- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Samo ti nikako da pokažeš da postoji "božanstvo" bez kulta? Još jedanred da pitam..imaš li takav podatak ili ostaješ na pretpostavci da Sol u ranoj istoriji Rima nema kult i praznik?
Nemoj samo kmečati i tvrditi kako ti to nisi rekao kada si rekao.
Evo tvog citata gde i sam sumnjaš da postoji igde datum slavlenja Sola. Ostaješ li pri ovom stavu? Ti sam kažeš "nemaš to, zdravo, doviđenja. Dakle, po onome što si napšisao jasnoje da ti ne veruješ da jepostojao datum slavlja Sola pre Aurelijana.
Stojiš li i dalje pri tome?
Sad se sjetih da sam o ovome već pisao. Evo, gnjido neljudska:
A kada je riječ o Rimskom Solu, stvari stoje ovako:
Premda su Rimljani Augustova doba držali da Sol pripada najstarijem stratumu religije,(1) njegov kult nije bio osobito istaknut kroz 1. st. prije Krista, u vrijeme kada se javljaju prvi dokazi postojanja zapadnog mitraizma. Ipak, znameniti gens Aurelii (druga polovica 3. stoljeća) drži ga patronskim božanstvom, a Circus Maximus krije mali hram u kojem se Sol indiges zajedno s Lunom svetkovao 28. augusta.(2) (Željko Miletić, sveučilište u Zadru)
(1) M. Terentius Varro, De lingua Latina, V.10; Dionysius Hal., Antiquitates Romanae
(2) P. Cornelius Tacitus, Annales, 15, 74.
--------------------
Kao što se jasno može vidjeti, kult Sola u Rimskom carstvu prije "uvoza" kulta boga Mitre bio je beznačajan. I još jednako važno, niti jedan "Rimski Sol" do toga doba nema baš nikakve veze sa 25.12. Tek će u drugoj polovici 3. stoljeća (274.) - "Aurelijanov 'Sol Invictus' - dobiti status "patronskog božanstva", s danom slavljenja 25.12. Dakle, tek sedamdesetak godina nakon što znamo da kršćani slave Isusovo rođenje 25.12.
Gnjido neljudska, imaš li još koje dodatno idiotsko pitanje?