Koliko ja shvatam otvoreni kod ne znaci "besplatan sofware", mada on moze biti i besplatan. Otvoreni kod prosto znaci da ti imas uvid u kod, ali ne mora znaciti da imas dozvolu i da ga menjas.
Prednost otvorenog koda je sto mozes proveriti da li ima nekih skrivenih sigurnosnih propusta..
Windows nije otvoren kod, i ti prosto ne mozes znati sta su oni sve spakovali unutra i da li on sadrzi i u kojoj meri sadrzi kod za pracenje i spijuniranje korisnika, sto zaista i sadrzi.
Ne samo to. Otvoreni kod ti daje mogućnost da ukoliko želiš, naučiš nešto, vidiš kako nešto radi, i, ako si sposoban, ili se osećaš sposobnim isprogramiraš nešto slično, ili identično, možda čak i bolje. Sa druge strane zatvoreni kod te tretira kao budalu koja mora da trpi šta joj se servira da trpi. I to ne samo špijunski kod, takozvanu telemetriju. A sve to sa samo jednim ciljem da budeš rob koji sluša svemoćne korporacije koje eto znaju šta je tebi potrebno.
I tu, baš tu dolazimo do još jedne veze Vere i Tehnologije. Ako želiš da radiš, moraš to onako kako ti "mi" kažemo. Ti kao korisnik, veruješ da je to što korporacije predstavljaju istina, i da je to za tvoje dobro, i slediš njihove savete, čak naredbe. Zvuči ti poznato?
Bas tako, postavim pitanje u vezi Linuxa ako imam neki problem i dobijam odgovor u roku od pola sata, kako i sta da podesim, svako zeli da ti pomogne. Dok na windowsu se niko i ne trudi da ti odgovori niti ih je briga, to sam isto iskusio..
Naravno da je tako, ljudi koji stoje iza Linuxa, i čitavog sistema otvorenog koda, spremni su da pomognu, jer to rade iz Ljubavi. Vole svoj posao. Ovi iz tabora zatvorenog koda, traže od tebe da im bespogovorno veruješ, a najčešće pojma nemaju o čemu govore.
Recimo, pojavi se na primer problem sa Libre Office, ili sa GIMP-om, ti postaviš pitanje kako da to rešiš, i dobiješ gomilu odgovora, od onih stručnijih, do onih za početnike. I svaki pruža mogućnost da se problem reši.
Isto to ako ti se dogodi sa MS Office ili Photoshop-om, odgovore će ti davati gomila Indusa, Pakistanaca, Afganistanaca, Arapa, koji su tu samo da bi se zadovoljio Diverzitizam, i koji ne samo što pojma nemaju, nego te vucaraju sa stranice na stranicu, da bi u suštini savet bio da reinstaliraš sistem, ili kupiš novi kompjuter, jer je ovaj tvoj zastareo i ne može da pokrene "čudo" od njihovog parčeta softvera.
Pored toga, google je isto americka firma, koja ne samo da spijunira korisnike i prikuplja podatke, vec i "cenzurise" informacije prilikom pretrage, a to sve radi, jer obicnom korisniku vecina osetljivih informacija ne sme biti dostupna! To je zbog lakse kontrole ljudi, zaglupljivanja da ne kazem "majmunisanja" .
I bas zato o ovome i treba da se prica, zato i jeste dobra tema. Koliko samo internet utice na "oblikovanje covekovog uma", nekada je to bio TV, sada je i pretenduje da bude internet. Zato imamo sve vecu i vecu restrikciju na razne sadrzaje na internetu, izmisljaju neka "autorska prava i sl.. Cak i ova moja profilna slika ce uskoro podlegati" autorskim pravima".
Google, ne samo da je američki, nego je i aktivistički klub, Nastao kao i sve u Silikonskoj Dolini, na osnovama crony kapitalizma, to jest braka kapitalizma i kultur marksizma. Naravno da špijunira i naravno da cenzuriše, koliko puta mi se desilo da tražim citat iz Biblije, da bi mi "pametni" Google na vrh liste postavio jednu "denominaciju" iako u tim istim SAD postoji mnoštvo denominacija koje se kite Sola Scriptura titulom. Da ne govorim o tome da je veoma teško pronaći neke stvari koje se ne slažu sa trenutnim "Duhom Vremena". Prosto ljudi ne smeju da znaju, jer znanje je moć. Pravo znanje.
Ovo što oni nude je kontra znanje.
Autorska prava? Hahahahahahaha. Anglosaksonski, tačnije protestantsko marksistički koncept uzimanja para za maglu. Cilj je muženje profita i kontrola uma, ubeđivanjem ljudi da je to korisno za njih.
Zvuči poznato? I te kako je poznato. Nevezano za temu, veliki branioci "autorskih" prava bi prvi vrištali kada bi se isti princip iskoristio za jednu Knjigu i kada bi, a to sam već na drugom mestu napisao, Crkva pokrenula proces zaštite autorskih prava. Kukali bi kao da ih deru.
A to sve samo pokazuje da kako seješ, tako ćeš i žnjati. Ovi svojom gramzivošću i voljom za moć seju zlo, zlo će i požnjeti.
Zaboravih da pomenem. Ni jedna vlada koja drži do sebe ne koristi Windows na svojim kompjuterima Čak i vlada SAD. Ne zato što Windows ne valja, nego zato što niko sa malo mozga neće držvane poslove predati u ruke korporaciji. Samo jezgro windowsa je šuplje, ima isuviše "backdoor" i veoma ga je lako špijunirati. Kod UNIXA i njegovih rođaka, Linux-a je dovoljno angažovati sposobne programere koji će dovooljno izmeniti samo jezgro do neprepoznatiljivosti, uz očuvanje kompatibilnosti sa programima i aplikacijama.
Inače rat hakera i "državnih" i ostalih korporacija nikada neće prestati. Jure jedni druge,
Nevezano za temu, znaš i sam kako počinje Evanđelje po Jovanu - Ivanu, tačnije Yohananu. U Početku beše Reč. Osnova komandi svih programskih jezika, bilo niskog, bilo visokog nivoa je šta? Reč. Bog je programer nad programerima, kako mi to reče jedan od mojih prijatelja sveštenika, koji je pored toga što je doktor Biblistike i moj kolega po struci.