Ukida li Pavle Subotu i praznike- Kolološanima 2,16.17?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako on stvarno poseduje tih 100 000 eura, ja bi se prvi nasadio na glavu, samo da dokazem i dobijem pare, koje mi iskreno trebaju (podelio bi nesto i vama) ali dzabe kad ne mogu ni bez para ni nikako.. A vama je u interesu da dokazete..

Sve i da je nagrada veća, da je i samo jedna nula dodata, ne bi uspeli da dokažemo da su Hrišćani držali shabate. Jer dokaza za EGWističko "hoću da budem hebrejin jer me to spašava to mi je rekla "utešiteljka" da joj je "Bog" pokazo u "svetinji nad svetinjama"" NEMA.

Isto kao što nema dokaza ni za sve one blasfemije i budalaštine koje ih je Ellen Gould Harmon White učila i propovedala im.

Dakle sa apsolutnom sigurnošću mogu da kažem, da bi Slapovu nagradu bilo ko pre osvojio da se ista odnosi na dokazivanje postojanja inteligentnog života (fizičkog života) u Univerzumu, nego što će je iko osvojiti "dokazavši" Hrišćansko subotarenje i sleđenje Mojsijevog "zakona".

Doslovno, više je dokazivo da su mali zeleni, sivi, ovakvi i onakvi dolazili iz kosmičke bestragije i spopadali ljude, nego što je dokazivo da su Hrišćani subotarili.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Subota u našem palom stanju ukazuje na Hrista..to se razumemo u ovom smislu da nas upućuje na Njega kao našu pravdu..našu pravednost..opravdanje u Njemu ali u isto vreme ostaje u svom osnovnom stanju kao spomen na stvaranje.

Onaj tko je zapovjedio - "Ne obavljaj nikakva posla subotom", zapovjedio je i: "Pogubi onoga tko bi obavljao kakav posao u subotu". Poštuješ li obje zapovijedi istog zakonodavca?

Deder slape, prvo nam postavi ovdje dokaz da posjeduješ tih 100 000 eura.

Deder citat iz Novog zavjeta gdje se netko od apostola okupio s kršćanima subotom na bogoslužje. :)

P.S. Kainose, koji adventisti su "originalni EGWisti"? Ti, i slični tebi, koji se rugate Trojstvu i s Trojstvom, ili ovi drugi koji su prihvatili, kako bi ti rekao, "babilonsko trojstvo", koje su ASD u svoja vjerovanja uvrstili 1980. godine?

Ako on stvarno poseduje tih 100 000 eura, ja bi se prvi nasadio na glavu, samo da dokazem i dobijem pare, koje mi iskreno trebaju (podelio bi nesto i vama) ali dzabe kad ne mogu ni bez para ni nikako.. A vama je u interesu da dokazete..

Lijeni su oni, sokoli ih malo neka traže. Možda i nađu, po onoj biblijskoj - tko traži naći će.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dobro, mozemo to i tako objasniti, tu se slazem.. Ali sve ovo moze da opstane jedino ako je dekalog vecan, a Pavle ga na drugom mestu cini 'prolaznim' zajedno sa ostalim zakonima.. To znaci da se Tora ispunjava na Hristu , ukljucujuci i dekalog cija je subota deo. Zato mislim da ako posmatramo tvoje objasnjenje u celokupnom kontekstu Pisma, ono nije odrzivo, narocito ako u to ukljucimo i kolosanima 2:16 i slicne tekstove.

Prema vasoj teologiji subota je data kao "sedmicni odmor" i sluzi za nas sastanak sa Bogom, ali nista vise od toga. Zato deluje nelogicno da joj se pripisuje i godisnji odmor (poljoprivrednom zemljistu), svake sedme godine u SZ, kao i odmor u Hristu.

Sve to ukazuje da je ona "senka"!

Ti kazes da je to "prosirivanje smisla" ali ja bi ovo pre video kao da pisac zeli da nam objasni pravo znacenje subote, odnosno da ukaze na njeno simbolicno znacenje i da ukaze na nju kao na "senku" koja se ispunila na Hristu, jer to cini i na drugim mestima, npr. kolosanima 2:16, i jos jednom, nazivajuci dekalog 'prolaznim'. Ako je nesto 'prolazno' onda se sigurno 'ispunilo na Hristu'.

Zato subota mora imati i duhovni smisao, onaj koji se ispunio na Hristu. I pisci nam to svo vreme i pokazuju u svojim tekstovima..

U tvom objasnjenju, ti ne uzimas u obzir i siri literarni kontekst (samo mislis da uzimas)..

Ima Mire ima i duhovni kontekst naravno. Kao što svaki spomen praznik pa i zapovest ima uži i širi kontekst. Ima osnovno značenje a ima i duhovno značenje..no to ne znači da ako dobije to šire značenje da se automatski gubi osnovno. Ja bar tako gledam...postoji svakako primena u raznim aspektima sve ovo i zato je potrebno da kako kaže Jahve Elohim mislimo o zakonu dan i noć...tj.da ga istinski što bolje razumemo. Ako tako činimo Bog će nas voditi u praktičnoj primeni u životu svega toga što i jeste cilj. Ako ostanemo samo na formi slova ubrzo će se i ona izgubiti.
Pozdrav.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Onaj tko je zapovjedio - "Ne obavljaj nikakva posla subotom", zapovjedio je i: "Pogubi onoga tko bi obavljao kakav posao u subotu". Poštuješ li obje zapovijedi istog zakonodavca?

Jahve kaže "nije mi milo da bezbožnik mre"...imaj i to na umu. To je i naznaka onoga što je Hristos rekao:"ni ja te ne osuđujem IDI i ne greši više". Prepustimo Božijem sudu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Jahve kaže "nije mi milo da bezbožnik mre"...imaj i to na umu. To je i naznaka onoga što je Hristos rekao:"ni ja te ne osuđujem IDI i ne greši više". Prepustimo Božijem sudu.

Pod uslovom da YHWH za bezbožnike smatra one koji ne posmatraju hebrejski shabat. Čini se da to nije slučaj, jer da je u svojoj premudrosti hteo da se pripadanje Njemu označava posmatranjem shabata, rekao bi to, svim ljudima bi odredio (a mi smo Njegova stvorenja) doslovno da tako čine.

No, nije tako rekao. Nego je sinovima Israela, hebrejima rekao da posmatraju shabat. Samo i isključivo samo njima.

Ps. Ne pokušavati citiranje stiha iz Isaije, jer se isti ne odnosi na događaje nakon ispunjenja proročanstva, a ono se ispunilo na Hristu.

Lijeni su oni, sokoli ih malo neka traže. Možda i nađu, po onoj biblijskoj - tko traži naći će.

Možda će naći, a možda i ne. I njihov uzor (jer žele da budu hebreji) tražiše mesiju, pa ga ne prepoznaše u toj meri da ga i danas čekaju, iako je mesija, i to ne politički, "prorok" i samo čovek, već došao....

Tako da, Mileriti mogu da traže, ali sve i da lenji nisu, naći neće.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pod uslovom da YHWH za bezbožnike smatra one koji ne posmatraju hebrejski shabat. Čini se da to nije slučaj, jer da je u svojoj premudrosti hteo da se pripadanje Njemu označava posmatranjem shabata, rekao bi to, svim ljudima bi odredio (a mi smo Njegova stvorenja) doslovno da tako čine.

No, nije tako rekao. Nego je sinovima Israela, hebrejima rekao da posmatraju shabat. Samo i isključivo samo njima.

Ps. Ne pokušavati citiranje stiha iz Isaije, jer se isti ne odnosi na događaje nakon ispunjenja proročanstva, a ono se ispunilo na Hristu.

Da ne bude zabune...više sam odgovorio na Slapov primer iz Biblije koji se odnosi na subotu..žao mi ako se neko našao možda u tome...ovo je primer za kaznu za prekršaj a konkretno je vezan za subotu. No nije nepostovanje subote jedini prekršaj ima recimo ista kazna za "psovanje roditelja" ili "Boga" ista kazna. E sad Slap bi izvukao zaključak da ako se ne kamenuje neko za prekršaj subote da je onda ne poštuje. Onda ispada da se ne poštuje ni Bog ako se ne "kamenje" onaj ko opisuje. Srbi bi na žalost najviše stradali...no šta da se radi...ima pokajanje i ima Božiji sud...a takav način je već najavljen na neki način ovim citatom...nije mi milo da bezbožnik mre.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
No nije nepostovanje subote jedini prekršaj ima recimo ista kazna za "psovanje roditelja" ili "Boga" ista kazna. E sad Slap bi izvukao zaključak da ako se ne kamenuje neko za prekršaj subote da je onda ne poštuje. Onda ispada da se ne poštuje ni Bog ako se ne "kamenje" onaj ko opisuje.

Nemoj zaključivati u moje ime. Ja tvrdim da kršćane Stari zavjet uopće ne obvezuje, pa tako ni zapovijed o suboti kao dijelu starozavjetnih zapovijedi. Nego, zašto ti, koji tvrdiš da kršćane obvezuje starozavjetna zapovijed o suboti, jednu dimenziju zapovijedi prihvaćaš - nemoj raditi subotom, a drugu dimenziju zapovijedi istog Boga odbacuješ - Pogubi onoga tko radi subotom?????

P.S. Moja nagrada od 100.000 eura još vrijedi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nemoj zaključivati u moje ime. Ja tvrdim da kršćane Stari zavjet uopće ne obvezuje, pa tako ni zapovijed o suboti kao dijelu starozavjetnih zapovijedi. Nego, zašto ti, koji tvrdiš da kršćane obvezuje starozavjetna zapovijed o suboti, jednu dimenziju zapovijedi prihvaćaš - nemoj raditi subotom, a drugu dimenziju zapovijedi istog Boga odbacuješ - Pogubi onoga tko radi subotom?????

Evo ja da pitam ako tako gledaš da li neko ko ne pogubi onoga ko opsuje oca time znači da uopšte ne poštuje ovu zapovest ili samo pokazuje da i bez primene ove drastične mere-ne kaznivši smrću ovog prekršioca- samo radi na malo drugačiji način tako što ga neće pogubiti već pričati sa njim i moliti se da mu Bog oprosti?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo ja da pitam ako tako gledaš da li neko ko ne pogubi onoga ko opsuje oca time znači da uopšte ne poštuje ovu zapovest ili samo pokazuje da i bez primene ove drastične mere-ne kaznivši smrću ovog prekršioca- samo radi na malo drugačiji način tako što ga neće pogubiti već pričati sa njim i moliti se da mu Bog oprosti?

Krivo si pitanje adresirao. Mene kao kršćanina starozavjetne zapovijedi ne obvezuje. Zato ja opet pitam tebe - Ako je isti Bog rekao, "ne radi subotom" i "pogubi onoga tko subotom radi", zašto jednu Božju zapovijed prihvaćaš a drugu odbacuješ?

P.S. Nagrada od 100.000 eura i dalje je aktualna.

Natrag