Ukida li Pavle Subotu i praznike- Kolološanima 2,16.17?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Ona moze biti simbol onog konacnog pocinka u carstvu nebeskom, ali ne simbol koji mi sada ne bi trebali postovati, jer u Pavovim recima subotu mi upravo drzimo da bi danas usli u Bozji mir, koji je simbol vecnog mira u carstvu nebeskom.
Kako subota uopste moze biti SIMBOL (SENKA) bilo cega, ako je deo dekaloga?

Zar dekalog sadrzi SENKE ILI SIMBOLE?

Vidis li brate da sam sebe ovim odgovorom pobijas! Zapravo, pobija te Pavle cineci subotu simbolom - SENKOM!

Meni je ovo dovoljno, ne znam zasto vi ne zelite to da shvatite, a toliko smo puta o tome pricali i vrteli jedno isto, i nikako da do vaseg uma dopre..

Sami ste rekli da nista u dekalogu ne moze biti SENKA (jer je dekalog zapravo vecni i nepromenljivi zakon Bozji) , a evo vidimo sad da je subota SENKA - necega! Pavle je takvom pravi!

A ti si to indirektno i priznao!

Ne vredi ti da se sad naokolo izvlacis..

Trebas da prihvatis tu cinjenicu, i da redefinises svoje shvatanje subote! Kao i samog dekaloga, jer vi tvrdite da on ne moze sadrzati simbologiju ili senke!

Znaci vase shvatanje zakona, odnosno dekaloga je pogresno!

Razvodnjavanje je upravo u tome sto vi subotu nazivate SENKOM, pogresno predstavljajuci izraz TIPOS - PREDSLIKA kao Sen ili nesto sto prolazi.
Nikada niko od nas nije rekao da je SENKA ili PREDSLIKA nesto sto PROLAZI! Upravo je suprotno:

- PRAVO ZNACENJE I SMISAO SIMBOLA SE OTKRIVA U HRISTU!

To znaci, da ti mozes drzati pashu i mladine i sve jevrejske praznike i dalje, ali pod uslovom da razumes njihovu svrhu i smisao, a to je da su te SLIKE ukazivale na HRISTA!

Ne radi se ovde o UKIDANJU PRAZNIKA, vec O OTKRIVANJU SMISLA! A onaj koji razume smisao, shvata sustinu, tako da za njega subota ili bilo koji drugi praznik nema vise isto znacenje kao npr. jevrejima koji taj smisao nisu razumeli!

Niko vama ne brani drzanje subote ili recimo pashe (pavle je nastavio drzati pashu i nakon sto je postao Hriscanin) , vec je poenta u razumevanju SMISLA!

Hristos je ISPUNIO SIMBOLOGIJU - ZNACENJE, A NE DA JE ON NESTO UKINUO!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hristos je ISPUNIO SIMBOLOGIJU - ZNACENJE, A NE DA JE ON NESTO UKINUO!

I da, i ne.

Jer vidi, shabat (onako kako ga bukvalisti američkog zaumlja shvataju) ne postoji kao obaveza sve do Sinaja, niti se od Sinaja odnosi na bilo koga sem na sinove (potomke) Yakova IsRaEl-a. Dakle, nije obaveza onima koji Onoga na kome se Spasenje ispunjava Bogom drže. I upravo On, Isus, pravi i jedini Eammanuel (Bog je među nama) YHWH Memra, je to Spasenje, o Njemu govore i Tanakh i Ketuvim. Zato on i kaže zabezeknutim sinovima Israela, da nije došao da ukine "Tanakh i Ketuvim", nego da ih ispuni. (pitanje je kako su oni, ako su uopšte čitali ta Pisma i mogli da pomisle da će Mesija (rođen od Yah) uopšte i "ukidati" nešto. Naravno to su pomislili jer je Isus i te kako sa svim autoritetom Zakonodavca, što On i jeste, dakle izvora i korena, te iste "Tanakh" i "Ketuvim" po umovima "Pismoznanaca", dakle ljudskim umovima, i te kako "kršio" i menjao.)

I to je i učinio na Krstu. Obećanje, moglo bi se reći i učenje (ja bih rekao dresura) sinova Zemljaninovih (Adam) je završeno, a oni koji Isusa, to Spasenje, tu prisutnost (shabat znači prisutnost) Bogom priznaju, obavezni nisu da ponavljaju učenje, da imitiraju loše đake, same Israelce koji iako "odabrani" da budu primer, nisu se pokazali dostojnima da to poverenje potvrde.

Dakle, ni shabati (fizički) ni mlađaci, ni jelo ni pilo nisu obavezni Hrišćanima. Doslovno su za one koji primiše direktnu objavu od Boga samoga, primiše Savez oslobođenja, Novi i Večni Zavet, sva pravila, svi pravilnici "dresure" su ukinuti.


Niko vama ne brani drzanje subote ili recimo pashe (pavle je nastavio drzati pashu i nakon sto je postao Hriscanin) , vec je poenta u razumevanju SMISLA!

Hmm, niko im zaista i ne brani to, ali se onda Hristovima ne mogu zvati, posebno ako se zna da je to rezervisano isključivo za krvne sinove Israela, i nazovimo ih tako, "loše đake".

Niko ko pređe među miljenike, prijatelje Učitelja, ne sledi ponašanje ponavljača, robova Sinaja. Još manje to ponašanje i "znanje" nameće drugima kao vid "umiljavanja" Učitelju. Zato sveti Pavle i kaže u poslanici Rimljanima da nikome ne sudimo po shabatima, jelu, pilu....

Doslovno, kome je Isus Bog, njemu koji sledi i veruje u Spasenje, Otkupljenje, Prisustvo koje je sam Raspeti i Uskrsli, ne trebaju ni shabati, ni mlađaci, ni ovo ni ono.
 
Učlanjen(a)
12.08.2014
Poruka
18
Postoje tri načina poštovanja sedmog dana. Onaj jevrejski, hrišćanski i božji način. Jevrejski je onaj starozavetni koga se drže pobožni Jevreji i adventisti. To je način, koji je zastareo budući da je subota kao dan u nedelji samo slika večnog božjeg počinka. Hrišćani sa pravom ne gledaju na sedmi dan koji je bog odredio u Zakonu o grešnicima. Hrišćani pokušavaju da uđu u večni počinak. Ništa u njihovom duhovnom životu ne može biti ograničeno i određeno vremenom. Međutim, mnogi odabraše drugi dan u nedelji, da slave Gospoda u miru tj. počinku. Apostol Pavle zaista pominje u poslanicama da Gospod (govoreći o sedmom danu) uvodi novi dan, pa kaže "ovo danas". "Danas" ili "sada", ovaj trenutak to su vrata za ulaz u večni počinak. Kad se može ući u večni počinak božji nego danas? To može biti bilo koji dan u nedelji. Kaže se "Ti si sin moj ljubljeni. Ja te DANAS rodih." Pavle kaže da se zapovesti Zakona urezuju u naša srca. To se odnosi i na poštovanje sedmog dana. Znači ne delima, nego srcem. Kako srcem? To se dešava po veri. Duhom se dostiže večni počinak iz koga se ne izlazi dok traje vera i spoznaja Boga. To je treći i pravi način držanja sedmog dana. Ako si sa adventistom ili Jevrejinom, poštuj subotu, da se ne sablazne od tebe,a li pazi da ne izgubiš Gospoda iz vida i tako ispadneš iz božjeg počinka držeći jevrejsku i adventističku subotu. Kad si sa Hrišćanima budi s njima umiru i radosti u nedelju da se ne sablazne od tebe, ali ni tada ne gubi Gospoda iz svog duhovnog oka da ne ispadneš iz večnog počinka.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Hrišćani pokušavaju da uđu u večni počinak.

A Jevreji nisu pokušavali?

Ništa u njihovom duhovnom životu ne može biti ograničeno i određeno vremenom.

Što je onda Bog odredio poseban dan za zajednicu sa njim?

Međutim, mnogi odabraše drugi dan u nedelji, da slave Gospoda u miru tj. počinku.

Baš je nedelja ukinuta jer se ispunila kao praznik prvih snopova.

Apostol Pavle zaista pominje u poslanicama da Gospod (govoreći o sedmom danu) uvodi novi dan,

Nigde nema takve nauke. Pavle navodno uvodi, a Isus kaže da je subota za čoveka.

To može biti bilo koji dan u nedelji.

Puno stihova Biblije to podržava.

Kaže se "Ti si sin moj ljubljeni. Ja te DANAS rodih."

Kakve to ima veze sa 7. danom?

Znači ne delima, nego srcem.

Pa dela su dokaz stanja u srcu.

To se dešava po veri.

A šta nisu verovali Avram, Noje, Isak, Jakov?

. Duhom se dostiže večni počinak iz koga se ne izlazi dok traje vera i spoznaja Boga.

A šta je Zakon do Hrista bio neduhovan?

Ako si sa adventistom ili Jevrejinom, poštuj subotu,

Pa subota je data za odnos sa Bogom pre svega.

,a li pazi da ne izgubiš Gospoda iz vida i tako ispadneš iz božjeg počinka držeći jevrejsku i adventističku subotu.

Što je onda Isus rekao da je subota za čoveka?

Kad si sa Hrišćanima budi s njima umiru i radosti u nedelju da se ne sablazne od tebe, ali ni tada ne gubi Gospoda iz svog duhovnog oka da ne ispadneš iz večnog počinka.

Jel se ti želiš da ugodiš ljudima ili Bogu?
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako si sa adventistom ili Jevrejinom, poštuj subotu, da se ne sablazne od tebe,a li pazi da ne izgubiš Gospoda iz vida i tako ispadneš iz božjeg počinka držeći jevrejsku i adventističku subotu. Kad si sa Hrišćanima budi s njima umiru i radosti u nedelju da se ne sablazne od tebe, ali ni tada ne gubi Gospoda iz svog duhovnog oka da ne ispadneš iz večnog počinka.

I jesi, i nisi u pravu. Na pitanje zašto, odgovor se sam nameće i jasno je vidljiv iz činjenice da pod jedan, ako smo sa Jevrejinom, onda zaista i trebamo poštovati njega - nju, jer njima je ta subota, taj shabat i namenjem i naređen, dakle njih, jevreje i ne treba sablažnjavati, uprkos činjenici da smo im mi kao Hrišćani sablazan sami po sebi, jer Bogom priznajemo nekoga koga oni drže "lažnim" mesijom (čekaju političkog mesiju). Naravno, očekuje se i isto od njih, dakle poštovanje i nesablažnjavanje nas od strane jevreja, što naravno i možemo očekivati, jer njima je stran svaki vid prozelitizma.

Pod dva, ako smo sa adventistom, tu priča o poštovanju i nesablažnjivanju prestaje, jer oni jevreji nisu. Dakle, poštovanje njihovog "posmatranja" shabata niti je ispravno, niti se može smatrati naređenim. Shodno tome, a poznajući činjenicu da oni svojim zadatkom i svrhom smatraju i drže prozelitisanje i nametanje, poštovanje i nesablažnjivanje ne dolazi u obzir.

Da bih bio jasniji, poslužiću se analogijom, danas toliko modernom. Naime, muškarac koji uporno za sebe tvrdi da je žena, koji se ponaša kao žena, nije žena. Dakle i ne treba biti tretiran kao žena. Shodno tome, jevreji koji to jesu zaslužuju da budu tretirani kao takvi, dakle sa poštovanjem, ali uz zadržavanje onoga što je vera koju ispovedamo, a adventisti, koji za sebe ne tvrde da su jevreji, ali se ponašaju kao jevreji, nisu jevreji, te stoga i ne zaslužuju da budu tretirani kao ono što tvrde da jesu, ili što praksama žele da prikažu da jesu.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
12.08.2014
Poruka
18
Šta sam hteo reći? Bog nije samo ideja u glavi, on je živo postojanje koje je upravo sada prisutno među nama i u nama. E sad, on je stvorio svet davno i od tog posla otpočinuo. Da li on svake božje nedelje ponovo počinje da stvara i svake božje subote odmara od svog posla? Naravno da ne. Čovek svojih šest dana radi svoje poslove po ugledu na šest božjih dana stvaranja, a odmara se sedmog dana opet po ugledu na božji počinak od stvaranja. Znači, subota koju drži Jevrejin je samo "po ugledu", samo odraz, imitacija Božjeg počinka. Čovek nije bog, je li tako? Bog je u svom božjem počinku, dok čovek radi. Tu postoji određeni raskorak između Božjeg počinka i subote koja je za čoveka.

Što se dekaloga tiče, i on je za čoveka-grešnika. Da se razdvoji žito od kukolja, ali ne među nama nego u svakome od nas ponaosob. I u ovom slučaju postoji Zakon koji je viši od dekaloga, to je zakon milosti Božje. Kako deluje zakon milosti pokazao je Hristos. Jeste, on jednom Jevrejinu, grešniku kaže: drži zapovesti, ne ubij, ne ukradi itd. A ovaj mu kaže sve sam to raadio (razume se, i subote držao), a bio je bogat. A Hristos će njemu prodaj sve što imaš pa hajde za mnom. Ovaj što je bogat ne shvata gde greši. Nije bio milostiv. Da je bio milostiv ne bi bio bogat. Shvatate? Čovek bi mogao reći: Davao sam sirotinji. Ne to nije dovoljno. Razdeli sirotinji sve što imaš pa ćeš imati milost božju. To je put savršenstva. Neko će reći to je ludost. Ali šta da se radi.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Šta sam hteo reći? Bog nije samo ideja u glavi, on je živo postojanje koje je upravo sada prisutno među nama i u nama. E sad, on je stvorio svet davno i od tog posla otpočinuo. Da li on svake božje nedelje ponovo počinje da stvara i svake božje subote odmara od svog posla? Naravno da ne. Čovek svojih šest dana radi svoje poslove po ugledu na šest božjih dana stvaranja, a odmara se sedmog dana opet po ugledu na božji počinak od stvaranja. Znači, subota koju drži Jevrejin je samo "po ugledu", samo odraz, imitacija Božjeg počinka. Čovek nije bog, je li tako? Bog je u svom božjem počinku, dok čovek radi. Tu postoji određeni raskorak između Božjeg počinka i subote koja je za čoveka.

Što se dekaloga tiče, i on je za čoveka-grešnika. Da se razdvoji žito od kukolja, ali ne među nama nego u svakome od nas ponaosob. I u ovom slučaju postoji Zakon koji je viši od dekaloga, to je zakon milosti Božje. Kako deluje zakon milosti pokazao je Hristos. Jeste, on jednom Jevrejinu, grešniku kaže: drži zapovesti, ne ubij, ne ukradi itd. A ovaj mu kaže sve sam to raadio (razume se, i subote držao), a bio je bogat. A Hristos će njemu prodaj sve što imaš pa hajde za mnom. Ovaj što je bogat ne shvata gde greši. Nije bio milostiv. Da je bio milostiv ne bi bio bogat. Shvatate? Čovek bi mogao reći: Davao sam sirotinji. Ne to nije dovoljno. Razdeli sirotinji sve što imaš pa ćeš imati milost božju. To je put savršenstva. Neko će reći to je ludost. Ali šta da se radi.

I bas ta "milost" koju pominjes nije zapovedjena nigde u dekalogu!

To znaci da dekalog 'nije dovoljan'!

Hristos je namerno ovog coveka naveo da se pohvali drzanjem zakona, i da kaze - "o pa to sam odrzao jos od mladosti svoje" , da bi ga potom spustio na zemlju, i pokazao da zakon nije dovoljan za spasenje!

Potrebno je poznavati smisao i sustinu zakona!

Sta vise, ako cemo dekalog izdvajati iz biblije i drzati ga zasebno, a zanemarivati ostatak biblije (sto adventisti kazu da treba da uradimo), onda postajemo gresnici, kako to?

Pa lepo, evo samo jedan primer - nigde u dekalogu nije zabranjen homoseksualizam, a opet jeste zabranjen drugim zapovestima! Zapravo, homoseksualizam je smrtni greh, a nije zabranjen u dekalogu!

Nigde dekalog ne zabranjuje incest, a greh je..

Ili drugi primer, nigde dekalog ne brani psovanje (pogrdan govor), ali brane ga druge zapovesti!

I nigde dekalog ne zabranjuje poligamiju (zapravo dekalog je pisan u smislu podrske poligamiji), a greh je..

Tako da, ako mi izdvojimo dekalog iz biblije, i tvrdimo da je to "sav zakon", postajemo gresnici!

Dakle, oni ne razumeju da je citava biblija ZAKON - TORA (kako jevreji i kazu) a ne samo jedan njen mali deo "dekalog".

Zato izdvajaju, i insistiraju na suboti, kao na necemu sto niko sem njih ne drzi, a ne razumeju da je citava biblija zakon, i da je zakon duhovan. A da se subota kao i sve druge zapovesti drzi srcem prvenstveno, a ne spoljasnjim postupcima..

Tako i mi drzimo subotu, srcem duhovno, razumevajuci njenu pravu sustinu i smisao, a oni opet vecina - ne razumevajuci drze je samo slovom.

Hristos je drzao subotu duhom, a ne spolja ocima da je ugadjao (farisejima), da oni gledaju kako je on drzi, pa da ga hvale, vec je drzao duhom i srcem, zato su ga optuzivali da je on krsi! Zato i nas koji - "ulazimo u pocinjak Gospodnji duhom" i koji odmaramo u Isusu Hristu od greha, oni optuziju za krsenje subote. Jer ne vide da fizicki drzimo subotu!

Zapravo oni i ne razumeju da je HRISTOS MIR NAS! Da je on ispunio smisao subote, ili TIPOS - SENKU, tj. njeno simbolicno znacenje, o cemu je apostol Pavle govorio u Jevrejima 3. i 4. poglavlju.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
12.08.2014
Poruka
18
@mire000
Ideš u pravcu suštine. To je služenje Bogu duhom. Zapravo, Pavle, znajući posledice držanja Zakona, preporučuje da se pagani ne opterećuju tom obavezom nego samo da se uzdržavaju od bluda, od udavljenoga i od mesa žrtvovanog idolima. Za one pagane koji imaju savest i postupaju po savesti, a nemaju Zakona, kaže "sami su sebi Zakon." Zašto bi sad pagani koji su poverovali u Hrista, koji je pak sam ispunjenje celog Zakona, odbacili Hrista i vraćali se na mrtvo slovo Zakona? Koliko puta treba ponoviti da je Hristos ispunjenje Zakona? Neki će reći, da Hristos nije došao, pa eto, Zakon služi da se pripremimo i očistimo duše od ggreha pre njegovog dolaska. Ne, nije uloga Zakona da nas štiti od greha. Zar nije Hristos poneo sve naše grehe i svojom smrću očistio nas i spasio? Držanjem Zakona samo gomilamo grehe. Ovo je najteže shvatiti. Naš čuvar je Hristos a ne Zakon. Kršimo li mi Zakon verujući u Hrista? Ne, mi ispunjavamo Zakon ne gledajući slovo Zakona nego živog Hrista u nama. To je suština vere.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A ti si to indirektno i priznao!

Nisam ja Mire nista priznao, vec si ti sam sebi izmislio filozofiju ukidanja simbola koja nema veze sa pismom.

Dakle, simbolika u bibliji postoji, ali ona ne mora iskljucivo da znaci da Bog nesto sto je simbol ukida.

Kada bi bilo tako, onda bi Bog morao da ukine i neke neukidive stvari, koje su simbol duhovnih realnosti.

Recimo - Sveti duh je simbol vode zive, ili obrnuto.
Po tvojoj filozofiji Bog bi trebao da ukine svetog Duha jer je on simbol vode koja nas cisti od greha.

Takodje, SVETLOST je simbol Hrista. ZIVOT je simbol Hrista, ISTINA je simbol Hrista, HLEB I VINO su simboli Hristove zrtve..itd.. i po tebi Bog treba sve to da ukine.

Sta sve covek treba da izmisli samo da bi Adventisti na kraju ispali krivi ( lazno naravno ).

Jel tako Mire.

Dakle, subota ima aspekte simbola, i ona ukazuje na vecni mir prilikom Hristovog dolaska kada verni udju u carstvo nebesko, ali da bi se u taj mir uslo, mi danas drzimo subotu, i ona ima vise aspekata simbolizma.

1. ONA JE SIMBOL STVARANJA I MI JE DRZECI SLAVIMO BOGA STVORITELJA I CIN STVARANJA.


2. ONA JE SIMBOL SPASENJA, JER NAS BOG NANOVO STVARA KAO ADAMA U POCETKU.

3. ONA JE SIMBOL VECNOG MIRA U CARSTVU NEBESKOM.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nigde dekalog ne zabranjuje incest, a greh je..

Znači po tebi ne važi zapov. o suboti koja je u samom dekalogu, a važi izvan dekaloga još zapov.

Zato izdvajaju, i insistiraju na suboti, kao na necemu sto niko sem njih ne drzi, a ne razumeju da je citava biblija zakon, i da je zakon duhovan. A da se subota kao i sve druge zapovesti drzi srcem prvenstveno, a ne spoljasnjim postupcima..

Što je onda zapov. da se ne radi ako je samo srcem? O pa ti bolje znaš od Boga po tvojoj nauci kako treba da se drži subota.

Hristos je drzao subotu duhom, a ne spolja ocima da je ugadjao (farisejima), da oni gledaju kako je on drzi, pa da ga hvale, vec je drzao duhom i srcem, zato su ga optuzivali da je on krsi! Zato i nas koji - "ulazimo u pocinjak Gospodnji duhom" i koji odmaramo u Isusu Hristu od greha, oni optuziju za krsenje subote. Jer ne vide da fizicki drzimo subotu!

Puno si dao stihova iz Biblije.

Zapravo oni i ne razumeju da je HRISTOS MIR NAS! Da je on ispunio smisao subote, ili TIPOS - SENKU, tj. njeno simbolicno znacenje, o cemu je apostol Pavle govorio u Jevrejima 3. i 4. poglavlju.

Gde je u subotnjoj zapov. senka krsta i žrtve?
 
Natrag
Top