Pa
Potraži. Imaš reference. Dakle, navodi se da Avgustin i Varon tvrde da je kult sunca poštovan od Tita Tacija.
Necu da trazim, ti treba da mi postavis tekst. Ja znam da organizovane religije nije bilo pre Mitraizma, a to sto pisac nije citirao tekst na koji se poziva, samo dokazuje da to nije istina! On izvrce!
Ne pričam o datumu 25.decembar, već o slavenju kulta sunca. A datumi za slavlje Sola su različiti.
Prvo dokazi da je postojao kult sunca sa svestenstvom i hramom u rimu pre Mitraizma!
A ti datumi, koje ovaj navodi nisu uopste vezani za kult sunca! Vezani su za Dionisa, Hronosa i Saturn!
A datumi za slavlje Sola su različiti. Svakako da jedan od njih pada na zimsku kratkodnevicu. To je normalno.
O kakvm SOLU govoris, kada nije postojala organizovana religija KULTA SUNCA U RIMU PRE MITRAIZMA???
To sto su neki po sumama slavili neko SUNCE u vreme kad su drugi slavili svoje bogove, nije dokaz da je SUNCE uopste vezano za te datume, to je prvo! A drugo, posto ti nemas organizovanu religiju - KULTA SUNCA, ne mozes onda nista sa sigurnoscu tvrditi niti povezivati tu religiju sa tim datumima, jer zapisa o tom kultu direktnih i nedovosmislenih prosto u to vreme nema, niti sta su oni verovali!
No, kažem nije to bitno, već tvrdnja vaša da ne postoji slavlje je sunca do Aurelijana 274.n.e.. To svakako je u rangu teorije neistina, jer je nemoguće da jedan paganski narod ne poznaje kult sunca.
Postoji slavljenje sunca po sumama. Kod nekih pojedinaca, malih grupa, o kojima istorija ne moze nista sa sigurnoscu reci, jer niti su imali svestenstvo, niti mi sa sigurnoscu mozemo znati sta su oni verovali!
Zato je sve vase povezivanje ove kratkodnevice sa tim ljudima u domenu - TEORIJE!
Ono sto znamo je da su praznici oko kratkodnevice bili vezani za sasvim druge bogove koji ne pripadaju suncanom kultu kao sto je DIONIS, kod Srba je to PERUN - a ni on nije bog sunca.. Takodje znamo da sva njihova religija proizlazi iz poljoprivrede i da je sa tim povezana a ne eksplicitno sa suncem i obozavanjem sunca!
Nisi nista dokazao!