Ukida li Pavle Subotu i praznike- Kolološanima 2,16.17?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Slažem se sa tobom apsolutno. Naravno da se Sabat slavi od večera do večera. Ne znam da li si upoznat kako Adventisti i ostali hrišćani koji poštuju Subotu kao sedmi dan slave taj dan. Naravno da ga ne slave od 00-24 nego upravo od večera do večera kao i Jevreji u sinagogama:). Sad mi je jasno o kojim "mernim jedinicama" pričaš. Ako si na to mislio da treba slaviti Sabat od večera do večera to si upravu. Međutim, očigledno nisi upoznat do sada kako taj Sabat slave vernici netradicionalnih crkava. Tradiconalisti pak slave svoje praznike od 00-24 pa si verovatno pomislio da je tako isto i sa onima koji slave Subotu. Eto, sad znaš da Adventisti i ostali hrišćani koji slave Subotu to rade na Biblijski način:).
Slično razmišljam i ja. Naravno, meni je cilj ovde pre svega da utvrdimo da li u Kološanima 2,16.17 Pavle govori protiv Subote i praznika ili protiv žrtvenog sistema? Šta ti misliš?

Ono sto je bitno za ovu temu vezanu za Kolosanima 2;16,17
Sve lepo pise,cak i u DK prevodu,ali ako neko zeli pojasnjenje,najbolji prevod je NW gde pise ovako
Зато нека вам нико не говори шта да једете и пијете и нека вам не заповеда да славите празнике или младине или сабате,17 јер је то само сенка онога што долази, а стварност је Христ.
Stavljanje zapovedi za hriscane da moraju da slave sabate je kamen spoticanja isto kao sto su im stavljali obrezanje da se obrezuju,a ne mora.
I to je sva poenta ove tematike.To je nepotrebni teret na ledja.

Naš kalendar je svetovni a ne crkveni. Za svetovnjake nedelja je sedmi dan:). Čak i tradicionalisti(Pravoslavni i Katolici) govore da je subota sedmi dan a nedelja prvi s tim što oni(Katolici direktnije) tvrde da je svetost Subote prebačena na Nedelju kao dana Hristovog vaskrsenja. Ali bez obzira na to i oni tvrde i znaju da je subota sedmi dan a nedelja prvi. Kao što rekoh samo svetovnjaci i neupućeni tvrde da je nedelja sedmi dan. Naravno svetovni kalendar je napravljen tako iz praktičnih razloga zato što većina radi subotom pa se jedino nedeljom odmaraju tj. ne rade. Ali to nema veze sa nekom religioznom konotacijom.

Mnogi prevodi ukljucujuci i DK prevod imaju religioznu "konotaciju" jer su umesto petog dana stavili rec "PETAK" itd
Uostalom pogledaj
Naprimer
Jovan 19;14
14 A beše petak uoči pashe oko šestog sahata; i Pilat reče Jevrejima: Evo, car vaš.
Ako je petak peti dan,koji je redni dan subota???
Ili je mozda petak sesti redni dan,a cetvrtak peti redni dan???
Jel to vernicima olaksava ili ih zbunjuje???
Jel treba vernike zbunjivati ili im reci istinu i priznati svoje greske,bilo da su namerne,bilo da su nenamerne? U cemu je tu problem???

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ono sto je bitno za ovu temu vezanu za Kolosanima 2;16,17
Sve lepo pise,cak i u DK prevodu,ali ako neko zeli pojasnjenje,najbolji prevod je NW gde pise ovako
Зато нека вам нико не говори шта да једете и пијете и нека вам не заповеда да славите празнике или младине или сабате,17 јер је то само сенка онога што долази, а стварност је Христ.

E upravo ja sam naveo na početku grčki original tj. Textus Receptus gde stoji:"da vas niko ne sudi za jelo i piće ili delove(merei) praznika, mladina i subota" a zatim dodaje da je to "telo Hristovo" tj. da je Hristos stvarnost. Pošto je jasno da praznici ni Subota nema veze sa telom Hristovim tj. nije senka ili uspomena na Hrista nego recimo za Subotu znamo da ima veze sa stvaranjem onda je jasno da sama Subota kao i Jom Kipur(ukazuje na sud i opravdanje) i Pasha(ukazuje na izbavljenje naroda Božijeg u vreme sedam poslednjih zala) ne predstavljaju telo Hristovo pa samim tim je logično da ti "delovi" praznika, mladina i subota su ustvari žrtve koje su se prinosile. One su zaista telo Hristovo i senka. Dakle Pavle ne raspravlja o samim subotama, praznicima i mladinama nego o žrtvenom sistemu. To je ono što se ukida. Mnogi prevodi ispuštaju ovu grčku reč "merei" koja razrešava dilemu oko pravog smisla nabrajanja subota, mladina i praznika u Kolišanima 2,16.17. Zato sam i ponudio da raspravljamo o ovom tekstu ali na osnovu njegovog izvornog značenja.

Stavljanje zapovedi za hriscane da moraju da slave sabate je kamen spoticanja isto kao sto su im stavljali obrezanje da se obrezuju,a ne mora.

Obrazanje je nešto drugo. Obrezanje je znak starog saveza a pošto je Hristos uspostavio novi savez jasno je da i novi savez ima svoj znak tj. krštenje i večera Gospodnja. Zato obrazanje ne treba praktikovati a i sam Pavle ukazuje da je sa tom praksom završeno i da je nepotrebna. Ali u Kološanima 2,16.17 se tako nešto ne može izvući za subotu, praznike i mladine.

Mnogi prevodi ukljucujuci i DK prevod imaju religioznu "konotaciju" jer su umesto petog dana stavili rec "PETAK" itd
Uostalom pogledaj

Pa oni se zasnivaju na imenovanju dana prema podneblju i njegovoj kulturi i tradiciji. Ali mi znamo po Bibliji koji je sedmi dan:"Šest dana neka se radi; a sedmi dan je subota, odmor, svet Gospodu...", 2. Mojsijeva 31,15 Dakle koji je sedmi dan po Bibliji? Hoćemo li onda verovati više tradiciji ili Bibliji?

Jel to vernicima olaksava ili ih zbunjuje???
Jel treba vernike zbunjivati ili im reci istinu i priznati svoje greske,bilo da su namerne,bilo da su nenamerne? U cemu je tu problem???

I ja se pitam u čemu je problem? Ko je dakle taj što zbunjuje? Biblija? Biblija sigurno ne. Zbunjuje i problem stvara tradicija van Biblijskog konteksta:).

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
E upravo ja sam naveo na početku grčki original tj. Textus Receptus gde stoji:"da vas niko ne sudi za jelo i piće ili delove(merei) praznika, mladina i subota" a zatim dodaje da je to "telo Hristovo" tj. da je Hristos stvarnost. Pošto je jasno da praznici ni Subota nema veze sa telom Hristovim tj. nije senka ili uspomena na Hrista nego recimo za Subotu znamo da ima veze sa stvaranjem onda je jasno da sama Subota kao i Jom Kipur(ukazuje na sud i opravdanje) i Pasha(ukazuje na izbavljenje naroda Božijeg u vreme sedam poslednjih zala) ne predstavljaju telo Hristovo pa samim tim je logično da ti "delovi" praznika, mladina i subota su ustvari žrtve koje su se prinosile. One su zaista telo Hristovo i senka. Dakle Pavle ne raspravlja o samim subotama, praznicima i mladinama nego o žrtvenom sistemu. To je ono što se ukida. Mnogi prevodi ispuštaju ovu grčku reč "merei" koja razrešava dilemu oko pravog smisla nabrajanja subota, mladina i praznika u Kolišanima 2,16.17. Zato sam i ponudio da raspravljamo o ovom tekstu ali na osnovu njegovog izvornog značenja.

Obrazanje je nešto drugo. Obrezanje je znak starog saveza a pošto je Hristos uspostavio novi savez jasno je da i novi savez ima svoj znak tj. krštenje i večera Gospodnja. Zato obrazanje ne treba praktikovati a i sam Pavle ukazuje da je sa tom praksom završeno i da je nepotrebna. Ali u Kološanima 2,16.17 se tako nešto ne može izvući za subotu, praznike i mladine.

Pa oni se zasnivaju na imenovanju dana prema podneblju i njegovoj kulturi i tradiciji. Ali mi znamo po Bibliji koji je sedmi dan:"Šest dana neka se radi; a sedmi dan je subota, odmor, svet Gospodu...", 2. Mojsijeva 31,15 Dakle koji je sedmi dan po Bibliji? Hoćemo li onda verovati više tradiciji ili Bibliji?

I ja se pitam u čemu je problem? Ko je dakle taj što zbunjuje? Biblija? Biblija sigurno ne. Zbunjuje i problem stvara tradicija van Biblijskog konteksta:).

Pozdrav.

Izvini,ali ja zaista ne znam sta zelis da dokazes?
Da li zelis da opravdavas to sto neki kao sto su adventisti drze subotu kao praznik i tog dana nista ne rade?
Ili pak zelis da dokazes da je to sto oni rade NEPOTREBNO?

Za mene je to sto neko kao sto su adventisti ne rade nista u Subotu ,potpuno nepotrebno,pa cak i kamen spoticanja ili dodatni teret na ledja za vernike.
Sve to potice od fariseja koji su se na svaki nacin trudili da hriscane i sve ostale podloze sebi i svojim zakonima...Malo je falilo da se pobiju oko obrezanja,pa su cak braca morala da intervenisu i da stvar predaju Vodecem telu u Jerusalimu na razmatranje. Ma uvek su trazili dlaku u jajetu,a i dan danas pokusavaju da ospore cak i sve novozavetne knjige.

Sto se mene tice ,svako ima svoj izbor,pa nek rade sto god pozele,ali ne moze se ukidati polovina,a druga polovina zakona prihvatiti...to se zove dvolicenje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Izvini,ali ja zaista ne znam sta zelis da dokazes?
Da li zelis da opravdavas to sto neki kao sto su adventisti drze subotu kao praznik i tog dana nista ne rade?

Samo tumačim Kološanima 2,16.17:). Onako kako je u originalu. Da li misliš da Pavle ovde govori protiv Subote i praznika ili protiv žrtvenog sistema? Šta ti misliš na osnovu izvornog teksta? I još jedno pitanje ako možeš da mi odgovriš. Da li je subota kao sedmi dan telo Hristovo s obzirom da je uspomena na stvaranje? Kakve veze ima stvaranje i Hristova žrtva koju je oličavao žrtveni sistem? Da li uviđaš da su to dve različite stvari?

Naravno, nadam se da si uvideo da je subota sedmi dan po Bibliji:).

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Samo tumačim Kološanima 2,16.17:). Onako kako je u originalu. Da li misliš da Pavle ovde govori protiv Subote i praznika ili protiv žrtvenog sistema? Šta ti misliš na osnovu izvornog teksta? I još jedno pitanje ako možeš da mi odgovriš. Da li je subota kao sedmi dan telo Hristovo s obzirom da je uspomena na stvaranje? Kakve veze ima stvaranje i Hristova žrtva koju je oličavao žrtveni sistem? Da li uviđaš da su to dve različite stvari?

Naravno, nadam se da si uvideo da je subota sedmi dan po Bibliji:).

Pozdrav.

Ne kaze se subota ,nego Sabat.
Nemoj stalno da mesas babe i zabe.
7 dan u SEDMICI u Bibliji se zove Sabat,ali istim imenom se imenuju i odredjeni praznicni dani u Izraelu,iako su neki od sedam dana u sedmici pa cak mogu da padnu u isti dan i da se taj dan zove Dupli ili Veliki Sabat ,pa cak i Tripl Sabat,na Sabat kada je ubijen Isus Hrist jer je ubijen u "oprosnoj godini"
Original Kolosanima 2:16,17 nije otkriven jer se pretpostavlja da papir ne moze da izdrzi XX vekova neostecen ,ili je pocepan ili je pak spaljen.
Najstariji prepis je Sinajski kodeks tip A iz IV veka nase ere.Tamo su slovo do slova bez znakova interpukcije ,pa je zato preveden u standardni starogrcki tekst sa razmakom izmedju reci,kao ovo gore sto sam dao,a gde ima nejasnoca onda sinajski tekst pa slovo po slovo.
Apostol Pavle u Kolosanima 2:16,17 ne govori ni protiv koga,vec brani hriscane od onih koji hoce da ih zalude svojim naukama.
Valjda si procitao tekst i razmislio dobro o njemu?
Ja ne vidim da Pavle ikoga napada ,niti da govori protiv bilo cega,vec da brani hriscane od napada laznih ucitelja i fariseja koji su hteli da im natovare nepotreban teret u vidu jevrejskih praznika i sabata,kao i za jelo i za pice.
Detalji i pojasnjenja dati su u drugim stihovima.

Sabat kao sedmi dan nema nikakve veze sa telom Hristovim,niti bilo kakve uspomene na stvaranje. Sedmi dan kada je Bog pocinuo nije doslovan ljudski dan od 24 sata da bi se zvao po imenu,vec je trajao najmanje 1000 godina ako ne i vise hiljada godina...
Sabat kao sedmi dan se uvodi tek u vreme Mojsija u znak secanja na ropski polozaj kad su radili svaki dan.

Sto se tice naseg dana odmora u Srbiji,to je oduvek bila nedelja kao sedmi dan,a subota je uvek bila i ostala sesti dan...E to sto se zadnjih godina crkva setila da je pogresila u racunanju vremena pa se ispravlja....,morace i prevod biblije da ispravi...da zameni petak sa petim danom itd itd...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne kaze se subota ,nego Sabat.
Nemoj stalno da mesas babe i zabe.
7 dan u SEDMICI u Bibliji se zove Sabat

Ajde da te ovako pitam. Da li je sedmi dan koji se pominje u Bibliji dan koji mi zovemo subotom? Dakle da li taj sedmi dan je četvrtak, petak, nedelja ili subota? Evo i Jevreji i dan danas slave Subotu kao sedmi dan jer je još u Starom Zavetu jasno naznačen koji je to dan u sedmici. Dakle nema nikakve dileme da sedmični Šabat kako ti kažeš je samo subota. Ostali praznici su godišnji Šabat. Jel ok sad? E sad te pitam koji je sedmični Šabat po Bibliji?

Sabat kao sedmi dan nema nikakve veze sa telom Hristovim

Upravo tako. Zato on nema veze sa žrtvenim sistemom koji se ukida. Dakle samo žrtveni sistem se ukida prema Kološanima 2,16.17 i ostalim novozavetnim tekstovima. Pošto subota kao uspomena na stvaranje nema veze sa žrtvenim sistemom onda ona ne spada pod ono što je senka i telo Hristovo;).

Sedmi dan kada je Bog pocinuo nije doslovan ljudski dan od 24 sata da bi se zvao po imenu,vec je trajao najmanje 1000 godina ako ne i vise hiljada godina..

Možeš li to Biblijom potvrditi? Gde piše u Bibliji da je sedmični Šabat simboličan i da predstavlja 1000 i ko zna koliko godina? Biblija pak govori sledeće:"Šest dana neka se radi a sedmi dan je subota, odmor svet Gospodu....jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, a u sedmi dan počinu i odmori se", 2.Mojsijeva 31,15.17 Zapazi u stihu 15 se navodi da je sedmi dan subota(ili sedmični Šabat kako želiš) a onda se to poistovećuje sa počinkom u "sedmi dan" stvaranja u stihu 17. Ovde Biblija ne govori o nekim simboličnim danima već izjednačava sedmi dan stvaranja sa sedmin danom počinka. Da je tako kako ti tvrdiš onda bi Bog verovatno rekao Jevrejima "praznujte ovaj sedmični Šabat na svakih 1000 godina ili više jer znate dani stavaranja su trajali 1000 i više godina...". Ne, Jehova kaže da je sedmični Šabat uspomena na stvaranje za sedam dana.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ajde da te ovako pitam. Da li je sedmi dan koji se pominje u Bibliji dan koji mi zovemo subotom? Dakle da li taj sedmi dan je četvrtak, petak, nedelja ili subota? Evo i Jevreji i dan danas slave Subotu kao sedmi dan jer je još u Starom Zavetu jasno naznačen koji je to dan u sedmici. Dakle nema nikakve dileme da sedmični Šabat kako ti kažeš je samo subota. Ostali praznici su godišnji Šabat. Jel ok sad? E sad te pitam koji je sedmični Šabat po Bibliji?

Ne,nije.
To je isto kao kad me pitas da li je ekran dijagonale 24" inca isto sto i 24cm.
Taj sedmi dan po Bibliji jeste Sabat.i on se nikako ne moze zameniti danasnjom Subotom u nas.
Eh ti Jevreji....Pa oni jedu i svinjetinu.Oni cak vencavaju homoseksualce i daju im da usvajaju decu i da ucestvuju sa kapicama na glavi u verskim obredima....Odavno su oni napustili i Jehovu i svoju veru....
Sedmicni Sabat?
Posle Pashe ,sledi praznik "prijesnih hlebova" od 7 dana koji takodje nije bitan za hriscane.
Jedini praznik u spomen na isusa Hrista je onaj koji je zapovedio da slave ,a to je zadnji dan kad je vecerao Pashalnu veceru sa njima.Pravi hriscani se samo tog dana sastaju da obeleze secanje na zapoved Isusa Hrista kad je uveo Novi Savez zamenivsi Stari.

[/QUOTE]
Upravo tako. Zato on nema veze sa žrtvenim sistemom koji se ukida. Dakle samo žrtveni sistem se ukida prema Kološanima 2,16.17 i ostalim novozavetnim tekstovima. Pošto subota kao uspomena na stvaranje nema veze sa žrtvenim sistemom onda ona ne spada pod ono što je senka i telo Hristovo;).
[/QUOTE]

Subota kao dan nema nikakve veze sa stvaranjem iz mnogo razloga. Kao prvo i osnovno ni jedan od 6 stvaralackih dana ,kao ni 7 dan odmora nije trajao doslovnih 24 sata pa da bi se nazivao subotom.Nadalje nigde do Mojsija nema zabrane rada u 7 danu itd,itd....

[/QUOTE]
Možeš li to Biblijom potvrditi? Gde piše u Bibliji da je sedmični Šabat simboličan i da predstavlja 1000 i ko zna koliko godina? Biblija pak govori sledeće:"Šest dana neka se radi a sedmi dan je subota, odmor svet Gospodu....jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, a u sedmi dan počinu i odmori se", 2.Mojsijeva 31,15.17 Zapazi u stihu 15 se navodi da je sedmi dan subota(ili sedmični Šabat kako želiš) a onda se to poistovećuje sa počinkom u "sedmi dan" stvaranja u stihu 17. Ovde Biblija ne govori o nekim simboličnim danima već izjednačava sedmi dan stvaranja sa sedmin danom počinka. Da je tako kako ti tvrdiš onda bi Bog verovatno rekao Jevrejima "praznujte ovaj sedmični Šabat na svakih 1000 godina ili više jer znate dani stavaranja su trajali 1000 i više godina...". Ne, Jehova kaže da je sedmični Šabat uspomena na stvaranje za sedam dana.[/QUOTE]

Kao prvo i osnovno sama tema Kolosanima 2;16,17 govori hriscanima da ne nasedaju na farisejske napade da moraju da slave subote itd...
Nadalje ,da je subota bila veoma bitna da se drzi,zar ne mislis da bi je Bog dao jos Adamu i Evi,pa onda,Noju i njegovim sinovima,ili pak Avramu,Isaku i Jakovu???? Zasto bi toliko cekao do Mojsija???
Mi ljudi imamo 7 dana u SEDMICI.
Ali to racunanje vremena prilikom oblikovanja zemlje u toku 6 dana ne vaze za Boga.
Da li ti zaista mislis da je Bog oblikovao zemlju u 6 dana po 24 sata???
Ako zaista to mislis,razmisli samo kolko vremena traje samo 1 dan naseg satelita Meseca???
U svemiru ima milijarde nebeskih tela i svako ima razlicitu duzinu svog dana,a neki bi hteli da se Bog koji je sve njih napravio veze za zemaljski dan od 24 sata..>To je misljenje isto kao i ono crkveno da je zemlja ravna ploca....,neozbiljno za ozbilne ljude...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Iz Kolosanima 2:16 se ne moze nista precizno zakljuciti ako uzmemo taj tekst van konteksta NZ .

Ali cu ovaj put ici protiv sebe i reci da vam je jedini dokaz za subotu onaj kada Isus kaze svojim ucenicima:

"Molite se da bezanje vase ne bude u zimu ili NA SABAT , jer ce biti VELIKA NEVOLJA KAKVE NIJE BILO OD POSTANJA SVETA, NITI CE JE VISE BITI"!

Dakle Hristos je rekao da se njegovi ucenici mole da im " bezanje ne bude subotom".

Ali, on govori i nama danas, kad spominje "veliku nevolju kakva nije bila od postanja sveta, niti ce je vise biti"???

To se nije desilo!

I cini se da je konstrukcija takva, da se tu bas misli na kraj sveta..

Dakle, trazi li Hristos od nas danas da se molimo za subotu!? ;)

Natrag