- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
. Svakako pogledaj. Naravno da ne bih pisao o ovoj temi da bih izneo do sada već isti stav. Zato sam je i pokrenuo. pozz
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
kada se pripadnici Izraelskog naroda ponovo obrate.
Ali konkretno "telo Hristovo" u svim ovim praznicima predstavlja "isključivo žrtva". Dakle Pavle ukazuje da više nismo dužni držati ove delove praznika tj. one koji predstavljaju telo Hristovo.
. Tripo moj slabo procenjuješ motive i koristiš ad hok metodu u obračunu sa neistomišljenicima. Ok, imaš pravo ali nije dobar metod-moje mišljenje.
Pozdrav.
Nek si mu rekao
To onda znaci da ja mogu drzati Pashu?
Medjutim, zasto u galatima kaze: "vi pomno drzite dane, mesece, vremena i godine, bojim se da sam se uzalud trudio oko vas" - zasto to kaze ako su praznici kao forma i dalje bili dozvoljeni osim zrtve?
Ti verujes da ce se obratiti?
To onda znaci da ja mogu drzati Pashu?
Medjutim, zasto u galatima kaze: "vi pomno drzite dane, mesece, vremena i godine, bojim se da sam se uzalud trudio oko vas" - zasto to kaze ako su praznici kao forma i dalje bili dozvoljeni osim zrtve?
Čime Jovan P. dokazuješ, svojom riječju, ja ni svoju riječ ne smatram bitnom ako nije dokazana Biblijom. Koliko ja znam o motivima je dokaz da sam pokrenuo tu temu o kojoj niste imali pojma većina vas, čak je i Laodikeja slabo znao o tome.
I to sam sa bratom Tripom malo raspravljao mada je manje bitna ta tema za sad. Rekao sam da će se mnoštvo obratiti ne svi naravno. Mnogi i neće ali moje razumevanje Rimljana 11 je takvo.
Baš tako. Naravno u Kološanima 2,16.17 se prvenstveno ukazuje na ono što se ukida a to su merei tj. delovi praznika, mladina i subota. Svakako to su žrtve i prinos("jelo" i "piće" iz Kol. 2,16). Ostalo lako se samo po sebi nameće. Svakako nikada nećemo pogrešiti kada držimo Biblijski praznik.
Zanimljiv stih. U Galatima 4,10 se pominju "dani", "meseci", "vremena" i "godine". E sad zanimljivo je to zašto se tako nabraja? Šta bi konkretno značili dani, šta meseci, šta vremena a šta godine? Teško se ovo uklapa u šemu subote, mladine i praznici jer ako bi izraz "dani" preveli na Subotu a recimo "meseci" na mladine, šta bi bila "vremena" a šta "godine"? Ako bi godišnji praznici bili "vremena" šta bi bile "godine"? Zašto bi se dva puta ponavljalo za godišnje praznike izrazi "vremena" i "godine". A čak i sam izraz "vremena" označava više godina a onda sledi izraz "godine" koji bi označavao jednu godinu te se time ruši poredak od manjeg ka većem vremenskom periodu. Jednostavno moramo voditi računa koji se izrazi koriste. Dakle pitanje je da li Pavle ovde govori uopšte o istom poretku praznika kao u Kološanima 2,16.17 kada ne koristi istu formulu a takođe vremenski poredak u Galatima je takav da se uopšte ne može ni steći utisak da Pavle koristi sličnu formulu kao u Kološanima 2,16.17 samo možda na malo drugčiji način jer redosled poslednja dva jasno ukazuju da se moraju razmatrati drugačije opcije. Očigledno se na radi o ustaljenom Biblijskom redosledu praznika već na nešto drugo. Istina neodređenije nego u Kološanima 2,16.17 pa zato ne možemo ni žuriti sa zaključkom da se radi suboti ili ostalim Biblijskim praznicima.
Sto se tice obracenja Jevreja i ja u to verujem...
Dobro jeste dosta neodredjeno, ali svakako govori o zakonu, i spominje vremena, godine, mesece i dane..
To su svakako praznici..
Sad moj stav nije nikad ni bio kompletno ukidanje praznika, jel da je to ucinjeno (a nije), ne bi ni Pavle odrzavao praznike.
Ipak smatram, da ti praznici nisu obavezni za drzanje, jer ako jesu , onda bi morao menjati kompletnu adventisticku teologiju, i postati delom Jevrejin.
A ako ti u njih ubrajas i subotu, onda ni ona nije obavezna, vec je mozes drzati..
A to je oduvek bio moj stav, drzanje nekog praznika pa i sedmicne subote je izbor pojedinca..
To i Pavle lepo kaze: "jedan veruje da je jedan dan iznad drugoga a drugi drzi sve dane jednakim... svaki da bude uveren u svoju misao"!
Sad ako ti smatras da je subota obavezna a ostali praznici nisu, tu ces malo imati problema...
Sto se tice obracenja Jevreja i ja u to verujem...
Baš da o tome pokrenem temu.
Upravo nesmatram jedne praznike važnijim od drugih.
Da o tome i Ele Vajt piše. Ali svakako pre svega Biblija o tome govori.
Pozdrav.