Tko je onda bio inicijator protestantske 'reformacije', ako su plodovi te 'reformacije' takvi da su se nakon toga 'namnožili' na 55 tisuća sekti?
Ko je inicijator raskola 1054. godine? Covek naravno! Ali crkva je duhovna Slape. Ako bismo crkvu gledali kao fizicku, onda je crkva vec davno pala, ili je jedna od ove dve sekta.
Mozes li ti reci da je pravoslavna crkva sekta?
Ja ne mogu stvari da posmatram na taj nacin, jer Bog ocigledno ne gleda crkvu kao fizicki entitet, vec kao duhovni.
Crkvene starješine su autoriteti isključivo u teološkim pitanjima. I to samo onim teološkim pitanjima koje Crkva smatra važnim za pravovjernost.
Pismo kaze da nisu autoritet ni u cemu, ako je to protivno ucenju apostola, odnosno onome sto je prva crkva verovala. To je pisao Pavle. Ko god uci suprotno evandjelje od onog koje su navestili apostoli, nije Bozji sluga.
Ako ti nalazis da je ucenje crkve u skladu sa onim sto su ucili apostoli, ja nemam nista protiv. Ja nisam ni rekao da ti napustas crkvu, Boze sacuvaj!
Sviđala se tebi 'centralizirana Crkva" ili ne, Kristova Crkva mora biti centralizirana jer ju je Krist takvom utemeljio. Nije Krist svakom pojedinom kršćaninu ostavio da "napasa Njegovo stado", da ga poučava i da ga vodi. Zapovjedio je Petru i ostalim apostolima da to čine
Ne smatram je centralizovanom zato sto je Hristos ne gleda kao takvu. Koliko sam puta ukazao na duhovni elemenat, sa kojim se ti cak i slazes, ali insistiras da je fizicki elemenat, tj. crkva sa vodjama vaznija od duhovne?
Ja ne mislim da je vaznija, niti je podjednako vazna. Duhovna crkva je ona koja je iznad fizicke.
Kad bi ti bio u pravu, mi nikada ne bismo mogli da opravdamo raskol 1054. i da tvrdimo kako su obe crkve podjednako Bozje. Jedna bi morala biti sekta!
Može biti. Jedino sam siguran da njihovih 55 tisuća sekti nije Boga na slavu niti po Božjem planu.
A raskol 1054. je na Bozju slavu?
Kako ja mogu reci da su obe crkve koje su se podelile Bozje, a protestanti koji su se odvojili nisu?
Ili je samo katolicka crkva, a sve ostale su sekte, ili je pravoslavna a sve ostale sekte..
Ovako bismo morali postaviti stvari ako crkvu smatramo samo fizickom.. Ali ona to nije!
Ti ne shvatas da ja ovim ne negiram katolicku crkvu, vec tvrdim da nije samo katolicka ili adventisticka a sve druge su lazne..
Vi ste se vezali za crkve, umesto za Hrista, nije vam Hristos ova ili ona crkva, vec je on svugde gde su dva ili tri sabrana u njegovo ime! Na grckom rec
EKLEZIJA se pogresno prevodi kao
CRKVA, a znaci
SKUP VERNIH!
Pa gde je taj skup? U katolickoj crkvi, u jednoj zgradi (zgradama) ili svuda po svetu?
Zanemarivanje ovog duhovnog obrasca po kojem crkva funkcionise, zapravo i dovodi do podela!
Tako su apostoli, ukoravali coveka koji je u Hristovo ime izgonio demone, jer
NIJE PRIPADAO FIZICKOJ CRKVI, a Hristos ih je ukorio da to ne rade! I taj covek mu je pripadao, i bio je deo njegovog tela, a apostoli ga osudise!
Tako i vi radite!
Insistirate na fizickom, a ne razumete i necete da razumete duhovni aspekt!
Papa ovo, Papa ono, Elen White, Patrijarh, Sabor.. To su sve ljudska gledista, a Bog drugacije vidi crkvu! Njemu su svi oni crkva!
I ako ovako postavimo stvari, shvatamo da je ucenje identicno svima! To ucenje se tice sustine, odnosi se na
pokajanje, obracenje, moralan zivot, usvajanje Hristovog karaktera.. To nisu jela i pica, praznici, subote, besmrtnosti duse i ostale gluposti! To nije evandjelje koje je Hristos propovedao, on je
ucio spasenju, i kako da covek pobedi greh! Citaj pa ces videti da se 99% njegovih govora odnosi upravo na to, a ne na trivijalne i nebitne stvari kojima se mi ovde bavimo!
Dakle Slape, sta uci Hristovo evandjelje? Ajde pogledaj tamo, sve ti pise..