Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Posne špagete s orasima

Posne špagete s orasima

1.jpg

Sastojci:
Špagete
Sojine mrvice
100 ml kečepa
Vegeta
Lorber
50 gr. oraha
Ulje

Priprema:
Skuvati špagete i ostaviti ih da se ocede. Na zagrejano ulje staviti 5 kašika sojinih mrvica. Propržiti ih dok ne porumene, pa odmah dodati kečep. Promešati pa dodati oko 200 ml vode, jedan list lorbera, 2 kašike vegete i ostaviti da se ukuva dok ne bude gusto.
Kad je gotovo, skloniti sa vatre i dodati seckane orahe - u tanjire prvo stavljajte špagete, pa preliv.

Izvor: Krstarica
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Makarone s pečurkama

MAKARONE S PEČURKAMA

1.jpg

POTREBNO JE
500 g posnih makarona, 400 g sitnijih šampinjona, 2 glavice belog luka, peršun, biber, so, ulje

PRIPREMA

Testeninu obarite u slanoj vodi s malo ulja, pa, kad je gotova, procedite je. Šampinjone dobro obrišite, a beli luk oljuštite i podelite na čenove, pa sve zajedno grilujte ili kratko pecite na tiganju da šamponjoni omekšaju i porumene. Grilovane pečurke i luk pomešajte s testeninom, pa pospite iseckanim peršunom i, po želji, pobiberite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaće raviole punjene blitvom

Domaće raviole punjene blitvom

Raviole.jpg

Potrebni su vam:
3 i 1/2 šolje (integralnog) brašna
5 jaja slobodnih koka
šolja vode
morska so
450g blitve, skuvane
3 kašike svežeg mladog sira ili sremskog (krem) sira
maslinovo ulje
čili, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, origano

Priprema:
Napravite na radnoj površini od brašna gomilicu. U njoj iskopajte rupu i tu istresite sadržaj 4 jaja. Začinite solju, dodajite vodu postepeno i mesite brašno dok ne postane kompaktno. Stavite u frižider da se ohladi dok vi napravite punjenje. Pomešajte sir i jaje, a zatim dodajte blitvu i začine po ukusu. Testo podelite na četiri dela i dobro ga razvaljajte. Stavite testo u posudu za pravljenje leda i iskoristite rupe u koje će testo ulegnuti da tu stavite punjenje. Uzmite drugo razvijeno teto i prekrijte ono koje je u posudi za pravljenje leda. Dobro pritisnite, prevrnite tako da ispadne iz posude za led i nožem razdvojite raviole. Ponovite postupak sa druga dva testa. Raviole kuvajte u zasoljenoj vodi 5 do deset minuta. Po vađenju pospite ih maslinovim uljem. Služite uz paradajz sos i malo parmezana.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Makarone sa patlidžanom

Moram sa Vama da podelim recept koji sam skoro smislila, ali je tako dobar, da sam ga pravila već 5-6 puta, i svaki put je bilo odlično.

Makarone sa patlidžanom

Za 2 osobe potrebno je:

200 gr makarona
1 srednji patlidžan
5 čenova belog luka
2 grančice svežeg ruzmarina (ili 1 kašičica suvog)
kora od 1 limuna
nekoliko kašika maslinovog ulja
so
biber
malo parmezana ili nekog drugog sira (dobro je i sa fetom).

Priprema:

Patlidžan operite, pa isecite na kockice. Nema potrebe da ga ljuštite. Beli luk isecite sitno, ruzmarin isto. Limunovu koricu možete da narendate, a možete i da oljuštite limun ljuštilicom za povrće (samo žuti deo), pa da i nju sitno iseckate.
Kad sve to pripremite, stavite makarone da se kuvaju. Za to vreme, sipajte u tiganj malo ulja, pa stavite patlidžan da se prži. On vrlo brzo popije sve to ulje, ali nemojte mu dolivati još, bolje mu dolijte malo vode od kuvanja makarona. Posolite, pobiberite i pržite dalje. Kad patlidžan malo omekša, dodajte mu sitno seckan beli luk, limunovu koricu i ruzmarin, pa nastavite da pržite, dok sve ne dobije lepu boju.
Ocedite makarone, pomešajte sa sosom od patlidžana, pospite sirom i odmah poslužite.

Prijatno! :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ravioli sa kiselo-slatkim prelivom

Ravioli sa kiselo-slatkim prelivom

1.jpg

Potrebno je za testo: 4 jaja, 4 kašike suncokretovog ulja, 400 g brašna i 1/4 kašičice soli. Za fil: 50 g rendanog parmezana i 100 g mekog sira. Za preliv: 2 kašike balsamiko sirćeta, kašika šećera i šaka malina.

Testo dobro umesite i ostavite da miruje 60 minuta.

Za to vreme pomešajte sveži sir i parmezan. Testo razvucite oklagijom na 2 mm debljine, isecite krugove i u svaki kružić sipajte sir, pa spojite u polumesec, dobro pritisnite ivice i malo ih presavijte da fil ne bi iscureo. Stavite ih u posoljenu kipuću vodu nekoliko minuta da se raviole skuvaju.

Napravite preliv
tako što ćete da pomešate balsamiko sirće i šećer i kuvate na pari dok se šećer ne istopi, a zatim dodajte oprane maline. Sipajte preko toplih raviola i servirajte dok je toplo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Njoke sa brokolijem i orasima

Njoke sa brokolijem i orasima

brokolinjoke.jpg

Potrebno vam je:
450g njoka
5 šolja cvetova brokolija
2 kašike gija (maslo, prečišćeni maslac)
2 kašike termostabilnog ulja
1/4 kašike bibera
3 kašike pinjola, pečenih
2 kašike oraha
40g narendanog tvrdog sira (dimljenog tofua)

Priprema:

Skuvajte njoke po uputstvu sa pakovanja. Tokom poslednje minute kuvanja dodajte i brokoli, a zatim procedite.
Zagrejte veliki tiganj. Zagrejte ulje i gi 7 minuta. Dodajte njoke i biber, i pomešajte. Sipajte ih i činije, i jednako prekrijte orasima i sirom.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pasta sa voćem

Pasta sa voćem

1.jpg

Potrebno je: 500 g testenina po izboru, šolja svežih višanja, 2 čena belog luka, 2 kašike suvih šljiva, 120 g feta sira, 2 kašike svežeg bosiljka, so i biber po ukusu.
Pastu skuvajte u slanoj vodi, ocedite je i odložite sa strane. Pomešajte sitno iseckane višnje i suve šljive, beli luk i feta sir. Sve dobro promešajte i sipajte preko paste, pa ponovo promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu, na kraju pospite bosiljkom i servirajte dok je toplo.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zapečena pasta sa spanaćem i kozjim sirom

Zapečena pasta sa spanaćem i kozjim sirom

1.jpg

POTREBNO JE
2 kašike maslinovog ulja, so i biber, pakovanje manjih oblih makarona, veća glavica iseckanog crnog luka, 2 čena izgnječenog belog luka, 4 šolje krupno isečenog mladog španaća, sok od dva limuna, 2šolje mrvljenog kozijeg sira, 2 trećine šolje oljuštenog semena suncokreta


PRIPREMA
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Namažite tanak sloj ulja na dno manje ili srednje plitke tepsije. Skuvajte pastu prema uputstvima na pakovanju, i ne zaboravite da dobro posolite vodu u kojoj se kuvaju. Pre nego što ocedite pastu izvadite dve šolje vode u kojoj se kuvala i stavite sa strane. Zatim procedite makarone i vratite ih u šerpu.
Dok se makarone kuvaju, zagrejte dve kašike maslinovog ulja u tiganju na blagoj vatri. Dodajte luk, posolite i pobiberite, propržite dok ne počne da dobija žućkasto- braon boju. Nakon toga dodajte i beli luk i ostavite na vatri dok ne osetite njegov miris, još minut od prilike. Dodajte zatim španać i ostavite ga da se proprži samo kratko, oko dva minuta. Dodajte limunov sok, koziji sir i vodu od makarona. Sve vreme mešajte i nastavite sa mešanjem dok se koziji sir ne otopi i ne postane kremast. Zatim masu iz tiganja prespite u šerpu sa oceđenim makaronama i mešajte dok se ne makarone i sos ne budu ujednačeni. Celu mešavinu prebacite u podmazani pleh i pospite suncukretovim semenkama.
Pecite 20 do 25 minuta dok semenke ne postanu zlatno braou i dok se ne uhvati korica na ivicama pleha i na vrhu makarona. Poslužite toplo.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zapečeni makaroni sa brokolijem

Zapečeni makaroni sa brokolijem

1.jpg

POTREBNO JE

350 g makarona, 250 g švapskog sira, supena kašika ulja, 500 g brokolija, 300 ml jogurta od obranog mleka, jaje, so

PRIPREMA
Skuvati makarone i ocediti. Cvetove brokolija bariti tri minuta u vreloj vodi. Izmešati makarone, sir i brokoli, pa prebaciti u tepsiju premazanu uljem. Umutiti jaja, jogurt i so i preliti makarone, pa zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špagete sa ćuftama

1_zps1ea7a883.jpg


Potrebno vam je:
3/4 šolje oraha
3/4 šolje ovsenih pahuljica, samlevenih u brašno
1 šolja narendane šargarepe
1/2 šolje svežeg peršuna, usitnjenog
1/3 šolje bosiljka, usitnjenog
2 do 3 kašike suvog paradajza
3 velika čena belog luka, usitnjena
425g kuvanog pasulja, propranos i osušenog
2 kašike lana i 3 kašike vode
1/2 kašike termostabilnog ulja
1 kašika suvog origana
3/4 kašike morske ili himalajske soli
biber
tucana paprika

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Tostirajte orahe oko 10 minuta. Za to vreme pomešajte ovseno brašno koje ste napravili sa šargarepom, peršunom, bosiljkom, suvim paradajzom, belim lukom i orasima i sve pomešjte. Pasulj usitnite u blenderu i pomešajte sa ostalim povrćem. Lan držite u vodi samo 15 do 20 minuta a zatim sve uspite u povrće. Dodajte ulje, origano i začine. Formirajte 18 do 20 loptica rukama. Pecite 20 minuta a zatim okrenite i pecite još 15 do 20 minuta. Rashladite i servirajte na špagetama od bundeve.


*Špagete se prave tako što bundevu sekačem za povrće izrendate na oblik dugih špageta i kratko ih blanširate u zasoljenoj vodi sa malo gija.

Izvor: Zdrav život
 
Natrag
Top