Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Posne makarone sa paprikom

Posne makarone sa paprikom

posne_makarone_sa_paprikom_v.jpg


Potreban materijal:

350gr makarona bez jaja
2 žute paprike
1 šargarepa
2 paradajza
1 glavica crnog luka
1dl belog vina
bosiljak, so, biber, malo ulja.


Priprema:

Iseckani crni luk propržiti sa šargarepom na vrelom ulju. Dodati papriku isečenu na kockice, začiniti i naliti vinom. Kada vino ispari, dodati oljušteni i iseckani paradajz i kuvati oko 15 minuta. Pred sam kraj dodati bosiljak. Makarone pripremiti uobičajeno, sipati u sos i poslužiti.


 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Zeleni rezanci u bijelom (žutom) umaku

Sastojci za 2 osobe:

250 g zelenih rezanaca
1/2 L vrhnja za kuhanje
1 vezica vlasca
1 žličica senfa
1 češanj češnjaka
muškatni oraščić
sol i papar
malo vegete
kurkuma
maslac

Priprema

1. tjesteninu skuhati al’ dente u slanoj vodi


2. otopiti maslac i dodati vrhnje za kuhanje. umiješati začine i sitno sjeckani vlasac i češnjak.


3. krčkati 10 ak minuta, pred kraj dodati žličicu senfa.

Posluživanje

naravno možete umak poslužiti uz bilo koju vrstu tjestenine, kao i uz njoke.


Vreme pripreme: 25 minuta.

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Zapečene makarone

Zapečene makarone

Sastojci za 4 osobe:
50 dag makarona
1 l mlijeka
4 dl jogurta
3 komada jaja
1,5 dl ulja
sol po želji, ja stavim 1 malu žlicu
šećer prstohvat

Priprema
Izmutimo cijela jaja, potom dodajemo jogurte, ulje, sol, šećer i na kraju mlijeko. U tako izmješanu smjesu dodamo neprokuhane makarone. Uz povremeno mješanje ostavimo da odstoji 1h. Peći u nauljenom limu na 190 C oko 1h. Dobar tek!


Zapečene makarone jedu se tople uz neizostavni prilog – kiselo vrhnje.


Vreme pripreme:2 h

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pasta sa mini rajčicama…

PASTA SA MINI RAJCICAMA

Priprema

OD MILIJUN ŽENA
Na malo maslinovog ulja dinstati mini rajčice koje smo prethodno oprali i narezali na četvrtine
Dinstati uz dodatak češnjaka u prahu i začina po želji dok ne puste svoj sok i malo povenu
Skuhati pastu po želji i kod cijeđenja je staviti malo pod hladnu vodu da je ohladimo
Dobro ocijeđenu i malo ohlađenu pastu prelijemo dinstanim mini rajčicama i serviramo
Serviranu polijemo sa malo maslinovog ulja


Sastojci1/2 kg paste
malo maslinovog i običnog ulja
malo češnjaka u prahu
po želji sol,papar,bosiljak
1/2 kg mini rajčica
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Fettuccini Alfredo

fettuccini-alfredo.jpg


Ako je soja glavni sastojak soja sosa i ako je paradajz glavni sastojak paradajz sosa, ad simile a simili bi se moglo zaključiti da je glavni sastojak Alfredo sosa – Alfredo. Na Vašu sreću, ovaj sos može da se napravi i od maslaca, pavlake i sira pa Vam Alfredo ostaje za desert.

Sastojci za 4 osobe

80gr maslaca 500ml kisele pavlake 100gr rendanog parmezana po ukusu soli 2 čena belog luka 400gr Fettuccini paste 0.5 kašičice belog bibera

Priprema

Očistite beli luk i sitno ga isecite.


Kuvanje testenine
Sipajte vodu u šerpu odgovarajuće veličine, poklopite je i ostavite da proključa. U ključalu vodu dodajte so i testeninu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, nepoklopljeno, 10-12 minuta.

Kad je testenina kuvana, ocedite vodu, poklopite i ostavite sa strane.




Često je na samom pakovanju naznačeno koliko dugo bi testeninu trebalo kuvati. U tom slučaju, sledite dato uputstvo.


Sos
U malo dubljem tiganju, na umerenoj temperaturi, rastopite maslac i na njemu kratko propržite beli luk, ne duže od jednog minuta.



Dodajte 1 ½ pavlaku i kuvajte 3-4 minuta mešajući sve vreme. Smaknite sa ringle, dodajte biber i promešajte.




Priprema sosa će biti znatno olakšana ako ste pavlaku unapred malo razmutili.


Ovaj sos prespite u šerpu sa kuvanom testeninom, dodajte ostatak pavlake, oko 80 g parmezana i soli po ukusu. Stavite na toplu ringlu i zagrevajte mešajući 1-2 minuta.




Posluženje
Pastu ukrasite svežim ili sušenim peršunom i uz nju, u posebnoj činijici, priložite ostatak rendanog parmezana.

Izvor: BeCook.com

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Makarone sa prelivom od povrća

MAKARONE SA PRELIVOM OD POVRĆA

Za 2 osobe potrebno je: 500 g makarona, 1 manji krastavac, manji komad celera, 1 crni luk, 115 g krem-sira, 5 kašika majoneza, 2 kašike senfa, so i biber po ukusu.

U kipuću, slanu vodu stavite makarone da se kuvaju. Za to vreme operite, oljuštite i na kocke iseckajte krastavac, izrendajte luk i celer. Pomešajte i dodajte krem-sir, majonez i senf, posolite i pobiberite po ukusu. Ocedite makarone, sipajte u tanjire, sipajte preliv od povrća.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Makaroni s pistaćima

Makaroni s pistaćima



Za 4 osobe: 350 g makarona, 100 g gorgonzole, veća kruška, kašika votke, kašika mlevenih pistaća, kašika C peršuna, kašika limunovog soka, 30 g maslaca, 10 g šećera (po želji), so i biber.

Uklonite koru s gorgonzole i isecite na kockice. Krušku oljuštite, izvadite semenke, isecite na kockice i prelijte limunovim sokom. Maslac otopite u teflonskom tiganju, dodajte oceđene kockice kruške, pospite šećerom i dinstajte nekoliko minuta da se karamelizuju. Pred kraj posolite, prelijte votkom, sačejkajte da alkohol ispari i skinite s ringle. Makarone kuvajte u slanoj kipućoj vodi 12 minuta, ocedite i sipajte preko kruške. Sačuvajte 2-3 kašike vode u kojoj su se kuvali makaroni. Dodajte kockice gorgonzole, sačuvanu vodu od testenine, pola količine peršuna i pola količine mlevenih pistaća. Promešajte i dinstajte nekoliko minuta uz stalno mešanje. Ovako pripremljene makarone sipajete u posudu, pospite ostatkom peršuna i pistaća, pobiberite, još jednom blago promešajte i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bukatini s raguom od povrća

Izvor: "Sale&Pepe"

13731057554c9b38df36b4f828187930_orig.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 400 g bukatina (šuplji špageti) ili špageta, 500 g patlidžana, 200 g paradajza, 10 listova bosiljka (ili 1 kašičica suvog), 1 čen belog luka, 10 smeđih maslina bez koštica, parmezan, maslinovo ulje, so i biber.

Operite i očistite patlidžan, isecite ga na nepravilne komadiće, prebacite ih u cediljku za testeninu i posolite. Ostavite da se cedi oko pola sata, pa isperite, iscedite i prebacite na čistu krpu.

Operite bosiljak i iscepkajte ga. Beli luk oljuštite i spljoštite nožem. U dubljem teflonskom tiganju zagrejte 3 kašike ulja, ubacite beli luk, bosiljak, masline i pržite 2-3 minuta. Dodajte komadiće patlidžana, posolite, pobiberite i pržite na umerenoj vatri desetak minuta, često mešajući.

Blanširajte paradajz 1 minut u ključaloj vodi, ocedite ga, oljuštite i iseckajte odstranjujući meke delove sa semenkama. Dodajte paradajz u tiganj s patlidžanom i pržite još oko 10 minuta na jačoj vatri, često mešajući.

Skuvajte bukatine u dosta posoljene, ključale vode, ocedite ih kada su al dente i prebacite u tiganj s pripremljenim raguom. Dobro izmešajte, začinite rendanim parmezanom i sveže mlevenim biberom. Poslužite odmah.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pikantna pasta sa blitvom

Pikantna pasta sa blitvom

Za 4 osobe potrebno je: 500 g špageta, 3 veze blitve, čen belog luka, prstohvat ljute paprike, 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike parmezana i biber po ukusu.

Blitvu operite i skuvajte u slanoj vodi. Istovremeno, skuvajte i špagete u slanoj kipućoj vodi. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i na njemu kratko isprižite sitno iseckani beli luk i ljutu papriku, vodeći računa da luk ne zagori. Smanjite temperaturu na minimum i dodajte blitvu koju ste prethodno ocedili od vode i isekli na rezance. Pržite 2-3 minuta, uz stalno mešanje. U dubokoj činiji pomešajte blitvu i špagete. Dobro promešajte, začinite parmezanom, posolite još ako je potrebno, dodajte biber i servirajte dok je toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Špagete sa brokolijem

Špagete sa brokolijem

Za 2 osobe potrebno je: 500 g špageta, 500 g brokolija, 2 čena belog luka, 5 kašika iseckanih oraha, 3 kašike parmezana, kašičica ljute paprike i so.

U kipućoj i slanoj vodi skuvajte špagete. Manji pleh obložite papirom za pečenje, malo poprskajte uljem, poređajte iseckane orahe i pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 10 minuta - vodite računa da ne zagore. Skuvajte brokoli i u velikom tiganju na zagrejanom ulju kratko ga propržite na umerenoj temperaturi, zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i ljutom paprikom, uz povremeno mešanje. U tiganj dodajte kuvane špagete, dobro promešajte i sklonite s ringle. Pastu sipajte u tanjire, začinite parmezanom i zapečenim orasima.



 
Natrag
Top