Ja bih rekao vezano za Jerejima poslanicu, da se radi o simbolu subote...simbol odmora a kada se radi o simolizmu tu postoji simbol i ono na što simbol predstavlja. Jednostavno jedno bez drugog ne idu. Ovde je subota simbol a mir u Hristu predstava tog simbola.
U jevrejima polsanici Pavlu subota predstavlja senku ulaska jevreja u obecanu zemlju (i predstavlja odmor od robovanja) , a u konacnici Pavlu subota predstavlja senku ulaska Hriscana u Hristov odmor i pocivanje od greha.. Kao sto su jevreji bili robovi u egiptu tako su svi ljudi robovi greha! Sa Hristom to prestaje!
Onda ako po vama subota predstavlja rodjendan ili uspomenu na stvaranje zemlje, i nije senka nicega, zasto je Pavlu subota "senka" ili 'simbol' odmora u Hristu?
Kako uopste subota moze biti simbol icega?
Zasto bi Pavle razvodnjavao jednu zapovest dekaloga i pridavao joj simbolicno znacenje kada tamo simbola nema? I ako je to ucinio sa jednom, onda to mozemo uciniti i sa svih ostalih deset?
Vidis imate problem, ne samo sa kolosanima poslanicom nego i sa Jevrejima poslanicom! A ujedno i sa samim dekalogom..
Zato sam ja brate siguran, da subota nije obavezna za Hriscane! A to mogu detaljno, ali mi nije pisati, vec sam milion puta objasnjavao..
To je recimo zakon o čistim i nečistim životinjama. I Noje zna za ovaj zakon i razdvaja čiste i nečiste životinje u kovčeg tj. arku.
Zakon o cistim i necistim zivotinjama se odnosi na zrtveni sistem pre svega. Jer jevrejima je svaki obed bio zrtva u malom, a posto meso predstavlja Hristovu zrtvu moralo je biti bez mane u svakom pogledu.
Zato se u Mojsijevom zakonu navode karakteristike zivotinja pre svega (razdvijeni papci itd..) a ne razlozi vezani za zdravlje!
Da je za Jevreje obed imao pre svega duhovni znacaj, vidis i po ovom stihu:
"Zato sinovi Izraelovi sve do dana današnjega ne jedu mišicu na zglavku u stegnu, jer udari Jakova po zglavku u stegnu" (postanje 32:32)
Dakle navodi duhovni smisao zasto se meso ne jede, a isti razlog je takodje sa ostalim jelima, jer su predstavljale Hristovu zrtvu, posebno je to bilo jagnje za Pashu buducu Euharistiju!
Ovaj je zakon Nojev, jer se odnosi na zrtve, a zrtve su bile i pre Mojsija! To je samo kasnije ponovljeno!