Ваша Верска Слава

ATI

Član
Učlanjen(a)
04.08.2009
Poruka
221
Srbi su narod koji je postojao mnogo pre Nemanjica. Nasa stara vera i tradicija je bila duboko ukorenjena u narodu i bilo je veoma tesko naterati srbe da je se odreknu, tako da su "hristonizovani" stari obicaji posledica kompromisa prilikom primanja hriscanstva pod uticajem Vizantije.
Nasa stara vera je, za razliku od rimske i grcke, bila monoteisticka. Vrhovni Bog je bio Perun koji se pod razlicitim imenima pojavljuje u razlicitim ulogama. Takodje imala neobicno mnogo podudarnih tacaka sa hriscanstvom.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.682
Mom Zetu je sutra slava,Velika Gospojina,iliti Uspenije Presvlete Bogorodice http://www.google.com/url?sa=t&sour...b8ykPtX1PQUwB_zwg&sig2=4mirBMBREqz8T7bWLtSJVg‎,dok je živeo u Srbiji,nikad nije prisustvovao slavi,sad zašto....Međutim,otkad se preselio u Španiji,salavi je redovno.Pitanje,zašto?Kaže,da kad je slava,prvo,dođemo ja sa klincima,zatim,ti činom,to jest sečenjem kolača,i tih ostalih,kako ja kažem gluposti,on,jer zvanično ima Špansko držaljavljanstvo,da se izrazim grubo,"seti"se da je Srbin,da je odavde....a i mlađe bliznakinje su se rodile 28 8.2006,pa eto još jednog razloga.U Valensiji ima paravoslavna crkva,pa tamo na dan slave,ide sa mnomk,pošto sam ja jedini pravolavac,u tom momentu,da pop,osvešta kolač.Mogu da vam kažem,bude lepo,i svi se slažu u jednom,ta proslava,kako god da je prevedem,kako je zovu Španci,je najbezbednija,jer gosti si mahom zetove kolege,POLICIJA,a i sestine kolege,svi iz hotela,i retko kad se napiju,jer je 70 % gostiju na dužnosti

ZA MOG ZETA:


gospojinasl.jpg
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra će obeležiti praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, koji je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici. Taj praznik, kada se završava i post koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema Julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje plodova i lekovitih trava i odlazi se na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.682
Uspenije Presvete Bogorodice - Velika Gospojina

28. avgust
Svojim molitvama, blagim savetima, krotkoscu i trpeljivoscu Presveta Bogorodica je mnogo pomagala apostolima. Sve do svoje smrti zivela je u Jerusalimu. Obilazila je sva ona mesta koja su je podsecala na trenutke zemaljskog zivota njenog Sina. Cesto se molila Gospodu Bogu da je sto pre uzme iz ovog sveta. Na to joj se javi Sveti Arhangel Gavrilo i saopsti da ce uskoro usnuti. Po volji Bozjoj, svi apostoli su se sakupili u domu apostola Jovana u Jerusalimu i bili su prisutni kada je Presveta Bogorodica mirno, bez ikakve muke predala duh svoj Gospodu Hristu, koji je sisao sa nebesa u pratnji andjela. Apostoli su sahranili Bogorodicu u Getsimanskom vrtu, u grobu njenih roditelja Joakima i Ane.
Treceg dana po pogrebenju tela Bogomatere, dok su sveti Apostoli bili okupljeni na veceri, ugledase na vazduhu vaskrslu Bogorodicu, okruzenu mnostvom andjela. Ona im rece: "Radujte se, jer sam sa vama u sve dane!" Apostoli na to uskliknuse: "Presveta Bogorodice, pomozi nam!" Od toga dana uverise se sveti Apostoli i usmenim Predanjem naucise celu crkvu da je precista mati Bozja vaskrsnula od Sina i Boga svoga, i sa telom uznesena na nebo. Na taj nacin, sam Hristos ispunjava zapovest da sinovi treba da postuju roditelje svoje. On nije dozvolio da istruli telo Njegove umrle Majke, nego ga je oziveo i spojio sa Bogorodicinom besmrtnom dusom. Tako je Bogorodicin grob, kao i Hristov, ostao prazan posle njegovog Vaskrsenja i uznesenja na nebo. U to se uverio i sveti apostol Toma, koji je zakasnio na pogreb Majke Bozje.
Ovom prazniku prethodi dvonedeljni post.
Molitva Presvetoj Bogorodici:
Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti medju zenama i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dusama nasim
Tropar: V rozdestvje djevstvo sohranila jesi, vo uspeniji mira ne ostavila jesi Bogorodice, prestavilasja jesi k zivotu mati susci zivota, i molitvami tvojimi izbavljajesi ot smerti dusi nasja
Prevod: Sacuvala si devicanstvo iako si rodila; i nisi ostavila svet mada si umrla, Bogorodice; premestila si se u zivot, jer si mati zivota, i molitvama svojim izbavljas od smrti duse nase
 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.682
Svima koji slave VELIKU Gospojinu,kao krsnu slavu,čestitamo odavde iz Ibize,Jevtići i Zdravkovići
 
Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
20
slave slavu da bi se najeli i napili i da kazu da je slave...

moji ne slave ni jednu :p
A sta tu ima lose...?
zar vi ne jedete i ne pijete...?
zar vam prijatelji i rodjaci ne dodju bar jednom godisnje svi zajedno na okup...?
Koji drugi dan predlazete za druzenje ...? a moze li se druziti bez jela i pica?
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Pa koja je onda tu religijska svha?Mislim napravis zurku,orgijanje,alhohol kakve veze to ima sa Bogom sve to mene interesuje,zasto nesto sto nema veze sa njim prepisujete njemu kao da je on to rekao da se radi;)
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Sveti velikomučenik Dimitrije - Mitrovdan ( 8.novembar )



Sv. velikomučenik Dimitrije rođen je u Solunu. Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj bio je jedino dete dobrih i blagorodnih, ali bezdetnih roditelja. Izmoljen od Boga, kao jedini i dugo čekani, s velikom pažnjom je odnegovan i vaspitavan. Otac mu je bio vojvoda, a kad je on umro, hristoborni car Maksimijan postavio je Dimitrija umesto oca za solunskog vojvodu. Posebno carevo naređenje odnosilo se na progon hrišćana, ali Dimitrije je, suprotno naredbi, čak javno ispovedao veru u Gospoda Hrista. Kad je car to saznao, Dimitrije je, znajući šta ga čeka, razdelio sav svoj imetak i mirno stupio u tamnicu spreman na stradanje koje mu predstoji. Posle nekoliko dana vojnici su izboli kopljima svetitelja, iako su ga našli u molitvi. Tu, u Solunu, hrišćani su kradom sahranili njegovo telo i na tom grobu su se mnogi isceljivali. Nad tim grobom podignuta je mala crkva, a nekakav velmoža Leontije, nakon što se izlečio od teške bolesti, podigao je nad svetiteljevim moštima mnogo veću crkvu. Sveti Dimitrije smatra se zaštitnikom Soluna, a Rusi ga smatraju i pokroviteljem Soluna.


Sveti velikomučenik Georgije - Đurđic ( 16.novembar )

2ibp3jd.jpg


Sveti velikomučenik Georgije je rođen u Kapadokiji, u Maloj Aziji, od bogatih i uglednih roditelja hrišćanske vere. Posle smrti majke, sve bogatstvo je podelio siromašnima. U to vreme idolopoklonstva, Rimskim Carstvom je vladao Dioklecijan. On ga je postavio, u dvadesetoj godini života, u čin vojvode. Ali, kada je car počeo goniti i ubijati hrišćane, po nagovoru svojih savetnika, sveti Georgije je smelo ispovedio veru. Car je, razjaren Georgijevim postupkom, naredio je vojnicima da ga muče. Muke koje je Svetitelj izdržao prevazilazile su ljudske mogućnosti. Ali, ukrepljivan milošću Božijom, sveti Georgije je sve izdržavao. Videvši ovo nadprirodno zbivanje, mnogi od prisutnih, među njima i kraljica Aleksandra, primili su hrišćanstvo. Videvši da se Svetitelj ne može slomiti telesnim mukama, zli car je naredio da se mačem pogube i sveti Georgije i carica Aleksandra, 6. maja (23. aprila) 303. godine. Taj dan se slavi kao praznik Svetog velikomučenika Georgija - đurđevdan.
Pre smrti je sveti velikomučenik zamolio svog slugu da njegovo telo pogrebe u Palestini, odakle mu je mati bila rodom.
U vreme rimskog cara Konstantina u Lidi, malom gradu u Palestini, sazidan je hram svetog Georgija. Prilikom osvećenja tog hrama verni sluga je ispunio poslednji Svetiteljev zavet prenošenjem moštiju. Na taj dan, 16. novembar (3. novembar), naša Crkva praznuje Prenos moštiju svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije, gde je postradao, u Lidu palestinsku. U narodu je ovaj praznik poznat kao Đurđic.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top