Ukida li Pavle Subotu i praznike- Kolološanima 2,16.17?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Iz Kolosanima 2:16 se ne moze nista precizno zakljuciti ako uzmemo taj tekst van konteksta NZ .

Ali cu ovaj put ici protiv sebe i reci da vam je jedini dokaz za subotu onaj kada Isus kaze svojim ucenicima:

"Molite se da bezanje vase ne bude u zimu ili NA SABAT , jer ce biti VELIKA NEVOLJA KAKVE NIJE BILO OD POSTANJA SVETA, NITI CE JE VISE BITI"!

Dakle Hristos je rekao da se njegovi ucenici mole da im " bezanje ne bude subotom".

Ali, on govori i nama danas, kad spominje "veliku nevolju kakva nije bila od postanja sveta, niti ce je vise biti"???

To se nije desilo!

I cini se da je konstrukcija takva, da se tu bas misli na kraj sveta..

Dakle, trazi li Hristos od nas danas da se molimo za subotu!? ;)

Lepa primedba,bas mi se dopada,
ali evo i odgovora.
U zimu je nezgodno da se snadje.....sneg je,hladno je...
na Dan Odmora sto je Sabat kad god nam je odmor ,takodje se ljudi najvise opuste ....
Sta bi bilo da se Noje sa svojom porodicom opustio i kazao ma moze da saceka arka,,,nego je uvek radio i propovedao o Bogu i potopu i nazvan je propovednikom pravde ...Izgleda da je cak 120 godina propovedao ...Sigurno im se i smucio sa propovedanjem kad kisa nikada nije padala...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Lepa primedba,bas mi se dopada,
ali evo i odgovora.
U zimu je nezgodno da se snadje.....sneg je,hladno je...
na Dan Odmora sto je Sabat kad god nam je odmor ,takodje se ljudi najvise opuste ....
Sta bi bilo da se Noje sa svojom porodicom opustio i kazao ma moze da saceka arka,,,nego je uvek radio i propovedao o Bogu i potopu i nazvan je propovednikom pravde ...Izgleda da je cak 120 godina propovedao ...Sigurno im se i smucio sa propovedanjem kad kisa nikada nije padala...

"Molite se da bezanje vase ne bude u zimu ili NA SABAT , jer ce biti VELIKA NEVOLJA KAKVE NIJE BILO OD POSTANJA SVETA, NITI CE JE VISE BITI"!

Pitanje je zapravo bilo: 'da li je 70. n.e. bila "nevolja velika kakve nikada vise nece biti"???

Ako nije, zar ne izgleda kao da Isus ovde govori i za mnogo dalju buducnost spominjuci subotu?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465

Pitanje je zapravo bilo: 'da li je 70. n.e. bila "nevolja velika kakve nikada vise nece biti"???

Ako nije, zar ne izgleda kao da Isus ovde govori i za mnogo dalju buducnost spominjuci subotu?

odlicno razmisljanje.
kao sto vidis te isusove reci imaju dvostruko ispunjenje.
Prvi put katastrofa za jevrejski narod i Jerusalim 70.g.n.e
Drugi put u Armagedonu.....
Ali da je Biblija od Boga a ne od ljudi ima jos jaci dokaz.
Ljudi bi stali sa Armagedonom,medjutim Biblija govori o 1000 godisnjoj vladavini Isusa Hrista za koje vreme ce dovesti ljude do savrsenstva,a nakon toga ce biti jos jedna NEVOLJA za sve buntovne ,da se vidi dal ce opet kao savrseni otstupiti od Boga,i mnogi ce otstupiti....,al otom potom...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Taj sedmi dan po Bibliji jeste Sabat.i on se nikako ne moze zameniti danasnjom Subotom u nas.
Eh ti Jevreji....Pa oni jedu i svinjetinu.Oni cak vencavaju homoseksualce i daju im da usvajaju decu i da ucestvuju sa kapicama na glavi u verskim obredima....Odavno su oni napustili i Jehovu i svoju veru....

Ovo nije ozbiljno za diskusiju. Brate moj Jevreji prenose sa kolena na koleno hiljadama godina unazad praznovanje sedmiočnog Sabata na Subotu. Dakle vrlo neozbiljno da im se spočitavaju neke stvari pa sad eto zbog toga njihovo držanje Sabata nije relevantno. No, jasno je da Jevreji i danas kao i pre 2000 godina i više drže sedmični Sabat na Subotu a i kalendar svih naroda je isti i nije se menjao. Ti si naveo zanimljivo na početku da Subotu Engleezi nazivaju Saturday tj. dan Saturna. Dakle Rimljani su na Subotu imali praznik posvećen Saturnu ali Biblijski sedmićni Sabat je posvećen Jehovi Stvoritelju.

Sedmicni Sabat?
Posle Pashe ,sledi praznik "prijesnih hlebova" od 7 dana koji takodje nije bitan za hriscane.

Ali ovo nema veze sa sedmičnim Sabatom koji pada na Subotu. Dakle praznik presnih hlebova je vezan za Pashu a Pasha može pasti i u nedelju i u ponedeljak pa sedam dana kasnije presni hlebovi. Međutim, sedmični Sabat uvek pada na Subotu:).

Subota kao dan nema nikakve veze sa stvaranjem iz mnogo razloga. Kao prvo i osnovno ni jedan od 6 stvaralackih dana ,kao ni 7 dan odmora nije trajao doslovnih 24 sata

Pitah te Biblijom da mi to potvrdiš???? Ne videh ni jedan Biblijski citiato_O

Mi ljudi imamo 7 dana u SEDMICI.
Ali to racunanje vremena prilikom oblikovanja zemlje u toku 6 dana ne vaze za Boga.
Da li ti zaista mislis da je Bog oblikovao zemlju u 6 dana po 24 sata???

Zar ja treba da sumnjam u Biblijski tekst??? Još jednom pitanje gde u Bibliji stoji da su dani stvaranja simbolični??? A ako tako šta nema....onda sumnja postaje više nego sumnivao_O

Ako zaista to mislis,razmisli samo kolko vremena traje samo 1 dan naseg satelita Meseca???
U svemiru ima milijarde nebeskih tela i svako ima razlicitu duzinu svog dana,a neki bi hteli da se Bog koji je sve njih napravio veze za zemaljski dan od 24 sata..>To je misljenje isto kao i ono crkveno da je zemlja ravna ploca....,neozbiljno za ozbilne ljude...

Još jednom molim te Biblijski citat da su dani stvaranja simbolični a ne neko naše ljudsko rezonovanje. Hvala i pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303

Pa za njih jeste bila kakva neće biti. I ona je predslika budfućih događaja.

Pa što je onda njima zapov. da ne bježe u subotu, znači da subota i dalje važi. A kako je onda preslika za buduće vrijeme znači da i sada treba da se drži. Ovdje je naglasak na suboti i bijegu od nevolje.

Prvo ste rekli da se nedelja slavi od uskrsa, a Isus davno prije ovog događaja ustao a oni još slave subotu i još 300-400 godina kasnije. Nikada da dođe ta vaša nedelja da je neko počne od pravih hrišćana slaviti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa za njih jeste bila kakva neće biti. I ona je predslika budfućih događaja.

Pa što je onda njima zapov. da ne bježe u subotu, znači da subota i dalje važi. A kako je onda preslika za buduće vrijeme znači da i sada treba da se drži. Ovdje je naglasak na suboti i bijegu od nevolje.

Prvo ste rekli da se nedelja slavi od uskrsa, a Isus davno prije ovog događaja ustao a oni još slave subotu i još 300-400 godina kasnije. Nikada da dođe ta vaša nedelja da je neko počne od pravih hrišćana slaviti.

Didahije su pisane oko 70 n.e. i tamo stoji da su postovali i nedelju, to vi ignorisete, jel vam se ne svidja. Nedelja nije zapovest, vec obicaj, tradicija...

Sto se tice subote, u celom NZ po meni jedino ovaj stih sto sam naveo moze ici u prilog drzanja subote..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jasno se da zaključiti koje su stvari prestale da igraju ulogu u novozavetnom bogosluženju. To su žrtva i prinos. To su i proroci najavili na 600-700 godina ranije( na pr..Danilo 9,27).

Protumaci mi to...

Na osnovu cega tvrdis da Pavle ovde govori o godisnjim subotama, i zasto bi pomenuo "praznike"( u koje spadaju i godisnje subote ), a onda ponovo naglasio za "subotu" govoreci:

"da vas niko ne osudjuje za BILO KAKAV PRAZNIK (prim. u koje spadaju i 'godisnje subote') ILI ZA MLADINE ILI ZA SUBOTE"!

Zasto dakle, "godisnju subotu" opet naglasava, kada je ona vec pomenuta u prvom izrazu "praznici"???

Zasto "duplo spominjanje"???

Zato izucavaoci smatraju da je u "praznicima" vec ukljucena "godisnja subota", a da se drugi pomen "subote" odnosi na sedmicne dane..

Do takvog zakljucka je dosao i jedan vas bivsi teolog, analizirajuci kompletnu Bibliju i svako pojavljivanje izraza: "praznici, mladine i subote" - ne znam mu ime..

Ovo zadnje "subote", se uvek odnosi na "sedmicne subote", zasto bi ovde kod Pavla bilo drugacije???

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Protumaci mi to...

Na osnovu cega tvrdis da Pavle ovde govori o godisnjim subotama, i zasto bi pomenuo "praznike"( u koje spadaju i godisnje subote ), a onda ponovo naglasio za "subotu" govoreci:

"da vas niko ne osudjuje za BILO KAKAV PRAZNIK (prim. u koje spadaju i 'godisnje subote') ILI ZA MLADINE ILI ZA SUBOTE"!

Zasto dakle, "godisnju subotu" opet naglasava, kada je ona vec pomenuta u prvom izrazu "praznici"???

Zasto "duplo spominjanje"???

Zato izucavaoci smatraju da je u "praznicima" vec ukljucena "godisnja subota", a da se drugi pomen "subote" odnosi na sedmicne dane..

Do takvog zakljucka je dosao i jedan vas bivsi teolog, analizirajuci kompletnu Bibliju i svako pojavljivanje izraza: "praznici, mladine i subote" - ne znam mu ime..

Ovo zadnje "subote", se uvek odnosi na "sedmicne subote", zasto bi ovde kod Pavla bilo drugacije???

Mire brate moj kasno si se uključio, tj. verovatno si čitao ove zadnje komentare na ovoj temi ali pročitaj na samom početku prva dva tri moja uvodna komentara da bi razumeo moj stav i tumačenje Kološana 2,16.17.

Naravno, što se tiče pojma "sabat" tj. subota u Kološanima 2,16.17 ja sam istakao da se to odnosi na sedmični sabat tj. subotu. Ja ne mislim da se pod tim izrazom podrazumevaju godišnje subote nego baš subota. I ti si tu upravu. To se odnosi na subotu i primedbe mnogih na tradicionalan adv. stav po ovom pitanju su upotpunosti ispravne. Međutim, na koji onda način dolazim do razumevanja da Pavle ne ukida subotu e to pročitaj na početku tj. u uvodniku ove teme pa će ti biti jasnije.

Pozdrav brate.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire brate moj kasno si se uključio, tj. verovatno si čitao ove zadnje komentare na ovoj temi ali pročitaj na samom početku prva dva tri moja uvodna komentara da bi razumeo moj stav i tumačenje Kološana 2,16.17.

Naravno, što se tiče pojma "sabat" tj. subota u Kološanima 2,16.17 ja sam istakao da se to odnosi na sedmični sabat tj. subotu. Ja ne mislim da se pod tim izrazom podrazumevaju godišnje subote nego baš subota. I ti si tu upravu. To se odnosi na subotu i primedbe mnogih na tradicionalan adv. stav po ovom pitanju su upotpunosti ispravne. Međutim, na koji onda način dolazim do razumevanja da Pavle ne ukida subotu e to pročitaj na početku tj. u uvodniku ove teme pa će ti biti jasnije.

Pozdrav brate.

Sad si me zbunio o_O
Pogledacu..

Natrag