Fariseji su bili grupa ljudi, ne može se narod poistovijetiti sa njima.
Ma da, ne moze se narod poistovetiti sa farisejima a ti poistovecujes i narode i nacije sa religijom! To je toliko dvolicno da ja nemam reci!
Rodovi su pokazali ko je bolji. Čak i sada.
Pokazali su rodovi ateista, da je bolje biti i ateista i ziveti po savesti, nego biti clan neke sekte i slediti dogmu koja gusi savest!
Ateisti ne guse svoju savest pokusavajuci da odrze dogmu, jer ih dogma ne sprecava. Zato su bolji ljudi od vas!
Naravno da ima veze sa dogomom. Oni koji su prihvatili Isusa imali su sve dogme tačne i pokazali su bolji rod. Jevreji koji nisu prihvatili imali su mnoge zablude.
Nema veze dogma sa rodovima!!!
Ateisti uopste nemaju dogmu pa imaju bolje rodove od vas!
Jevreji uopste nisu imali zablude, oni samo nisu imali praksu! To i Hristos kaze - "sve sto vam kazu fariseji DRZITE I TVORITE, ali kako oni cine ne cinite , jer govore a ne cine"!
Dakle ne radi se o uticaju dogme na rodove! Oni su bili losi iako su imali tacnu dogmu!
Isto tako i Pravoslavni mozda nemaju praksu ali imaju dogmu, a brojni su razlozi za to! Em je veca zajednica, em veca grupa ljudi, pa tako izgleda, em ima mnogo deklarativnih vernika.
Manja grupa uvek ima bolje rodove, na prvi pogled! Ali to je spoljna poboznost, a 90% njih su licemeri!
Neposteno je porediti rodove manje zajednice (grupe ljudi) u odnosu na vecu i otvoreniju grupu ljudi (Pravoslavne) i pri tome ignorisati postojanje deklarativnih pripadnika!
To je ono sto ti radis!
To se odnosi samo na neke.
Ma nemoj, sad se odnosi samo na neke!
Kako vi gusite svoju savest i pobijate glas razuma!
Dokazano je da zavise, jer Jevreji koji su odbacili Isusa imali su mnoge pogrešne dogme. Dok oni koji su prihvatili Isusa nisu imali pogrešne.
Ma nemoj! A Hristos kaze da im je nauka bila ispravna!
Kako samo izmisljas!!!
Nisu oni imali pogresne dogme, oni su bili formalisti isto kao i vi, drzali su se dogme kao pijan plota, drzali su se "slova" kao i vi sto se drzite "Pisma"! Nisu razumevali smisao i duh. Tako i vi ne razumete!
Nadji mi gde u Bibliji pise pravilo "sola scriptura" (samo Pismo)???
NIGDE!!!
Tako se i vi drzite "slova" kao pijan plota, kao i fariseji sto su, i zato pod milim Bogom nista ne razumete! Sto rece DarthSone imate "scriptulolatriju"!
Pa ko ima čisto srce uglavnom ima i čistu nauku. Najčešće, ne svako. Ali većina svakako da.
Pa to nije tacno, ateisti ne veruju u Boga, ali su isto tako su bolji ljudi i imaju bolje rodove, milostiviji su , brinu za okolinu i za svoje bliznje itd.. Hriscani su generalno losiji ljudi, jer na njihovu savest utice dogma!
I vasu savest koci dogma!
Bludnici ce zato pre vas u carstvo Bozje , jer im je cisto srce! I Pavle potvrdjuje ovo, da neznabosci imaju rodove, a nemaju zakona ni dogme!
Samo ti to porices,i stanju si i Pavla da poreknes!
Dogma uopste ne utice na rodove, jer neko moze imati ispravnu dogmu, a ne mora ziveti po njoj!!!
Od srca zavise rodovi, a ne od dogme!!!
Naravno da jesu jer su postali bolji kada su odbacili katoličke zablude. Zato i jesu protestvovali.
Ma cuj "postali bolji kad su odbacili zablude"???
Ne postajes bolji vaspitnom merom uz pomoc dogme! Covek je dobar srcem prirodno ili nije. Oni koji su prihvatili neku filozofiju ili dogmu usvojili su je zato sto su vec unapred bili dobri ljudi, i tragali su za nekim smislom, jer su videli koliko je svet zao!
Dakle oni su vec unapred imali "cisto srce", i to je preduslov za sve ostalo.
To nije džabe Isus je rekao da će se po rodovima poznati ko je ispravan a ko nije.
Rekao je: "doci ce mnogi proroci u moje ime govoreci... po rodovima cete ih poznati"!
On govori o prorocima i antihristima, koji ce tvrditi da dolaze u Bozje ime!!!
To su ljudi koji vec poznaju dogmu i istinu, ali koji ne zive po njoj. I zato njih prepoznajemo na taj nacin. Jer ko ne praktikuje ono sto uci, tome ne smemo verovati ni u vezi buducih dogadjaja!
Dakle, on govori o "pojedincima" a ne o "grupacijama"!
Ti si ovo generalizovao!
Hristos nigde nije tvrdio da mi gledaiuci fariseje i njihove postupke, treba da odbacimo citavu njihovu nauku!
Naprotiv je rekao da sve sto oni kazu treba da drzimo!!!
Zato što ih uglavnom i nemate.
Ma kako da ne!
Pa i vasi rodovi su nikakvi, uglavnom licemeri idu u crkvu, koji imaju spoljnu poboznost, babe i dede koji mogu odrzati subotu jer su u penziji. Mladih nema. Zato su 90% vasih vernika licemeri, i onda je i vasa dogma i vera lazna, po istom principu!
Nikada tako nisam generalizovao, ali ti radis to, jer ne razumes smisao!
Mahatma Gandi kaze: "Hrista volim ali Hriscane mrzim". I u pravu je, niko nema rodove, i onda bismo ovakvim razmisljanjem odbacili bukvalno sve crkve i Hriscane!
Pravo farisejstvo naša pravda je milija Bogu od protestantske. Zato ste u rasulu gorem nago na Zapadu.
Pa nisam ja velicao nasu pravdu, mi se ne hvalimo svojim dobrim delima. Ali vi to radite neprestano, i na sva zvona trubite ispred sebe, pravite ankete, analize itd, koje vas isticu a nas ostale kudite.
Zato ako je neko ovde farisej, onda si to ti!
I naravno, moje reci izvrces na svoju pogibao!