Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Pozdrav svima posle duzeg vremena
Posto je tema trojstvo,a Bog je samo JEDAN,dolazimo do apsurda.
trojstvo je MNOGOBOSTVO,a vera u JEDNOG JEDINOG pravog Boga je monoteizam.
Verovanje da je jedan jedini pravi Bog u tri osobe ,ili bilo kakva slicna filozofija jeste MNOGOBOSTVO!
Takvo verovanje je bilo potpuno strano i Isusu Hristu i njegovim apostolima i pravim hriscanima I veka.Tek sa hriscanskim OTPADOM koga je OZAKONIO cezar Konstantin u 4 veku,MNOGOBOSTVO se vratilo na velika vrata na svetsku scenu preko takozvanih hriscana,Konstantinovih sledbenika.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
I ja, kao neutralni posmatrač, smatram da je Sveto trojstvo najveća zavrzlama u hrišćansim dogmama. Teško pojmljivo, teško objašnjivo. Ali, hajde da malo filozofiramo o tome. Da se na trenutak pretvorim u hrišćanskog apologetu, to jest, da sebe zamislim kao hrišćanina koji teoretki pokušava objasniti tu zavrzlamu.
Dakle, Bog jeste jedan, ali, zar se on ne može ispoljavati u više oblika? Ne samo u tri, nego u bezbroj. Kad ne bi bilo tako, kada se Bog ne bi mogao ispoljavati u onoliko oblika koliko želi, onda ne bi ni bio Bog! Ali, pošto govorimo o Trojstvu da se koncentrišemo samo na to. I Duh i Sin su samo oblici u kojima se Bog javlja i preko kojih djeluje. Sveti duh je neposredni zaštitinik, savjetnik, onaj koji vjernike usmjerava na pravi put, jednom riječju njihov čuvar i branitelj, dok je Sin njihov spasilac onaj koji je na sebe preuzeo ispaštanja za njihove grijehove. Prema tome, ne radi se o tri Boga, nego o tri pojavna Božija oblika.
Hehehe! Šta mislite, kako mi ovo ide?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Zdravo druze Jurivaka!
Vidim da pazljivo pratis ove upise i pokusavas pronaci neke pomirljive dijagobale sto je sasvim lijepo od tebe:) .
Prica o trojedinom bogu je paganska i nema veze sa Torom, Psalmima i Jevandjeljem.
E, posto su u Bibliju ubaceni i na neki nacin izjednaceni Jevandjelje i Apostolska djela, a to jeste ucinjeno s jasnom namjerom da se od Isusa nacini bog, a od apostola isusi.
Onda naravno moze se beskrajno nagadajti posto je Bog Svemoguc da li se moze pokazati kakvim hoce? Kao Macak u cizmama?
Moze se reci: mogao bi! U svakom slucaju!
Ali nije, u tu svrhu je slao andjele koje su pojedini likovi iz Biblije smatrali Bogom.
Bog je stvorio Adama, razgovarao je s njim. Adam Ga je vidio i nije rekao nista o Duhu (Duh je nevidljiv Adamu, Duh je Bog Licno, Njegova Inteligencija, slicno nasoj dusi, "udahnuo je Adamu, robotu, zivot, dusu).
Tek na kraju Biblije i nakon nje, pojavljuje se grupa koja prica o trojstvu, koja prica o Isusu-bogu i Mariji bogorodici..... Ne svi.
Oni koji se bave istorijom religija, sigurno tacno znaju od koga potice, kako se zvao taj covo.
Isus ne prica o trojstvu! Iako postoje ubacene recenice "vjernih" apostola koji idu okolo i kupe novac za hramove, pa slicno danasnjim izmisljaju bajkovite price o tome kako je neciju kucu grom pogodio jer je nije "osvestana". Ima ih koji vjeruju u to.
Za njih kazemo da su sujevjerni, ili cak i primitivni. (nisu moje rijeci nego iz enciklopedije).

Član
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
1
Kad se ljude priupita zašto idu u Crkvu, te koja je prava uloga Svetog Trojstva, vrlo često nemaju pravi odgovor. To govori da je
stupanj manipulacije Crkve iznimno velik, tajne Trojstva, kao i same tajne Crkve, sežu duboko u povijest, te na kraju - kakva je to
ljubav u jednoga Boga, ako je za njegovo ime i ljubav proliveno toliko krvi koje je izravno počinila Crkva ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Gledaj, harry, zar i u samoj Bibliji nema mnogo toga paganskog? Ali apstrahujmo to sada, apstrahujmo i Vaseljenske sabore i cara Konstatina. Govorimo o Bogu kao univerzalnoj datosti, sa svim osobinama koja mu pripadaju i na način kao to može percipirati razum jednog vjernika. Može na razne načine, pa i po onoj Spinozinoj - Bog je sve što vidimo, dakle sva priroda. Prema tome, ako se Bog može pojaviti i kao, recimo, jedan hrast ili maslačak, zašto se ne bi mogao pojaviti i kao duh, odnosno kao čovjek?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pozdrav svima posle duzeg vremena
Posto je tema trojstvo,a Bog je samo JEDAN,dolazimo do apsurda.
trojstvo je MNOGOBOSTVO,a vera u JEDNOG JEDINOG pravog Boga je monoteizam.
Verovanje da je jedan jedini pravi Bog u tri osobe ,ili bilo kakva slicna filozofija jeste MNOGOBOSTVO!
Takvo verovanje je bilo potpuno strano i Isusu Hristu i njegovim apostolima i pravim hriscanima I veka.Tek sa hriscanskim OTPADOM koga je OZAKONIO cezar Konstantin u 4 veku,MNOGOBOSTVO se vratilo na velika vrata na svetsku scenu preko takozvanih hriscana,Konstantinovih sledbenika.

Zahvaljujem Jurivaki na brisanju mog pitanja.
Ono je upravo bilo upuceno na ovaj citirani RIS-ov komentar, koji kaze da je bilo kakva slicna filozofija mnogobostvo.
Zato sam i postavio pitanje `Da li je i ucenje o Mesiji spasitelju mnogobostvo, a RIS ako poznaje mnogobozacke filozofije bi trebao to da zna.

Istina je da su pojedine mnogobozacke filozofije usle u crkvu sa Carem Konstantinom, ali ne i ucenje o trojedinom Bogu, Ocu, Sinu, i Svetome Duhu, jer je ono jasna biblijska nauka koja se proteze kroz ceo biblijski tekst.

Sustina pitanja koje sam postavio je ta, da ucenje o Mesiji spasitelju kao i mnoge druge postoje skoro u svim mnogobozackim filozofijama starog sveta.
Da li prema tome mi treba da zakljucimo da Isus nije Mesija spasitelj, i da biblija nije Bozja rec, posto to i druga ucenja postoje i u mnogobostvu, naravno da ne.

Znaci mi ne mozemo ici linijom tog zakljucivanja, posto mnoga ucenja koja postoje u bibliji, postoje i u mnogobostvu, a zasto je to tako, o tome sam vec pisao na ovom forumu, da je Sotona planski stvorio paralelnu religiju naspram Bozje, radi duhovne indoktrinacije covecanstva..

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Pa hajde malko da filozofiramo.
Hmmmmm
Zar nije Marija majka isusova veca od Svetog Duha?
Zasto se Bog nije pokazao i kroz samu Mariju???
Zar nije Marija boginja majka,koja je rodila Boga????
Zar onda ona nije veca cak i od samoga isusa???
A ako je Isus sin,a u stvari i otac ,onda je opet Marija najvislja od svih.
Marija ima vece prvenstvo od svetog duha???
Ko je bitniji Marija ili sveti duh???Jesu li jednaki???Ako je jedan Bog mogao da se pokaze kroz oca sina i svetog duha,a zasto ne bi mogao da se dokaze i kroz jednu super zenu,Mariju?
Ko se treba prema pravoslavlju vise postovati Marija ili sveti duh???,ili se moraju podjednako postovati???(kvartet)???

Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
27
Pozdrav svima na forumu ja sam novi a ovo je bas dobra tema da se utvrdi kom Bogu treba sluziti?Ja mislim a verujem da i vecina ce se sloziti samnom da je jedino Biblija autoritet koji treba da nam sluzi u rasvetljavanju o mnogim ucenjima i dali podupire Biblija recimo SVETO TROJSTVO?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Jurivaka:
Prema tome, ako se Bog može pojaviti i kao, recimo, jedan hrast ili maslačak, zašto se ne bi mogao pojaviti i kao duh, odnosno kao čovjek?
Da ti prvo kazem da se radujem so si uljucen u ove dijaloge.
Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti (ja mislim da ne postoji drugi): Bog je Sve (od Njega je nastalo Sve), i On moze biti sta hoce. Ali niko ne moze biti Bog osim Njega! Ni jedan covjek, ni jedna biljka, nebo, Vasiona, nista..... pa ni Isus, naravno. Mislim da se Isus jezi od toga da ga zovu kraljem ili bogom.

Laokideja:
ali ne i ucenje o trojedinom Bogu, Ocu, Sinu, i Svetome Duhu, jer je ono jasna biblijska nauka koja se proteze kroz ceo biblijski tekst.
Mislim da bi trebao to pokazati. Abrahamu se nije javio kao trojedini, nije ni Mojsiju ni potnjim, nije ni Isusu, ni njemu cak iako se njemu pripisuje... Kome onda? Gdje? U necijoj masti - da. (sjeti se troglavih kipova u nekim crkvama koje su lagano povucene u muzeje).
Sustina pitanja koje sam postavio je ta, da ucenje o Mesiji spasitelju kao i mnoge druge postoje skoro u svim mnogobozackim filozofijama starog sveta.
Sustina odgovora lezi u cinjenici da je samo Bog Spasitelj. I Stijena. Da je slao ljude koje nazivamo poslöanicima i od kojih s svaki moze nazvati sapsiteljem u odgovorajucem znacneju, i Mesijom. Jer Mesija je Pomazanik onaj koji vrsi neciju Volju. Svaki od Bozjih poslanika je Mesija u svom vremenu. Sustina je da se odbacuje vjerovanje Bogu, pa i Isusu, nego se vjeruje piscima i pjesnicima koji su izmisliti trosjtvo, bogorodstvo, bogorodacku familiju (zamisli: bogorodica! To je necuveno!)

Znaci mi ne mozemo ici linijom tog zakljucivanja, posto mnoga ucenja koja postoje u bibliji, postoje i u mnogobostvu, a zasto je to tako, o tome sam vec pisao na ovom forumu, da je Sotona planski stvorio paralelnu religiju naspram Bozje, radi duhovne indoktrinacije covecanstva..
Podsjecam te na Kur'an: Sotona ce zavoditi ljude s desna s lijeva, s traga s prijeda... ali onima koji budu cvrsto vjerovali, nece moci nauditi. Ja vjerujem da je tako.
Oni sto su se pomijsali sa paganstvom ocito lutaju.

Podji za mnom:
Ja mislim a verujem da i vecina ce se sloziti samnom da je jedino Biblija autoritet
To je samo misljenje. Nisam siguran da ce se vecina sloziti. Biblija je vec analizirana i dokazano je da sadrzi rijeci koje nisu Bozje, da ima porpilicito gresaka.
Ali: Tora, Psalmi i Jvandjelje u izvornom obliku jesu Boozje Knjige, i u njih ja vjerujem.
Zamaglivanje pripada nekim drugim stvorenjima, cim nisi nacisto znaj da te neko manipulise.

Natrag