Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moj Poelbuster ti previdjas vise bitnih faktora,a najvescu samo DVA!
1.cinjenicu da postoji vise grckih tekstova koji se nazalost razlkikuju.
2.sporenje prevoda zbog razlicitog tumacenja gramatike.
Ali da bi mogli uopste da diskutujemo o tome,treba da odgovoris zasto ste izbacili sa 7000 mesta u Bibliji,rec יְהוָ֙ה . Tu rec ste zamenili sa prevodom Gospod,iako se tek jevrejska rec אדֹנִ֗י prevodi sa Gospod.
ZASTO BREEEE?

aires
ja sam za onu,nit po babu ,nit po stricevima

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Pokusacu jasnije.
Da bi smo uopste mogli razgovarati o tome sta je sveto trojstvo,
potrebno je odgovoriti na dva vrlo jednostavna pitanja:

1) Ko sve i sta sve su bogovi u paganstvu?

(Napomena: jer ovi tekstovi se ne odnose na danasnje predstave o tome.)

2) Kada strana u komunikaciji (b) nekoj trecoj strani (c)
opisuje stranu u komunikaciji (a) nekada u jednini a nekada u mnozini,
sta je u stvari imenski naziv koji se upotrebljava za stranu (a)?

(Napomena: postoji samo jedno resenje u bilo kome vremenu.)

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Dragi moj Poelbuster ti previdjas vise bitnih faktora,a najvescu samo DVA!
1.cinjenicu da postoji vise grckih tekstova koji se nazalost razlkikuju.
2.sporenje prevoda zbog razlicitog tumacenja gramatike.
Ali da bi mogli uopste da diskutujemo o tome,treba da odgovoris zasto ste izbacili sa 7000 mesta u Bibliji,rec יְהוָ֙ה . Tu rec ste zamenili sa prevodom Gospod,iako se tek jevrejska rec אדֹנִ֗י prevodi sa Gospod.
ZASTO BREEEE?

aires
ja sam za onu,nit po babu ,nit po stricevima

Prvi faktor o kome treba da ti malo razmisliš a to je da se prevod Novi svet ne poklapa ni sa jednim izvornim tekstom.
Molim te budi tako dobar i navedi mi jedan jedini koji se poklapa sa prevodom Kule stražare pa da proverimo koristeći izdanja Kule stražare.

Drugi faktor kako ti reče nema veze ni sa gramatikom a ni lepotom prevoda kako si ranije govorio.Izmene su isključivo teološkog karaktera i sa gramatikom nemaju veze.To ćemo kad navedeš izvorni tekst i dokazati.

Ja sam tebi na sva pitanja odgovorio u ovom postu http://serbianforum.org/religija/16...ehovinih-svedoka-novi-svet-41.html#post854927
a ti meni nisi ni na jedno dao argumentovani odgovor.Sve vreme sam postavljao skenirane izvore i ni na jedan nisi mogao da odgovoriš nego ih ignorišeš.Ajde malo konstruktivnije .
Ja sve vreme pokušavam s tobom da diskutujem ali ti izgleda u maniru Jehovinih svedoka uopše ne pročitaš niti proveriš šta ti se kaže.
I za kraj da te citiram:

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Ako smem da kazem par reci o ovoj vasoj raspravi oko validnosti tekstova.
Tada bih se zadovoljio samo konstatacijom da je cilj svake ideologije
(tu spadaju i sve one koje nazivamo religijama) da ljudima sto jasnije
i tacnije objasni nacine funkcionisanja prirode (u cega spadaju i ljudska bica),
kako bi ostatak covecanstva sto pre, brze i bolje mogao korigovati
funkcionisanje drustvenih zajednica sto adekvatnije logici stvari,
i time em izbegao neugodnosti gresaka em koristio ugodnosti znanja.
Ma koliko ono bilo neprijatno, a istina to ume da bude i te kako.
Elem,
nesto se ne secam da se i jedan prevod iole koristio u tu svrhu vec ima tome
podosta vekova.
Uostalom, to i jeste glavna tema biblije - stav da je skoro svaka generacija
uspela da zezna stvar do balcaka.

Moze li mi konacno neko odgovoriti na pitanja?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za poelbustera
O covece sujetni sta ces vise od jevrejskog Tanakha ,ili ceo stari zavet na jevrejskom.
Jel pise na izvornom hebrejskom 7000 puta יְהוָ֙ה Jehova.???
Otvori Stari zavet ,prevod Danicic.Kolko puta je ta rec prevedena sa Jehova???NIJEDNOM!!!Umesto nje ste ubacili Gospod!!!
Zasto Breee???
Zasto cu cak i Hrvati ubacili Jahve jos pre 100 godina,a mi Srbi nismo???Zasto postoje i drugi biblijski prevodi,a nisu JS, gde je ispravno ubaceno Bozje ime,a ne titula Gospod???
Toliko o prevodjenju originala i original prevoda.
Kad rascistimo ovo osnovno sa starim zavetom,krenucemo na novi zavet!!!
Ceka tvoj odgovor
Zasto ste izbacili Bozje ime iz Starog saveza,a potom i novog,cak 7000 puta!!!

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
RIS,
ne moras brinuti toliko o tome.
Termin "gospod" je siri termin od "Jehova" i ima drugacije znacenje.
Ali Jehova jeste bio i gospod.
A njegovo ime se kod Danicica pominje tamo gde je i najbitnije,
u komunikaciji sa Mojsijem, gde je i rekao ono sto je bitno
za naziv "Jehova" na kome je insistirao.

A jel' moz' sad' kakav odgovor na pitanja?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Aeres izvini na cekanju za odgovor.
Trojstvo je postaojalo u svim paganskim religijama(mnogobozackim),i zahvaljujuci malom podlom Atanasiju i njegove bliskosti sa Konstantinom,u 4 veku nase ere ugledalo je svetlost dana u hriscanskom otpadu,koji je tada ozakonjen kao drzavna religija Rimskog carstva.
Postoji mnogo fotografija "trojstava"u budizmu,hinduizmu,egipatskoj,i rimskoj religiji da bi se reklo da je slucajnost i sa hriscanstvom...

Mene zanima samo sta kazu troicari kome se vise treba moliti Mariji ili svetom duhu?Nije li Marija visa od svetog duha?Da li je ona kao Boginja takodje pojavljivanje Boga oca,i svetog duha i sina????cetvrta univerzalna spojka svemira????Obozavanje kvarteta???

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
RIS,
Zahvaljujem se na komunikaciji u vezi trojstva,
medjutim, ako nisi primetio,
ostao si kratak za
o d g o v o r e * *n a * *p i t a n j a .

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
RIS,
Zahvaljujem se na komunikaciji u vezi trojstva,
medjutim, ako nisi primetio,
ostao si kratak za
o d g o v o r e * *n a * *p i t a n j a .

Nemoj nista da te cudi, JS izbegavaju odgovore kada nemaju potrebnu argumentaciju, i kada vide da ce to ugroziti temelje njihovog ucenja, s tim u vezi RIS jos nije odgovorio na moje pitanje da li je i ucenje o Mesiji postoji u paganskoj filozofiji, i mnoga druga, a to pitanje sam mu postavio zbog njegove tvrdnje da je ucenje o trojstvu preneseno iz mnogobostva.
Urednik je izbrisao ovo moje pitanje, i ako je ono vrlo povezano sa time ko je sta preneo iz mnogobostva, i da li je istinita tvrdnja JS da je to uradjeno sa ucenjem o trojstvu, a ne i sa drugim ucenjima koja postoje u bibliji, odnosno zasto bi ucenje o trojstvu bilo izuzetak u odnosu na ostala..

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
112
Laodikeja,
Hvala na pomoci (iskreno). Inace ova dva pitanja su postavljena svima.

Mada od tebe ne ocekujem odgovor.
Ne zbog nepoverenja nego zbog neugodnosti za poziciju klasicnoga vernika.
P.S.
Sto se pojma "mesije" tice, on i potice iz paganstva (ma sta to znacilo), pretpostavljam da mu je korensko etimolosko poreklo iz egipatskih izraza (sin/naslednik/nastavljac Jehove), ali u svakome slucaju sustina mu je prisutna u skoro svim religijama, jer ni jedna nikada nije uspela da odrzi svoje originalno ucenje, iz sasvim razumljivih razloga, tj. zbog opstedrustvenih okolnosti.*
Istina (ma kakva da je) zahteva postojanje talentovanih aktera za njeno ponovno rasvetljavanje i zastupanje. Ocekivanje takvih lica je bilo neminovno, sve dok svet u osnovi nije postao globalan i moc jedinki odnosno malih grupa definitivno potisnuta. Zato se danas o tome do duse jos uvek govori, ali se "nagonski" odavno niko ne ocekuje. Jer mi zivimo u jednom sasvim drugacijem svetu.*

Natrag