Ukida li Pavle Subotu i praznike- Kolološanima 2,16.17?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne pravi se blesav! Hristos nas je oslobodio osude grehovne i smrti! Ne pravi se da ne znas teologiju! Nisam ja to pisao vec Pavle, njega treba da oboris i to stihovima, sto nisi u stanju!

Mnogo obrazovaniji i pametniji ljudi od njega su pokušali da obore svetoga apostola Pavla, pa nisu uspeli. Jer kroz Pavla je govorio Duh Sveti, sam Bog.

I jos nesto, necu nikom reci, ali da znas da sam saznao imenom i prezimenom ko si ti tacno!

Ju ju, kuku grdnoj... baš me čudi što se raspala njegova anonimnost....

Kazem ti, idi zabavljaj decu, ako ti je to vec posao!

A sto se tice Slapa, nece on otvoriti temu protiv samog sebe!

Kakvu temu? Ko da zabalja decu? On??? Čime da ih zabavlja, bulažnjenima "pioneers" i Ellen Gould Harmon White? Pa posle da jadna deca imaju noćne more....

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Možda ih ti ne osuđuješ, ali ih treba osuđivati za to, jer ne može se biti Hrišćaninom, dakle imati shabat u Hristu i držati hebrejski šabat.
Ne treba ih osudjivati ako drugom ne namecu. Ali cak i da namecu, treba po tom pitanju biti liberalan kao Pavle i tolerisati do odredjene mere, mogu pokazati i po Pavlu da treba, samo to je druga tema.. I to se ne odnosi na ostale stvari, samo po pitanju dana i praznika, i tu je Pavle bio liberalan..

Ju ju, kuku grdnoj... baš me čudi što se raspala njegova anonimnost....

Kazem mu samo da znam ko je, i da se predamnom vise ne pretvara. I da mi ne preti nekim ismejavanjima, jer dobro znam ko je.. Zato me uopste vise i ne zanima njegova neozbiljnost. Po meni on nije ni vredan nikakvog pomena, ako ce da se ponasa ovako neozbiljno, i prosto cu da ignorisem od sad sve takve decje postove.. A ko je on, necu reci nikom. Toliko.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
. A ko je on, necu reci nikom. Toliko.

Pa koga je i briga ko je on? Jeli teolog vredan pomena? Nije. Govori li išta pametno? Ne. Propoveda li išta u skladu sa Crkvenim učenjem? Ne. Dakle, nula nad nulama.

I to se ne odnosi na ostale stvari, samo po pitanju dana i praznika, i tu je Pavle bio liberalan..

Nije Pavle bio liberalan, nego je u skladu sa onim što je primio puštao da Bog povrati razum ovima što se nameću. Uostalom, Galaćanima poslanica je nastala nakon poslanice Rimljanima, i u njoj vidimo šta nasrtljivcima poručuje.

Ujedno, jedno je kada Sveti apostol Pavle toleriše judejima po krvi, a sasvim je drugo tolerisati nekome ko judej nije nametanje i nasrtaje. I upravo za ovo drugo apostol Pavle i ne poziva na toleranciju.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako subota ima aspekte simbolizma, onda je ona SENKA! Pa ne moze

Mire, suvise svaku pojedinost oblacis u ruho filozofiranja.
Koncentrisi se na ono sto biblija kaze.

Ne postoji nova sustina subote pa da mi iz tog razloga ne moramo da je drzimo, vec ona koja je data u starom zavetu, a to je da nas podseca na stvaranje.

Njeno krsenje je greh u novom zavetu kao sto je bio i u starom, i kao sto Izrailj nije usao u obecanu zemlju zbog njenog krsenja, tako necemo ni mi u nebo iz istog razloga, jer Jakovu poslanica kaze "Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona"
( Jakovu 2. 10 - 11 )

To je tako jednostavna nauka.

Sve ostalo su ljudske filozofije.

I jos nesto.

Mnogo puta sam objasnio na osnovu biblije da apostol Pavle nigde Subotu ne naziva TIPOS ili predslika, ve da on kaze da su JELO I PICE SEN ili TIPOS, a to su jestive i naljevne zrtve, KOJE SU SE PRINOSILE ZA KAKAV PRAZNIK, ILI MLADINE, ILI U VREME SUBOTA.

Dakle, obredni zakon je TIPOS ili Predlika Hristove zrtve, a ne Subota.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne postoji nova sustina subote pa da mi iz tog razloga ne moramo da je drzimo, vec ona koja je data u starom zavetu, a to je da nas podseca na stvaranje.
Kako ne postoji nova sustina subote, kad je Pavlu sustina subote upravo u povezivanju sa odmorom u obecanoj zemlji (za jevreje je ona odmor od egipatskog ropstva) a za Hriscane je ona odmor od robovanja grehu u Hristu Isusu.

Pavle uopste za subotu nigde ne kaze da je ona uspomena na stvaranje, niti to kazu drugi pisci! Upravo je suprotno, jedini smisao koji se navodi je odmor od egipatskog ropstva i odmora u Hristu!

tako necemo ni mi u nebo iz istog razloga, jer Jakovu poslanica kaze
Jakov nije govorio o drzanju dekaloga, zakon koji se ovde spominje je Hristov zakon a ne dekalog. Vec sam to objasnjavao i nema to nikakve veze sa subotom, kao da je ona sastavni deo tog zakona DESET ZAPOVESTI pa je onda ona zapovest koja se nikako ne sme prekrsiti!

Samo par stihova ranije on ti pokazuje da je govorio o "kraljevskom zakonu Hristovom" :

"Ako, dakle, zakon carski izvršujete po pismu: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite.. "

Vama stvarno nikakvi dolazi ne vrede!
Vi ste toliko uvereni da cak i bibliju ignorisete!

On ovde dakle ne govori o dekalogu vec o Hristovim zapovestima. Zaboraviste i Pavla koji kaze da je zakon urezan u kamene ploce prosao:

"Ako je sluzba koja je bila urezana u kamenju bila slavna i donosila je smrt, kako vise nece biti slavnija sluzba Duha.. jer ako je slavno ono sto PRESTAJE mnogo ce vise biti slavnije ONO STO OSTAJE"

Tu je pokazao, da Hristos nevazecim cini sav zakon, jer se na njemu sve ispunjava. Celokupna Tora.

Hriscani nisu pod obavezom zakona uopste, jer Hristos je umesto njih odrzao sav zakon, zato su oni opravdani "zabadava"! Spasenje je "besplatan dar".

Zlocinac na krstu "ulazi u raj" ne po zaslugama drzanja zakona, vec po zaslugama prolivene Hristove krvi! (jer on ni dana jednoga nije drzao zakon, bio je razbojnik).

Mi se dakle spasavamo "miloscu" a ne zakonom. Zakon za nas vise ne vazi!

A onda Pavle konstatujuci to, pita - "sta dakle, da li da nastavimo da gresimo posto vise nismo pod zakonom vec pod miloscu? Boze sacuvaj! Jer kako cemo mi koji smo umrli grehu i dalje ziveti u njemu"!

Pavle hoce reci, da iako nas zakon "vise ne obavezuje" mi ne smemo zloupotrebljavati Bozji dar milosti i jegov oprostaj i nastaviti da gresimo, jer time Boga vredjamo, to je kao kad ti neko pokloni zivot a ti ga onda mrzis i udaras!

Dakle, mi iz zahvalnosti i ljubavi prema Bogu sto nam je dao ovako veliki dar, zelimo uvek da obradujemo njegovo srce. Zato smo mu poslusni, ne iz moranja vec iz ljubavi. Necemo da se ponasamo kao deca kojoj je oprosteno a koja nisu zahvalna sto im je roditelj oprostio, pa i dalje grese

To je tako jednostavna nauka

Vidimo da je vasa nauka lazna, jer samo par stihova ranije Jakov pokazuje da govori o Hristovom zakonu "ljubi bliznjega kao samoga sebe" a ne o deklogu kako vi tvrdite!

Naveo sam i Pavla koji kaze da dekalog prestaje da vazi i da se uvodi novi zakon pa ni to ne slusate, a onda opet Pavla gde pise da je subota SENKA pa ni to ne slusate!

Pa sta vi slusate? Da je EGW ovo rekla, poslusali bi!

Sve ostalo su ljudske filozofije

To je cista biblija sto iznosim..

Mnogo puta sam objasnio na osnovu biblije da apostol Pavle nigde Subotu ne naziva TIPOS ili predslika
Ne radi se ovde o nekom Novozavetnom teoloskom terminu koji se uvek upotrebljava ili koji je standard, takvo nesto ne postoji u Novom Zavetu. Vec se iz konteksta utvrdjuje da li se radi o SENKI onom sto ti nazivas TIPOS ili ne!

U kontekstu jevrejima poslanice je Pavle subotu predstavio kao SIMBOLOGIJU dakle kao TIPOS, i ti ovo ne mozes poreci nikakako!

Drugo ti ne mozes poreci ni da je u Kolosanima 2:16 ona zaista nazvana TIPOS, ali ste vi to pripremljeni da ignorisete. Za poslanicu jevrejima niste uvezbani, i zato ja tu poslanicu i navodim, na sta vi nemate nikakav odgovor.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pavle hoce reci, da iako nas zakon "vise ne obavezuje" mi ne smemo zloupotrebljavati Bozji dar milosti i jegov oprostaj i nastaviti da gresimo, jer time Boga vredjamo, to je kao kad ti neko pokloni zivot a ti ga onda mrzis i udaras!

Dakle, mi iz zahvalnosti i ljubavi prema Bogu sto nam je dao ovako veliki dar, zelimo uvek da obradujemo njegovo srce. Zato smo mu poslusni, ne iz moranja vec iz ljubavi. Necemo da se ponasamo kao deca kojoj je oprosteno a koja nisu zahvalna sto im je roditelj oprostio, pa i dalje grese

Upravo tako. Nemam šta dodati, a ni oduzeti

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, to je cista ljudska filozofija.

Ti nista drugo ovde ne propagiras osim ljudske dogme.

Slobodno krsi deset zapovesti koje su urezane u ploce, i vadi te tekstove iz konteksta.

Nama koji drzimo deset zapovesti Bog je svojim Duhom urezao te zapovesti u srce, i mi se ponasamo prirodno po njegovim zapovestima jer nas je on promenio, i mi iz ljubavi ne cinimo nista na stetu svom bliznjem.

Vidi sam koliko je ta tvoja ljudska filozofija kvarna, da ti ovde propagiras bezakonje na sva vrata, da trebamo svom bliznjem da cinimo sve suprotno od onoga sto deset zapovesti govore.

Takvom filozofijom ti rusis celu teologiju ljubavi, jer ljubav je upravo u tome da volimo svoje bliznje, i to ne samo na recima, vec necicenjem icega sto zapovesti zabranjuju.

Slobodno ti i takvi koji uce kao ti cinite suprotno od onoga sto deset zapovesti zabranjuju, a to je i logicno, jer niste spremni da se ponizite pred Bogom, i da mu se predate, kako bi vas on ocistio od greha i strasti za preljubom, kradjom, laganjem, ubistvom, zeljom za tudjim, i nepostovanjem drugih zapovesti koji se odnose na Boga.

Vi i ne volite Boga, jer bi mu odali zahvalnost i cast za zivot koji vam je dao stvaranjem, kojega je subota pecat.

---------------------------------------------------------

DESET ZAPOVESTI:

"Tada reče Bog sve ove riječi govoreći:

1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
Nemoj imati drugih bogova uza me.

2. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.

4. Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.

10. Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega" ( 2 knjiga Mojsijeva 20 poglavlje )

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:

"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:

"Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške
" (1 poslanica Jovanova 5. 2 - 3 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
(1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV USLIŠENJA MOLITVE:

"Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno" ( 1 poslanica jovanova 3. 21 - 23 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:

"I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao" ( Jovanova poslanica 3. 24 )

JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona"
( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOŽJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:

"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

ISUS NIJE DOŠAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči,
taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome" ( Jevandjelje po Mateju 5. 17 - 19 )

NE MENJATI PROROSTVO I ZAKON:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj"
( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A tvoja subotarska sekta gradi "bolnice-klaonice" u kojima kasape najnezaštićenije i najnevinije - nerođenu djecu. I još krvarinu za to uzima.

I gde su sada oni koji napadaju jadnog Tripa, da osude ovog doticnog za identicni nacin pisanja, laganja, i ponasanja?

Nema.
Lonac na vatri, a zec u sumi.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A tvoja subotarska sekta gradi "bolnice-klaonice" u kojima kasape najnezaštićenije i najnevinije - nerođenu djecu. I još krvarinu za to uzima.

Što se i može očekivati od nekoga ko je Hula Nad Hulama.

Šta god EGWisti pričali, sebe "branili, istina stoji da ni jednom jedinom papi, patrijarhu, nikome od nas na pamet nije palo da za sebe tvrdi da oni koji odbacuju naše spise, reči, odbacuje Boga, niko se od pomenutih nije izjedančavao sa Bogom, sa Duhom Svetim, kao što je to činila njihova "proročica". Niti igde Crkva deklariše da su pape, patrijasi i sve što oni napišu ili kažu put ka istini, kao što to rade EGWisti koji smrtnu ženu drže jednakom Duhu Svetom.

I onda se neko čudi kako se oni mogu nazivati "Hrišćanima", a u svojim "bolnicama" vršiti abortuse. Pa šta drugo može činiti kult koji je u Huli koja se ne oprašta?

Natrag