Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Prvobitno napisao Gerakules :Odgovor: Postoje mnoga pogrešna tumačenja o identitetu Svetog Duha. Neki vide Svetog Duha kao neku mističnu silu. Drugi shvataju Svetog Duha kao bezličnu silu koju je Bog učinio dostupnom sledbenicima Hrista. Šta Biblija kaže o identitetu Svetog Duha? Jednostavno rečeno – Biblija kaže da je Sveti Duh, Bog. Biblija nam isto kaže da je Sveti Duh Osoba, Biće sa umom, emocijama i voljom.
Kad ovo pročitam ne mogu da ne odgovorim. Kako možete sve da ignorišete od dokaza koje sam postavio da Sveti Duh nije Bog. Neka mi neko nađe u svetom pismu gde piše da treba da se molimo i da obožavamo Svetog Duha. A ja ću i dalje dokazivati da Sveti Duh iz biblije nije isto što i Bog koji se zove Sveti Duh. U bibliji sam našao da samo treba obožavati Boga Oca i nikoga drugog. Konkretno gde piše da je Sveti Duh Bog koji traži obožavanje za sebe. Da vidim odgovore.
Kad ovo pročitam ne mogu da ne odgovorim. Kako možete sve da ignorišete od dokaza koje sam postavio da Sveti Duh nije Bog. Neka mi neko nađe u svetom pismu gde piše da treba da se molimo i da obožavamo Svetog Duha. A ja ću i dalje dokazivati da Sveti Duh iz biblije nije isto što i Bog koji se zove Sveti Duh. U bibliji sam našao da samo treba obožavati Boga Oca i nikoga drugog. Konkretno gde piše da je Sveti Duh Bog koji traži obožavanje za sebe. Da vidim odgovore.
1) pitanje? Gde si ti procitao da treba obozavati samo oca,kad u matveju pise (OCA i SINA I SV DUHA)jer oni su jedno!!
Ko je otac? pise u (isaiji 9:6)Pise ko je otac ,bog silni,svevisnji,i ko je sin.
Dragi moj, peko 71.
Ti si u velikoj zabludi!!!
da bismo odmah presli na problem, skrenuo bih ti paznju na jednu naizgled suvisnu i banalnu stvar, ali u ovom slucaju jako
bitnu: besmisleno nije isto što i natprirodno, tako da i vera nije vera u apsurd i besmislicu, već u nesto sto nadilazi nase
iskustvo i nas razum. Kroz pojedine dokaze naici cemo na brkanje upravo ovih pojmova u literaturi Jehovinih svedoka.
Govoreci o Duhu,[1] Jehovini svedoci kazu: "Uporedivanja biblijskih stihova koja se odnose na Sveti Duh pokazuju da se za
njega kaze da moze ljude "ispuniti" i da oni njime mogu biti "krsteni" kao i "pomazani" (Lk. 1:41, Mat. 3:11; Dela 10:38).
Nijedna od ovih izjava ne bi bila prikladna ako bi Sveti Duh bio osoba". Po vama, dakle, čovek ne može biti ispunjen ili
krsten ličnoscu, pa odatle zakljucujete da Sveti Duh nije licnost[2]. Razmotrimo pasus koji sledi u istom tekstu: "Isus je Sveti
duh oznacio kao "pomocnika" (grcki: parakleto) i rekao je da ce ovaj pomocnik "da poucava", "svedoci", "govori" i "cuje"
(Jovan 14:16, 17,26; 15:26; 16:13, NNj). "U Bibliji nije neobicno da se nesto personifikuje" (isto, str. 98). Sledeci logiku
Jehovista, mi koji verujemo da je Duh Sveti licnost (Ipostas), ovde mozemo reci: ni jedna od ovih izjava (da Duh poducava,
govori i sl.) ne bi bila prikladna da je Duh samo bezlicna sila.
Ne ulazeci u teolosko razmatranje navedenog teksta, postavio bih pitanje vama i uopšte svim Jehovinim svedocima: da li vam
je palo na pamet, kada se kaze da Duh "ispunjava", njime se moze biti "krsten" ili "pomazan", da se ne govori bukvalno, vec
da se radi o personifikaciji, jer "u Bibliji nije neobicno da se nesto personifikuje"?
Na volseban nacin Jehovini svedoci primenjuju objasnjenje personifikacijom samo na onim mestima na kojima im to odgovara.
Kada Sveto Pismo govori o Duhu, pripisujuci mu osobine zivog bica, ili tacnije licnosti (duh svedoci, govori, cuje), vi
nonsalantno kazete: "Znate, to vam je samo personifikacija".
Logicki, gramaticki, lingvisticki (...) u oba slucaja je apsolutno moguce primeniti personifikaciju. Tako da je nemoguce koristiti
argument koji koriste Jehovini svedoci ("nijedna od ovih izjava ne bi bila prikladna ako bi Sveti duh bio osoba"), da bi
dokazali da Duh Sveti nije linost. Da se razumemo, ovde nije rec o teolockoj gresci, vec o besmislici u procesu zakljucivanja.
Na zalost, ovo nije jedini primer.
O svetom duhu sam navodio mnogo stihova nasem prijatelju risku.
na koje nikada nije mogao da odgovori!! A ti takodje.
Ja ti postavih simbol vere nekoliko puta ,a ti tako nisi nikada odgovorio sta ti smeta u trojstvu?
Objasni Sta ovde nije u redu?
ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин!
Sta ovde nije u redu sto nepise u bibliji?a sta je u redu sto pise po tvome u bibliji (OBJASNI)
Prvobitno napisao Gerakules :Dragi moj, peko 71.
Ti si u velikoj zabludi!!!
Prvo da znaš sa kim razgovaraš . Ja nisam klasičan Jehovin Svedok. Jedno vreme sam bio nekršten objavitelj Jehovinih Svedoka odprilike godinu dana. Kada sam se odselio iz glavnog grada prestao sam da se viđam sa njima jer više nisam ni dolazio u glavni grad a u novom gradu nisam potražio dvoranu i kontakt sa Jehovinim Svedocima tako da sam desetak godina bio načisto odsutan i od Jehovinih Svedoka i od religije i sve tako do odprilike pre dve godine kad su došle kod mene dve žene sa biblijom u ruci. I od tada ponovo proučavam bibliju. Međutim ovaj put imam drugačiji pristup toj problematici mnogo detaljnije razmatram sva ta pitanja tako da dragi mao gerakules dolazim do zaključka da su svi u zabludi a ne samo ja. Ono što još nisam definitivno zaključio ali izgleda da je tako : Crkva koja je iskvarena posle apostola Pavla sa dolaskom odpada više nije mogla da se popravi niti će moći. Hrišćanstvo je na najvećem udaru od strane satane toliko je iscepano da prava crkva ostaje jedino u nama. U svakoj od ovih organizacija ( crkava ) imaju zamke i nijedna od toga nije pošteđena. Pronalaziš greške u kojima su Jehovini Svedoci kojih zaista ima ali ne vidiš svoje greške koje se meni čine kao balvani u oku a ne trunje.
Što se tiče Svetog Duha, evo pišem velikim slovima da ne kažeš da ga potcenjujem. Niste u pravu ni vi ni Jehovini Svedoci jer Jehovini Svedoci vama kontrirajući otišli su u skroz drugu krajnost naglašavajući da Sveti Duh uopšte nije osoba. A vi sa druge strane toliko uzdižete Svetog Duha da ga izjednačavate sa Bogom Ocem koji je ljubomoran Bog. Neću da slušam nikakve autoritete koji smatraju da su bogom dani i da oni govore šta ću ja da verujem. Ni Patrijarha Irineja ni Elen Vajt ni Rasela. Bog nije sam, da kažem na nebu, to je čitava jedna organizacija a sveti duh izvršava njegovu volju ( to su anđeli glasnici ). A evo zašto se zovu SVETI duh. Pa zato što ima i onih koji nisu SVETI nego nečastivi. Vas je najviše uplašila izjava da se hula na svetog duha neće oprostiti a to je otvorena mržnja i opiranje prema plodovima koje donosi sveti duh od kojih je najveća ljubav.
Nikako da shvatiš da je Bog Otac ljubomoran Bog i da slavu ne da nikome pa ni svetom duhu. To je za njega uvreda dali shvataš evo ovo ne valja:
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
Peko brate napisao si :koji od Oca ishodi? a da to i nisi shvatio! na pr: Bog je Duh!Duh je Bog!Sin je Bog!Sin je duh! U stvari, Bog se pokazao u tri oblika i nista vise.
A u stvari, to je jedan jedinstveni Bog.
(isaija 9:6)tu se najbolje vidi da onaj koji ce da se rodi na zemlji zvacega Otac vecni,Bog silni,Knjaz mira itd.
Dali si ti procitao u bibliji, da je otac protiv toga sto pise u (isaiji 9:6)
A pogotovo stih koji glasi: niko nezna sta je u Ocu do Sin,i niko nezna sta je u Sinu do Otac!!! ne znam ni ja,ni ti,ni JS-ci,ni crkve,samo njih dvoje znaju,ja licno mislim da je to Sv Duh,(DUH BOZJI) koga mi nepoznajemo (jovan 14:17)[SUP]17[/SUP] Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
takodje (1 korinc 2:13-16) [SUP]13[/SUP] Koje i govorimo ne rečima što je naučila čovečija premudrost, nego šta uči Duh Sveti; i duhovne stvari duhovno radimo.
[SUP]14[/SUP] A telesni čovek ne razume šta je od Duha Božijeg; jer mu se čini ludost i ne može da razume, jer treba duhovno da se razgleda.
[SUP]15[/SUP] Duhovni pak sve razgleda, a njega samog niko ne razgleda.
[SUP]16[/SUP] Jer ko pozna um Gospodnji da Ga pouči? A mi um Hristov imamo.
Nema potrebe, u trojstvo nisam mogao da verujem još kad nisam ni znao za Jehovine Svedoke. To nikako nisu mogli da mi ugrade u podsvest kao tebi. Učili su me kako se krsti u ime Oca Sina i Svetog Duha ali bilo mi je glupost još čak kad sam bio i dete. Nego probaj da pronađeš duhovnu goru Sion jer Jehovini Svedoci tvrde da su oni ta gora ,Adventisti isto kao i svaka druga hrišćanska crkva.