Evo odgovora ne jedno pitanje u vezi zelje da se poveze otac kao sin.
Jovan 8:58
[SUP]58[/SUP] A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.
Narocito pravoslavci zamisljaju da kad je to Isus rekao rec "Ja sam"da je to povezano sa 2.Moj3:14,gde prema tumacnje SPC ,Bog ukazuje na sebe kao "ja jesam"
John 8:58 εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί (Joh 8:58 WHO).
Zaboravili su da naglase zbog svog pogresnog razumevanja da je isus postojao pre nego se Avram rodio,to je bila isusova misao i znacenje njegove recenice
58Исус им је рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, пре него што се Аврахам родио, ја сам постојао.
I logika i kontekst to nam i potvrdjuju. U svakom slucaju nigde se ne spominje treca osoba.
Iz konteksta vidimo da je u 57 stihu pitanje Jevreja bilo vezano za "starost",a ne za "identitet".
Ej risko pa gde si brate!!! nismo odavno diskutovali!!! ajd da pocnemo malo o tvom nerazumevanju, a posle o nasem koji smo u Hristu.
1) Pise risko: A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.
Isus je mislio na ovo: (jovan 1:14) 1 εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην προς τον θεον και θεος ην ο λογος -У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч.
2 ουτος ην εν αρχη προς τον θεον -Она бјеше у почетку у Бога.
3 παντα δι αυτου εγενετο και χωρις αυτου εγενετο ουδε εν ο γεγονεν -Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало.
4 εν αυτω ζωη ην και η ζωη ην το φως των ανθρωπων -У њој бјеше живот, и живот бјеше видјело људима.
9 ην το φως το αληθινον ο φωτιζει παντα ανθρωπον ερχομενον εις τον κοσμον -Бјеше видјело истинито које обасјава свакога човјека који долази на свијет.
10 εν τω κοσμω ην και ο κοσμος δι αυτου εγενετο και ο κοσμος αυτον ουκ εγνω -На свијету бјеше, и свијет кроза њ поста, и свијет га не позна.
14 και ο λογος σαρξ εγενετο και εσκηνωσεν εν ημιν και εθεασαμεθα την δοξαν αυτου δοξαν ως μονογενους παρα πατρος πληρης χαριτος και αληθειας -И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца.
15 ιωαννης μαρτυρει περι αυτου και κεκραγεν λεγων ουτος ην ον ειπον ο οπισω μου ερχομενος εμπροσθεν μου γεγονεν οτι πρωτος μου ην-Јован свједочи за њега и виче говорећи: овај бјеше за кога рекох: који за мном иде преда мном постаде, јер прије мене бјеше.
Ovo ti je prvi dokaz da je Isus pre svih.
2) Pise risko:Narocito pravoslavci zamisljaju da kad je to Isus rekao rec "Ja sam"da je to povezano sa 2.Moj3:14,gde prema tumacnje SPC ,Bog ukazuje na sebe kao "ja jesam"
John 8:58 εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί (Joh 8:58 WHO).
Zaboravili su da naglase zbog svog pogresnog razumevanja da je isus postojao pre nego se Avram rodio,to je bila isusova misao i znacenje njegove recenice.
( 1 mojs 18 gl-va) posto si uvek ignorisao moj post s (1 mojs 18 gl) moracu da ti postavim 18 gl, da se uveris sam a i ostali na forumu da Je gospod Bio pre
Avraama!!
Pazi Boga a po vasem kako uci KS-re Boga oca
(to jes po vasem Jehovu) niko nije nikad video!!! Ko je onda to bio i jeo kod avrama pre unistenja sodoma i gomora?
Vas jehova sigurno nije a nas gospod (Isus Hrist).
evo pa citaj-te: [SUP]1[/SUP] Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne.
[SUP]2[/SUP] Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajahu prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje;
[SUP]3[/SUP] I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.
[SUP]4[/SUP] Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.
[SUP]5[/SUP] I izneću malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda pođite, kad idete pored sluge svog. I rekoše: Učini šta si kazao.
[SUP]6[/SUP] I Avram otrča u šator k Sari, i reče: Brže zamesi tri kopanje belog brašna i ispeci pogače.
[SUP]7[/SUP] Pa otrča ka govedima i uhvati tele mlado i dobro, i dade ga momku da ga brže zgotovi.
[SUP]8[/SUP] Pa onda iznese masla i mleka i tele koje beše zgotovio, i postavi im, a sam stajaše pred njima pod drvetom dokle jeđahu.
[SUP]9[/SUP] I oni mu rekoše: Gde je Sara žena tvoja? A on reče: Eno je pod šatorom.
[SUP]10[/SUP] A jedan između njih reče: Dogodine u ovo doba opet ću doći k tebi, a Sara će žena tvoja imati sina. A Sara slušaše na vratima od šatora iza njega.
[SUP]11[/SUP] A Avram i Sara behu stari i vremeniti, i u Sare beše prestalo šta biva u žena.
[SUP]12[/SUP] Zato se nasmeja Sara u sebi govoreći: Pošto sam ostarela, sad li će mi doći radost? A i gospodar mi je star.
[SUP]13[/SUP] Tada reče Gospod Avramu: Što se smeje Sara govoreći: Istina li je da ću roditi kad sam ostarela?
[SUP]14[/SUP] Ima li šta teško Gospodu? Dogodine u ovo doba opet ću doći k tebi, a Sara će imati sina.
[SUP]15[/SUP] A Sara udari u bah govoreći: Nisam se smejala. Jer se uplaši. Ali On reče: Nije istina, nego si se smejala.
[SUP]16[/SUP] Potom ustaše ljudi odande, i pođoše put Sodoma; a Avram pođe s njima da ih isprati.
[SUP]17[/SUP] A Gospod reče: Kako bih tajio od Avrama šta ću učiniti,
[SUP]18[/SUP] Kad će od Avrama postati velik i silan narod, i u njemu će se blagosloviti svi narodi na zemlji?
[SUP]19[/SUP] Jer znam da će zapovediti sinovima svojim i domu svom nakon sebe da se drže puteva Gospodnjih i da čine što je pravo i dobro, da bi Gospod navršio na Avramu šta mu je obećao.
[SUP]20[/SUP] I reče Gospod: Vika je u Sodomu i Gomoru velika, i greh je njihov grdan.
[SUP]21[/SUP] Zato ću sići da vidim eda li sve čine kao što vika dođe preda me; ako li nije tako, da znam.
[SUP]22[/SUP] I ljudi okrenuvši se pođoše put Sodoma; ali Avram još stajaše pred Gospodom,
[SUP]23[/SUP] I pristupiv Avram reče: Hoćeš li pogubiti i pravednog s nepravednim?
[SUP]24[/SUP] Može biti da ima pedeset pravednika u gradu; hoćeš li i njih pogubiti, i nećeš oprostiti mestu za onih pedeset pravednika što su u njemu?
[SUP]25[/SUP] Nemoj to činiti, ni gubiti pravednika s nepravednikom, da bude pravedniku kao i nepravedniku; nemoj; eda li sudija cele zemlje neće suditi pravo?
[SUP]26[/SUP] I reče Gospod: Ako nađem u Sodomu pedeset pravednika u gradu, oprostiću celom mestu njih radi.
[SUP]27[/SUP] A Avram odgovori i reče: Gle, sada bih progovorio Gospodu, ako i jesam prah i pepeo.
[SUP]28[/SUP] Može biti pravednika pedeset manje pet, hoćeš li za onih pet potrti sav grad? Odgovori: Neću, ako nađem četrdeset i pet.
[SUP]29[/SUP] I stade dalje govoriti, i reče: Može biti da će se naći četrdeset. Reče: Neću radi onih četrdeset.
[SUP]30[/SUP] Potom reče: Nemoj se gneviti, Gospode, što ću reći; može biti da će se naći trideset. I reče: Neću, ako nađem trideset.
[SUP]31[/SUP] Opet reče: Gle sada bih progovorio Gospodu; može biti da će se naći dvadeset. Reče: Neću ih pogubiti za onih dvadeset.
[SUP]32[/SUP] Najposle reče: Nemoj se gneviti, Gospode, što ću još jednom progovoriti; može biti da će se naći deset. Reče: Neću ih pogubiti radi onih deset.
[SUP]33[/SUP] I Gospod otide svršivši razgovor sa Avramom; a Avram se vrati na svoje mesto.
(2 korincanima 10:4) [SUP]4[/SUP] I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja iđaše za njima: a stena beše Hristos.
Sto nam govori da je isus sve vreme bio s jevreima u SZ-tu a sada i u NZ-tu.
I za kraj (dela 20.28-30) [SUP]28[/SUP] Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
[SUP]29[/SUP] Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
[SUP]30[/SUP] I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.
Dela 5:37, 1 Jn. 2:19
Ovim hocu da kazem da Isus i jeste gospod
(JA JESAM)
da nepisem sad i o
(ALFA i OMEGI)Vec sam pisao i nisam dobio konkretan odgovor.
Pozdrav brate risko od gere.