Nemam ništa protiv, dapače, ali ima jedan problem. Znaš i sam da
Katolička/Pravoslavna Crkva i protestanti imaju različit pristup u tumačenju Sv. Pisma.
Vi kažete da
svatko može tumačiti, a ja primjećujem da se često puta hvatate jednog citata, zanemarujući druge.
Katolici imaju učiteljstvo, svećenike i teologe koji, po mom uvjerenju,
daju
kompletnija i duhovnija tumačenja i bolje razumiju Bibliju. S ovim ne osporavam protestansku marljivost i angažiranost, kao i promicanje Božje Riječi među narodom. Ali, kad čitam nekog protestanskog pisca, ja sam uvijek na oprezu.
Pročitala sam sve postove koje ste napisali o temi (Mojsijev i Kristov zakon) i mislim da je
Slap u potpunosti odgovorio. Meni je to jasno (bilo mi je i prije) i nemam što nadodati.
Ima još važna stvar. Napisala sam jučer o tom protestanskom pastoru koji osuđuje neke protestanske "judaizirane" zajednice koje su prigrlile Mojsijev zakon. Da se razumijemo, nemam nikakve simpatije prema njemu, jer i on,(protestant) kritizira Katoličku Crkvu. Ali, ono-klasika: štovanje svetaca, Euharistija itd.
Kad je tolika razjedinjenost u mišljenjima i tumačenjima među protestantima, nameće se pitanje kome bi trebali vjerovatiili zašto bi prihvatili tvoje tumačenje?
Sviđa mi se misao jednog našeg sveca koji je napisao kako je
Krist kao rudnik u kojem stalno trebamo kopati da bismo našli
novo blago. Ako to usporedimo s Božjom Riječi, jasno je da stalno trebamo tražiti i pronalaziti ono što je za
naš život. Ja tako prihvaćam Božju riječ, duhovna hrana.
Molitvene zajednice i biblijske grupe u kojima sam nekada sudjelovala imale su taj pristup. Čitanje Božje riječi, najviše Novi zavjet, onda tišina, onda tumačenje, ali ne samo tumačenje koje secira riječi, nego jednostavno pitanje -
Što meni govori ova Božja riječ? Zanimljivo je koliko bude različitih odgovora koji potiču i izgrađuju, kao da Gospodin svakome prišapne nešto posebno i osobno. I to je lijepo. Izmijeniti iskustva Božje riječi. I iznenaditi se kako tamo nekoj babi ili prvoj susjedi koja ti ide na živce,
Gospodin govori. Da ne spominjem bračne parove koji su u krizi i koji onda na takvim molitvenim sastancima -ožive u vjeri i ljubavi.
Eto, to je moje (malo) iskustvo i sasvim je različito od diskusija o Božjoj Riječi. Bogu je draže kad govorimo Njemu., a ne o Njemu. Naravno, forum je mjesto za diskusiju i ne može biti drugačije, ali kažem da ponekad imam dojam kako je velika buka. Kao kad se upale svi strojevi i sve radi punom parom,
a sve škripi. Treba podmazati s malo ulja, a
ulje je simbol Duha Svetoga.