Jovane oprosti, ali to je pomalo iskrivljavanje povijesti adventizma. Činjenica je da su Ellen potjerali u Australiju ljudi koji nisu vjerovali u Trojstvo (eto koliko znači da i s tim vjerovanjem posjeduje Kristov duh kao što neki misle da je tako), zato što je ona podržala Waggonera, koji bez obzira na Trojstvo, jest uzdigao Krista i ako pažljivo pročitamo njegovu knjižicu možemo to uočiti.
Ovako je tada napisala Ellen:
Sastat ćete se s onima koji će reći: "Previše ste uzbuđeni zbog ovog pitanja. Previše si ozbiljan. Ne biste trebali posezati za Kristovom pravednošću i činiti toliko toga. Trebao bi propovijedati zakon." Kao narod, propovijedali smo zakon dok se ne osušimo kao brda Gilboe koja nisu imala ni rosu ni kišu. Moramo propovijedati Krista u zakonu, i bit će soka i hrane u propovijedanju koje će biti kao hrana za obiteljsko stado Božje. Ne smijemo se uopće pouzdati u vlastite zasluge, već u zasluge Isusa iz Nazareta. {1888 Poruka 560.5}
Pravna (legalistička) religija neće odgovarati za ovo doba. Možemo obavljati sva vanjska djela služenja, a opet biti lišeni oživljavajućeg utjecaja Duha Svetoga kao što su brda Gilboe bila lišena rose i kiše. Svima nam je potrebna duhovna vlaga, a trebaju nam i sjajne zrake Sunca Pravde da omekšaju i pokore naša srca. {6T 417.3}
Ellet Waggoner iz knjižice Krist i njegova pravednost
Ne možemo razumjeti kako je Krist mogao biti Bog u početku, dijeleći jednaku slavu s Ocem, prije nego što je svijet bio, i još uvijek se rodio kao beba u Betlehemu. Misterij raspeća i uskrsnuća je samo misterij utjelovljenja. Ne možemo razumjeti kako Krist može biti Bog, a ipak postati čovjekom zbog nas. Ne možemo razumjeti kako je mogao stvoriti svijet ni iz čega, niti kako može uskrsnuti mrtve, niti kako to da on djeluje po svom Duhu u našim srcima; Ipak, mi vjerujemo i znamo te stvari. Trebalo bi nam biti dovoljno da prihvatimo kao istinite ono što je Bog objavio, bez spoticanja o stvarima koje um anđela ne može dokučiti. Stoga uživamo u beskrajnoj moći i slavi za koju Sveto pismo izjavljuje da pripadaju Kristu, ne brinući se za naše ograničene umove u uzaludnom pokušaju da objasnimo beskonačno. — (stranica 22, stavak 2.)
Konačno, poznajemo Božansko jedinstvo Oca i Sina iz činjenice da obojica imaju istog Duha. Pavao, nakon što je rekao da oni koji su u tijelu ne mogu udovoljiti Bogu, nastavlja: "Ali vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako je tako, neka duh Božji prebiva u vama. Ako ijedan čovjek nema Duha Kristova, on nije njegov.« Rim 8:9. Ovdje nalazimo da je Duh Sveti i Duh Božji i Duh Kristov. Krist je "u krilu Oca;" budući da je po prirodi sama Božja suština i ima život u sebi, ispravno se naziva Jahve, samopostojećim, i tako je oblikovan u Jer. 23:5-6, gdje se kaže da će pravedna grana, koja će izvršiti sud i pravdu na zemlji, biti poznata pod imenom Jehova-tsidekenu - GOSPODIN, NAŠ — (stranica 23, stavak 1)
Neka mu nitko, dakle, tko uopće časti Krista, ne daje manje časti nego što daje Ocu, jer bi to bilo obeščastiti Oca za toliko; ali neka svi, s anđelima na nebu, štuju Sina, ne bojeći se da štuju i služe stvorenju umjesto Stvoritelju. — (stranica 24., stavak 1.)
I sada, dok je pitanje Kristova Božanstva svježe u našim umovima, zastanimo kako bismo razmotrili prekrasnu priču o Njegovom poniženju. — (stranica 24., stavak 2.)
"I Riječ se utjelovila i prebivala među nama." Ivan 1:14. — (stranica 24., stavak 3.)
Nijedna riječ nije mogla jasnije pokazati da je Krist bio i Bog i čovjek.
Sam Krist je na naglašeniji način naučavao da je On Bog. Kada je mladić došao i pitao: "Dobri učitelju, što da učinim da naslijedim vječni život?" Isus je, prije nego što je odgovorio na izravno pitanje, rekao: "Zašto si mi dobar? ne postoji ništa dobro osim Jednog, to je Bog." Mark 10:17,18. Što je mislio reći da nije apsolutno dobar? Je li to bila skromna amortizacija samog sebe? - Nipošto; jer Krist je bio apsolutno dobar. Židovima, koji su neprestano gledali kako u Njemu otkriju neke neuspjehe za koje bi ga mogli optužiti, hrabro je rekao: "Tko me od vas uvjerava u grijeh?" Ivan 8:46. U cijelom židovskom narodu nije se mogao naći čovjek koji ga je ikada vidio kako nešto čini ili čuo kako izgovara riječ koja je imala čak i privid zla; a oni koji su bili odlučni osuditi Njega mogli su to učiniti samo angažiranjem lažnih svjedoka protiv Njega. Petar kaže da "nije učinio grijeh, niti je prijevara pronađena u njegovim ustima." 1. Petrova 2:22. Pavao kaže da "nije poznavao grijeh". 2 Kor 5:21. Psalmist kaže: "On je moja Stijena i u Njemu nema nepravednosti." Ps 92:15. A Ivan kaže: "Znate da se očitovao da nam oduzme grijehe; i u Njemu nije grijeh.« 1. Ivanova 3,5. — (Stranica 13, stavak 1.)
Krist se ne može zanijekati, stoga nije mogao reći da nije bio dobar. On je i bio je apsolutno dobar, savršenstvo dobrote. A budući da nema ništa dobro osim Boga, a Krist je dobar, slijedi da je Krist Bog i da je to ono što je htio naučiti mladića. — (Stranica 14, stavak 1)
Upravo je to podučio učenike. Kad je Filip rekao Isusu: "Pokaži nam Oca i to nam je dovoljno", Isus mu je rekao: "Jesam li toliko dugo s tobom, a ipak me ne poznaješ, Filipe? onaj koji me vidio vidio je Oca; i kako onda kažeš da nam pokažeš Oca?" Ivan 14:8,9. To je naglašeno kao kad je rekao: "Ja i Moj Otac smo jedno." Ivan 10:30. Tako je doista bio Krist Bog, čak i kada je ovdje među ljudima, da kada je zamoljen da izloži Oca mogao je reći, Gle me. I to podsjeća na izjavu da kada je Otac donio Prvorođeno dijete na svijet, rekao je: »I neka ga svi anđeli Božji štuju.« Heb 1:6. Nije samo kada je Krist dijelio Očevu slavu pred svijetom, imao je pravo odati počast, već kad je došao Babe u Betlehemu, i tada je svim anđelima Božjim bilo zapovjeđeno da mu se klanjaju. — (stranica 14., stavak 2.)
Židovi nisu pogrešno razumjeli Kristovo učenje o sebi. Kada je izjavio da je jedno s Ocem, Židovi su uzeli kamenje kako bi ga kamenovali; i kada ih je zamolio za ono od njegovih dobrih djela koja su nastojali kamenovati, odgovorili su: »Za dobro djelo ne kamenujemo te; ali za bogohuljenje; i zato što ti, kao čovjek, činiš sebe Bogom." Ivan 10:33. Da je bio ono što su ga smatrali, običnim čovjekom, njegove bi riječi doista bile bogohuljenje; ali on je bio Bog. —