Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
RIS BG:
Naravno i u najboljim prevodima postoji po neka tehnicka greska,negde nesto ubaceno,negde izbaceno...,zato uporedjuj....i uzimaj u obzir i kontekst.
U mojoj Bibliki ne pise da je Bog stvorio coveka po svojoj slici ,vec po svome oblicju
1.Moj 1:27
A onda postoje i nelogicne i nenaucne stvari td. Ja ti rpeprucujem Kur'an i sigurno neces lutati nikada vise niti uzalud trositi vrijeme na uporedjivanje hrpe tekstova, prevoda, objasnjenja, tumacenja itd.

OK; slazem se da je po svom oblicju, ili kako hoces.
Dakle kada vidis trojedinog covjeka nazvaces ga necim nenormalnim. Zasto? Zato jer nije po oblicju koje je Bog da.
I da napoemenem: Bog je Zivi!

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Dobro, kada ste vec tako pametni,
ova tema se bazira na tri pitanja u jednom:
a) Ko je izmislio taj termin (trojstvo),
b) sta on u stvarnosti predstavlja,
c) i koja je njegova svrha ?

Nebitno od toga da li imate ispravan ili neispravan odgovor,
**DA li imate IKAKAV odgovor na BAR JEDNO od ova tri pitanja?*
*Ali * n a * *o v a * *p i t a n j a !*

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
ja priznajem da ne znam, sve je vrlo konfuzno i neistinito, kao necija igra. Ocekujem da ce neko odgovoriti, mogao bi i ti ali bih zamolio za preciznost i jasnocu misli.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Da ne bi bilo nesporazuma.
Shvatite ovo kao igru logike.
U toj igri ne trazi se ni od koga da se sa trojstvom iz ove opcije saglasi u smislu da je to
"istinski" smisao reci iz Biblije. Recimo da nije bitno da li je to istina u tome smislu.
Ali je bitno sledece.
Naime u materijalnom svetu postoji veza izmedju tri stvari koje bi smo mogli nazvati trojstvom,
i koje se mogu objasnjavati ovim terminima.

Ona stvar koja bi se mogla nazvati svetim duhom nalazi se svuda oko vas, pa i delimicno u vama,
i to zaista, i mnogo je bitna, i u svome nazivu upravo zaista i ima termin duh!
Koja je to materijalna stvar?

Uzgred, ako vas mrzi da mislite (ne kazem to u smislu uvredljivosti nego vise kao korisnu salu),
mozete ici i na "kvarno".
Znate vec kako se to radi...
Odete na Google ukucate: duh; i na strani na srpskom trazite termin koji je materijalan a ima u sebi
rec duh i uzgred to i znaci.
Ili za ljubitelje atraktivnih mnogoumnih stranih jezika moze se upotrebiti grci "pneuma"
na isti nacin, ali trenutno nemate verziju na srpskom, pa prevodite.
(Cisto da se resimo pojmova "konfuzija" i "neistinitost".)

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Za Geru
U marku12:29 Isus govori Izraelcima i citira iz 5.mojsijeve 6:4
[SUP]29[/SUP] A Isus odgovori mu: Prva je zapovest od svih: Čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini.(DK prevod).
Zapazi sta pise na hebrejskom u 5.Moj6:4 i kako se izbacuje JHVH-Jehova iz Biblije i dobija kontra smisao.

kJ7YH.jpg

Jos razmisli malo cije je spise Isus drzao u rukama i citao(naravno jevrejske na jevrejskom,a cak i tadasnje grcke septuaginte su imale na jevrejskom zabelezeno Bozje ime JHVH.).
Da li si ti cuo da je Isus izgovorio Gospod ,umesto Jehova?
Da li ti mislis da se Isus plasio da izgovori Jehova?
Da li si primetio da je za tog Gospoda Boga Jehovu rekao da je NAS ???i negov i nas Bog Jehova?
da li je rekao da je Sveti Duh Jedini Bog?
da li je rekao za sebe da je on jedini Bog???
Takodje imamo Isusove izjave da je javio ljudima za Jehovu,a ne za sebe.
Jovan 17:6,26
Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše
[SUP]26[/SUP] I pokazah im ime Tvoje, i pokazaću: da ljubav kojom si mene ljubio u njima bude, i ja u njima.
Sta sada jos tu nije jasno?

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
RIS,
Reci cu ti sta tu nije jasno.
Nije jasno da je na tome prostoru jezik znanja u nesto ranijem periodu bio Aramejski,
u konkretnom momentu bio dominantno Grcki (od osvajanja Aleksandra Makedonskog do Rimljana),
a kao aktuelni pretendent pojavio se Latinski.
Hebrejski je samo lokalni jezik koji se upotrebljavao na podrucju koje iz
klimatskih okolnosti tekstove cini slabije propadljivim, pa nam se upleo u posao.
A posto ljudi tesko vode racuna kako o istorijskim tako i o prirodnim okolnostima,
jednostavnim prebrajanjem kolicine starih tekstova stekli su utisak da je hebrejski neka bitnost.

Druga stvar koja nije jasna to je da postoje imena koja su zatecena sticajem okolnosti,
i nemaju nikakve veze sa karakterima i osobinama onih koji ih nose, i nije bitno kako ona zvuce,
niti da li se uopste prevode,
i imena koja su konkretno data upravo zbog osobina koje neko ili nesto konkretno ima,
ali u tome slucaju onaj ko ih razmatra treba da ima tacan prevod smisla.

U slucaju termina otac sin i sveti duh rec je o nekoj vrsti logicnoga smisla,
imate smisao dat na srpskom kao i bilo kome drugom jeziku.
Zato te molim da se koncentrises na ono sto ti je dato na iole jasan nacin.

(Pusti sada Jehovu. Terminu Jehova pristupa se sasvim drugom metodom.)
Ponovo cu napomenuti da se 2.000 godina nigde nije stiglo putevima koje koristite.
Nego su predstave o bilo cemu bile sve dalje i dalje od onoga sto se desavalo
a sve blize i blize onome sto bi ko kako hteo da se desavalo.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Hebrejski je samo lokalni jezik koji se upotrebljavao na podrucju koje iz
klimatskih okolnosti tekstove cini slabije propadljivim, pa nam se upleo u posao.
A posto ljudi tesko vode racuna kako o istorijskim tako i o prirodnim okolnostima,
jednostavnim prebrajanjem kolicine starih tekstova stekli su utisak da je hebrejski neka bitnost.
Mozda i jeste cijela zbrka upravo na cinjenici da su Tora, Psalmi i jenandjelje objavljeni samo Izralecima!
Hebrej je siri pojam, i nisam sasim siguran da je objavljeno svim Hebrejima, iako ne iskljucujem takvu mogucnost.
Ono sto je nekim zbrka, drugi odbacuju kao bitan predmet razmisljanja (napr trojstvo, uzdignuce Marije, bogorodstvo itd) ili jednostavno ne vjeruju posto nema nikakve podloge kroz poslanicke misije (kristovi!) od postanka svijeta do Muhammeda a.s.
Izdvajam svecenstvo, filozofe, pjesnike, slikare, kipare... jer je mnostvo pogresnih percepcija proizislo iz njihovih radova.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Mozda sam trebao cutati. Da ne unosim zabune i skrecem temu.
Ali mozda i nisam. U stvari tom napomenom zeleo sam upozoriti da nema potrebe da
se tako slepo drzimo mnogo cega sto smo culi iz usta klasicnoga mnjenja.
A sto se uvek zavrsava citiranjem neke recenice iz biblije kao da je ona
smisaono i lingvisticki tacna.
Naime problem je sire prirode. I ovo cu sada reci da bi pokusao osloboditi vas
nepotrebnih ogranicenja.
Tj,, mi kako god gledali na Isusa, on ako je postojao tada je cinio
velika dela sa pretendovanjem ideoloskoga uticaja na ceo svet.
Ako sada pogledamo na Jerusalim posavsi od cinjenice da on ipak sebe nije
potvrdio ni jednim jedinim arheoloskim artefaktom. Sto je nesporiva tvrdnja,
i da nije rec o gradu kome mnogo ko pridaje znacaj on ni dana danasnjega ne
bi mogao biti priznat kao relevantna lokacija, pa preko toga da su sve druge
lokacije (vrlo slicnoga kvaliteta po dokazima) njemu tako reci pri ruci,
tesko da je pedalj Levantskoga prostora mogao biti dovoljan
za igraca takvoga formata. Ali je to sve nebitno.

zato sam i postavio pitanje koje u ovoj formi vazi na bilio kome delu sveta,
i na bilo kome jeziku. Sa tim sto nas ima i malu prednost. I to ne slucajno.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Za Geru
U marku12:29 Isus govori Izraelcima i citira iz 5.mojsijeve 6:4
[SUP]29[/SUP] A Isus odgovori mu: Prva je zapovest od svih: Čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini.(DK prevod).
Zapazi sta pise na hebrejskom u 5.Moj6:4 i kako se izbacuje JHVH-Jehova iz Biblije i dobija kontra smisao.

kJ7YH.jpg

Jos razmisli malo cije je spise Isus drzao u rukama i citao(naravno jevrejske na jevrejskom,a cak i tadasnje grcke septuaginte su imale na jevrejskom zabelezeno Bozje ime JHVH.).
Da li si ti cuo da je Isus izgovorio Gospod ,umesto Jehova?
Da li ti mislis da se Isus plasio da izgovori Jehova?
Da li si primetio da je za tog Gospoda Boga Jehovu rekao da je NAS ???i negov i nas Bog Jehova?
da li je rekao da je Sveti Duh Jedini Bog?
da li je rekao za sebe da je on jedini Bog???
Takodje imamo Isusove izjave da je javio ljudima za Jehovu,a ne za sebe.
Jovan 17:6,26
Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše
[SUP]26[/SUP] I pokazah im ime Tvoje, i pokazaću: da ljubav kojom si mene ljubio u njima bude, i ja u njima.
Sta sada jos tu nije jasno?

Nemislim ja nista, ja jasno vidim da je on sam Bog,ma sve je tu jasno, Bog otac hoce da se prizna Sin, zasto?zato sto niko nepriznaje Oca,zato se Otac ovaplotio da bi ispitao ,fizicki zivot da bi bolje razumeo coveka, a covek nista ne razume ako nevidi i ne oseti!!!!

zato u jovanu i pise,on dodje k svojima a oni ga nepoznase a on je videlo ljudima.(Jovan 1:10-14) [SUP]10[/SUP] Na svetu beše, i svet kroza Nj posta, i svet Ga ne pozna.
[SUP]11[/SUP] K svojima dođe, i svoji Ga ne primiše.

[SUP]12[/SUP] A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji veruju u ime Njegovo,

[SUP]13[/SUP] Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje telesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.

[SUP]14[/SUP] I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
60
Po Pravoslavlju, Sveto Trojstvo ne postoji jer Sveto Trojstvo predstavlja to da je Otac, Sin i Sveti Duh maltene 3 razlicita bivstva; po Pravoslavlju postoje Sveta Trojica, a Simvol Vere (molitva, jedna od onih koja se svakoga dana cita/moli) glaasi ovako:
[SIZE=+3]СИМВОЛ ВЕРЕ [/SIZE]
[SIZE=+1] ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
[/SIZE]
[SIZE=+1] И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
[/SIZE]
[SIZE=+1] Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
[/SIZE]
[SIZE=+1] И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
[/SIZE]
[SIZE=+1] И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
[/SIZE]
[SIZE=+1] И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
[/SIZE]
[SIZE=+1] И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
[/SIZE]
[SIZE=+1] И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
[/SIZE]
[SIZE=+1] У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
[/SIZE]
[SIZE=+1] Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
[/SIZE]
[SIZE=+1] Чекам васкрсење мртвих.
[/SIZE]
[SIZE=+1] И живот будућег века. Амин!

-[/SIZE]
[SIZE=+1] za Pravoslavne vernike Sveti Duh proistice(ishodi) iz Oca, a po katolicima je "bivstvo odvojeno od Oca

[/SIZE][SIZE=+1]izmedju ostalog.
[/SIZE]
Kljucna razlika katolika i pravoslavaca - upravo proistice iz ove molitve
[SIZE=+1][/SIZE][SIZE=+1][/SIZE][SIZE=+1][/SIZE]

Natrag