U kom razredu bi trebalo uvesti vjeronauku?

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Nisam rekla da treba da bude obavezno niti nametnuto vec omoguceno na vreme. Roditelji su ti koji upucuju dete dok ono ne bude sposobno da samo donosi odluke. Ako su oni nevernici, nece zeleti to. Ali zato oni koji nisu ce zeleti da njihovo dete zna zasto slavi Bozic i Uskrs! Kako i zasto se krsti i ko je Isus. Za odredjeni uzrast postoji i odredjeni program, niko nece ispredati trice i kucine detetu od 7 godina.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
колико није обавезна веронаука, види се из тога да у немачкој и аустрији држава плаћа верочитеље који предају православнима. у скабндинавским землјама и вб црква је државна....

у ирској и шпанији утиче на све друштвене активности ..

и онда нам неко прича неке бајке.

и данасу је био чланак о веронауци и рмк жупник у суботици истиче да има пар оних који не шаљу ецу ан веронауку и он им не иде у кућу ради верских обреда, јер се руководи логиком, кад сам им непожељан у школи, још мање сам у кући.
занимљиво је да нико не осуђује његов став, а да је у питању православни....

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
Ja bih je uvela od prvog razreda, ali kao izborni predmet, uz pristanak roditelja. Znači, ako su roditelji vernici i ako je dete već to samo i prihvatilo, savršeno je u redu. Znam mnogo dece koja do tih godina znaju sve osnovne stvari o svojoj religiji, tako da je to, u tom slučaju, samo logičan nastavak.
A svojevremeno sam, u svojoj parohijskoj crkvi srela dečaka od šest godina, Romske nacionalnosti, čiji su roditelji Muslimani. Žive u komšiluku, pa je mali, malo po malo, počeo da dolazi u crkvu. Bio je tu na svakoj liturgiji, sve je naučio, pevao zajedno sa horom, ali sveštenici nisu hteli da ga krste. Ne bi bilo u redu, obzirom na roditelje druge veroisposvesti. Ostavili su to za kasnije, kad odraste, pa ako još uvek bude želeo.
Ne znam šta se desilo sa malim, pošto je moja parohija u međuvremenu podeljena, tako da sada idem u drugu parohijsku crkvu. Ali eto, ko hoće, uči sve što želi i bez veronauke u školi, čak i ako je dete roditelja druge veroispovesti.
Zato mislim da veronauku treba uvesti odmah, ali za decu vernika koji to žele.
Naravno, drugih veroispovesti ima manje, pa je i potreba za veroučiteljem manja. Ali, mislim da su oni mnogo organizovaniji od nas pravoslavaca, i da deca već iz kuće nose određenu dozu verskog vaspitanja.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Ja bih je uvela od prvog razreda, ali kao izborni predmet, uz pristanak roditelja. Znači, ako su roditelji vernici i ako je dete već to samo i prihvatilo, savršeno je u redu. Znam mnogo dece koja do tih godina znaju sve osnovne stvari o svojoj religiji, tako da je to, u tom slučaju, samo logičan nastavak.
A svojevremeno sam, u svojoj parohijskoj crkvi srela dečaka od šest godina, Romske nacionalnosti, čiji su roditelji Muslimani. Žive u komšiluku, pa je mali, malo po malo, počeo da dolazi u crkvu. Bio je tu na svakoj liturgiji, sve je naučio, pevao zajedno sa horom, ali sveštenici nisu hteli da ga krste. Ne bi bilo u redu, obzirom na roditelje druge veroisposvesti. Ostavili su to za kasnije, kad odraste, pa ako još uvek bude želeo.
Ne znam šta se desilo sa malim, pošto je moja parohija u međuvremenu podeljena, tako da sada idem u drugu parohijsku crkvu. Ali eto, ko hoće, uči sve što želi i bez veronauke u školi, čak i ako je dete roditelja druge veroispovesti.
Zato mislim da veronauku treba uvesti odmah, ali za decu vernika koji to žele.
Naravno, drugih veroispovesti ima manje, pa je i potreba za veroučiteljem manja. Ali, mislim da su oni mnogo organizovaniji od nas pravoslavaca, i da deca već iz kuće nose određenu dozu verskog vaspitanja.

Apsolutno se slazem.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
A ko daje bilo kome pravo da namece nesto drugome.Eto ja nisam pravoslavac i ucinio sam mnogo vise za Srbiju od velike vecine pravoslavaca i sutra kad moje dete krene u skolu,treba da uci predmet koji mu je nametnuo neko.Da mi dete uci paganske obicaje i da crta veroucitelja,slavski kolac,svecu...kao sto se danas radi.Ima predmet koji je vec zaduzen za to kazite verouciteljima zove se LIKOVNO
Al' razmišljaš kao kišna glista... Pa zašto onda da uče matematiku, fiziku, hemiju? Jel' misliš da to vole? Da sami biraju predmete u osnovnoj školi? I šta bi bilo? 4 časa fizičkog i 1 muzičkog???

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Ja bih je uvela od prvog razreda, ali kao izborni predmet, uz pristanak roditelja. Znači, ako su roditelji vernici i ako je dete već to samo i prihvatilo, savršeno je u redu.

Tako i jeste u Srbiji,od prvog razreda je uvedena veronauka i građansko kao izborni predmet..iz razloga koji je navela Crvendać i ja se slažem sa tim,mislim da je to sasvim uredu.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
112
Nikako pre 18. godine
Sve ranije je prosta zloupotreba maloletnika.
Postovanje tradicije je nesto drugo...
Religizni ljudi, ja ocito nisam, jednostavno nece da citaju, pa ni knjige koje njihova vera protazira. Kada bi hriscani pazljivo citali NOVI ZAVET, videli bi da je kontraverzan i po pitanju HRISTA i njegovog ucenja, od toga da treba ljubiti samo boga jedinoga, do toga da boga treba naci samo u sebi samom, a nikako traziti u drugima, pa ni u kamenim hramovima, parafraziram je nezam bas citate a i ne bih da jos jednom precitavam isti...
BOG U NAMA...
Ta verzija mi se dopada...

Bez namere da i pomislim da je istinit, al preporucujem za odgledati "Covek sa zelje"...

Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
112
četiri zakona robotike glase:
0. Robot ne smije naškoditi čovječanstvu, ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi.
1. Robot ne smije naškoditi čovjeku, ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi, osim kad je to u suprotnosti s nultim zakonom.
2. Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s nultim ili prvim zakonom.
3. Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s nultim, prvim ili drugim zakonom.

Stavite čovjek umesto robot i drzite se toga, svima bi nam bilo mnogo lepse

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Ova tema je otvorena da razmenjujete misljenja a nikako da to prelazi u svadju......

I molio bih vise postovanja prema Administraciji ovog foruma......

HVALA.......

Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
109
Ova tema je otvorena da razmenjujete misljenja a nikako da to prelazi u svadju......

I molio bih vise postovanja prema Administraciji ovog foruma......

HVALA.......

NE zelimo svadju, naravno, postovanje administraciji...
Samo je upitno sta ateisti rade ovdje, jer je ovo sekcija RELIGIJE!

Hvala!

Natrag