Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A kako to da tvoji ASD pioniri nisu uvidjeli kako ti objašnjavaš i vidiš njene spise (npr. pokazala sam ti negdje dijelove iz knjige E.J. Waggonera i kako on vidi Isusa)? Jednom te ovdje i Kainos, koji je adventista, pitao o tvom novom razmišljanju, znači ni on ne vidi to na taj način kao što ti vidiš njene spise. Molim te, možeš li mi to objasniti?
Prosto. Znanje po ovom pitanju se postepeno otkriva. I u principu i zato jer ovo pitanje nema nikakvog uticaja na čovekov spasonosni odnos sa Bogom.

Dakle, ono što ima a to je posvećen život, življenje po duhu zakona Božijeg, odbacivanje greha. Zato na ovom pitanju Gospod nikada nije dao nedvojbeno jasnu i otkrivenu dogmu. Ono u isto vreme otkriva da ljudi kojima je baš to glavna i centrala tema mogu pasti u površnost razumevanja spasenja i posvećenog života.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Prosto. Znanje po ovom pitanju se postepeno otkriva. I u principu i zato jer ovo pitanje nema nikakvog uticaja na čovekov spasonosni odnos sa Bogom.

:rolleyes: Vjerovanje da je Isus Sin Božji nema utjecaja na spasonosni odnos s Bogom?

:) Jovane, meni se čini da tebi nedostaje strah Božji. Znaš da je to dar Duha Svetoga, kad iz ljubavi prema Bogu, budno pazimo i "strahujemo" da Boga ne uvrijedimo. Zar Bogu može biti milo ako stalno mozgamo proučavajući Bibliju da bismo došli do spoznaje kako Isus nije Božji Sin? Za mene je to drskost jer znači Boga praviti lašcem.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da je Božanske prirode a ne Sin Božiji.

A to što nazivaš 'drhtanje' pred Bogom radi onoga na čemu Bog ne insistira jeste lažna skromnost.

Strepimo pre svega na tome kako živimo, da li su nam misli, pobude i dela čista. Bez toga nećemo se promeniti na sliku Božiju.

Koliko pak njih ovo zanemaruje a tako ponosno uzdižu neko formalno poznavanje neke dogme. To je tužno.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jovane oprosti, ali to je pomalo iskrivljavanje povijesti adventizma. Činjenica je da su Ellen potjerali u Australiju ljudi koji nisu vjerovali u Trojstvo (eto koliko znači da i s tim vjerovanjem posjeduje Kristov duh kao što neki misle da je tako), zato što je ona podržala Waggonera, koji bez obzira na Trojstvo, jest uzdigao Krista i ako pažljivo pročitamo njegovu knjižicu možemo to uočiti.

Ovako je tada napisala Ellen:

Sastat ćete se s onima koji će reći: "Previše ste uzbuđeni zbog ovog pitanja. Previše si ozbiljan. Ne biste trebali posezati za Kristovom pravednošću i činiti toliko toga. Trebao bi propovijedati zakon." Kao narod, propovijedali smo zakon dok se ne osušimo kao brda Gilboe koja nisu imala ni rosu ni kišu. Moramo propovijedati Krista u zakonu, i bit će soka i hrane u propovijedanju koje će biti kao hrana za obiteljsko stado Božje. Ne smijemo se uopće pouzdati u vlastite zasluge, već u zasluge Isusa iz Nazareta. {1888 Poruka 560.5}

Pravna (legalistička) religija neće odgovarati za ovo doba. Možemo obavljati sva vanjska djela služenja, a opet biti lišeni oživljavajućeg utjecaja Duha Svetoga kao što su brda Gilboe bila lišena rose i kiše. Svima nam je potrebna duhovna vlaga, a trebaju nam i sjajne zrake Sunca Pravde da omekšaju i pokore naša srca. {6T 417.3}

Ellet Waggoner iz knjižice Krist i njegova pravednost

Ne možemo razumjeti kako je Krist mogao biti Bog u početku, dijeleći jednaku slavu s Ocem, prije nego što je svijet bio, i još uvijek se rodio kao beba u Betlehemu. Misterij raspeća i uskrsnuća je samo misterij utjelovljenja. Ne možemo razumjeti kako Krist može biti Bog, a ipak postati čovjekom zbog nas. Ne možemo razumjeti kako je mogao stvoriti svijet ni iz čega, niti kako može uskrsnuti mrtve, niti kako to da on djeluje po svom Duhu u našim srcima; Ipak, mi vjerujemo i znamo te stvari. Trebalo bi nam biti dovoljno da prihvatimo kao istinite ono što je Bog objavio, bez spoticanja o stvarima koje um anđela ne može dokučiti. Stoga uživamo u beskrajnoj moći i slavi za koju Sveto pismo izjavljuje da pripadaju Kristu, ne brinući se za naše ograničene umove u uzaludnom pokušaju da objasnimo beskonačno. — (stranica 22, stavak 2.)
Konačno, poznajemo Božansko jedinstvo Oca i Sina iz činjenice da obojica imaju istog Duha. Pavao, nakon što je rekao da oni koji su u tijelu ne mogu udovoljiti Bogu, nastavlja: "Ali vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako je tako, neka duh Božji prebiva u vama. Ako ijedan čovjek nema Duha Kristova, on nije njegov.« Rim 8:9. Ovdje nalazimo da je Duh Sveti i Duh Božji i Duh Kristov. Krist je "u krilu Oca;" budući da je po prirodi sama Božja suština i ima život u sebi, ispravno se naziva Jahve, samopostojećim, i tako je oblikovan u Jer. 23:5-6, gdje se kaže da će pravedna grana, koja će izvršiti sud i pravdu na zemlji, biti poznata pod imenom Jehova-tsidekenu - GOSPODIN, NAŠ — (stranica 23, stavak 1)
Neka mu nitko, dakle, tko uopće časti Krista, ne daje manje časti nego što daje Ocu, jer bi to bilo obeščastiti Oca za toliko; ali neka svi, s anđelima na nebu, štuju Sina, ne bojeći se da štuju i služe stvorenju umjesto Stvoritelju. — (stranica 24., stavak 1.)
I sada, dok je pitanje Kristova Božanstva svježe u našim umovima, zastanimo kako bismo razmotrili prekrasnu priču o Njegovom poniženju. — (stranica 24., stavak 2.)
"I Riječ se utjelovila i prebivala među nama." Ivan 1:14. — (stranica 24., stavak 3.)
Nijedna riječ nije mogla jasnije pokazati da je Krist bio i Bog i čovjek.
Sam Krist je na naglašeniji način naučavao da je On Bog
. Kada je mladić došao i pitao: "Dobri učitelju, što da učinim da naslijedim vječni život?" Isus je, prije nego što je odgovorio na izravno pitanje, rekao: "Zašto si mi dobar? ne postoji ništa dobro osim Jednog, to je Bog." Mark 10:17,18. Što je mislio reći da nije apsolutno dobar? Je li to bila skromna amortizacija samog sebe? - Nipošto; jer Krist je bio apsolutno dobar. Židovima, koji su neprestano gledali kako u Njemu otkriju neke neuspjehe za koje bi ga mogli optužiti, hrabro je rekao: "Tko me od vas uvjerava u grijeh?" Ivan 8:46. U cijelom židovskom narodu nije se mogao naći čovjek koji ga je ikada vidio kako nešto čini ili čuo kako izgovara riječ koja je imala čak i privid zla; a oni koji su bili odlučni osuditi Njega mogli su to učiniti samo angažiranjem lažnih svjedoka protiv Njega. Petar kaže da "nije učinio grijeh, niti je prijevara pronađena u njegovim ustima." 1. Petrova 2:22. Pavao kaže da "nije poznavao grijeh". 2 Kor 5:21. Psalmist kaže: "On je moja Stijena i u Njemu nema nepravednosti." Ps 92:15. A Ivan kaže: "Znate da se očitovao da nam oduzme grijehe; i u Njemu nije grijeh.« 1. Ivanova 3,5. — (Stranica 13, stavak 1.)

Krist se ne može zanijekati, stoga nije mogao reći da nije bio dobar. On je i bio je apsolutno dobar, savršenstvo dobrote. A budući da nema ništa dobro osim Boga, a Krist je dobar, slijedi da je Krist Bog i da je to ono što je htio naučiti mladića. — (Stranica 14, stavak 1)

Upravo je to podučio učenike. Kad je Filip rekao Isusu: "Pokaži nam Oca i to nam je dovoljno", Isus mu je rekao: "Jesam li toliko dugo s tobom, a ipak me ne poznaješ, Filipe? onaj koji me vidio vidio je Oca; i kako onda kažeš da nam pokažeš Oca?" Ivan 14:8,9. To je naglašeno kao kad je rekao: "Ja i Moj Otac smo jedno." Ivan 10:30. Tako je doista bio Krist Bog, čak i kada je ovdje među ljudima, da kada je zamoljen da izloži Oca mogao je reći, Gle me. I to podsjeća na izjavu da kada je Otac donio Prvorođeno dijete na svijet, rekao je: »I neka ga svi anđeli Božji štuju.« Heb 1:6. Nije samo kada je Krist dijelio Očevu slavu pred svijetom, imao je pravo odati počast, već kad je došao Babe u Betlehemu, i tada je svim anđelima Božjim bilo zapovjeđeno da mu se klanjaju. — (stranica 14., stavak 2.)

Židovi nisu pogrešno razumjeli Kristovo učenje o sebi. Kada je izjavio da je jedno s Ocem, Židovi su uzeli kamenje kako bi ga kamenovali; i kada ih je zamolio za ono od njegovih dobrih djela koja su nastojali kamenovati, odgovorili su: »Za dobro djelo ne kamenujemo te; ali za bogohuljenje; i zato što ti, kao čovjek, činiš sebe Bogom." Ivan 10:33. Da je bio ono što su ga smatrali, običnim čovjekom, njegove bi riječi doista bile bogohuljenje; ali on je bio Bog. —

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zar je povest adventizma ovde presudna? Ja mislim da ne. Zato i rekoh, Gospod je dopustio različita shvatanja među adventistima(kao i uopšte među svim hrišćanima), pošto ova tema nije od presudnog značaja za spasenje.

Rani adventsisti su dolazili iz raznih crkava, uglavnom onih trojičarskih. Bilo ih je i iz netrojičarskih, ali kako god, svako je imao po ovom pitanju različita razumevanja. Međutim, Gospod nije želeo da se adventni narod bavi ovim pitanjem na takav način jer bi preča pitanja poput posvećenja, razumevanja duha zakona i druge mnogo važnije stvari za život vernika bile skrajnute. Zato Bog ovo pitanje ostavlja svakom pojedincu da razume onako kako smatra ispravnim. Ovo je drugorazredno pitanje za veru i duhovni rast. Ono ima svoje mesto svakako, ali nije provrazredno pitanje.

Zato ko se time previše bavi, ko na tome neprestano insistira, sebi može uskratiti da razume mnogo bitnije stvari.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Zar je povest adventizma ovde presudna? Ja mislim da ne.
E to sam htjela čuti :). Hvala ti!
Samo da još jednom pokažem što se desilo 1888

Ovako je napisala Ellen i nakon toga bila protjerana u Australiju od ljudi koji nisu vjerovali u Trojstvo, eto koliko neki od njih imaju Kristov duh:

Sastat ćete se s onima koji će reći: "Previše ste uzbuđeni zbog ovog pitanja. Previše si ozbiljan. Ne biste trebali posezati za Kristovom pravednošću i činiti toliko toga. Trebao bi propovijedati zakon." Kao narod, propovijedali smo zakon dok se ne osušimo kao brda Gilboe koja nisu imala ni rosu ni kišu. Moramo propovijedati Krista u zakonu, i bit će soka i hrane u propovijedanju koje će biti kao hrana za obiteljsko stado Božje. Ne smijemo se uopće pouzdati u vlastite zasluge, već u zasluge Isusa iz Nazareta. {1888 Poruka 560.5}

Pravna (legalistička) religija neće odgovarati za ovo doba. Možemo obavljati sva vanjska djela služenja, a opet biti lišeni oživljavajućeg utjecaja Duha Svetoga kao što su brda Gilboe bila lišena rose i kiše. Svima nam je potrebna duhovna vlaga, a trebaju nam i sjajne zrake Sunca Pravde da omekšaju i pokore naša srca. {6T 417.3}

Ellet Waggoner iz knjižice Krist i njegova pravednost:

Ne možemo razumjeti kako je Krist mogao biti Bog u početku, dijeleći jednaku slavu s Ocem, prije nego što je svijet bio, i još uvijek se rodio kao beba u Betlehemu. Misterij raspeća i uskrsnuća je samo misterij utjelovljenja. Ne možemo razumjeti kako Krist može biti Bog, a ipak postati čovjekom zbog nas. Ne možemo razumjeti kako je mogao stvoriti svijet ni iz čega, niti kako može uskrsnuti mrtve, niti kako to da on djeluje po svom Duhu u našim srcima; Ipak, mi vjerujemo i znamo te stvari. Trebalo bi nam biti dovoljno da prihvatimo kao istinite ono što je Bog objavio, bez spoticanja o stvarima koje um anđela ne može dokučiti. Stoga uživamo u beskrajnoj moći i slavi za koju Sveto pismo izjavljuje da pripadaju Kristu, ne brinući se za naše ograničene umove u uzaludnom pokušaju da objasnimo beskonačno. — (stranica 22, stavak 2.)
Konačno, poznajemo Božansko jedinstvo Oca i Sina iz činjenice da obojica imaju istog Duha. Pavao, nakon što je rekao da oni koji su u tijelu ne mogu udovoljiti Bogu, nastavlja: "Ali vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako je tako, neka duh Božji prebiva u vama. Ako ijedan čovjek nema Duha Kristova, on nije njegov.« Rim 8:9. Ovdje nalazimo da je Duh Sveti i Duh Božji i Duh Kristov. Krist je "u krilu Oca;" budući da je po prirodi sama Božja suština i ima život u sebi, ispravno se naziva Jahve, samopostojećim, i tako je oblikovan u Jer. 23:5-6, gdje se kaže da će pravedna grana, koja će izvršiti sud i pravdu na zemlji, biti poznata pod imenom Jehova-tsidekenu - GOSPODIN, NAŠ — (stranica 23, stavak 1)
Neka mu nitko, dakle, tko uopće časti Krista, ne daje manje časti nego što daje Ocu, jer bi to bilo obeščastiti Oca za toliko; ali neka svi, s anđelima na nebu, štuju Sina, ne bojeći se da štuju i služe stvorenju umjesto Stvoritelju. — (stranica 24., stavak 1.)
I sada, dok je pitanje Kristova Božanstva svježe u našim umovima, zastanimo kako bismo razmotrili prekrasnu priču o Njegovom poniženju. — (stranica 24., stavak 2.)
"I Riječ se utjelovila i prebivala među nama." Ivan 1:14. — (stranica 24., stavak 3.)
Nijedna riječ nije mogla jasnije pokazati da je Krist bio i Bog i čovjek.
Sam Krist je na naglašeniji način naučavao da je On Bog
. Kada je mladić došao i pitao: "Dobri učitelju, što da učinim da naslijedim vječni život?" Isus je, prije nego što je odgovorio na izravno pitanje, rekao: "Zašto si mi dobar? ne postoji ništa dobro osim Jednog, to je Bog." Mark 10:17,18. Što je mislio reći da nije apsolutno dobar? Je li to bila skromna amortizacija samog sebe? - Nipošto; jer Krist je bio apsolutno dobar. Židovima, koji su neprestano gledali kako u Njemu otkriju neke neuspjehe za koje bi ga mogli optužiti, hrabro je rekao: "Tko me od vas uvjerava u grijeh?" Ivan 8:46. U cijelom židovskom narodu nije se mogao naći čovjek koji ga je ikada vidio kako nešto čini ili čuo kako izgovara riječ koja je imala čak i privid zla; a oni koji su bili odlučni osuditi Njega mogli su to učiniti samo angažiranjem lažnih svjedoka protiv Njega. Petar kaže da "nije učinio grijeh, niti je prijevara pronađena u njegovim ustima." 1. Petrova 2:22. Pavao kaže da "nije poznavao grijeh". 2 Kor 5:21. Psalmist kaže: "On je moja Stijena i u Njemu nema nepravednosti." Ps 92:15. A Ivan kaže: "Znate da se očitovao da nam oduzme grijehe; i u Njemu nije grijeh.« 1. Ivanova 3,5. — (Stranica 13, stavak 1.)

Krist se ne može zanijekati, stoga nije mogao reći da nije bio dobar. On je i bio je apsolutno dobar, savršenstvo dobrote. A budući da nema ništa dobro osim Boga, a Krist je dobar, slijedi da je Krist Bog i da je to ono što je htio naučiti mladića. — (Stranica 14, stavak 1)

Upravo je to podučio učenike. Kad je Filip rekao Isusu: "Pokaži nam Oca i to nam je dovoljno", Isus mu je rekao: "Jesam li toliko dugo s tobom, a ipak me ne poznaješ, Filipe? onaj koji me vidio vidio je Oca; i kako onda kažeš da nam pokažeš Oca?" Ivan 14:8,9. To je naglašeno kao kad je rekao: "Ja i Moj Otac smo jedno." Ivan 10:30. Tako je doista bio Krist Bog, čak i kada je ovdje među ljudima, da kada je zamoljen da izloži Oca mogao je reći, Gle me. I to podsjeća na izjavu da kada je Otac donio Prvorođeno dijete na svijet, rekao je: »I neka ga svi anđeli Božji štuju.« Heb 1:6. Nije samo kada je Krist dijelio Očevu slavu pred svijetom, imao je pravo odati počast, već kad je bio beba u Betlehemu, i tada je svim anđelima Božjim bilo zapovjeđeno da mu se klanjaju. — (stranica 14., stavak 2.)

Židovi nisu pogrešno razumjeli Kristovo učenje o sebi. Kada je izjavio da je jedno s Ocem, Židovi su uzeli kamenje kako bi ga kamenovali; i kada ih je zamolio za ono od njegovih dobrih djela koja su nastojali kamenovati, odgovorili su: »Za dobro djelo ne kamenujemo te; ali za bogohuljenje; i zato što ti, kao čovjek, činiš sebe Bogom." Ivan 10:33. Da je bio ono što su ga smatrali, običnim čovjekom, njegove bi riječi doista bile bogohuljenje; ali on je bio Bog.
---

Kristovo božanstvo je naše jamstvo vječnog života. Instruktor mladeži, 11. veljače 1897. Ellen G. White
Ta doktrina koja niječe apsolutno božanstvo Isusa Krista također niječe božanstvo Oca. Znakovi vremena, 27. lipnja 1895. Ellen G. White

Tvrđenja da nije važno šta ljudi vjeruju je jedna od najuspješnijih sotoninih zabluda. On zna da istina, ako je prihvaćena s ljubavlju, posvećuje dušu onoga koji je prihvata; zato uvijek pokušava da istinu zamijeni lažnim teorijama, pričama — drugim evanđeljem. Božje sluge su se od početka borile protiv lažnih učitelja, ne samo kao sa poročnim ljudima nego i kao sa onima koji šire zablude koje upropašćuju dušu. Ilija, Jeremija i Pavao protivili su se odlučno i neustrašivo onima koji su ljude odvraćali od Božje Riječi. Ono slobodno mišljenje koje pravu biblijsku vjeru smatra nevažnom nije naišlo na odobravanje ovih svetih branilaca istine Velika Borba, Zamke sotonine

P.S. Inače, ovo je forum i ti si pokrenuo raspravu o tome, samo da te podsjetim...

Oni stariji po iskustvu od mene nastojali su me zadržati i ohladiti žar moje vjere; ali s Isusovim osmijesima koji su uljepšavali moj život, i Božjom ljubavlju u mom srcu, nastavila sam svojim putem radosna duha. {1T 30.3, 1855}
:)

Lijep pozdrav i svako dobro!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zato i rekoh, Gospod je dopustio različita shvatanja među adventistima(kao i uopšte među svim hrišćanima), pošto ova tema nije od presudnog značaja za spasenje.

Ovo je jedina, prema tome i presudna tema za spasenje. Spasit ćemo se vjerom u pravoga Boga, prema tome presudno je znati tko je pravi Bog. Ako je to Isus, a mi ga Bogom ne priznajemo nećemo se spasiti, jer smo odbili vjerovati u pravoga Boga.

Zato Bog ovo pitanje ostavlja svakom pojedincu da razume onako kako smatra ispravnim. Ovo je drugorazredno pitanje za veru i duhovni rast.

Auuuuuu, kako te đavlina zajašio, i kako đavlini služiš. Ti zapravo tvrdiš da se spasiti mogu i oni koji vjeruju da je Tito Bog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kristovo božanstvo je naše jamstvo vječnog života. Instruktor mladeži, 11. veljače 1897. Ellen G. White
Ta doktrina koja niječe apsolutno božanstvo Isusa Krista također niječe božanstvo Oca. Znakovi vremena, 27. lipnja 1895. Ellen G. White

U kontekstu onoga što znamo da se može podrazumevati pod izraz "božanstvo" to bi značilo Hristov savršeni karakter. I to je upravo u skladu sa narativom da ono implicira nama večni život. Jer zahvaljujući tom karakteru, svetom i savršenom možemo reći da je to " jamstvo vječnog života. Instruktor mladeži," 11. veljače 1897. Ellen G. White

Da je Isus ikada pogrešio, popustio, naše spasenje bi bilo nemoguće. I pošto se prihvatanjem Hrista od strane vernika, njemu pripisuju Hristova savršena dela, tada je ono zaista jemstvo našeg spasenja.

Hajde malo da razmišljamo o Hristovom božanskom karakteru. On jeste jamac spasenja.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da je Božanske prirode a ne Sin Božiji.

Kako hoćeš, Jovane. Neću te uvjeravati, niti to želim. Kad jednom staneš pred Lice Božje, vidjet ćeš...:)
Ne zaboravi da je Bog i pravedan. Mnogi nisu imali priliku čitati ni proučavati Bibliju kao ti, a povjerovali su Isusu. Slijepac od rođenja, žena Kananejka, Samarijanka...toliko je primjera u Evanđelju. Kad se čovjek susretne s Bogom živim, taj se susret ne zaboravlja nikada. I od toga se živi, ali u vjeri, ne u gledanju.

A to što nazivaš 'drhtanje' pred Bogom radi onoga na čemu Bog ne insistira jeste lažna skromnost.

Ma, je li? :D Drhtali su i "veliki" ljudi i proroci i sveci, a ti se ponašaš kao da imaš Boga u džepu.
Naravno da Bog ne želi da Ga se bojimo, već da Ga ljubimo. Zato je i postao čovjekom, ali strahopoštovanje je dar Duha i prirodan je stav svakog razboritog stvorenja pred svojim Stvoriteljem.

Strepimo pre svega na tome kako živimo, da li su nam misli, pobude i dela čista. Bez toga nećemo se promeniti na sliku Božiju.

Naravno, ali kako ćemo to učiniti bez Isusa bez kojeg ne možemo ništa učiniti. Svojim nastojanjem se nećemo promijeniti na sliku Božju, to je sasvim sigurno.

Koliko pak njih ovo zanemaruje a tako ponosno uzdižu neko formalno poznavanje neke dogme. To je tužno.

Kažu da modernim ljudima jako smeta riječ disciplina, u modernoj psihologiji i pedagogiji ta riječ se više ne koristi.
Čini mi se da i tebi, a i protestantima općenito, smeta riječ dogma. Valjda vas previše podsjeća na Katoličku Crkvu, a dogma nije ništa drugo doli temeljna istina. I tako vi odbaciste Istinu i grčevito tražite druge istine. E, to je tužno.

Natrag