Testenine na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Makarone Doniceti

Makarone Doniceti

Čuveni kompozitor Gaetano Doniceti, glavni predstavnik italijanske romantične opere u XIX veku, umeo je da izražajnom, često sentimentalno obojenom melodikom, dramski sugestivno predstavi i tragične i komične situacije u komadima koje je komponovao. Živeo je i stvarao u Napulju, Milanu, Rimu, Parizu i Beču i ostavio je iza sebe 71 operu, 13 simfonija, 28 kantata i niz drugih dela. Najbolje opere, koje se i danas izvode, svakako su "Ana Bolen", "Ljubavni napitak", "Kći puka", "Lučija de Lamermur" i još neke koje su mu donele svetsku slavu. Medjutim, nasuprot umenitčkoj, privatna ličnost Donicetija bila je mnogo manje romantična i blistava. U stvari, kompozitor je predstavljao težak teret za porodicu. Neurotičan i prek, često je padao u neobuzdanu jarost i bes i onda jao onome ko mu se nadje na putu. U jednom takvom nastupu neuračunljivosti divljački je prebio svoju ženu, a onda je pun kajanja, jecajući i gušeći se u suzama, seo za klavir i komponovao jednu kasnije veoma čuvenu ariju, posvećenu ženi. Takodje je ostalo zabeleženo da je jednu kompoziciju za gudački kvartet posvetio prijatelju violinisti iz Rima, u čijoj je kući često bio ugošćen svojim omiljenimm jelom od ćuftica sa makaronima. U slavu velikog kompozitora, jelo su nazvali "makarone Doniceti", pa se i danas priprema pod ovim nazivom.

Recept:

Dobro umesiti 500 gr mlevenog mesa, 50 gr sitno iseckane dimljene šunke, sredinu kriške hleba namočenu u mleko ili vodu, jaje, sitno iseckani crni luk, malo iseckanog peršuna, soli i bibera. Od ove mase praviti okrugle ćuftice i ispržiti ih na vrelom ulju, najbolje maslinovom. Oljuštiti 600 gr paradajza, pa sa iseckanom glavicom crnog luka dinstati dok se ne pretvori u gušći sos. Začiniti solju, biberom, origanom i listićima bosioka. Kuvati 400 gr makarona u kipućoj slanoj vodi 8 minuta, ocediti, preliti mlakom vodom i opet ocediti. U posudu za pečenje staviti malo sosa od paradajza, odozgo makarone, poredjati preko njih listiće sira mocarela ili gauda (oko 250 gr) i pržene ćuftice, sve preliti ostatkom sosa. U pećnici zagrejanoj na 200 stepeni peći oko 45 minuta. Kada je jelo zapečeno odozgo posuti struganim parmezanom i poslužiti.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Makarone sa dimljenim lososom


Makarone sa dimljenim lososom


Potreban materijal:
- 100 gr dimljenog lososa, 1 dl jogurta
- 1/2 pavlake, nekoliko listova peršuna
- 2 čena belog luka, so, biber, 250 gr makarona.



Na niskoj temperaturi mešati pavlaku i jogurt dok se umak ne zgusne, pa dodati sitno iseckan beli luk, peršun i losos isečen na kockice. Posoliti, pobiberiti i pomesati sa skuvanim makaronama, pa posluziti.


 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špageti sa pečurkama

Špageti sa pečurkama

500 g špageta - 400g pečuraka (šampinjona) - 1 veza peršuna - 0,5
dcl ulja - 200 g kisele pavlake - 1 kašika začina od sušenog povrća -
so po ukusu - biber po ukusu

Skuvajte špagete.
Pečurke isecite na krupniju parčad i dinstajte u ulju. Dodajte začin
od sušenog povrća i sitno sečen peršun. Kada su gotove, pomešajte
sa umućenom pavlakom. Zalijte vruće špagete sa pečurkama, stalno
mešajući. Posolite i pobiberite po ukusu.
Odmah služite.

Vojislav-Voki Kostić - "Gastronomski dnevnik"


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špageti sa slaninom, lukom i paradajzom

Špageti sa slaninom, lukom i paradajzom

Sastojci:
400 gr špageta srednje debljine, 150 gr seckanog svinjskog vrata ili slanine, 300 gr paradajza, 50 gr istruganog ovčijeg sira, pola glavice crnog luka, ulje, so.

Priprema:
Na 4 kašike ulja propržiti iseckani crni luk. Kada se luk zarumeni, dodati već blago obareni, oljušteni i na kriške isečeni paradajz i malo soli. Sos kuvati 10-12 minuta. Nekoliko minuta pre kraja dodati iseckani svinjski vrat ili tanke listove slanine. Skuvati špagete. Ocediti ih, izručiti u duboku činiju i začiniti toplim sosom i istruganim ovčijim sirom. Služiti uz belo vino.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Makarone sa piletinom i šampinjonima

Makarone sa piletinom i šampinjonima



Potrebno je:

1 kg šampinjona
750 g makarona
350 g pilećih prsa
300 g sira
1 praziluk
4 jaja
2 kisele pavlake
1 supena kašika gustina
ulje
biber
so


Priprema:


Skuvati makarone u slanoj vodi.
Na zagrejanom ulju popržiti sitno iseckan praziluk, naliti sa 2dl vode i dodati prethodno očišćene i na listiće iseckane šampinjone, dinstati oko 5 min i dodati 1 supenu kašiku gustina i dobro izmešati. Posoliti, pobiberiti po ukusu. Ako je potrebno dodati još vode. Na kraju dobijemo fini gusti sos. Pileće grudi iseći na tanke režnjeve, popržiti na malo ulja. Posoliti, pobiberiti po ukusu.
Izmešati 4 jaja i 2 kisele pavlake, posoliti. U podmazan pleh sipati skuvane makarone, i preliti sa pavlakom i jajima, na to sipati pečurke sa sosom i dodati popržene pileće grudi. Pleh staviti u prethodno zagrejanu rernu i peći od 20 - 30 minuta na temperaturi od 200 - 180°C. Pred kraj narendati sir odozgo i vratiti u rernu da se peče još 5 minuta.

Napomena: Makarone skuvati, samo da omekšaju ne da se skroz raskuvaju.



 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Zapečene makarone sa brokolijem

Zapecene makarone sa brokolijem





  • 350 g makarona
  • 250 g švapskog sira
  • 1 supena kašika ulja
  • 500 g brokolija
  • 1 konzerva mešanog povrća za meksičku salatu
  • 3 dl jogurta
  • 1 jaje
  • so
Skuvati makarone i ocediti. Cvetove brokolija bariti 3 minuta u kipućoj vodi. Izmešati makarone, sir, brokoli i mešano povrće, posoliti po ukusu, pa podmazati vatrostalnu činiju i sipati makarone. Umutiti jaje i jogurt i time preliti makarone. Peći u rerni 20 minuta na 220C.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špagete sa ćufticama od ćurećeg mesa

Špagete sa ćufticama od ćurećeg mesa



Sastojci
:
Za ćuftice:
500 gr mlevenog ćurećeg belog mesa, 2 jaja, 4 kašike prezli, sitno seckan peršunov list, 1 čen belog luka, (sitno seckan), 3/4 čaše parmezana, 2 kašike mleka,
so, biber;
za
sos: 800 gr (ili dve konzerve) seckanog paradajza, 1/4 čašeulja, 1 čen seckanog belog luka, so, kašika šećera;
400 gr špageta
parmezan.

Priprema:
U činiju razmutiti jaja, dodati sve ostale sastojke, izmešati i zatim dodati mleveno meso. Smesu izraditi da bude ujednačena i možete odmah peći ili ostaviti u frižider za kasnije. Dobije se oko 30 ćuftica, zavisi od veličine.
Peći u većem i dubljem tiganju na srednje zagrejanom ulju (malo ulja, 1 dl otprilike) sa svake strane oko tri-četiri minuta, da porumene.

Sos pripremiti tako što se prvo proprži beli luk, zatim se doda paradajz, so i šećer (ovo po želji), ostaviti da se dinsta nekoliko minuta, dodati peršunov list i onda ga preliti preko kuglica od mesa, pa sve zajedno dinstati jos oko 15 minuta.

Kuvane špagete isprati pod mlazom hladne vode, ocediti i podeliti u tanjire, preliti sosom, poređati ćuftice, pa sve posuti struganim parmezanom i odmah poslužiti.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špagete u zelenom sosu

Špagete u zelenom sosu

spagete-u-zelenom-sosu.jpg


Potrebno:
300g špageta, 1 glavica crnog luka, 1 tikvica, list celera, 2 čena belog luka, 300 gr spanaća, 20gr kapra, 5gr đumbira, 30gr parmezana.

Priprema:
Spanać oprati i blanširati, ocediti od vode i sitno iseckati. Crni luk iseći na "rebarca", prodinstati na malo ulja, dodati sitno isečene tikvice, celerov list i kapre. Dinstati 2-3 minuta, dodati spanać i beli luk, promešati, pa dodati parmezan i začine. Špagete posebno skuvati, ocediti pa ih staviti u sos. Promešati i servirati.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špagete sa pavlakom

Špagete sa pavlakom

spageti-sa-pavlakom.jpg


Potrebno:
Pakovanje špageta, 150gr seckane slanine, dimljene ili praške šunke i 1 pavlaka.

Priprema:

Špagete skuvati u slanoj vodi al dente. U posebnom tiganju propržiti kratko slaninu ili šunku na zagrejanom ulju, ostaviti na salveti da se ulje ocedi iz šunke, slaninice..Špagete procediti, dodati slaninicu, šunku i pavlaku pa sve izmešati. Služiti toplo uz dodatak kuvane šargarepe.
 
Natrag
Top