Miniranje teme uvek ima isti sablon, po kome se srcanoscu prepokriva ocajanje.
Inace vodece "hriscanske" opcije su problemu trojstva bile prisle na nacin koji je
klasican za apstraktnu filozofiju i najcesce ljudsko ponasanje pri razmisljanju, tj. - precicom.
Posto su termini "otac" i "sin" termini sa izuzetno sirokom simbolicnom primenom u jeziku,
tj. sve i svasta se moze nazvati ocem necega, i u odnosu na to se mnogo toga moze nazvati "sinom",
zakljucili su da se najverovantije pod pojmom otac podrazumeva "otac svega" a pod pojmom
sin podrazumeva Isus kao njegov naslednik, nastavljac itd. A sto se duha tice nije ih narocito interesovao.
Medjutim, u opciji u kojoj bi se oni mogli posmatrati kao materijalne stvari, mi imamo upravo obratnu situaciju.
Naime, pojam "duh" ma koliko relativan ipak je za bitnu nijansu nesto konkretnijega izgleda.
Kroz citavu istoriju covecanstva on se javlja kao nesto sto je ili nevidljivo ili je vezano za prizor dima,
ili ako je rec o bolestima, tada su "zli duhovi" neuocljivi izazivaci problema.
Dakle vezan je za nesto sto mi ne mozemo tacno da detektujemo ali je ipak nesto sto je tu u neposrednoj blizini.
Da bi smo tipovali na to sta je to "sveti" duh, mi dakle moramo razjasniti sta je to "duh",
odnosno pitanje glasi, da li je neko od vas cuo za kakvoga duha a da prilicno konkretno zna sta je u tome slucaju duh?
Ili da budem odredjeniji, da li znate neki pojam koji se zove duh, ili mu je osnovni koren reci duh,
a da je taj pojam sasvim jasan?
Pomoci cu vam. Naime, postoji nesto tavo, i cak sta vise, em se vi nalazite u njemu, em se on nalazi u vama.
Dodatna pomoc: u kome god pravcu da uprete prstom pogodicete ga.
I mislim da od ovoga pitanja ne postoji ni jedno lakse, tim pre sto ovo nije nikakva zagonetka.
Za razliku od Jehove, u cijem slucaju se u znatnoj meri mogu razumeti lutanja u predstavama,
"duh" je kaktastrofa intelektualnosti covecanstva.
I molim vas uozbiljite se malo.
Pitanje glasi: ko je ili sta je to?