Uskrs,Kolko su 3 dana i tri noci?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja vec odgovorih a ti se ponasas kao da nikakav odgovor nije dat.

Sam zakljuci da li u takvom poretku i dalje ima smisla diskutovati kada tako vredjas sagovornika.

Evo ponovo:

To je problem, sto ti tumacis telesno, vanbiblijski, i van istorijskog konteksta.

Dakle, kao sto sam dokazao pismom - Isus jepolozen u grob u petak pre zalaska sunca, a vaskrsao u prvi dan nedeljni nakon subote koji je sedmi dan.
To su tri dana i noci.

PETAK, SUBOTA, NEDELJA.

Ceo problem se resava sledecim kontekstom:

Kod Jevreja ako se jedan dogadjaj odigrao u bilo kom delu dana - tada se racuna ceo taj dan.

Tako da Isus jeste bio tri dana i noci u grobu.

"I dan bijaše petak, i subota osvitaše.
A žene koje bijahu došle s Isusom iz Galileje, idoše za Josifom, i vidješe grob i kako se tijelo metnu.
Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu
" ( Luka 23. 55 - 56 ).

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Sam zakljuci da li u takvom poretku i dalje ima smisla diskutovati kada tako vredjas sagovornika.

Evo ponovo:

To je problem, sto ti tumacis telesno, vanbiblijski, i van istorijskog konteksta.

Dakle, kao sto sam dokazao pismom - Isus jepolozen u grob u petak pre zalaska sunca, a vaskrsao u prvi dan nedeljni nakon subote koji je sedmi dan.
To su tri dana i noci.

PETAK, SUBOTA, NEDELJA.

Kod Jevreja ako se jedan dogadjaj odigrao u bilo kom delu dana - tada se racuna ceo taj dan.

A žene koje bijahu došle s Isusom iz Galileje, idoše za Josifom, i vidješe grob i kako se tijelo metnu.
Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu
" ( Luka 23. 55 - 56 ).

Pitaj ga lepo kao i ja.. Ako je Isus trebao biti 3 dana i noci doslovno u grobu, neka ti pokaze gde u bibliji pise da ce 4 dan vaskrsnuti?

Jer 3 dana i noci mora da se zavrse a onda sledi 4. dan u koji vaskrsava!

Medjutim u bibliji pise - "i treci dan vaskrsnuce"..
Sto dokazuje da prorocanstvo ne govori doslovno, niti jevreji tako racunaju vreme..

Kraj price! Idiotluk je ovo tvrditi kad ni prorocanstvo nije doslovno!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465

Evo ponovo:

To su tri dana i noci.

PETAK, SUBOTA, NEDELJA.

" ( Luka 23. 55 - 56 ).
Pa da je prosla jedna sekunda tog vaseg petka ,vi bi i nju uracunali u jedan dan,i to je vas problem.
Pa fariseji su bili pametniji od vas.
Pa oni su sami rekli da ce Isus uskrsnuti POSLE tri dana.
Jel tako pise u bibliji ili ne pise???
Matej, glava 27
62 Sutradan pak po petku sabraše se glavari sveštenički i fariseji kod Pilata,
63 I rekoše: Gospodaru! Mi se opomenusmo da ovaj laža kaza još za života: Posle tri dana ustaću.
Kako god da okrenes Isus je bio u grobu 3 dana i 3 noci,pa ako hoces racunaj po sekundu za po dan ili za po noc.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
ovaj laža kaza još za života: Posle tri dana ustaću.

To su rekli fariseji!

A Isus kaze drugacije:

"Jer će Ga predati neznabošcima, i narugaće Mu se, i ružiće Ga, i popljuvaće Ga. I biće Ga, i ubiće Ga; i treći dan ustaće."(Luka 18:32-34)

Dakle, fariseji su pogresno interpretirali Hristove reci, kao i ti i muslimani sto namerno izvrcete!

On nigde nije rekao "posle tri dana ustacu" vec je rekao "treci dan ustacu" (a to je nepuna 3 dana)!

Kad bi Isus bio " 3 doslovna dana i noci" u grobu on bi morao "ustati 4. dan", ali on kaze za sebe da " ustaje 3. dan", sto podrazumeva "nepuna 3 dana"!

Ne mozes ti biti 3 dana odsutan, a pojaviti se 3. dana! Jer si onda pre vremena dosao! Ako je doslovno, moras se pojaviti tek 4. dana da ispunis prorocanstvo, a Isus i prorocanstvo nigde ne kazu da ce on "ustati 4. dan"!

Ako imas nadji mi gde bibilija kaze da ce "Isus ustati 4. dan"?

Jel shvatas? To Isus nije rekao, niti je prorocanstvo to reklo! Niti jevreji tako racunaju vreme! I prestani vise da izvrces!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa da je prosla jedna sekunda tog vaseg petka ,vi bi i nju uracunali u jedan dan,i to je vas problem.
Pa fariseji su bili pametniji od vas.
Pa oni su sami rekli da ce Isus uskrsnuti POSLE tri dana.
Jel tako pise u bibliji ili ne pise???
Matej, glava 27
62 Sutradan pak po petku sabraše se glavari sveštenički i fariseji kod Pilata,
63 I rekoše: Gospodaru! Mi se opomenusmo da ovaj laža kaza još za života: Posle tri dana ustaću.
Kako god da okrenes Isus je bio u grobu 3 dana i 3 noci,pa ako hoces racunaj po sekundu za po dan ili za po noc.

Mislim da si dobro pitanje postavio. Ja isto smatram da su tri dana i tri noći obavezne u pogledu Hristovog boravka u "utrobi zemlje". Ono je moralo zapravo otpočeti u četvrtak uveče.

Trebamo postaviti jedno drugo pitanje. Šta znači izraz "u utrobi zemlje"? Da li to znači doslovno ili isključivo u zemaljskom grobu ili nešto drugo uz naravno boravak u doslovnom grobu.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
To su rekli fariseji!

A Isus kaze drugacije:

"Jer će Ga predati neznabošcima, i narugaće Mu se, i ružiće Ga, i popljuvaće Ga. I biće Ga, i ubiće Ga; i treći dan ustaće."(Luka 18:32-34)

Dakle, fariseji su pogresno interpretirali Hristove reci, kao i ti i muslimani sto namerno izvrcete!

On nigde nije rekao "posle tri dana ustacu" vec je rekao "treci dan ustacu" (a to je nepuna 3 dana)!

Kad bi Isus bio " 3 doslovna dana i noci" u grobu on bi morao "ustati 4. dan", ali on kaze za sebe da " ustaje 3. dan", sto podrazumeva "nepuna 3 dana"!

Ne mozes ti biti 3 dana odsutan, a pojaviti se 3. dana! Jer si onda pre vremena dosao! Ako je doslovno, moras se pojaviti tek 4. dana da ispunis prorocanstvo, a Isus i prorocanstvo nigde ne kazu da ce on "ustati 4. dan"!

Ako imas nadji mi gde bibilija kaze da ce "Isus ustati 4. dan"?

Jel shvatas? To Isus nije rekao, niti je prorocanstvo to reklo! Niti jevreji tako racunaju vreme! I prestani vise da izvrces!
Taj stih koji si ti citirao zapisao je Luka.
Isus kaze nesto mnogo jasnije. On ne samo da ne kaze 3 dana ,vec kaze da ce biti 3 dana i 3 noci mrtav ,i navodi primer proroka Jone,da potvrdi svoje reci.
Matej, glava 12
40 Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.
Jona, glava 2
1 Ali Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći.
Dakle da ne bi bilo nikakvih spekulacija racunajte 3 dana i 3 noci od kako je Isus ubijen.
A to sto je vaskrsnut Prvi dan posle Odmora prevedono na nas jezik jer SABAT nije samo sedmi dan u sedmici..
Pitajte se kako su to Jevreji na Odmor,Pashu 14 nisana radili sve sto se nesme.
Pa zar su oni gori od nas?
Niste li slavili vaskrs 3 dana ,imali ste cak i vaskrsnji utorak,a ko bi njima smeo da zabrani da dodaju jos koji dan Odmora???
Jel smeo neko da im zabrani da ne rade na 14.nisan? NIKo
Jel smeo neko da im zabrani da produze Odmor za jos jedan dan?, Niko.
Zar ste zaboravili kako su i Solomon i Jezekija proslavljai ,cak i 14 dana,ODMOR!!!
Sabat znaci Odmor,ako meni ne verujes pogledaj u recnik ili pak pitaj Laodikejca koji te je lajkovao.
Sabat se na srpski prevodi sa ODMOR,

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Taj stih koji si ti citirao zapisao je Luka
Hoces da kazes da Luka laze?

Isus kaze nesto mnogo jasnije. On ne samo da ne kaze 3 dana ,vec kaze da ce biti 3 dana i 3 noci mrtav ,i navodi primer proroka Jone,da potvrdi svoje reci.
Jona je bio samo primer! To ne znaci doslovno i bukvalno! Jer Isus i sam kaze "kao sto je Jona bio.." ne doslovno, vec simbolicno!

Jevreji ne racunaju vreme doslovno kao mi, jer njima je vreme od zalaska do zalaska sunca! I ako je nesto zapoceto u toku dana, to se vec smatra da je preslo u sledeci dan! Zato nije neophodno da proteknu doslovno tri dana!

Ne bi ni Isus sam sebi protivrecio, jer ako je rekao da "ustaje 3. dan", to ne moze biti doslovna 3 dana i noci, jer bi onda morao "ustati 4. dan"!

Dakle, navedi mi gde biblija uci da ce Isus "vaskrsnuti 4. dan"???

Nema toga!

(Matej 17:22-24) govori isto kao i Luka:

"Predaće se Sin čovečiji u ruke ljudske; I ubiće Ga, i treći dan ustaće. I neveseli behu vrlo."

ZNACI AKO ISUS KAZE DA CE USTATI 3. DAN, ONDA TO STVARNO I MISLI!

ALI TI TVRDIS DA JE ON USTAO 4. DAN SUPROTNO PISMU!

Jasno je ko laze!

Pitajte se kako su to Jevreji na Odmor,Pashu 14 nisana radili sve sto se nesme

Mogli su, zato sto taj dan uopste nije bila Pasha! :)

Nije Isus odrzao pashu, on je bio nasa pasha na krstu, i on je zrtveno jagnje. On je stradao u petak u osvit subote koja je bila pasha..

Zato mi pravoslavni jedemo kvasni hleb (za razliku od vas), jer Isus nije sa ucenicima odrzao pashu! Niti su oni jeli beskvaani hleb, jer jos nije nastupila pasha! Ono sto je Isus odrzao sa ucenicima je bio samo primer Gospodnje vecere i nista vise!

Jevreji ne bi smeli da budu na ulici da hvataju Isusa za vreme pashe (vecere), jer zakon nalaze da budu u kucama, a ko god izadje napolje u to vreme biva iskljucen iz sinagoge! Za vreme vecere je dakle bilo zabranjeno napustati domove! To je porodicni praznik!

Dakle, pogresno ti je racunanje vremena, jer Isus je razapet u petak, a jevreji su skidali tela sa krsteva u petak uvece jer je naredni dan "bila velika subota" tj. pasha! Inace Pasha uvek pada 14. Nisana u subotu!!! Dok praznik prvina koji joj sledi pada u prvi dan sedmice nedelju!!!

Sabat znaci Odmor

Ne nego Shabat znaci "Paja Patak". Ne znas ti sa kim pricas o ovoj temi, nasao si sa adventistima da razgovaras, ako je neko strucan za subotu, onda su to oni, jer to im je opsesija..

Evandjelje ti samo govori da je ona subota bila "velika subota", dakle ne obicna subota, tog dana se slavila i Pasha, a narednj dan je bio praznik prvina! Tako je naime Isus i ispunio Toru!

Prema jevrejskom racunanju vremena, u subotu uvek pada Pasha (ne moze pasti ni u cetvrtak, petak ni u drugi dan), a praznik prvina koji joj sledi uvek pada u nedelju (prvi dan radne sedmice kod jevreja).

Vi naravno o toj tradiciji ne znate nista, zato ni Pismo ne shvatate!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mislim da si dobro pitanje postavio. Ja isto smatram da su tri dana i tri noći obavezne u pogledu Hristovog boravka u "utrobi zemlje". Ono je moralo zapravo otpočeti u četvrtak uveče.

Trebamo postaviti jedno drugo pitanje. Šta znači izraz "u utrobi zemlje"? Da li to znači doslovno ili isključivo u zemaljskom grobu ili nešto drugo uz naravno boravak u doslovnom grobu.
Sta je s tobom brate? Stvarno mi je zao tebe, ti iz jedne jeresi u drugu jos goru ides? Sad ces se jos sloziti sa njim..

"Predaće se Sin čovečiji u ruke ljudske; I ubiće Ga, i treći dan ustaće. I neveseli behu vrlo."

Pogledaj Hristove reci koje sam citirao, on sam govori da ce "treceg dana vaskrsnuti", a to znaci da nemas "tri puna dana i noci", jer kad bi ih imao, on bi morao da vaskrsne "4. dan"! A biblija to ne uci nigde!

Ono prorocanstvo o Joni o "tri dana i noci" - nije doslovno! Jer jevreji vreme mere od zalaska do zalaska sunca, i ono sto je zapoceto u toku jednog dana, to se vec smatra da je preslo u sledeci dan! Zato nije neophodno da proteknu doslovno tri dana i noci da bi se prorocanstvo ispunilo!

Prorocanstvo se ispunilo u skladu sa jevrejskim racunanjem vremena. A Isus pokazuje svojom izjavom da nije mislio doslovno, jer da jeste, imali bismo dve oprecne izjave koje ne mozemo pomiriti, pa je Isus sam sebi kontradiktoran!

Isus kaze:

"Tako ce biti Sin Covecji u srcu zemlje tri dana i tri noci" a zatim kaze "I treci dan vaskrsnuce" ---> ove dve izjave ne mozes pomiriti drugacije osim da zakljucis da vreme nije doslovno!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zar je to Zaokretu problem? :rolleyes:
Pa ocigledno da nije.. Jer cim je covek mogao da izbaci Bozje ime iz Biblije (po njihovom ucenju), ko zna sta je jos izbacio!

Tako oni prave Boga lazovom kada govori da ce cuvati svoju rec. Isus je naime izjavio - "Nebo i zemlja proci ce, ali MOJE RECI NECE PROCI.."

Ja da sam na njegovom mestu, ja bi bibliju odmah bacio u smece! Jer ako je neko izbacio Bozje ime iz nje (a Isus je to ime izgovarao), onda su te reci menjane, i to nije Bozja rec..

Dotle vodi ovakva filozofija.. Do odbacivanja Biblije! A verovatno on sad i hoce reci da to sto pise ne pise!

Natrag