Izmanipuliran može biti samo onaj tko na to pristaje. Ako tebe istina o Gladomoru bude interesirala, ti ćeš ovo dobro istražiti. Ako, pak, tebi istina o Gladomoru ne bude odgovarala, ti ćeš odbaciti svaki argument i svaku činjenicu proglašavajući ih falsifikatom. Ja ti predlažem da ozbiljno istražiš, jer samo istina oslobađa.
Meni nije problem cak ni da je ovo istina. Cak i da ovu akciju ne mozemo opravdati sa moralnog aspekta, isto su radili i Amerikanci, izvrsili su genocid nad indijancima, imali su crnce za robove i dan danas su crnci u teskoj situaciji..
I sad oni nekome drze pridike, a oni su cinili zlocine i dan danas cine..
Meni ne trebaju ni Amerikanci ni Putin, samo opet je prirodno stati na stranu manjeg zla, ako su to Rusi.
Ti kazes da su oni umorili ljude gladju, i normalno je da se meni to nikako ne uklapa. Nikad cuo, a i taj period oko 2. sv. rata mi je sumnjiv.
Spominju li Rusi ovo u svojoj istoriji? A Ukrajinci sta kazu?
Ako Ukrajinci imaju jednu verziju a Rusi drugu, opet je to situacija kao i kod nas Srba i Hrvata.. Ne znas sta je istina..
Mozemo mi sada ovo ispitivati u tanka crevca, ali da li cemo doci do istine? To svako moze interpretirati na svoj nacin, mi niti smo sudije niti znamo sve cinjenice..
I koji bi zakljucak bio na kraju i sta bismo iz toga izvukli? Zar to da Ukrajinci sada imaju pravo da kolju, jer su vekovima ugnjetavani? A da kolju i zlostavljaju Ruse to je cinjenica.
A kako to da ti za ovo nisi nikada čuo, priupitaj sam sebe. Kako to da o ovakvoj strahoti Srbija šuti. Nisi ti rijetki Srbin koji za ovo nije nikada čuo, rijetki su koji su u Srbiji to čuli.
Nikada to nisam cuo, ovo je prvi put da cujem da su Rusi nekog umorili gladju, i logicno mi da je sumnjivo.
A ko je na zapadu cuo? Pa oni jos manje znaju o rusiji i istoriji..
Zato što je u bivšoj Jugoslaviji bilo naprosto zabranjeno o tome govoriti. Glave su ljudi gubili ako bi se usudili o tome pričati.
Meni su te stvari skroz degutantne, bilo od koga da dolaze.. Ja nikada nisam ni sporio da su Srbi cinili zlocine. Evo u zadnjem ratu znamo za Arkana recimo. U svakom ratu se cine zlocini..
Ali opet s obzirom na nas mentalitet, ako neko cini takva stravicna dela, taj ili je bolestan, ili je opsednut.. To nije mentalitet naseg naroda. Ali opet su te stvari radjene..
I da li sve ovo moze opravdati suprotnu stranu?
Mozemo li mi sada opravdati Hrvatske zlocine govoreci da su Srbi nekog maltretirali ili Srpske zlocine govoreci da su Hrvati bili ustase? Ili da Ukrajince pravdamo a Ruse da osudimo?
A upravo se to radi!
Nikog ne mozes pravdati sto cini zlocine u ime neke proslosti, jer to je osveta, ili u ime odbrane ako nisi trenutno ugrozen. Ukrajinci nisu bili ugrozeni, imaju su svoju drzavu, pa opet vrse zlocine dole nad Rusima. Nemoj mi reci da je i to sad neistina?
Mire, pa nisam ja deset godina proučavanja potrošio samo na Ukrajinu, nego na sve što me iz zadnjih nekoliko stoljeća povijesti interesiralo.
Blago tebi, ali meni se prevrce zeludac kada to citam, pa ne mogu citati.
I sta je sad tvoj zakljucak posle svega sto si procitao? Zar proslost moze opravdati necije zlocine danas?
Recimo da ustanovis da su Hrvati vekovima bili ugrozeni, a Srbi su im nesto lose radili, sto se i koristi kao argumenat kod vas. Da li to znaci, da sad Hrvati imaju pravo da pobiju i proteraju sve Srbe?
Ili su Albanci bili ugrozeni od Srba davno, pa se sada albanci iz osvete nakon par vekova dignu i pocnu da rade isto, da ubijaju i kolju Srbe?
A upravo su to radili! Niko ih nije dirao dole, imali su sva prava, vise nego bilo koja zajednica..
Ovo ne moze nikog opravdati, jer ako ti u tom trenutku zivis u miru sa Srbima, nisi ugrozen, a ovi nisu bili ugrozeni, onda ti nemas prava da koljes Srbe iz cista mira, niti te prosli zlocini Srba opravdavaju da to radis danas..
Evo recimo Turci su vekovima klali Srbe i nabijali ih na kolac, zar mi sada trebamo da pokoljemo sve Turke po Srbiji i proteramo ih? Ili Madjare da pokoljemo, jer oni su bacali Srbe pod led i ubijali ih, zar da im se sada svetimo? A ima ih u Vojvodini znas koliko, oni drze ogromne gradove poput Subotice.. Mogli bismo sad da izmislimo kako su Srbi koji su u tim gradovima manjina ugrozeni (neki politicari cak i tvrde da jesu), pa da pocnemo da ih tucemo i koljemo, da se kao branimo.. Medjutim, to nije mentalitet Srba, na to moze da ih natera samo neki umobolni politicar manipulacijom..
Vidis, upravo to ispitivanje proslosti stvara kod ljudi mrznju i fobiju.. Ti osecas da si ugrozen iako to u realnosti nisi.. Zato treba proslost ostaviti proslosti i ziveti u sadasnjosti u miru sa bliznjima koji su oko tebe..
Ja pristajem biti samo na Božjoj strani, na strani Istine.
To znaci da ne treba biti ni na jednoj strani. Ni na strani Srba ni Hrvata ni Rusa ni Ukrajinaca..
Jedino sto mozemo je da analiziramo i utvrdimo ko je u sadasnjem trenutku na strani dobra a ko je na strani zla. Taj je i na Bozjoj strani.
Po meni, Rusi su ipak na strani dobra a zapad i Ukrajinci su na strani zla.. Jer te Ukrajince niko i nije dirao, oni imaju svoju drzavu, pa mogu da rade sta hoce u njoj. Ali su odlucili da gaje mrznju u srcu secajuci se proslih vremena, izgradili su rusofobiju i poceli da maltretiraju Ruse da ih ubijaju dole u Donbasu i okolini..
Ne mogu da ih pravdam i da hocu..
Ukrajinci, nisu prešli Rusku granicu i počeli ubijati Ruse i razarati, sa zemljom sravnjivati Ruske gradove
Onda ti imas neke druge informacije, ja ono sto slusam po medijima, to je da su Rusi bili ugrozeni, ubijani maltretirani u Ukrajini u tim oblastima koje su sada oslobodjene..
Pored toga Ukrajinci su planirali bioloske napade protiv Rusa, pomocu dronova koji rasprsuju aerosoli i dr.. Postoje dokumenti..
U reklamama na nacionalnoj televiziji govore protiv rusa, zena odseca glavu ruskom vojniku, i prica kako su godinama Ukrajinci ziveli ugrozeni i sada im se svete, i kako sve Ruse treba pobiti.. Da ti se prevrne zeludac..
Dalje, zar nisi video kukaste krsteve na uniformama Ukrajinaca, tetovaze i sl.. Decu romske nacionalnosti vezuju za bandere, ono sto su i nacisti praktikovali, pljuju ih i maltretiraju, postoje snimci..
Ja sam sve to video i ne mogu da se pravim da nisam, da im drzim stranu..