Ovako mire000, dat ću izvještaj jednog člana mog starog foruma pod nikom servus dei. Inače sam je priznao da je studirao katoličku teologiju i da je čak trebao poslije nastaviti studij u Vatikanu kao izvrsan student.
Steta sto taj student teologije nema pojma
Meni je zaista neverovatno da jedan student teologije ne zna nista o crkvenim ocima.. Pa normalno da je bio zaveden.
Onda je povezao sa adventistima i prihvatio skoro sve osim trojstva. Vjerovao je ko ja sada. Onda je poslije dolazio na forum kao katolik - navodno se vratio, što je i zabilježeno kao svjedočanstvo na jednom katoličkom portalu. Opet sam čuo da je opet bio adventist i da je tražio od uredništva tog portala da ukloni njegovo svjedočanstvo ali oni nisu to uradili...opet sam čuo da je postao ateist, ko zna više što je istina....nema veze - ako je bio odličan katolički student teologije evo njegovog kratkog istraživanja o prednicejskim ocima i njihovom vjerovanju po pitanju Božanstva
Ovo ''nije istrazivanje'' vec kopija brosure ''da li treba verovati u trojstvo'' od Jehovinih Svedoka. Kopirano ''od reci do reci''!
Nije ni cudo sto je trazio da se ukloni, zato sto NISTA OD NAPISANOG NIJE ISTINA!
Ovo sam osporio davno, ali evo samo za tebe...
Justin Mučenik, koji .je umro oko 165. g. n. e., nazvao je predljudskog Isusa stvorenim anđelom, rekavši da je on "različit ... od onog Boga koji je sve stvorio". Nadalje, rekao je da je Isus podređen Bogu I da "nikada nije učinio nešto sto od njega Stvorltelj nije ... tražio da učini ili kaže".
Izrazi "
stvoreni andjeo" i "
podredjen Bogu" nisu citirane iz Justinovih reci vec su ubacene od JS i umesane medju Justinove.
Justin je ucio da je pre utelovljenja Isus bio Bog, a ne stvoreni andjeo. Justin je izricito ucio nestvoreno Hristovo Bozanstvo i licnost Duha Svetoga.
Justin, medjutim, govori o Isusu kao o "andjelu Gospodnjem", nakon stvaranja u razlicitim susretima s ljudima. Mi ne bi smo imali problema sloziti se sa Justinom, da se Isus kao nestvoreni Bog, spominje kao Andjeo Bozji u pojedinim prilikama.
Justin kaze da je Isus bio taj koji je iz grma govorio s Mojsijem i predstavio se kao Jehova.
Justin je rekao:
"
Dokazat ćemo da ga obožavamo s razlogom; jer smo naučili da je on Sin samog istinitog Boga, da ima drugo mjesto i da je Duh proroštva treći. Zbog toga nas optužuju za ludost, govore da pridajemo raspetom čovjeku drugo mjesto do nepromjenjivog i vječnog Boga, Stvoritelja svih stvari, no oni ne poznaju otajstvo koje u tome počiva" (Prva apologija 13,5-6 [a.d. 151.]).
Irenej, koji je umro aka 200. g. n. e., rekao je da je predljudskl Isus egzistirao odvojeno od Boga I bio podređen.
On je pokazao da Isus nije ravan "istinitom/pravom i jedinom Bogu", koji je "iznad svega, osim kojeg nema drugog".
Irenej je bio izriciti Trinitarijanac. Bio je Polikarpov ucenik, koji je opet bio ucenik apostola Jovana.
Ovaj komentar nema ni vaznosti jer standardna trinitarna teologija uci da je Isus odvojen od Oca iako jednak u svojoj sustini Bogu Ocu, podredjen je s obzirom na ulogu. (Bas kao sto je zena jednaka u svojoj sustini s njenim muzem i ima istu ljudsku narav, ali je podredjena u svojoj ulozi).
Evo sta je rekao Irinej:
"Jer Crkva je, premda raširena po čitavom svijetu sve do kraja zemlje, od apostola i njihovih učenika primila vjeru u jednoga Boga, Oca Svemogućega… i u jednoga Isusa Krista, Sina Božjega, koji je postao tijelom radi našega spasenja, i u Duha Svetoga.’’ (Irenej, Protiv krivovjerja, 1, 10, 1 [189. god.])
"Dokazi iz apostolskih spisa, da je Isus Krist Jedan te Isti, Jedinorođeni Sin Božji, savršeni Bog i savršeni čovjek." (Protiv krivovjerja, Knjiga III, pogl. 16).
"Riječ, to jest Sin, je uvijek bio s Ocem." (Protiv krivovjerja, Knjiga IV, pogl. 20, dio 3)
„Jer s njim su uvijek bili prisutni Riječ i Mudrost, Sina i Duha"(Protiv krivovjerja 4:20:1).
Klement Aleksandrijski, koji je umro aka 215. g. n. e.
, označio je Isusa u njegovom predljudskom postojanju "stvorenjem", a Boga "nestvorenim, neprolaznim i jedinim pravim Bogom".
On je rekao da je Sin "najbliži jedinom svemogućem Ocu", ali da mu nije ravan.
Prvo i najbitnije, Klement ne naziva Isusa „
stvorenjem“. Zapravo Klement otvoreno kaze da je Isus ''vecno postojeci'' ("vecnost bez pocetka") i da je "nestvoren".
"
Bilo je tada, Riječ je ušla u vječnost bez početka, kako je i sama Riječ, tj. Sin Božji, koji je prema jednakosti biti, jedno s Ocem, vječan i nestvoren." (Klement, Fragmenti, Dio I, Odjeljak III, 190 AD)
"
Ja razumijem ništa drugo nego da se misli na Sveto Trojstvo, jer treći je Duh Sveti i Sin je drugi, po kome je sve stvoreno po volji Oca." (Klement, Stromata, Knjiga V, poglavlje. 14)
Tertulijan, koji je umro oko 230.g.n.e
.naučavao je da je Bog najviši.
On je zapazio: "Budući da je Otac veći razlikuje se od Sina; kao sto je i onaj koji rađa različit od onog koji je rođen; onaj koji Šalje različit je od onoga koji je poslan. "Također je rekao: "Bilo je vrijeme kad Sin još nije postojao ... Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam. "
Tertulijan je izriciti trinitarijanac i rekao je:
"
Nikada se nikoji anđeo nije spustio da bi bio raspet." (Tertulijan, O Tijelu Kristovu, pogl. 6):
"
Sve Pismo daje jasan dokaz o Trojstvu (Tertulijan, Protiv Praseja, pogl 11),
"
Porijeklo njegove [Kristove] supstance ga prikazuje kao čovjeka i kao Boga: od jednog rođen, a od drugog, nerođen." (Tertulijan, Tijelo Kristovo, 5:6-7)
"
I u isto vrijeme otajstvo ekonomije je dobro čuvano, jer je jedinstvo raspoređeno u Trojstvu. Poredano, troje su Otac, Sin i Duh. Oni su troje, međutim, ne u stanju, nego u stupnju; ne u biti, nego u formi; ne u moći, nego u vrsti; istobitni, jednog stanja, jedne moći, jer on je jedan Bog čiji su stupnjevi, forme i vrste ubrojane u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Tertulijan, Protiv Prakseja, 2 [216. god.])
"
Tako sveza Oca u Sinu i Sina u Branitelju čini tri povezane osobe koje se ipak razlikuju jedna od druge. One tri su jedne biti, ali ne jedna osoba, kao što je rečeno: "Ja i Otac jedno smo."(Iv 10,30), s obzirom na jedinstvo biti, a ne jednosti broja." (Tertulijan, Protiv Prakseja, 25 [216. god.])
Kada Tertulijan kaze da je Bog bio sam, on dve recenice kasnije kaze da Bog nije bio potpuno sam vec da je Isus bio s njim:
"
Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam – bio je u sebi i za sebe svemir, i prostor, i sve stvari. Osim toga, bio je sam, jer nije bilo ništa izvan njega. Ali čak ni tada On nije bio sam. Jer imao je sa sobom ono što je posjedovao u Sebi, to jest, Njegov vlastiti Razum. Jer Bog je racionalan, a razum je bio prvo u njemu; i tako su sve stvari po Njemu. Ovaj Razum je Njegova vlastita misao (ili svijesti), koju Grci nazivaju Logos, po kojoj smo mi također odredili termin Riječ ili Govor i stoga je sada uobičajeno među našim ljudima, da kažu da je Riječ na početku bila s Bogom." (Tertulijan, Protiv Prakseja)
Hipolit, koji je umro ako 235. g.n e.,pisao je da je Bog "jedan Bog, prvi i Jedini Stvoritelj i Gospodar svega i sviju", i "nista mu nije po starosti ravno ... Nego je bio jedan, sam po sebi; koji je, jer je to želio, dozvao u postojanje ono sto prije nije postojalo", kao što je to bilo sa stvorenim predljudskim Isusam.
Hipolit je bio izriciti trinitarijanac sto se vidi iz toga da je cak i Otk 1:8 primjenjivao na Hrista i nazivao ga "Svemogucim" nekoliko puta.
On je takodje rekao:
"
Što se tiče moći, dakle, Bog je jedan. Ali što se tiče ekonomije radi se o trostrukoj manifestaciji" (Hipolit, Protiv krivovjerja jednog Noetusa)
"
činjenica da je Krist, tvorac svega... bio kršten u Jordanu. "(Hipolit, diskurs o Svetoj teofaniji).
"
Pored njega nije bilo ništa, ali on [Bog], dok je postojao sam, ipak je postojao u množini." (Hipolit, Protiv Noetusa, dio 10)
"
Sama Božja Riječ je od Boga samoga, stoga je Riječ Bog, a biće Božje biće. S druge strane, svijet je stvoren iz ničega, stoga on nije Bog." (Hipolit, Pobijanje svih krivovjerja, 10, 29 [228. god.])
Origen, koji je umro oko 250. g. n. e., rekao je: "Otac i Sin su ... U pogledu svoga bitka ... dvije (s)tvari"; "u usporedbi s Ocem, (Sin) je sasvim malo svjetlo".
Origen je ostao trinitarijanac u svome misljenju, iako je kasnije u zivotu iz ortodoksnog Trojstva skrenuo u jeres.
Ni u jednom trenutku u zivotu Origen nije naucavao za Isusa da je stvoren ili da je andjeo!
Cinjenica da Origen uci da su Otac i Sin razlicita bica, gde je Otac u ulozi veceg nad podredjenim Sinom, je standardna teologija Trojstva.
Sto je jos gore po vas, on vasu teologiju da je Isus ''stvorenje'' naziva jeretickom:
"
Mi ne držimo do onoga što krivovjerci zamišljaju: da se neki dio Božjeg bića pretvorio u Sina i da je Otac stvorio Sina iz ničega, to jest, iz bića koje je izvan njega samog, tako da je postojalo vrijeme kada ga [Sina] nije bilo" (Temeljne istine 4,4,1 [a.d. 225.]).
"
budući je Otac nazvan svemoguć, nitko ne bi trebao biti uvrijeđen da je Sin Božji nazvan svemoguć." (Origen, Temeljne istine, O Kristu, BK 1, Ch 2)
"
Ništa se u Trojstvo ne može nazvati većim ili manjim, budući da izvor božanstva sam sadrži sve stvari" (Origen, De Principis, Knjiga I, CH. 3, sekciju 7)
"
Mi obožavamo jednoga Boga, Oca i Sina." (Origen, Protiv Celsusa, knjiga VIII, poglavlje 12)
"
Ne, odbacujući svaku sugestiju tjelesnosti, držimo da su Riječ i Mudrost rođene od nevidljivog i bestjelesnog Boga, bez sudjelovanja ikakvog tjelesnog bića… izraz, kojeg upotrebljavamo, međutim, da nikada nije bilo vremena kada nije postojao, valja uzeti s određenim tumačenjem. Upravo su riječi "kad" i "nikad" izrazi za vremenitost, dok sve rečeno za Oca, Sina i Svetoga Duha treba shvatiti kao nadilaženje svega vremena, svih doba i sve vječnosti.“
"
Jer samo Trojstvo nadilazi svaki smisao, u njemu se može shvatiti ne samo ono vremenito, nego i vječno. Sve ostale stvari, doista, koje se nalaze izvan Trojstva, treba mjeriti vremenom i dobima."
( Temeljne istine, 4, 4, 1 [225. god.])
Obuhvativši povijesne dokaze, Alvan Lamson kaze u svom djelu The Church of the First Three Cen turies (Ckrva u prva tri stoljeca):"Danasnja popularna nauka o Trojstvu ... ne dobiva podršku iz riječi Justina Mučenika, a ova primjerdba može se proširiti na sve perdnicejske oce, to jest, na sve kršćanske pisce prvih 300 godina nakon Kristova rođenja.
Istina, oni govore o Ocu,Sinu i...svetom Duhu,ali ne kao međusobno ravnima, kao o nekoj numeričkoj biti ne kao o tri u jednom, u onom smislu kao što to sada naučavaju trinitarijanci. Zapravo, upravo je suprotno."
Prema tome, Biblija i povijest potvrđuju da je Trojstvo bilo nepoznato u biblijska vremena i nekoliko stoljeća nakon toga.
Avan Lamson je bio unitarijanac, stoga njegov komentar nema vaznost, kao nezavisnog izucavaoca.
Apsolutno svi prednikejski Oci ''uce Trojstvu'' i to upravo onom Trojstvu kako ga mi danas shvatamo.
Vas problem je sto vi crkvene oce niste citali, niti znate sta standarna nauka o Trojstvu kaze.
Sve sto vi znate je iz ovakvih ''bogohuilnih brosura'' i naucavanja Jehovinih Svedoka.
Kao sto sam vec pokazao, Justin i vecina prednikejskih oceva jasno uce da je Isus ''nestvoreni Bog'' i da je ''Duh Sveti osoba''. To na kraju naucava i Sveto Pismo..
Koriscen materijal sa sajta:
Kod:
http://svjedoci.net/index.php?fnc=Art&aid=D01
Imas li ti nesto bolje sem ove brosure ''da li treba verovati u trojstvo'' Jehovinih Svedoka?