Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
27
Jurivaka:
Da ti prvo kazem da se radujem so si uljucen u ove dijaloge.
Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti (ja mislim da ne postoji drugi): Bog je Sve (od Njega je nastalo Sve), i On moze biti sta hoce. Ali niko ne moze biti Bog osim Njega! Ni jedan covjek, ni jedna biljka, nebo, Vasiona, nista..... pa ni Isus, naravno. Mislim da se Isus jezi od toga da ga zovu kraljem ili bogom.

Laokideja:
Mislim da bi trebao to pokazati. Abrahamu se nije javio kao trojedini, nije ni Mojsiju ni potnjim, nije ni Isusu, ni njemu cak iako se njemu pripisuje... Kome onda? Gdje? U necijoj masti - da. (sjeti se troglavih kipova u nekim crkvama koje su lagano povucene u muzeje).

Sustina odgovora lezi u cinjenici da je samo Bog Spasitelj. I Stijena. Da je slao ljude koje nazivamo poslöanicima i od kojih s svaki moze nazvati sapsiteljem u odgovorajucem znacneju, i Mesijom. Jer Mesija je Pomazanik onaj koji vrsi neciju Volju. Svaki od Bozjih poslanika je Mesija u svom vremenu. Sustina je da se odbacuje vjerovanje Bogu, pa i Isusu, nego se vjeruje piscima i pjesnicima koji su izmisliti trosjtvo, bogorodstvo, bogorodacku familiju (zamisli: bogorodica! To je necuveno!)

Podsjecam te na Kur'an: Sotona ce zavoditi ljude s desna s lijeva, s traga s prijeda... ali onima koji budu cvrsto vjerovali, nece moci nauditi. Ja vjerujem da je tako.
Oni sto su se pomijsali sa paganstvom ocito lutaju.
Znaci mi ne mozemo ici linijom tog zakljucivanja, posto mnoga ucenja koja postoje u bibliji, postoje i u mnogobostvu, a zasto je to tako, o tome sam vec pisao na ovom forumu, da je Sotona planski stvorio paralelnu religiju naspram Bozje, radi duhovne indoktrinacije covecanstva..

Podji za mnom:
To je samo misljenje. Nisam siguran da ce se vecina sloziti. Biblija je vec analizirana i dokazano je da sadrzi rijeci koje nisu Bozje, da ima porpilicito gresaka.
Ali: Tora, Psalmi i Jvandjelje u izvornom obliku jesu Boozje Knjige, i u njih ja vjerujem.
Zamaglivanje pripada nekim drugim stvorenjima, cim nisi nacisto znaj da te neko manipulise.
Pozdrav vama gospodine,boimse da je i sam Bozji sin Isus svedocio da je Biblija rec Bozja i daje to cinjenica,koja je potvrdjena istoriski arkeoloski tacna e da su neki dodavali ili oduzimali tu se u potpunosti slazem sa vama ali to nemoze da umanjuje njenu istinitost i tacnost.E sad neko je tu dodao nesto dabi svoju dogmu mogao da ugura kao sto je naprimer,u vezi trojsva.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Sveto trojstvo je naknadni termin naknadnih "Hriscana".

Treba imati u vidu da Hriscani kakve mi poznajemo, odnosno kakve poznaje nasa istorija nemaju narocite veze ni sa znacenjem pojma Hrist, pa tako ni onoga sto su nazvali trojstvom. Zato ovu situaciju Jurivaka naziva "zavrzlamom".*

Na nesrecu mi dakle nismo dobili adekvatne informacije o tome sta su to bilo "otac", bilo "sin", bilo "sveti duh", a da kamo li kakva veza postoji medju njima. Cak ni pojam "sveto" nije rasvetljen. Zato smo i imali pocetno pitanje u formi u kojoj ga je dala Ana_ana.*
- Ali srecom, bar pojam "trojstvo" je za pocetak price o ovoj temi dovoljno jasan. Naime, pod trojstvom se podrazumeva kada tri cinioca deluju u nekoj vezi (bilo samo oni ili kao bar 3 najbitnija cinioca iz vece grupe aktera) prema necemu ili u okviru necega.*
- Ono sto je u ovome slucaju takodje jasno, to je da to njihovo ucesce (u tom necemu) mora biti od znatnoga znacaja za svet, cim se podigla tolika prasina.*
- Konacno, logicno je (mada ne garantovano) ocekivati i da su termini koji su dati ovoj skupini u nekoj logicnoj vezi.*

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Pozdrav vama gospodine,boimse da je i sam Bozji sin Isus svedocio da je Biblija rec Bozja i daje to cinjenica,koja je potvrdjena istoriski arkeoloski tacna e da su neki dodavali ili oduzimali tu se u potpunosti slazem sa vama ali to nemoze da umanjuje njenu istinitost i tacnost.E sad neko je tu dodao nesto dabi svoju dogmu mogao da ugura kao sto je naprimer,u vezi trojsva.

Pozdravljam te POĐI ZA MNOM
Najbolji primer je čuvena "Koma Jovanova" koja je podržavala Trojicu.
Jedan prepisivač je u 1.Jovanovoj poslanici 5.7 dodao zarez i iza njega "i ta trojica su jedno"
Dugo vremena se ova promena povlačila po mnogim Biblijama ali je nedavno Biblijsko društvo objavilo da u izvornim tekstovima ne postoji taj dodatak i preporučila da se izbaci pošto ne pripada u Bibliju.
Većina je i novim izdanjima izbacila ovaj dodatak ili je dala naknadno objašnjenje ako je knjiga već bila u štampi.
Molim te da ako znaš još neki primer prekrajanja Biblije iz teoloških razloga da ga ovde navedeš ili da otvoriš novu temu pa da ih tamo navedeš.
Osim toga mogu da ti preporučim da pregledaš postove na temi Novi svet-najveća prevara.
Tu ti je navadena čitava zbirka podvala koje je smislo sotona da zavede naivne ljude.
Na sreću postoji i knjiga Kingdom Interlinear Translation gde se lako može dokazati da je prevod Novi svet pun laži.
Nedavno sam nabavio tu knjigu pa ću posebno pisati o njoj.Ako možeš da je nabaviš ,probaj kod Jehovinih svedoka u njihovim skupštinama da pitaš.Iako čisto sumnjam da je igde više ima jer je to najbolji način da se dokaže da je Kula stražara na stotinu prepravki Biblije napravila.
Slobodno dodaj još neki primer ako ti je poznat i na toj temi .

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
poelbuster, da sam ja teista, a pogotovu da sam podržavalac dogme o Svetom trojstvu, pitao bih te koji je to prepisivač u 1. Jovanovoj poslanici 5.7 dodao zarez i iza njega "i trojica su jedno"? Kakav dokaz postoji za takvu tvrdnju? Ako postoji, daj da ga vidimo, ovako se može shvatiti da je to samo proizvoljna tvrdnja. Isto tako bi bilo svrsishodno da pobliže kažeš o kakavom se "Biblijskom društvu" radi, koje daje preporuke za izbacivanje tekstova iz Biblije, a pogotovu bi bilo poželjno da vidimo tu preporuku.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
PZM - dobro pitanje. U stvari "monoteizam" je samo utisak novijih religijskih institucija.
Stari Zavet upotrebljava nekoliko termina koji su "bog" ili se bar tako cini.
Najpoznatiji termin tj. "bog", Jehova - nije junak Novoga Zaveta.
Dakle u vreme dogadjaja iz Novoga Zaveta "Jehova" vise ne postoji.*

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ako su dodavali i oduzimali a to je sasvim jasno i sigurno utvrdjeno, onda tvrdnja da se ne umanjuje njena tacnost i istinitost ne stoji.
Ja tvrdim i vjerujem s druge strane: Biblija sadrzi Bozje Rijeci! Ja to ne sporim.
Priznate Bozje Knjige su: Tora, Pslami i Jevandjelje. Naravno, u izvornoj Objavi.

Trojstvo nije ucenje Isusovo! Nije Mijsijevo! Nije Abrahamovo!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kao prvo, Bog se u pocetku otkrio prvim ljudima kao onaj u kome su sadrzane vise licnosti, a to je ucinio tako sto je sebe objavio imenom ELOHIM, koje oznacava mnozinu.

Ako pogledamo tekst iz 1 knjige Mjsijeve koji govori o stvaranju coveka, mozeemo videti da u tom tekstu Bog kaze: `HAJDE DA NACINIMO COVEKA PO SVOME OBLICJU KAO STO SMO MI, KOJI CE BITI GOSPODAR OD PTICA NEBESKIH, I OD RIBA MORSKIH, I OD SVEGA STO SE MICE PO ZEMLJI..
I STVORI BOG COVEKA PO SVOME OBLICJU, MUSKO I ZENSKO STVORI IH..
Slican tekst postoji i kasnije u vezi gradjenja Vavilonske kule gde Bog kaze: `I BOG SIDJE DA VIDI GRAD I KULU STO GRADISE SINOVI COVECJI, PA RECE `VIDI JEDAN JEZIK I JEDAN NAROD, I NECE IM NISTA SMETATI DA URADE STO SU NAUMILI, NEGO HAJDE DA SIDJEMO DA IM POMETEMO JEZIK... TAKO IH BOG RASU ODANDE..

Znaci Bog se jos u pocetku otkrio coveku kao jedinstveni skup vise zasebnih nezavisnih licnosti koje cine jednoga Boga.

Ceo biblijski kontekst govori o tome da su u ljudskoj istoriji plana spasenja delovale tri licnosti, Otac, Sin, i Sveti Duh.
Ta ideja se provlaci i kroz stari i kroz novi zavet.

Na ovom forumu je bilo vise diskusija o tome da li je Isus Bog, i da li je Sveti Duh licnost, a ja sam u vise navrata postavljao vise tekstova koji potvrdjuju ove biblijske cinjenice.

Ako je to tako, a jeste, onda je lako zakljuciti da se Bog ljudima u bibliji otkriva kao skup tri zasebnih nezavisnih licnosti, koje su jedno u svakom pogledu, i koje zajedno rade na spasenju ljudskog roda.

Naveo bih nekoliko tekstova koji govore o ovome:

BOG OTAC SE OBRACA BOGU SINU:

`A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati.
( Jevrejima poslanica 1. 8 - 12 ).

`Presto je Tvoj, Bože, večan i nepokolebljiv; skiptar je carstva Tvog skiptar pravice.
Ljubiš pravdu i mrziš na bezakonje; toga radi pomaza te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti više nego drugove Tvoje.
Sve haljine tvoje mirišu smirnom, alojom i kasijom. Koji žive u dvorima od minijske slonove kosti, one te vesele.
( Psalam 45. 6 - 8 ).

TROJE JE STO SVEDOCE NA NEBU:

`Jer je troje sto svedoce na nebu, Otac, Rec ( Isus Hristos ), i Sveti Duh, i ovo je troje jedno.

KRSTITI U IME TRI LICNOSTI:

`Idite naucite sve narode u ime Oca, i SINA, i SVETOGA DUHA.

BOG U TELU:

`Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se Andjelima, propovedi se neznaboscima, uznese se u slavi...

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Laodikeja, zao mi je. Tvoja konstatacija:
"Znaci Bog se jos u pocetku otkrio coveku kao jedinstveni skup
vise zasebnih nezavisnih licnosti koje cine jednoga Boga."
je neka klasican nacin da se sutuacija u kojoj se u tekstu nekada javlja jednina a nekada mnozina za lica pod istim nazivom prevede u utisak da je rec o samo jednom licu.*

Da li neko ovde zna kako se danas zovu takvi nazivi?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikeja, zao mi je. Tvoja konstatacija:
"Znaci Bog se jos u pocetku otkrio coveku kao jedinstveni skup
vise zasebnih nezavisnih licnosti koje cine jednoga Boga."
je neka klasican nacin da se sutuacija u kojoj se u tekstu nekada javlja jednina a nekada mnozina za lica pod istim nazivom prevede u utisak da je rec o samo jednom licu.*

Da li neko ovde zna kako se danas zovu takvi nazivi?

Onda biblija laze kada kaze da su u stvaranju ucestvovali Otac, Sin, i Duh Sveti..

Upravo sam u prethodnom komentaru citirao tekst gde se Bog otac obraca Bogu sinu i za njega kaze: `I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:

A u tekstu u 1 knjizi Mojsijevoj kaze: `I DUH BOZJI DIZASE SE NAD VODOM..

Ovde jasno stoji da su u stvaranju ucestvovala tri lica, koja su uxcestvovala u stvaranju kao jedan Bog.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
I ja, kao neutralni posmatrač, smatram da je Sveto trojstvo najveća zavrzlama u hrišćansim dogmama. Teško pojmljivo, teško objašnjivo. Ali, hajde da malo filozofiramo o tome. Da se na trenutak pretvorim u hrišćanskog apologetu, to jest, da sebe zamislim kao hrišćanina koji teoretki pokušava objasniti tu zavrzlamu.
Dakle, Bog jeste jedan, ali, zar se on ne može ispoljavati u više oblika? Ne samo u tri, nego u bezbroj. Kad ne bi bilo tako, kada se Bog ne bi mogao ispoljavati u onoliko oblika koliko želi, onda ne bi ni bio Bog! Ali, pošto govorimo o Trojstvu da se koncentrišemo samo na to. I Duh i Sin su samo oblici u kojima se Bog javlja i preko kojih djeluje. Sveti duh je neposredni zaštitinik, savjetnik, onaj koji vjernike usmjerava na pravi put, jednom riječju njihov čuvar i branitelj, dok je Sin njihov spasilac onaj koji je na sebe preuzeo ispaštanja za njihove grijehove. Prema tome, ne radi se o tri Boga, nego o tri pojavna Božija oblika.
Hehehe! Šta mislite, kako mi ovo ide?

Ide ti boli glava brate,to je ono sto sve vreme hocemo da objasnnimo "U tri oblika "on je bog i kako hoce tako se i javlja,a da vidim tog coveka koi ce da mu zabrani to!!!

Pozdrav od gere.

Natrag