U kom razredu bi trebalo uvesti vjeronauku?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Oni imaju svoju veronauku i nijedno dete islamske vere u Sandžaku ili rmk u Bačkoj ne ide na građansko.

Član
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poruka
323
Sve u svemu, veronauku ne treba stavljati u osnovne škole, tek možda u srednjim bi to trebalo da se daje kao izborni predmet, kada deci malo bolje "sazri" pamet i počnu (kolko-tolko) racionalno da razmišljaju, da im pravo izbora nije uskraćeno ili nametnutno.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
109
веронаука се не учи,. она се живи, прво у породици, онда у цркви са осталим члановима заједнице.
пошто већина ове земље чине православни, који својим парама пуне буџет, онда им се не може ускратити верско образовање у школама. тако је у целом свету , свака вера има образовање у школама у духу своје вере и културе.

зашто ми да будемо изузетак ?

U potpunosti se slazem. Samo sa naucne strane bi trebalo odrediti period kada je uvesti, jer djeca sa 6 god. nemaju razvijeno apstraktno misljenje...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
39
U potpunosti se slazem. Samo sa naucne strane bi trebalo odrediti period kada je uvesti, jer djeca sa 6 god. nemaju razvijeno apstraktno misljenje...
A ko daje bilo kome pravo da namece nesto drugome.Eto ja nisam pravoslavac i ucinio sam mnogo vise za Srbiju od velike vecine pravoslavaca i sutra kad moje dete krene u skolu,treba da uci predmet koji mu je nametnuo neko.Da mi dete uci paganske obicaje i da crta veroucitelja,slavski kolac,svecu...kao sto se danas radi.Ima predmet koji je vec zaduzen za to kazite verouciteljima zove se LIKOVNO

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Ja mislim da treba od prvog razreda. A ne kad dodje u srednju skolu da ne zna da spoji dve prosto-prosirene recenice o svojoj veri i Hriscanstvu. Ne treba da se ocenjuje kao ostali predmeti ali deca treba da znaju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
49
ni u jednom zato je tamo crkva pa ko voli nek izvoli na zapadu je crkva uvek otvorena a kod nas zaključana tako da nemožeš u nju ući kad god ti se prohte u toku 24 sata

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
а ти си толико ревностан у похађану цркве, да ти потребно да буде сав дан отворена и да буду стално богослужења ?
па иди онда у неки манастир који има пун круг богослужења.
у многим западним земљама веронаука је обавезна, црква је државна, као у норвешкој , шведској, монарх је на челу цркве као у в.британији...

Član
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poruka
323
Ja mislim da treba od prvog razreda. A ne kad dodje u srednju skolu da ne zna da spoji dve prosto-prosirene recenice o svojoj veri i Hriscanstvu. Ne treba da se ocenjuje kao ostali predmeti ali deca treba da znaju.

Totalno pogrešno, ne treba decu učiti od malih nogu nekim stvarima niti im treba to nametati, dete ni ne treba da se zanima za religiju dok još ni kvaku na vratim ne može da drpa.

Religija je stvar izbora a ne obaveza, prema tome ne može se NEŠTO takvo nametnuti deci, već kada odrastu da sami odluče da li će da veruju ili ne...

Prvobitno napisao TBPTKO
у многим западним земљама веронаука је обавезна
Nije tačno, evo ti primer zemlja od ko zna koliko milijardi stanovnika, USA. Nigde ni U JEDNOJ zemlji veronauka kao predmet nije obavezan, taj ko ti je rekao da je obavezan je ili neki neobavešteni pop ili si ti pogrešno čuo.

Švajcarska, Nemačka, Austrija, Finska, Španija, Švedska, Engleska, Irska, Amerika, Kanada, - za ove zemlje ti sa sigurnošću tvrdim da veronauka nije obavezna.

Australija, Singapur, Tajland, Kambodža, Malezija, Kina, Koreja, Japan, Rusija - veronauka nije obavezna već stvar izbora kao kod nas, zato ne pričaj dezinformacije!

Poslednja izmena od urednika:
Natrag