Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Za Jurivaku,
Nemoj me pogresno shvatiti. Sto se tice osnovnog razloga ulaska u ovu forumsku pricu, sam zavrsio.
Znam da sam bio malo opsirniji, ali je to zbog vremena, jer ne bih ovde ni da zivim ni da spavam.
Samo je nekako osnovni red da me se tice i u vasem slucaju: I sta sada? Sta cete vi?
Meni je boravak pomogao u smislu boljeg fokusiranja na najbitnije elemente u vezi trojstva.
A vama? Zasto je on vama pomogao?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Evo odgovora ne jedno pitanje u vezi zelje da se poveze otac kao sin.
Jovan 8:58
[SUP]58[/SUP] A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.
Narocito pravoslavci zamisljaju da kad je to Isus rekao rec "Ja sam"da je to povezano sa 2.Moj3:14,gde prema tumacnje SPC ,Bog ukazuje na sebe kao "ja jesam"
John 8:58 εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί (Joh 8:58 WHO).
Zaboravili su da naglase zbog svog pogresnog razumevanja da je isus postojao pre nego se Avram rodio,to je bila isusova misao i znacenje njegove recenice
58 Исус им је рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, пре него што се Аврахам родио, ја сам постојао.
I logika i kontekst to nam i potvrdjuju. U svakom slucaju nigde se ne spominje treca osoba.
Iz konteksta vidimo da je u 57 stihu pitanje Jevreja bilo vezano za "starost",a ne za "identitet".

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Osnovni problem covecanstva je - laicizam - !
Za laike kada se u prevodu teksta pojavi "ja sam" to automatski podrazumeva
zivot nekoga coveka kakav ima laik. Rodis se, zivis i umres.
Kada se pojavi relacija "otac i sin", laik podrazumeva relaciju roditelja i deteta.
A mi se nalazimo na teritoriji - IDEOLOGIJe!
Za ideologiju ono "ja" potice od: "stav koji zastupam".
Jer ideologija je znanje a ne postojanje jednog ljudskog stvora, ni njegovo trajanje.
Na zalost laici nemaju znanje. To su tekstovi koji se njih ne ticu.
A "otac i sin" su termini u - opstoj - upotrebi za sve i svasta.
Ideologije se ne bave familijarnim pitanjima,
nego relacijama izmedju bitnih stvari u postojanju i u objasnjenju toga postojanja.

Nama je RIS u svojstvu laika bio upravo objasnio sta misle laici.
Jeste, deo laika se u nekoj meri oslanja na ono sto je RIS rekao.
Ali sta misle Pera, Paja i Mita, ni pod tackom razno nije predmet ideoloskih spisa.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Evo odgovora ne jedno pitanje u vezi zelje da se poveze otac kao sin.
Jovan 8:58
[SUP]58[/SUP] A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.
Narocito pravoslavci zamisljaju da kad je to Isus rekao rec "Ja sam"da je to povezano sa 2.Moj3:14,gde prema tumacnje SPC ,Bog ukazuje na sebe kao "ja jesam"
John 8:58 εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί (Joh 8:58 WHO).
Zaboravili su da naglase zbog svog pogresnog razumevanja da je isus postojao pre nego se Avram rodio,to je bila isusova misao i znacenje njegove recenice
58Исус им је рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, пре него што се Аврахам родио, ја сам постојао.
I logika i kontekst to nam i potvrdjuju. U svakom slucaju nigde se ne spominje treca osoba.
Iz konteksta vidimo da je u 57 stihu pitanje Jevreja bilo vezano za "starost",a ne za "identitet".

Ej risko pa gde si brate!!! nismo odavno diskutovali!!! ajd da pocnemo malo o tvom nerazumevanju, a posle o nasem koji smo u Hristu.

1) Pise risko: A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.

Isus je mislio na ovo: (jovan 1:14) 1 εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην προς τον θεον και θεος ην ο λογος -У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч.

2 ουτος ην εν αρχη προς τον θεον -Она бјеше у почетку у Бога.

3 παντα δι αυτου εγενετο και χωρις αυτου εγενετο ουδε εν ο γεγονεν -Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало.

4 εν αυτω ζωη ην και η ζωη ην το φως των ανθρωπων -У њој бјеше живот, и живот бјеше видјело људима.

9 ην το φως το αληθινον ο φωτιζει παντα ανθρωπον ερχομενον εις τον κοσμον -Бјеше видјело истинито које обасјава свакога човјека који долази на свијет.

10 εν τω κοσμω ην και ο κοσμος δι αυτου εγενετο και ο κοσμος αυτον ουκ εγνω -На свијету бјеше, и свијет кроза њ поста, и свијет га не позна.

14 και ο λογος σαρξ εγενετο και εσκηνωσεν εν ημιν και εθεασαμεθα την δοξαν αυτου δοξαν ως μονογενους παρα πατρος πληρης χαριτος και αληθειας -И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца.

15 ιωαννης μαρτυρει περι αυτου και κεκραγεν λεγων ουτος ην ον ειπον ο οπισω μου ερχομενος εμπροσθεν μου γεγονεν οτι πρωτος μου ην-Јован свједочи за њега и виче говорећи: овај бјеше за кога рекох: који за мном иде преда мном постаде, јер прије мене бјеше.

Ovo ti je prvi dokaz da je Isus pre svih.

2) Pise risko:Narocito pravoslavci zamisljaju da kad je to Isus rekao rec "Ja sam"da je to povezano sa 2.Moj3:14,gde prema tumacnje SPC ,Bog ukazuje na sebe kao "ja jesam"
Zaboravili su da naglase zbog svog pogresnog razumevanja da je isus postojao pre nego se Avram rodio,to je bila isusova misao i znacenje njegove recenice.

( 1 mojs 18 gl-va) posto si uvek ignorisao moj post s (1 mojs 18 gl) moracu da ti postavim 18 gl, da se uveris sam a i ostali na forumu da Je gospod Bio pre Avraama!!

Pazi Boga a po vasem kako uci KS-re Boga oca (to jes po vasem Jehovu) niko nije nikad video!!! Ko je onda to bio i jeo kod avrama pre unistenja sodoma i gomora?

Vas jehova sigurno nije a nas gospod (Isus Hrist).

evo pa citaj-te: [SUP]1[/SUP] Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne.

[SUP]2[/SUP] Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajahu prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje;

[SUP]3[/SUP] I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.

[SUP]4[/SUP] Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.

[SUP]5[/SUP] I izneću malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda pođite, kad idete pored sluge svog. I rekoše: Učini šta si kazao.
[SUP]6[/SUP] I Avram otrča u šator k Sari, i reče: Brže zamesi tri kopanje belog brašna i ispeci pogače.

[SUP]7[/SUP] Pa otrča ka govedima i uhvati tele mlado i dobro, i dade ga momku da ga brže zgotovi.
[SUP]8[/SUP] Pa onda iznese masla i mleka i tele koje beše zgotovio, i postavi im, a sam stajaše pred njima pod drvetom dokle jeđahu.
[SUP]9[/SUP] I oni mu rekoše: Gde je Sara žena tvoja? A on reče: Eno je pod šatorom.

[SUP]10[/SUP] A jedan između njih reče: Dogodine u ovo doba opet ću doći k tebi, a Sara će žena tvoja imati sina. A Sara slušaše na vratima od šatora iza njega.

[SUP]11[/SUP] A Avram i Sara behu stari i vremeniti, i u Sare beše prestalo šta biva u žena.

[SUP]12[/SUP] Zato se nasmeja Sara u sebi govoreći: Pošto sam ostarela, sad li će mi doći radost? A i gospodar mi je star.

[SUP]13[/SUP] Tada reče Gospod Avramu: Što se smeje Sara govoreći: Istina li je da ću roditi kad sam ostarela?
[SUP]14[/SUP] Ima li šta teško Gospodu? Dogodine u ovo doba opet ću doći k tebi, a Sara će imati sina.

[SUP]15[/SUP] A Sara udari u bah govoreći: Nisam se smejala. Jer se uplaši. Ali On reče: Nije istina, nego si se smejala.
[SUP]16[/SUP] Potom ustaše ljudi odande, i pođoše put Sodoma; a Avram pođe s njima da ih isprati.
[SUP]17[/SUP] A Gospod reče: Kako bih tajio od Avrama šta ću učiniti,

[SUP]18[/SUP] Kad će od Avrama postati velik i silan narod, i u njemu će se blagosloviti svi narodi na zemlji?

[SUP]19[/SUP] Jer znam da će zapovediti sinovima svojim i domu svom nakon sebe da se drže puteva Gospodnjih i da čine što je pravo i dobro, da bi Gospod navršio na Avramu šta mu je obećao.

[SUP]20[/SUP] I reče Gospod: Vika je u Sodomu i Gomoru velika, i greh je njihov grdan.

[SUP]21[/SUP] Zato ću sići da vidim eda li sve čine kao što vika dođe preda me; ako li nije tako, da znam.

[SUP]22[/SUP] I ljudi okrenuvši se pođoše put Sodoma; ali Avram još stajaše pred Gospodom,

[SUP]23[/SUP] I pristupiv Avram reče: Hoćeš li pogubiti i pravednog s nepravednim?

[SUP]24[/SUP] Može biti da ima pedeset pravednika u gradu; hoćeš li i njih pogubiti, i nećeš oprostiti mestu za onih pedeset pravednika što su u njemu?

[SUP]25[/SUP] Nemoj to činiti, ni gubiti pravednika s nepravednikom, da bude pravedniku kao i nepravedniku; nemoj; eda li sudija cele zemlje neće suditi pravo?

[SUP]26[/SUP] I reče Gospod: Ako nađem u Sodomu pedeset pravednika u gradu, oprostiću celom mestu njih radi.

[SUP]27[/SUP] A Avram odgovori i reče: Gle, sada bih progovorio Gospodu, ako i jesam prah i pepeo.

[SUP]28[/SUP] Može biti pravednika pedeset manje pet, hoćeš li za onih pet potrti sav grad? Odgovori: Neću, ako nađem četrdeset i pet.
[SUP]29[/SUP] I stade dalje govoriti, i reče: Može biti da će se naći četrdeset. Reče: Neću radi onih četrdeset.

[SUP]30[/SUP] Potom reče: Nemoj se gneviti, Gospode, što ću reći; može biti da će se naći trideset. I reče: Neću, ako nađem trideset.

[SUP]31[/SUP] Opet reče: Gle sada bih progovorio Gospodu; može biti da će se naći dvadeset. Reče: Neću ih pogubiti za onih dvadeset.

[SUP]32[/SUP] Najposle reče: Nemoj se gneviti, Gospode, što ću još jednom progovoriti; može biti da će se naći deset. Reče: Neću ih pogubiti radi onih deset.

[SUP]33[/SUP] I Gospod otide svršivši razgovor sa Avramom; a Avram se vrati na svoje mesto.

(2 korincanima 10:4) [SUP]4[/SUP] I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja iđaše za njima: a stena beše Hristos.

Sto nam govori da je isus sve vreme bio s jevreima u SZ-tu a sada i u NZ-tu.

I za kraj (dela 20.28-30) [SUP]28[/SUP] Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;

[SUP]29[/SUP] Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;

[SUP]30[/SUP] I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.

Dela 5:37, 1 Jn. 2:19
Ovim hocu da kazem da Isus i jeste gospod (JA JESAM)
da nepisem sad i o (ALFA i OMEGI)Vec sam pisao i nisam dobio konkretan odgovor.

Pozdrav brate risko od gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Istina moze da ceka celu vecnost bas kao i nas Gospod Bog koji ne kasni, a ceka da se ljudi isprave i pokaju da bi se spasli!!!

Vi ignorisete bliznjega a vas ce ignorisati Gospod Bog!!!

Pozdrav od gere.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
[SUP]3[/SUP] I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.

I za kraj (dela 20.28-30) [SUP]28[/SUP] Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;

[SUP]29[/SUP] Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;

[SUP]30[/SUP] I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.

Dela 5:37, 1 Jn. 2:19
Ovim hocu da kazem da Isus i jeste gospod (JA JESAM)
da nepisem sad i o (ALFA i OMEGI)Vec sam pisao i nisam dobio konkretan odgovor.

Pozdrav brate risko od gere.

Jehovu nikad niko nije video on pociva u svetlosti u kosmosu!!!

Pitanje JS-ma Koji je onda to gospod Bio kod Avraama?

I koji je to Gospod otisao od Avraama?

[SUP]4[/SUP] Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.

[SUP]5[/SUP] I izneću malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda pođite, kad idete pored sluge svog. I rekoše: Učini šta si kazao.
[SUP]6[/SUP] I Avram otrča u šator k Sari, i reče: Brže zamesi tri kopanje belog brašna i ispeci pogače.

[SUP]33[/SUP] I Gospod otide svršivši razgovor sa Avramom; a Avram se vrati na svoje mesto.

(2 korincanima 10:4) [SUP]4[/SUP] I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja iđaše za njima: a stena beše Hristos.

Sto nam govori da je isus sve vreme bio s jevreima u SZ-tu a sada i u NZ-tu.

Pozdrav od gere

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
U cemu je problem zelim da mi objasnite ili cete se kao krtice skrivati ili ce te propovedati kako vi to vec znate ili ste ostali bez texta tj bez argumenata ja znam da vi sve ovo citate samo neznam razlog zbog cega sa bliznjima ne diskutujete.Iili vi ne ljub ite bliznjih,ko ste vi u stvari???

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Kada nemaju odgvora umjesto da priznaju istinu kao ljudi: mi to ne znamo, mi to ne razumijemo, nasa znanja ne dopiru dotle itd,
oni se sluze lazima:
Vi to ne razumijete, vi ne znate,vi ste laici(????), vi nemate Duha (?????)

Dobro si upitao.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Kada nemaju odgvora umjesto da priznaju istinu kao ljudi: mi to ne znamo, mi to ne razumijemo, nasa znanja ne dopiru dotle itd,
oni se sluze lazima:
Vi to ne razumijete, vi ne znate,vi ste laici(????), vi nemate Duha (?????)

Dobro si upitao.

Potpuno se slazem stobom hari,to je njihova odbrana:Vi to ne razumijete, vi ne znate,vi ste laici(????), vi nemate Duha (?????)

Lepo ih pitam ljudski koji je to gospod bio kod Avraama? a oni nemaju odgovora jer ako kazu da je to bio (Jehova) onda im propada dogma o nevidljivom Jehovi, koji pociva u svetlosti i kojeg niko nikada nije video. Kao sto znamo u danilu se takodje govori o sinu covecjem kako se borio s demonima uz pomoc arhangela Mihaila, sto dokazuje da su Isus i Mihail dve razne licnosti.

A posto se jasno vidi iz (1 mojsij 18gl) da je Gospod ipak vidjen ni manje ni vise nego u telu jos u Avraamovo vreme cak je i gostovao u negovom satoru,cak je i jeo i pio sa Avraamom to jasno ukazuje na to da je to u stvari bio (SIN COVECJI tj ALFA I OMEGA) Jer Otac je Duh i niko ga nemoze videti inace bi poginuo od njegove svetosti, to znaci Avraam bi poginuo ako bi video (OCA) jer je gresan po adamu!!!

Sta sam u stvari hteo da dokazem JS-ma da su Otac i Sin dve licnosti kad dodamo Duha utesitelja tj SV Duha dobijamo tri licnosti koji cine jednu celinu to jes "ELOHIME" mnozinu u jednini znam da je tesko za shvatanje ali pokusacu ovako: nije to 1+1+1=3 nego 1x1x1=3

Znaci nije to jedan Bog sa tri glave ili sa jednom glavom i tri lica kako to Bozji neprijatelji zele da pokazu i objasne, da bi JS-ci razumeli o cemu ja to moraju prvo dobro da izuce (sta je to ipostas)

Zasto KS-re toliko zeli da unizi Hrista Gospoda da je manji od andjela i da je prosto covek??

Zato sto nezeli da se ljudi spasu jer tolko kroz Hrista mi imamo spasenje i "ONI" to dobro znaju jer isus rece (Ja sam put i istina i niko se nece spasti do kroza me,i niko nedolazi OCU do krozame) Sto apostoli jasno govore ucenicima da (Nema drugog imena pod nebom na zemlji pod zemljom i pod vodom kroz koje se covek moze spasti)

Pozdrav brate harry od gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.03.2010
Poruka
2
Pozdrav svima.

Kao neko ko se dugo bavi verom, religijom, naukom itd. pokušaću što jednostavnije da vam objasnim sveto trojstvo, iako to neće biti lako i biće mnogo podpitanja, nesuglasica i, o tom potom.

U početku beše reč - znači neka frekvenca, svetlost, etar, sve što jeste - Otac.
Otac izrodi Sina - materiju, entropiju... (i Tesla je znao da materija nastaje kompresijom svetlosti) Entropija je proces zauzimanja što manjeg energetskog stanja, raspadanja, pa naučnici zato govore često o toplotnoj smrti planete. Nažalost kako je pre oko 100 godina sa Ajnštajnom nastao čitav serijal poluobrazovanih naučnika, danas imamo takva površna shvatanja. Čak i ako jeste tačna teorija velikog praska zašto bi ona bilo šta opovrgnula.
Šta tzv. naučnici nisu uzeli u obzir?

Postojanje Svetog Duha. Sveti Duh predstavlja postojanje svih sila (gravitacije, međumolekularnih, misaonih i mnogo više od toga). Misaonih - znate i da je misao neurofiziološki proces koji ima određenu energiju, ali je vrlo interesantno da ta energija ne može da nastane sama od sebe. Neki će je nazivati kosmička energija ali to i nije toliko bitno, već suština. Isto tako vrlo je logično da se pitamo odakle energija međumolekularnim silama, elektronima, itd.

Kao što vidite sve postaje od Oca i to su 3 u 1, odnosno 1 u 3. Trojedno značenje Boga.

Isto tako se može posmatrati simbolički i kroz Oca, Sina - Isusa i Svetog Duha odnosno energija pomoću kojih imamo iskustvo Božanskog ali samog Boga ne možemo spojmiti.
Takođe možemo da posmatramo kroz prošlost (entropiju - stalni proces menjanja, nikad nismo ono što smo bili malopre), sadašnjost - Sveti Duh - konstantne sile kojima smo okruženi i budućnost - Boga, jer ovde smo da postanemo i Hrist i Bog. Naravno, činjenica koju je i Patrijarh Pavle zaključio a dugo ga je mučila, jeste da je Bog večna sadašnjost. U stvari samo sadašnjost i postoji. Prošlost i budućnost ne postoje. Ovo što vi sada čitate je iz prošlosti, sačuvano u nekoj bazi podataka, a budućnost još nije stigla. Kada bude stigla budućnost biće sadašnjost u tom trenutku, kao što je i prošlost bila sadašnjost u tom trenutku.
Prošlost postoji u memoriji - knjigama, glavama - jer kako bismo inače imali iskustvo.
Budućnost je jedna od izvesnih mogućnosti a Bog ih zna sve pa zna i našu sudbinu. Kad bi postojala samo jedna sudbina ne bi postojala slobodna volja - nešto najsavršenije i čisto Božije što imamo.

Upravo je sloboda ono što gore navedeno ne čini previše materijalističkim. Jer Bog poseduje i materiju i nemateriju.
Antimaterija :) - opet needukovani naučnici veruju da će naći božansku česticu i još tvrde da u nano svetu ne važe Njutnovi zakoni.
Pa ako nešto posle akcije ne pravi reakciju na određenom nivou ko kaže da je ne pravi na podnivou, do kojeg još nisu došli a izvode zaključke (gordost). Tako da se jasno vidi da je u savremeno svetu misao čovekova i logika stradala. Neće naći tu česticu jer i sama brzina svetlosti (ne sunčeve) je mnogo veća od one koju oni hoće da izmere ograničenim tehnologijama. Pa čak je i Vuk znao da je misao najbrža na svetu.:) Ali da vas ne zamaram previše sa tim.

Simboliku Trojstva će te naći i svuda u prirodi npr. zakon zlatnog preseka.

Nadam se da sam vam pomogao.

Natrag