Jedno kroz drugo proističe. Ljubav bez držanja zapovesti je mrtva dok držanje zapovest samo u svojoj sili (premda je bolje držati ih nego ne držati) nije dovoljno. Tako da je potrebno i jedno i drugo.
Ostanimo na ovome što si napisao: potrebno je jedno i drugo, ali ne zaboravimo da ima ljudi koji ne vjeruju u Boga i neznajući izvršavaju zapovijedi barem onih koje se odnose na odnos s ljudima. Drugim riječima -žive po svojoj savjesti (koja je glas Božji, priznali oni to ili ne).
Ali, mi želimo izvršiti
volju Božju i u svemu Mu omiliti.
„ Što da činimo – upitaše ga nato –
da radimo djela koja Bog hoće?“
„
Ovo djelo Bog hoće – odgovori im Isus –
da vjerujete u onoga kojega je on poslao.“
(Iv. 6, 28) i dalje:
„Tko vjeruje u njega tomu se ne sudi; a tko ne vjeruje, već je osuđen.“
"Tko vjeruje u Sina, ima život vječni; a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života, već gnjev Božji ostaje na njemu“.
Čovjek se istočnim grijehom odvojio od Boga i ima stalnu sklonost k grijehu. No Bog je imao plan ljubavi da vrati čovjeka u zajedništvo sa sobom.
Taj plan ljubavi je Isus.
Upravo zato je važno vjerovati da je Isus Sin Božji i sam Bog.
Meni je najdraže kad se na Misi, umjesto Apostolskog ili carigradsko-nicejskog vjerovanja, izriče vjera na način kad svećenik pita, a svaki ponaosob odgovara:
S. Odričite li se grijeha, da živite u slobodi djece Božje?
O.
Odričem.
S. Odričite li se zavodljivosti zla, da vas grijeh ne nadvlada?
O.
Odričem.
S. Odričite li se Sotone, začetnika i vođe grijeha?
O.
Odričem.
S. Vjerujete li u Boga Oca Svemogućega, stvoritelja neba i zemlje?
O.
Vjerujem.
S. Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je rođen od Marije Djevice, trpio i bio pokopan, koji je od mrtvih uskrsnuo i sjedi zdesna Ocu?
O.
Vjerujem.
S. Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni?
O.
Vjerujem.
Zaključak ispovijesti:
S. To je naša vjera, to je vjera Crkve, njom se dičimo, nju ispovijedamo u Kristu Isusu Gospodinu našemu.
O.
Amen.