1.
Isus, kao milosrdni Bog, pokazao je i poučavao ljude
da se čovjek svojim milosrđem spašava.
2.
Bill Gates pokazuje i ljude uči
da odbace dobrotu i milosrđe, i da se uče i suobličavaju s kompjuterima.
"Znanje će se umnožiti"..."ljubav mnogih će ohladiti..."
Ako sam dobro shvatila, ovdje je bit problema što Bill tehnologiju želi prikazati
kao novog boga koji spašava, (a možda i sam sebe želi prikazati kao spasitelja.) Sve ide u tom smjeru,
bogat je i moćan, nitko ga ne kontrolira, (Darth Shone je to negdje napisao), slavan je, čini velika djela, (kojima je, doduše, upitna etičnost i moralnost), jednostavno ima mašineriju kojom pokreće svijet. Onako laički, ne volim biti kategorična u stvarima koje ne poznam, ali moj dojam je da baš ima karakteristike antikrista. Ne mora on riječima zanijekati Krista, ali može djelima, jednostavno zavesti mase ljudi da povjeruju kako će im znanost i tehnologija donijeti sreću, a ne
Bog, naš Stvoritelj i Spasitelj.
Jovan Prezviter said:
Kao što zdravstvena nega pomaže u prevenciji bolesti tako i digitalizacija i obrazovanje će takođe pomoći da se lakše reši pitanje prevencije siromaštva.
"Siromaha ćete uvijek imati uza se..." (Mt, 26)
Zar misliš da će obrazovanje i tehnologija iskorijeniti siromaštvo? Neće. Svijet i dalje ostaje na egoističnim i gramzljivim nogama. Siromaha će uvijek biti
radi nas da bismo im mogli iskazati milosrđe i dobročinstvo vjerujući/znajući da to činimo
samom Kristu koji je rekao:
"
Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" ( Mt, 25, 31)