- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Jer nigdje mjerilo pobožnosti nije praznik, nego moralni zakon.
Naravno ne smatram praznike merilom pobožnosti samo mislim da ih tradicionalno pogrešno razumemo. Za to je svakako kriva crkvena tradicija usmerena protiv svega što je Jevrejsko. Ali bilo kako bilo iz tih istih razloga je i Subota bila ocrnjena i odbacivana. Sve to antjudaizatorsko u hrišćanstvu veruj mi potiče od ranosrednjovekovne crkvene tradicije koja je izokrenula učenje Svetog Pisma i apostolskog nasleđa. Nije ni čudo da onda i iskreni vernici pokupe neki "deo" tog prtljaga svesno ili nesvesno. Potrebna je potpuna reforma tog nasleđa tradicije ali Bog je vodio pokret za reformu postepeno. Luter i mnogi refomatori su verovali u zagrobni život a nisu ni subotu poštovali ni ostale odredbe Pisma. Pa su onda došli novi reformatori koje je Bog podigao i oni su osvetlili neke druge stvari. Ali se nije moglo sve odjednom jer su svi oni bili pod nekim uticajem srednjovekovne crkvene tradicije koja je kao što rekoh duboko antijudaistička. Zato smatram da Bog postepeno daje sve veću i veću svetlost a na nama je da se oslobodimo koliko je moguće svakog dela antijudaističke i antibiblijske tradicije koja nekada i nesvesno stanuje u nama jer su nas tako učili.
No, smatram još jednom ovo pisanje kao moj doprinos prevashodno odbrani poštovanja Subote.. Ostalo je manje važno. Sve u svoje vreme.