Mom Zetu je sutra slava,Velika Gospojina,iliti Uspenije Presvlete Bogorodice
http://www.google.com/url?sa=t&sour...b8ykPtX1PQUwB_zwg&sig2=4mirBMBREqz8T7bWLtSJVg,dok je živeo u Srbiji,nikad nije prisustvovao slavi,sad zašto....Međutim,otkad se preselio u Španiji,salavi je redovno.Pitanje,zašto?Kaže,da kad je slava,prvo,dođemo ja sa klincima,zatim,ti činom,to jest sečenjem kolača,i tih ostalih,kako ja kažem gluposti,on,jer zvanično ima Špansko držaljavljanstvo,da se izrazim grubo,"seti"se da je Srbin,da je odavde....a i mlađe bliznakinje su se rodile 28 8.2006,pa eto još jednog razloga.U Valensiji ima paravoslavna crkva,pa tamo na dan slave,ide sa mnomk,pošto sam ja jedini pravolavac,u tom momentu,da pop,osvešta kolač.Mogu da vam kažem,bude lepo,i svi se slažu u jednom,ta proslava,kako god da je prevedem,kako je zovu Španci,je najbezbednija,jer gosti si mahom zetove kolege,POLICIJA,a i sestine kolege,svi iz hotela,i retko kad se napiju,jer je 70 % gostiju na dužnosti
ZA MOG ZETA:
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra će obeležiti praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, koji je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici. Taj praznik, kada se završava i post koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema Julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje plodova i lekovitih trava i odlazi se na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.