Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Zanči Otac, Riječ, Sveti Duh....tu ti je Riječe Isus, a Mudrost u Izrekama 8,22-30 nije Isus....
Knjiga - Božanstvo - Identitet Boga i Krista od strane 61 - 65
9. Prigovor 9 (1.Jovanova 5,7.)
Stih: "Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno." (1.Jovanova 5,7.)
Prigovor:
Ovo je jedan jasan i jednostavan tekst koji dokazuje da su Otac, Sin i Duh Sveti jedan Bog. Prema tome, kako da nastavljate da negirate doktrinu o 'trojstvu' u svetlosti ovakvog dokaza?
Odgovor:
Na prvi pogled zapažamo da ovaj tekst nabraja troje i kaže da su oni jedno. 'Trinitarijanski' koncept zastupa tvrdnju da ovaj stih govori kako su to troje jedan Bog. Naravno, takva tvrdnja neminovno mora da bude dopunjena jednom pretpostavkom, kao i načinom tumačenja Biblije koji zapravo nije biblijski, već je strogo zabranjen od strane samog Autora Svetog Pisma, a to je da se biblijskim stihovima dodaju ili oduzimaju određene reči, kao u ovom slučaju gde 'trinitarijanci' u kontekstu svoje pretpostavke iza reči 'jedno' dodaju reč - 'bog'. Ali to ovaj tekst aposlutno ne govori, niti daje prostora za slične pretpostavke
ili manipulacije samim tekstom. Konkretni stih zapravo objašnjava da se termin 'jedno' ili 'jedinstveno' ili 'u saglasnosti - harmoniji' primenjuje na svedočanstvo koje nam svedoči da je Isus - Hristos (stih 1.Jovanova 5,1.), a nikako ne govori da to 'jedno' navodno predstavlja nekog 'trojedinog boga' ili 'tri osobe ili tri ličnosti jednog boga' kako to pokušavaju 'trinitarijanci' da sugerišu, kada izvade stih van konteksta poruke koja je jasno definisana u celokupnoj 5. glavi 1.Jovanove poslanice.
Ovo troje je jedinstveno u tome što nosi isto svedočanstvo, kao što to i sam stih doslovno kaže; 'jer je troje što svedoči' i u tom svedočanstvu su jedinstveni – jedno.
U kontekstu čitavog poglavlja možemo jasno primetiti i razumeti kako Jovan ovde ne uči o konceptu Boga, tj, on ovde ne izlaže biblijsku dokrinu o tome - Ko je Bog, koji je Identitet Boga, ili koliko Božanskih Bića ili osoba postoji. Konkretan kontekst ovog poglavlja nudi jedan veoma jednostavan odgovor. Hajde da pročitamo 8.stih u kojem je
nabrojano sledeće 'troje'; "I troje je što svedoči na zemlji: Duh, i voda, i krv; i ovo troje su u saglasnosti u jednom." (1.Jovanova 5,8. - prevod King James)
Jedinstvo o kojem govori ovaj stih se ne odnosi na prirodu Duha, vode i krvi. Pre govori o jedinstvu u saglasnosti. Oni su, sve troje - 'jedno' na taj način što nose isto - jednako svedočanstvo. Sve troje su saglasni u jednom. Ovo je očigledno svakom iskrenom čitaocu. To je upravo ono na šta je Jovan mislio i u 7.stihu, u kojem je koristio gotovo iste reči, koje je malo detaljnije elaborirao u narednom 8.stihu. Ovo 'troje' (Otac, Sin, Duh) kađe Jovan, 'jedno su'. Nikako 'jedan Bog' ili'Božanstvo', kao što 'trinitarijaci' pokušavaju tim terminom da objasne tog navodno 'trojedinog boga', nego su ovo troje JEDNO U SVEDOČANSTVU. Oni su svi zajedno u saglasnosti dajući jedinstveno svedočanstvo, noseći jedan harmoničan izveštaj o tome.
Kakvo je to svedočanstvo ili izveštaj bilo okupiralo Jovanov um pišući svoju poslanicu?
"Koji se god odriče Sina, taj ni Oca nema; ali koji priznaje Sina, i Oca ima." (1.Jovanova 2,23.)
"I mi videsmo i svedočimo da Otac posla Sina da se spase svet." (1.Jovanova 4,14.)
"Koji prizna da je Isus Sin Božij, Bog u njemu stoji i on u Bogu." (1.Jovanova 4,15.)
"Ko je koji svet pobeđuje osim onoga koji vjeruje da je Isus Sin Božij?" (1.Jovanova 5,5.)
Jovan pominje Sina Božijeg 18 puta u svojoj poslanici. Više je nego očigledno da je centralna misao vodilja, koja je bila
okupirala njegov um bila upravo jasno svedočanstvo o Sinaštvu Isusovom. Centralna tema glave jeste da je Isus Hrist - Sin Božiji. Jovan nadalje proširuje ovo predivno svedočanstvo koje je zapisano u stihovima 7. i 8. pa tako čitamo u sledećim stihovima; "Kad primamo svedočanstvo čovečije, svedočanstvo je Božije veće; jer je ovo svedočanstvo Božije što svedoči za Sina svojega." (1.Jovanova 5,9.)
Jovan naglašava svedočanstvo ili izveštaj koji Bog Otac lično daje o Svom Sinu. Kakvo svedočanstvo ili koju objavu je Bog Otac dao za svog Sina?
"I gle, glas s neba koji govori: ovo je Sin moj ljubazni koji je po mojoj volji." (Matej 3,17.)
"Dok on još govoraše, gle, oblak sjajan zakloni ih; i gle, glas iz oblaka govoreći: ovo je Sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji; Njega poslušajte." (Matej 17,5.)
"Koji veruje Sina Božijega ima svedočanstvo u sebi; koji ne veruje Bogu načinio ga je lažom, jer ne verova svedočanstvu koje svedoči Bog za Sina svojega." (1.Jovanova 5,10.)
Jovan takođe ukazuje na to da je ovo svedočanstvo ili izveštaj kojim će Duh Božiji osvedočiti srca vernika. Kakvo je svedočanstvo, koje je Isus Svetim Duhom dao preko Apostola?
"A Filip mu reče: ako veruješ od svega srca svojega, možeš. A on odgovarajući reče: verujem da je Isus Hristos Sin Božiji." (Dela 8,37.)
"I odmah po zbornicama propovedaše Isusa da je On Sin Božiji." (Dela 9,20.)
(isto tako postoje još mnoga slična svedočanstva drugih ljudi, pokrenutih Duhom Božijim)
Kao što možete da vidite, govoreći o tome kako Otac, Sin i Sveti Duh nose isti izveštaj ili svedočanstvo, Jovan izričito naglašava kako je to jedno te isto svedočanstvo Boga Oca i Svetog Duha Božijeg.
Da li i Isus nosi isto takvo svedočanstvo o sebi? Pronaćićemo odgovor na ovo pitanje u Jevanđelju po Jovanu;
"Kako vi govorite onome kojega Otac posveti i posla na svet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: Ja sam Sin Božiji?" (Jovan 10,36.)
Prema tome, nikako nije ispravan način čitanja, tumačenja ili interpretiranja stiha u 1.Jovanova 5, 7. onako kako to 'trinitarijanci' čine, kada ovaj stih tumače u smislu da on, navodno, govori o konceptu Boga kao nekog 'trojedinog boga', u kakvom sasvim pogrešnom i apsolutno nebiblijskom konceptu, navodno, postoje neke 'tri ko-večne osobe' ili 'ko-jednake osobe' ili 'bića'.
Takođe se krši i obeščašćuje Jovanovo svedočanstvo, kada se negira biblijska činjenica da je Isus Jedinorodni Sin Božiji. "Jer Bogu tako omilje svet da je i Sina svojega Jedinorodnoga dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni." (Jovan 3,16.) Jednako tako, neprihvatljivo je negiranje jasne biblijske činjenice koja svedoči o tome da je Isus Jedinorodni Sin Božiji, koji je bio rođen od Boga Oca u danima večnosti, pre sveg stvaranja.
"A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među tisućama Judinijem, iz tebe će mi izaći koji će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od početka, od večnih vremena." (Mihej 5,2.)
Svako ko uči teoriju o 'trojstvu' i koristi stih u 1.Jovanova 5,7. da njime podupire ovu lažnu doktrinu, taj ima jedino nameru da potpuno uništi jasno biblijsko svedočanstvo koje nam Nebo otkriva o Isusu Hristu, našem Gospodu i Spasitelju!
Evo mire000 čovjek je studirao ovaj redak i napisao jednu malu studiju. A ti ga samo navodiš i kažeš - gledajte ljudi - trojstvo je u njemu. Tako može i Bušman tumačiti Bibliju kao i ti....iako i najveći trinitaristički skolari kažu da taj tih je ubačen, ova studija ga objašnjava kao da postoji jer taj koji je pisao knjigu koristi King James verziju....kako sam i ja nabavio prije dvije sedmice hrvatsku verziju King Jamesa - prijevod Ivan Vrtarić taj je stih i u mojoj Bibliji...ali evo gore tumačenja tog stiha...zato ostavi se te bušmanske metode - staviti samo citat i reći - Evo ga, gledajte!!!
Kao prvo, tekst nije upucen tebi nego Takticaru.
Tebi sam uputio drugi, koji si ignorisao i nisi odgovorio..
A zasto me ovo vase ignorisanje teksta ne iznenadjuje?
Rekoh koristite Bibliju kao prirucnik onda kada treba potkrepiti vase ideje, a kada vam se tekst suprotstavlja, onda je pogresan prevod, ''stih je ubacen'', ''crkva je ubacila'', svasta!
Pa vi Bibliji uopste i ne verujete, vama je ona ''falsifikovana'', zalosno je gledati da vi ''Bibliju prihvatate do pola'' a ''od pola odbacujete'' i govorite ''da je falsifikovana''!
Moze li Rec Bozja biti falsifikovana, odgovori???
To stalno radite a ovamo se ''kunete na istu Bibliju''!
Da odgovorim na ovu manipulaciju:
Ta tvoja studija nista ne vredi, jer je pise, Arijevac koji je pristrasan.
Tekst glasi:
''Ovo je Isus Hristos što dođe vodom i krvlju i Duhom, ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je koji svedoči, jer je Duh istina.''
Pitanje: Ko svedoci prema ovom stihu???
SVEDOCI SVETI DUH!
Ok!
''Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.''
Ko svedoci prema ovom stihu?
Otac,Sin i Sveti Duh!
I sta jos kaze?
''OVO TROJE JE JEDNO''(oni 'svedoci jedno')
Oni su ''ujedinjeni u svedocanstvu koje daju''.
Ovo je ''nebesko svedocanstvo'', to je bitno da zapamtimo, videcemo zasto kasnije!
''I troje je što svedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.''
Ko svedoci ovde?
-Duh Sveti!
-Voda daje svedocanstvo (prilikom krstenja i prilikom smrti)!
-Krv(jer Isus je umro i vaskrsao i njegovom krvlju se spasavamo)!
Ovo je ''zemaljsko svedocanstvo'', sto je opet bitno da zapamtimo za kasnije!
I onda kaze najbitnije:
''Kad primamo svedočanstvo čovečije, svedočanstvo je Božije veće; jer je ovo svedočanstvo Božije što svedoči za Sina svog.''
Sta je sad ono sto vi propustate?
Ovde nije poenta reci ''da su ovo Troje jedan Bog'', vec da su ''ovo troje osobe koje svedoce''.
Jovan uporedjuje ''ljudsko svedocanstvo''(zemaljsko) ''prema Bozjem(nebeskom) svedocanstvu''.
Kao sto znamo, ''da bi svedocanstvo bilo priznato, moraju da svedoce po zakonu najmanje dve osobe''!
Ovde ih imamo koliko? ''TRI OSOBE''!
Jer da nije tako, onda bi se to ''svedocanstvo nistavnim smatralo po zakonu''!
Zamisli Bog ''jedan svedoci'' i to je dovoljno?
Ne, ne moze tako po zakonu, i zato Jovan navodi ''TRI OSOBE KOJE SVEDOCE'', uporedjuje ''nebesko'' i ''zemaljsko svedocanstvo'' i navodi nam ''svedoke''.
Dakle rec je o ''TRI OSOBE KOJE SVEDOCE'', i to je zbog cega se ovaj stih navodi kao dokaz Trojstva(da ukaze na razlicite osobe), a ne zato da se tvrdi da su ''oni jedan Bog'', to ja nisam ni tvrdio..
Po ovim recima se jedino moze naslutiti Trojstvo, i to onako kako su ga crkveni oci propovedali, i potvrditi ono sto su oni naucavali..
''Koji veruje Sina Božijeg ima svedočanstvo u sebi; koji ne veruje Bogu načinio Ga je lažom, jer ne verova svedočanstvu koje svedoči Bog za Sina svog.
I ovo je svedočanstvo da nam je Bog dao život večni...''
Dakle, svo vreme govori se o ''svedocanstvu'', i potvrdjuje se svedocanstvo ''brojem svedoka''.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sad izbaci onaj stih: ''Jer Troje je sto svedoce na nebu'';
I sta se desava?
Jovan ostaje ''nedorecen'' i nemas vise ''nebesko svedocanstvo'', pa i ovaj zadnji stih je prava zagonetka, ''o kojem sad Bozjem svedocanstvu odjednom Jovan govori, kad je svo vreme govorio ''samo o zemaljskom svedocanstvu''(o vodi krvi i o duhu):
Po tebi, tekst treba da glasi ovako:
I troje je što svedoči na zemlji: duh voda i krv...
Kad primamo svedočanstvo čovečije, svedočanstvo je Božije veće;
Koje svedocanstvo Bozje?
Ne znamo o cemu govori!?
-E ovo ti je prava analiza, a ne ono tvoje gore, dakle moja analiza pokazuje, da ako ispustis 7. stih, onda ''Jovan ostaje nedorecen''.. I bez daljnjih dokaza, jasno je da su ove reci sastavni deo teksta...
Poslednja izmena: