- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Pa mi se podsjećemo svaki dan, šta će ti praznik za to.
A to je posebno u obredu Gospodnje večere.
Jeste, svakako. Ali sve ima svoje. Mislim ništa neće škoditi ako i na ovaj način se iskazuje poštovanje. Ono samo po sebi ne negira pričest niti mu zauzima mesto kao što ni Subota ne zauzima mesto pričesti.
Bitan je motiv iz kog se nešto slavi. Šta misliš da će promijenom praznika ili datuma nešto da se promijeni, tako svako praznik može biti grijheh ako se iz pogrešnog motiva slavi.
Neće mnogo, ali po savesti svako neka vidi šta valja činiti a što je po Pismu. Verujem da onaj ko ne smatra praznik važan a došao je do takvog zaključka po Pismu onda svakako Bog će takvu osobu posvećivati na drugačiji način. Ali oni koji pak po Pismu žele da slave praznike Gospodnje njih će Gospod posvećivati i na te praznike. Svakako motiv srca je nabitniji ali ovde sada više razgledamo sa dogmatskog aspekta da li je opravdano klanjati se Gospodu na te praznike ili ne. Moje mišljenje sam izneo. Praznici su spomen i podsećanje na koji je način Gospod delovao u prošlosti ali i na koji će način delovati u budućnosti te su oni sami po sebi rečita svedočanstva o tome. Mislim da samim tim u njima nema ništa loše. Ali po savesti svakome.