- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Pogresan ti je zakljucak. Nigde Konstantin nije rekao u svom zakonu da on naredjuje hriscanima da svetkuju Dan sunca, nedelju.
Nije pogrešan moj zaključak, nego si ti krivo "čuo". Pa nisam ja komentirao Konstantinov edikt. Ja sam komentirao tvoj upis. A u tvom upisu najprije je stajalo - "Konstantin nalaže svečano poštovanje nedjelje" - a onda se u slijedećem svom upisu kao čudiš i kažeš: ""Niko nije ni tvrdio da je Konstantin NAMETNUO hriscanima nedelju" Krasno, najprije kažeš kako Konstantin "nalaže svečano poštovanje nedjelje", a odmah iza toga kažeš kako nisi tvrdio da je Konstantin NAMETNUO kršćanima nedjelju. Ako su kršćani, po tvojoj tvrdnji, do tada svetkovali subotu, a onda im Konstantin "nalažio svečano poštovanje nedjelje", je li im što nametnuo? Vidiš da je ipak riječ o magli, samo ne možeš je prodati baš svakome.
On svojim zakonom poziva SVE GRADJANE da ga postuju, a ti kao da hoces da kazes da je to samo hriscsanima nametnu.
Nisam ja ništa rekao. Ja sam samo primjetio da si ti u svome drugom postu nijekao ono što si rekao u prethodnom. Samo sam čitatelje upozorio na tvoju maglu.
Moras priznati da Kopnstantin JESTE IZDAO ZAKON O OBAVEZNOM SVETKOVANJU NEDELJE. To ne tvrdim ja, nego sam zakon i istorija, ako ne verujes, procitaj ponovo taj zakon.
Imas li ista o tome da kazes? Je li tako ili nije?
Baš i nije ovako kako ti tvrdiš. Izdao je Konstantin edikt, ali to nije bio edikt o "obveznom svetkovanju nedjelje". Konstantin je u svom ediktu samo zapovjedio obustavu određenih poslova u nedjelju. Konstantin u tom ediktu baš nikome nije zapovjedio "svetkovanje nedjelje" na bilo koji način. Ovo je čisto civilni (građanski) edikt (zakon). Iz ovog edikta ne proizlazi nikakva religiozna obveza. Dakle, Konstantinov edikt ništa ne nalaže ni kršćanima ni poganima što se tiče religiozne prakse. Kršćani su ovaj edikt pozdravili samo iz jednog razloga. Konačno je prekinut zvjerski progon kršćana u carstvu, i konačno su kršćani mogli izići iz katakombi i slobodno se nedjeljom okupljati na Euharistiju, kao što su to činili od apostolskih dana.
Tako je. Konstantinov zakon nije dat samo za hriscane nego za sve ljude u njegovom carstvu, a ti pokusavas da nam poturis maglu umesto cinjenica.
Sad si se pak potpuno pogubio. Sad više pojma nemaš ni što si tvrdio, ni što si u slijedećom postu od toga opovrgnuo, a onda ne znaš ni što bi sada zastupao.