Trovanje istine

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap osudio Isusa da je krao, cinio preljube, a mozda je i nekog ubio.

Ja ipak mislim da je on pobrkao Isusa sa Tresom iz filma "Ratnici Bronksa"

Eto sta se desi kad covek mnogo gleda filmova
.

преузимање (15).jpeg

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
APOSTOL PAVLE POTVRDJUJE VAZNOST DESET ZAPOVESTI:

"Djeco! slušajte svoje roditelje u Gospodu: jer je ovo pravo.
Poštuj oca svojega i mater; ovo je prva zapovijest s obećanjem:
Da ti blago bude, i da živiš dugo na zemlji"
( Efescima 2. 1 - 3 ).

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iv 5,17-18: Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Nigde nije rekao ne važi više subota, nemojte je slaviti. Isus je dao objašnjeje više puta zašto "radi" subotom tj. "krši" standardne propise. On je to najbolje objasnio pitanjem a šta ako recimo nekome upadne ovca u jamu u subotu..neće li je izvaditi? Ili kada brani učenike što trgaju klasje u subotu, On nigde ne kaže..ukinuta subota pa mogu već kaže..da čovekova potreba za egzistencijom ako zahteva određenu aktivnost subotom, mora i treba biti zadovljena. Znači, nigde Isus nije subotu obesnažio već je isticao zadovoljenje čovekovih potreba u subotu gde se "krše" standardne predstave o počinku. Time je Isus zapravo pokazao šta subota "ne podrazumeva". Nije nigde došlo u pitanje slavi li Isus subotu ili ne.To se ne postavlja kao pitanje..imamo i Mariju i žene koje su "po zakonu" ostale na počinku nakon Hristove smrti.

Zato se mora razumeti cela slika a ne samo segmentarno prikazivanje. Isus ističe dakle da kada postoji potreba za čoveka i njegov život nema prepreke niti odlaganja iako je subota. Svako bi zato voleo takvu subotu a ne onu farisejsku. Niko od učenika nije razumeo da je subota ukinuta. Marija tako nije razumela to vidimo..niti ostale žene...niti apostoli.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
APOSTOL PAVLE POTVRDJUJE VAZNOST DESET ZAPOVESTI:

"Djeco! slušajte svoje roditelje u Gospodu: jer je ovo pravo.
Poštuj oca svojega i mater; ovo je prva zapovijest s obećanjem:
Da ti blago bude, i da živiš dugo na zemlji"
( Efescima 2. 1 - 3 ).

Ma, nemoj?! :oops:
Mi to nismo znali 2000 godina. :p

"A On odgovarajući reče im: Zašto i vi prestupate zapovest Božju za običaje svoje?", Matej 15,3
"Jer ostaviste zapovesti Božje, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takva činite.", Matej 7,8

Rekao im je iz razloga što su prekršili zapovijed ljubavi, jer briga za roditelje je konkretan izraz ljubavi.
Također, ukorio ih jer je prozreo njihova srca, i znao da su farizeji licemjeri i prevaranti. Zakidali su Boga, a Bog se ne da izrugivati.

Nigde nije rekao da subotu treba ostavirti.

Nigdje nije rekao ni da ju treba obdržavati.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Rekao im je iz razloga što su prekršili zapovijed ljubavi, jer briga za roditelje je konkretan izraz ljubavi.

Naravno, ali je i u skladu sa 5-tom zapovesti. Isto je. Voleti roditelje i potpvati 5-tu zapovest i obrnuto. Upravo Isus pokazuje kako se zapovesti trebaju poštovati.

Također, ukorio ih jer je prozreo njihova srca, i znao da su farizeji licemjeri i prevaranti. Zakidali su Boga, a Bog se ne da izrugivati.

Prozreo ih je i ukazao da su svojim "pravilima" zapravo radili protiv zakona što im je najveća osuda jer su oni mislili da ih ljudi doživljavaju kao držaoce zakona. Pokazao je zato da su u procepu onoga što govore i onoga što čine.

Natrag