Verni i Mudri Sluga na Strazarskoj Kuli - Matej 24:45

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Darth Shone, čestitam ti svetkovinu Presvetog Trojstva! :) Neka ti dan bude lijep i protekne u društvu sa Svetom Trojicom.
Žurim...ali, samo još nešto. Ne znam otkud je ispao termin Jehova? Isus nikada svog Oca nije nazvao Jehovom niti mu je rekao: Jahve, već uvijek mu se obraća s Oče.

Hvala ti sestro na čestitikama. Neka i tebi dan Presvetog Trojstva osoba Jednog i Jedinog Bića - Boga, bude blagoslovljen i u svemu sretan.

Što se tiće termina "jehova", on zaista nije HA SHEM, koje se, ako se ikada i izgovaralo, izgovaralo kao IAHAUVAH - HA AHAVAH, no to nije sprečilo hebreje da, dugo nakon pada Jerusalema, u spise postave determinutive koji su kao olakšavali "unutarnji" izgovor (nikada nisu glasno izgovarali HA SHEM), i to korišćenjem sledećih reči, tačnije njihovih počentih slova:

Adonai, Elohim, Echad.

Shodno tome, a to ima veze i sa izgovorom teomorfnih imena ljudi (Isus, Ilija, Isaija), Tetragramatron se "izgovarao" kao YaHeWeH ili Iahveh, otuda u prevodima Vulgate stoji Jahve (iako je izvorno slovo Y u hebrejskom bilo označavano kao IOD, a ne Jod (što će postati tek u vreme pojave kabale, negde sredinom 11 stoleća Kršćanske ere).

Pazi, još uvjek nema "jehove", čak i da uzmemo Jod kao početno slovo, imamo Jahve ili čak Jave, ali ne i "jehova" (posebno ako znamo da nigde nema determinutiva za reč Olam (odakle bi se izvlačilo o).

No, stvar se naravno "komplikuje" protestantkim "prevodima", pre svega onim germanske škole, koji za svoje izvore koriste upravo džidiš (hebrejsko nemački) i več duboko ofovrmljenu kabalu i talmud.

Tu se koriste sledeći determinutivi:

Adonai, Elohim, Echad, Olam,

iz čega se izvlači sledeče:

Y (Gde sada stoji tvrdo J), sledi A od Adonai, H, za kojim sledi E, W (koje sada izgovaraju kao V), za kojim slede E (od echad), zatim opet H, za kojim sledi O (od Olam)

Dobija se koja reč?

Jahevaoh.

Ista reč ne zadovoljava pojedine "istraživače" Pisama (protestante), te menjaju red konsonanti, stavljajući između Yi H slovo - glas e. Ovako:

YeHoWaH (Jod, Elohim, H, Olam, V, Adonai, H)

Ili

J (bog) H, (večni), H, V (Gospod), H

Da li ti je sada jasnije kako su posednuti došli do nečega što Hebreji ne smatraju Božijim imenom? (Da smatraju nikada ne bi dozvolili ovim Bruklinskim nasrtljivcima da otvore svoju podružnicu u Izraelu)

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pusti filozofije.

Crkva ima odredjeno zaduzenje i odgovornost za duhovno stanje Bozjeg naroda, ali to imaju i svi vernici za sebe.
Bog daje prorocki dar i kroz njega vodi, i savetuje Bozji narod.

Dakle, ti gledas sa svoje tacke gledista da je organizacija tvoje zajednice strazar, ja gledam sa svoje.

Tako da je nasa diskusija besmislena.
Znam da si filozof i da volis da filozofiras i to mnogo,
ali ovo su Isusove reci.,a ne moje.
On je postavio pitanje kojim se mi bavimo.
Ko je taj Verni i Mudri sluga koga je postavio da daje hranu na obrok.
Kad Isus dodje zaista ce ga postaviti nad svima.
Ali naravno,vi ga bas kao i Jevreji jos uvek cekate.
kao sto ni Jevreji nisu prepoznali njegov dolazak ,isto tako i vi niste prepoznali njegov dolazak.
On vec vlada USRED neprijatelja svojih,ali i to tesko da razumete...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pogresno si ti razumeo Isusovo pitanje, jer Isus nije to pitanje postavio da bi stvorio neku doktrinu o nekom navodnom strazaru, vec je to pitao u smislu "KO JE TAJ COVEK KOJI CE TO I TO URADITI - DOCEKATI GOSPODARA SPREMAN" znajuci da ga mnogi nece docekati spremni.

On to bukvalno i kaze "KO JE TAJ MUDRI SLUGA" znajuci da ima i bezumnih.

Dakle, u slici strazara ili mudrog sluge misli na sve ljude, jer svi ljudi treba da se spreme za dolazak Isusa, a ne samo neki pojedinac.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pogresno si ti razumeo Isusovo pitanje, jer Isus nije to pitanje postavio da bi stvorio neku doktrinu o nekom navodnom strazaru, vec je to pitao u smislu "KO JE TAJ COVEK KOJI CE TO I TO URADITI - DOCEKATI GOSPODARA SPREMAN" znajuci da ga mnogi nece docekati spremni.

On to bukvalno i kaze "KO JE TAJ MUDRI SLUGA" znajuci da ima i bezumnih.

Dakle, u slici strazara ili mudrog sluge misli na sve ljude, jer svi ljudi treba da se spreme za dolazak Isusa, a ne samo neki pojedinac.
Da li taj verni i mudri sluga i strazari ili samo daje hranu na obrok?
Nije li mozda taj sluga bio sebican pa sebi uzimao najbolju hranu ,a ostalima otpatke?
Jel mislio na duhovnu ili na telesnu hranu?
A zasto je Isus vise puta kazao svojim ucenicima da Strazare???
Sta mislis,ko je nakon Isusa Hrista bio taj Verni i Mudri sluga?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je samo parabola, i ne mora se svaki elemenat uzimati bukvalno.

Ali hajde da uzmemo tu mogucnost.

Tu se govori o tuci svojih ukucana.

Crkva nije tokom istorije duhovno hranila ovaj svet, nego ubijala u ime vere.

Dakle, odnosi se na uopstenu poruku, a ne na Jehovine svedoke.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
To je samo parabola, i ne mora se svaki elemenat uzimati bukvalno.

Ali hajde da uzmemo tu mogucnost.

Tu se govori o tuci svojih ukucana.

Crkva nije tokom istorije duhovno hranila ovaj svet, nego ubijala u ime vere.

Dakle, odnosi se na uopstenu poruku, a ne na Jehovine svedoke.
Суд Божји почиње од Божје куће....
1.Петрова 4:17Јер време је да суд почне – и то од Божјег дома. А ако почиње од нас, какав ће тек бити крај онима који нису послушни Божјој доброј вести.
Такође су битни и стихови (Откривење 17:1, 2; 18:4-8) где се опомињемо да изађемо из те лажне религије док је време.
Хришћанство је оно што нам је оставио Исус Христ,и многи се називају Хришћанима,али могу ли да преваре Христа...
Шта каже Исус за такве особе у Матеју
Matej, glava 7
21 Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jer cinite po volji Oca?

Vi svesno ukidate zapovesti Bozje, pa kako kazes da cinite.

Govorite protiv tradicionalnih crkava a cinite isto, ukidajuci zapovesti Bozje.

Vi ne izlazite iz lazne religije, vec se sa njom udruzujete ukidajuci rec Bozju.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Jer cinite po volji Oca?

Vi svesno ukidate zapovesti Bozje, pa kako kazes da cinite.

Govorite protiv tradicionalnih crkava a cinite isto, ukidajuci zapovesti Bozje.

Vi ne izlazite iz lazne religije, vec se sa njom udruzujete ukidajuci rec Bozju.
JS bas kao ni sam Isus Hrist nisu osobe koje bi se poltronisali tradicionalistima kao fariseji i sadukeji .
JS samo razotkrivaju satansku taktiku kojom su zavedene "tradicionalne crkve",
a dela su ta koja pokazuju koga Bog odobrava ,a koga ne.
Јован 4: 23 Али доћи ће време, и већ је дошло, кад ће прави верници служити Оцу духом и истином, јер Отац тражи оне који желе да му тако служе.
Plodove duha verovatno znas koji su,ali ako nema Istine ,badava ti je sve.... ljudi koji se mole Bogu,a ne zovu ga po imenu jeste samo osnovna stvar koja pokazuje da su u neznanju.
bas kao sto pise stih ranije 22 Ваше служење Богу се темељи на незнању, а наше служење Богу се темељи на знању, јер спасење долази од Јудејаца.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"POSLUSNOST JE MENI MILA A NE ZRTVE"

"A ZASTO ME ZOVETE GOSPODE GOSPODE, A NE IZVRSAVATE STO VAM ZAPOVEDAM"

"OVI LJUDI USNAMA ME POSTUJU, A SRCE NJIHOVO DALEKO STOJI OD MENE"

AMIN!

Natrag