Član
- Učlanjen(a)
- 25.08.2010
- Poruka
- 2.919
Dragi moj Mire, Adrian, i ostali.
Vi ovde konstantno zelite da progurate jednu tako providnu tezu, da je Hristos navodno ISPUNIO deset zapovesti, i to tako cinite da u stvari zelite da prikazete kako taj izraz ISPUNITI ne znaci da je zakon ukinut ili klonjen, vec da je Hristos tom zakonu dao novi smisao, i to prikazujete tako kao da to znaci da mi u novom zavetu taj zakon mozemo slobodno da krsimo
Верујем да у твом уму тако изгледа, то је и Савле тако видео. Док Павле види сасвим другачије. Док си ти "Савле" не можеш ни знати за боље.
Ако ја теби желим смрт (раку), а не чиним ништа да би ти био покојни, да ли сам по Мојсију крив? По њему нисам јер нема почињеног убиства, али по Христу сам веома крив. Дакле, делује много теже држати закон по Христу, а ипак се Мојсијев закон зове јармом тешким. Христов јарам је лак и бреме (терет) је лако. Како је то могуће када морамо чак помисли и мисли да контролишемо, не само поступке? Јер ми хришћани Христов ум добијамо, ново срце које не кује завере. Зато је нама лако јер и немамо ум који ће гонити такве мисли (што не значи да повремено непријатељ неће покушавати да нам усади). Зато "Савле" мора да суботари и да се тешком муком суздржава да не прекрши Мојсијев закон, живи као фарисеј мислећи да је бољи од оних који не држе исти.
"Јао, како сам савршен по закону Мојсијевом, нема ми равног! Што сам строжи према себи и другима, Ја сам Богу милији!" - рече "Савле" у срцу отврдлом своме.
А јадни "Савле" заборави како је Господ описао излазак цариника и фарисеја пред Бога и који се од њих двојице и зашто помирио са Богом.