- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Izvini molim te, ali kad bi mi ziveli kao oni u sistemu gde je sve na dohvat ruke, bez briga za materijlne stvari, kad bi uzivali zdravlje i sigurnost, mi bi takodje bili andjeli jedni prema drugima.. Ne bi bilo ni korupcije ni prljavstine niti bilo cega..
Sistem se stvara a nisu ga oni dobili od nekog drugog. Oni su prvo postali društveno odgovorni, a zatim su stvorili sistem. Tako da to što sada uživaju blagostanje jeste produkt toga.
Isti je slucaj i sa nama, zbog teskih zivotnih okolnosti imamo naizgled vise alkoholizma, korupcije, neuredjen prostor!
Ko nam brani da radimo na sebi? Oni imaju manje plodne zemlje(severni narodi) a imaju razvijeniju poljoprivredu od nas. Nemaju previše ni prirodnih reusursa, a ipak su i u tome razvijeniji od nas. Pa šta je problem? Pa znaš i sam. Mentalitet. Reformacija je uticala na mentalitet tih ljudi, jer reformacija nosi sa sobom društvenu odgovornost jer tada i Božiju volju sprovodiš. Prosto je i jednostavno. To je nerazdvojno. Zato su u svemu protestantske zemlje najnaprednije.
Tako da dok se mi pozivamo na "okolnosti" i tapkamo u mestu neki idu hrabro u susret izazovima, rade na sebi, i napreduju. Ako ostanemo da tapkamo u mestu ostaćemo ovakvi i onda ćemo uvek da krivimo okolnosti, Zapad i neznam koga već za naše zaostajanje. To se mora menjati. Ako želimo naravno da i mi budemo uspešni i na pojedinačnom planu i na kolektivnom.