija, nek uzivaju u njoj, ne smeju ni na ulicu da izadju..
Hoćeš da ti iznesem istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog faku. u BG u kojem je dokazano da su bolji rod dali ateisti (u prosjeku) nego vjernici tradicionalnih crkvi
Vidis ja to nisam video u praksi, samo u tvojim statistikama. Pravoslavci su divni ljudi, oni verujuci. A oni koji ne veruju i koji se samo nazivaju pravoslavni, pa normalno je da nemaju nikakav rod, i ti to koristis.
A pored svega toga ne razumes ni sta je to rod.. Rod nemaju samo Hriscani, rod imaju i nevernici i njime se spasavaju , imas to kod Pavla, pa citaj...